«Συνεχίζεται η διαπόμπευση»
Την πλήρη τους αντίθεση στην «ανάρτηση» στο Διαδίκτυο των εισοδημάτων επαγγελματιών και επιχειρήσεων εκφράζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι, την στιγμή που η κυβέρνηση περιμένει την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την άρση του φορολογικού απορρήτου.

Οι σύλλογοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο θα «συνέχιζε η κυβερνητική τακτική της διαπόμπευσης» αλλά θα αποτελούσε και ομολογία αποτυχίας των ελεγκτικών μηχανισμών.


Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων αναφέρει πως η κυβέρνηση προχωρά στη δημοσίευση φορολογικών στοιχείων στο Διαδίκτυο «συνεπής στην τακτική της διαπόμπευσης που ακολούθησε όταν προ ολίγων μηνών διέσυρε επαγγελματίες με την δημοσιοποίηση πορισμάτων φορολογικού ελέγχου».


Με τον τρόπο αυτόν «δηλώνεται η αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών» συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς «επιστρατεύεται αφενός η έκθεση και αφετέρου το "κουτσομπολιό" για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγή» ενώ «η ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ώστε να συνεχίζεται η απαράδεκτη διακριτή μεταχείριση συγκεκριμένων πολιτών ως β΄ κατηγορίας, αφού a priori θεωρούνται φοροφυγάδες». «Πρόκειται για μια ακατανόητη ρύθμιση που το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι η περαιτέρω διατάραξη και ο αποσυντονισμός του κοινωνικού ιστού» υποστηρίζουν οι σύλλογοι.


Οι δικηγορικοί σύλλογοι αναφέρουν ως «σαφές» ότι προσβάλλεται ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων και οι διατάξεις περί προσωπικότητας ενός εκάστου των πολιτών που χωρίς τη συναίνεσή του θα δημοσιοποιούνται τα εισοδήματά του, χωρίς μάλιστα να εξηγείται ποιο έννομο αγαθό ή δημόσιο συμφέρον προστατεύεται.


«Το ζήτημα δεν είναι τι δηλώθηκε αλλά τι αποσιωπήθηκε» υπογραμμίζουν οι σύλλογοι, λέγοντας πως οι πραγματικοί φοροφυγάδες που υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις δεν θα αλλάξουν συμπεριφορά επειδή η δήλωση θα δημοσιοποιηθεί -«εκτός εάν ομολογεί το κράτος ότι ο φορολογικός έλεγχος είναι διαβλητός» σημειώνει η ανακοίνωση.


«Το συγκεκριμένο μέτρο ούτε ανάλογο είναι ούτε πρόσφορο, ας σταματήσουμε να επιτιθέμεθα σε ανεμόμυλους και επιτέλους ας σοβαρευτούμε» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ριζικά αντίθετοι οι δικηγόροι στη δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων στο Διαδίκτυο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top