Η Google διχάζει την Ευρώπη


Η Γερμανία και άλλες έξι χώρες απαιτούν από την εταιρεία τη διατήρηση προσωπικών δεδομένων
Την απόφασή της να τηρήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στα θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων υπογράμμισε τον τελευταίο καιρό η Ευρώπη, με έξι χώρες της ηπείρου και τη Γερμανία να απαιτούν από την εταιρεία Google τη διατήρηση δεδομένων τα οποία παράτυπα συνέλεξε από «ανοιχτά» ασύρματα δίκτυα WiFi, στο πλαίσιο της υπηρεσίας Street View που πραγματοποιεί φωτογραφική χαρτογράφηση των δρόμων στις πόλεις του κόσμου.




Ο αυξανόμενος αριθμός τέτοιων αιτημάτων από χώρες της Ευρώπης και το Χονγκ Κονγκ δημιουργεί την προοπτική η Google να αναγκασθεί δικαστικά να αποκαλύψει τι ακριβώς στοιχεία συνέλεξαν οι υπάλληλοί της στις 33 χώρες του προγράμματος Street View. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή χρηματικών προστίμων στην εταιρεία. Η Google ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελβετία κατέθεσαν αιτήματα διατήρησης των στοιχείων που συνέλεξε η εταιρεία από τους δρόμους των πόλεών τους. Η Google περιέγραψε τα στοιχεία αυτά ως «αποκόμματα» ιστοσελίδων και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που καταγράφηκαν από τον στόλο ειδικών οχημάτων της. Σε ανακοίνωσή της στα μέσα Μαΐου, η Google αποκάλυψε ότι δέχθηκε τα αιτήματα για διατήρηση των δεδομένων του Street View, αλλά και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες σε Δανία και Αυστρία ζήτησαν από την εταιρεία την καταστροφή των δεδομένων αυτών. Η Google, όμως, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω προτείνοντας να παραδώσει τα στοιχεία αυτά στις κατά τόπους ελεγκτικές υπηρεσίες.

Ο ειδικευμένος σε θέματα ιδιωτικού βίου Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Τσερτς ανέφερε ότι είναι πιθανό οι εμπλεκόμενες χώρες να ζητήσουν από την Google να μην καταστρέψει τα δεδομένα αυτά, ώστε να τα εξετάσουν ιδίοις όμμασι. «Φανταζόμουν ότι θα ήθελαν να κοιτάξουν αυτά τα στοιχεία. Τι έκανε ακριβώς η Google; Κοίταζε μόνο τις πρώτες γραμμές των μηνυμάτων ή αποθήκευε όλο το περιεχόμενό τους; Οι Αρχές των χωρών αυτών θα θέλουν οπωσδήποτε να μάθουν τι ακριβώς συνέβη», λέει ο κ. Τσερτς. Η εκπρόσωπος του Γραφείου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Τσεχίας Χάνα Στεπάνκοβα επιβεβαίωσε ότι η υπηρεσία της διενεργεί έρευνα γύρω από τις δραστηριότητες των οχημάτων της Google Street View. «Σε μια χώρα όπως η Τσεχία, με μακρά επώδυνη ιστορία ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων πριν από το 1989, το κοινό παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο σε κάθε προσπάθεια παρακολούθησης», λέει η κ. Στεπάνκοβα.

Η Google απέδωσε την απόφασή της να διατηρήσει τα δεδομένα, στην αβεβαιότητα των ελεγκτικών υπηρεσιών κάθε χώρας, καθώς αυτές δεν έχουν καταλήξει ακόμη στον χειρισμό των στοιχείων αυτών. Οι πιέσεις στην Google από την αρμόδια υπηρεσία ελέγχου δεδομένων στο Αμβούργο, όπου εδράζεται η Google Γερμανίας, οδήγησαν την εταιρεία να αποκαλύψει ότι συγκέντρωσε 600 gigabytes δεδομένων από μη ασφαλισμένα δίκτυα WiFi σε 33 χώρες και το Χονγκ Κονγκ. Αν και η Google επιμένει ότι η συλλογή στοιχείων προέκυψε ως αποτέλεσμα σφάλματος προγραμματισμού, οι επιπτώσεις της αποκάλυψης αναμένονται σημαντικές, όπως έδειξε και η αγωγή δύο χρηστών υπολογιστών στο Πόρτλαντ του Ορεγκον των ΗΠΑ, που απαιτούν αποζημίωση από την Google.

Πηγή: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_02/06/2010_340535

φωτογραφία από: http://thetruthaboutthefact.blogspot.com/2010/04/censored.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top