σχόλιο ID-ont.blogspot.com: Τους τελευταίους μήνες οι Τράπεζες αντικαθιστούν, με επιστολή που στέλνουν, τις κάρτες αναλήψεων με τη μαγνητική ταινία στην πίσω όψη τους, με νέες κάρτες οι οποίες φέρουν επιπλέον στην μπροστινή τους πλευρά ένα πλινθίο (τσιπάκι) το οποίο μάλλον λειτουργεί εξ' επαφής (contact). Με την αποστολή της νέας κάρτας οι Τράπεζες δίνουν περιθώριο λίγων μηνών στο πελάτη τους και μετά απενεργοποιούν την κάρτα αναλήψεων που φέρει μόνο την μαγνητική ταινία στο πίσω μέρος της, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση την νέας κάρτας και με πλινθίο (τσιπάκι). Την κατωτέρω επιστολή που δημοσιεύουμε, την έστειλε αναγνώστης του blog μας στη διεύθυνση εκδόσεως καρτών της Τράπεζάς του, αφότου ακύρωσε την κάρτα αναλήψεων (cash-card) με τσιπάκι που του στείλανε, στο τραπεζικό υποκατάστημα της πόλης του.

Διαβάστε την σχετική επιστολή:



Προς Τράπεζα ...........


Αξιότιμοι κύριοι,

Πριν μερικούς μήνες η Τράπεζα ................. μου έστειλε την νέα cash card, η οποία έχει στην μπροστινή της πλευρά εμφανώς ένα chip. Μετά από μακρά σκέψη και προβληματισμό αποφάσισα να επιστρέψω την cash card στο κατάστημά σας της .................... (πόλης) και να ζητήσω από την αρμόδια υπάλληλο να την ακυρώσει.

Αντιλαμβάνομαι ότι η τεχνολογία των chip είναι σαφώς ανώτερη και πιο ασφαλής από την απλή μαγνητική ταινία που είχε η προηγούμενη έκδοση των καρτών σας όσον αφορά την «αντιγραφή» τους από ειδικά πρόσθετα μηχανήματα που τοποθετούσαν επίδοξοι hackers στα ΑΤΜs των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά όμως η χρήση αυτής της τεχνολογίας, κατά την γνώμη μου, εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους και δημιουργεί, αν όχι άμεσα, οπωσδήποτε όμως στο μέλλον, περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

            Οι εξελιγμένες μορφές αυτών των chip λειτουργούν με την τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification). Δεν γνωρίζω - καθότι δεν με ενημερώσατε - εάν το chip που περιέχει η νέα σας κάρτα λειτουργεί ήδη με αυτήν την τεχνολογία ή θα την υιοθετήσετε σε μεταγενέστερο στάδιο. Όπως γνωρίζετε αυτή η τεχνολογία στηρίζεται στην εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων.

            Επίσης δεν με έχετε ενημερώσει, σε περίπτωση που η κάρτα αυτή λειτουργεί με την ως άνω τεχνολογία, πως διασφαλίζονται τα προσωπικά μου δεδομένα από έτερους κατόχους αναγνωστών RFID καθώς και εάν έχετε λάβει τη σχετική προηγούμενη έγκριση από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Για την πληρέστερη και σαφέστερη παρουσίαση του προβληματισμού μου σχετικά με τα ηλεκτρονικά chips, σας παρουσιάζω – αντιγράφοντας αποσπάσματα από το βιβλίο «Η ευθύνη της επιλογής μας», Ιούνιος 2010, εκδόσεις «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» – τα προβλήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αυτής της τεχνολογίας:

Α) Από την εφαρμογή της ίδιας τεχνολογίας RFID στα βιομετρικά διαβατήρια:  
«...σελ 97-99: Όσον αφορά την εφαρμογή στην περίπτωση των βιομετρικών διαβατηρίων, το σύστημα RFID προσφέρει στους χρήστες του αρκετά πλεονεκτήματα έναντι του παλαιού συστήματος γραμμωτού κώδικα (bar code) που ήλθε να αντικαταστήσει, καθώς επιτρέπει την αναγνώριση των στοιχείων του διαβατηρίου, τη δυνατότητα εγγραφής ενός πλήθους δεδομένων που δεν είναι απαραιτήτως ορατά από το ανθρώπινο μάτι, καθώς και τη δυνατότητα προγραμματισμού εξ αποστάσεως ...
...Γνωρίζουμε επίσης πως είναι δυνατόν να υποκλέψει κάποιος τα προσωπικά στοιχεία από το νέο διαβατήριο, αλλά και να τα αλλοιώσει κακόβουλα, παραχαράσσοντας την ταυτότητα του θύματος για να εκτελέσει παράνομες συναλλαγές στο όνομά του. Ο Lukas Grunwald, ερευνητής  της γερμανικής εταιρείας DNSystems, κατάφερε να αντιγράψει τις πληροφορίες από το βιομετρικό διαβατήριο σ’ ένα νέο chip, το οποίο συμπεριφέρεται σαν διαβατήριο...»

Β)  Σύνοψη των κινδύνων της τεχνολογίας RFID:
«... σελ 99, σημείωση 32: Επειδή το περιεχόμενο της ταινίας (tag) RFID μπορεί να είναι προσβάσιμο από τρίτους αναγνώστες (readers) χωρίς ο φορέας της ταινίας να το γνωρίζει, δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα που αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας του φορέα της ταινίας. Επί πλέον υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης του περιεχομένου των ταινιών RFID και η χρήση πλαστών ταινιών. Ορισμένες από τις τεχνικές επιθέσεων, που μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί, κατά συστημάτων RFID και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων ασφαλείας και ιδιωτικότητας είναι:
  • Η κρυφή σάρωση του περιεχομένου των ταινιών RFID,
  • Η κρυφή παρακολούθηση των κινήσεων του φορέα της ταινίας από μη εξουσιοδοτημένα μέρη,
  • Η κρυφή απογραφή των καταναλωτικών προτιμήσεων και συνηθειών μέσω συνδυαστικής ταυτοποιήσεως αγαθού (με ενσωματωμένη ταινία RFID) και κατόχου, με αποτέλεσμα να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα που αφορούν όχι μόνον την «ανώδυνη» καταναλωτική δραστηριότητα συγκεκριμένου ατόμου, αλλά ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά του δεδομένα, όπως την κατάσταση της υγείας του,
  • Η αντιγραφή, η μεταβολή και η αναπαραγωγή του περιεχομένου των ταινιών από ειδικές συσκευές...»

Γ) Μελλοντικές μορφές ταινιών RFID (σήμερα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο):
«....σελ 105: Το πιο τρομακτικό όμως είναι ότι η συζήτηση ξεπέρασε το απλό chip. Έρευνες γίνονται ώστε τα βιομετρικά δεδομένα να αποθηκεύονται στο ίδιο το ανθρώπινο δέρμα του χεριού ή του προσώπου. Ακριβέστερα θα αποτυπώνεται από απόσταση και θα διαμορφώνεται από την αλατότητα του δέρματος (δηλ. ένας συνδυασμός νανοτεχνολογίας και βιοτεχνολογίας) μια μόνιμη ρύθμιση-σχέδιο, ένα αόρατο τατουάζ, κατασκευασμένο με τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού που θα λειτουργεί πλέον ως microchip.
Ήδη η IBM εργάζεται στον τομέα δικτυακής τεχνολογίας προσωπικών δεδομένων (Personal area network technology ή PAN) και μελετά τη δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου ηλεκτρικού πεδίου στο ανθρώπινο σώμα, που θα αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα με βάση την αλατότητά του, ώστε οι πληροφορίες να ανταλλάσσονται απευθείας μεταξύ των ανθρώπων ή να πιστοποιούνται και να «χρησιμοποιούνται» κατάλληλα από ειδικά μηχανήματα. Αυτό βεβαίως δεν θα είναι εμφύτευμα, αλλά ένα χάραγμα!
            Ποιος περίμενε ότι ο υψηλός πολιτισμός μας θα μας προσέφερε ως ένα ανεκτίμητο δώρο την επιστημονική αυτή υλοποίηση του χαράγματος της Αποκαλύψεως...! «Αυτό άλλωστε είχε προταθεί στο Λουξεμβούργο κατά την αρχική συζήτηση για τη συμφωνία Σέγκεν, να σφραγίζονται ή στο χέρι ή στο μέτωπο για τη διευκόλυνση...» Υπάρχουν προοπτικές, η σήμανση αυτή να γίνεται με τις τεχνικές F(F=Forehead=μέτωπο) ή Η(H=Hand=χέρι) για να λυθούν τα προβλήματα τυχόν κλοπής της κάρτας».

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και πολλά περισσότερα ακόμη που περιλαμβάνει αυτό το βιβλίο και δεν μπορώ στο πλαίσιο μιας επιστολής να σας παρουσιάσω - τα οποία σημειωτέον είναι πλήρως τεκμηριωμένα με επιστημονικές παραπομπές σε δεκάδες εργασίες επιστημόνων της πληροφορικής - αντιλαμβάνεσθε ότι τίθεται σημαντικό θέμα. Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, πέρα από την ικανοποίηση, την εξυπηρέτηση και την διευκόλυνση που μας προσφέρει πρέπει να μας δημιουργήσει και την καλή ανησυχία για το που πάμε.

Το τέλος του δρόμου ομολογώ ότι μας είναι άγνωστο. Υποθέσεις όμως, με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, μπορούμε και δικαιούμαστε να κάνουμε. Εάν λοιπόν στο τέλος του δρόμου πρόκειται να συναντήσουμε την πλήρη υποδούλωση, μέσω της τεχνολογίας, σε ένα σύστημα «δημοκρατικής δικτατορίας» όπου οι πάντες θα μπορούν να παρακολουθούν τους πάντες και όλοι μαζί θα παρακολουθούνται από τους έχοντες την πολιτική και οικονομική εξουσία, και όλοι αυτοί από τον μελλοντικό απόλυτο πνευματικό δικτάτορα, τότε επιτρέψτε μου σήμερα, που δεν έχω εξαρτηθεί ακόμη πλήρως από αυτήν την τεχνολογία, να την αρνηθώ και να προσπαθήσω να ελευθερωθώ από αυτήν.

Για λόγους λοιπόν συνειδήσεως, θρησκευτικών πεποιθήσεών μου αλλά και για την προστασία των προσωπικών μου ελευθεριών, σας παρακαλώ να μου χορηγήσετε  κάρτα αναλήψεως χωρίς chip (είτε με RFID είτε χωρίς RFID), παρά μόνο με την απλή μαγνητική ταινία στην πίσω της πλευρά, οπότε και θα την χρησιμοποιήσω. Σε αντίθετη περίπτωση θα περιμένω στην ουρά του ταμείου του καταστήματος της τράπεζας να εξυπηρετηθώ, επιβαρύνοντας τα λειτουργικά σας κόστη με το απειροελάχιστο κόστος που μου αναλογεί. Τουλάχιστον, όσο θα περιμένω στην ουρά, θα με παρακολουθούν οι 2-3 εμφανείς κάμερες του καταστήματός σας και όχι, άγνωστο πόσοι, αναγνώστες (readers) σε κάθε σημείο της πόλης ...

Βεβαίως δεν πρόκειται να παραιτηθώ κανενός νόμιμου δικαιώματός μου, ως πολίτης μιας δημοκρατικής κοινωνίας αλλά και ως πελάτης των υπηρεσιών σας. Σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού διερευνήσω νομικά το θέμα, θα επανέλθω, γιατί θεωρώ πως εάν επιμείνετε και δεν μου χορηγήσετε την παλιά κάρτα, τότε αυτή σας η στάση συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος μου. Δεν μπορεί, για λόγους πνευματικής και ιδεολογικής πεποιθήσεως να «τιμωρούμαι» με την υποχρεωτική παραμονή μου στην ουρά των ταμείων, ενώ άλλοι συμπολίτες μου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν γρήγορα και άμεσα από τα ATMs των καταστημάτων σας. Από την στιγμή που εγείρω θέμα πνευματικής συνειδήσεως, πιστεύω πως είστε υποχρεωμένοι στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των πελατών σας, να βρείτε κάποιον πρόσφορο σε εσάς τρόπο να με εξυπηρετήσετε, ο οποίος να είναι ταυτόχρονα συμβατός με τις πεποιθήσεις μου. Πόσο μάλλον όταν σας υποδεικνύω τεχνικά εφικτό τρόπο ο οποίος είναι αποδεκτός εκ μέρους μου.

Στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνηση.

Με εκτίμηση



φωτογραφία: http://www.comparenow.com/blog/banking/natwest-and-o2-launch-cash-cards-for-teens.htmlιστολή προς Τράπεζα για να ακυρωθεί κάρτα αναλήψεων (cash-card) με πλινθίο (τσιπάκι)

2 σχόλια:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ είπε...

Εξαιρετικό το θέμα και πολύ ενδιαφέρον το κοστολόγιο σου. Συγχαρητήρια.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον ανώνυμο κύριο και στην ενέργειά του αυτή.
Επειδή, συμφωνώ με όσα γράφει, θα μπορούσα να την κάνω copy & paste ώστε να την στείλω και στην δική μου τράπεζα, με το δικό μου όνομα?
Σας παρακαλώ να μου απαντήσει κάποιος..
σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Δημοσίευση σχολίου

top