Όταν, στο τέλος του 19ου αιώνα, ο Γκάλιον στην Αγγλία άρχισε τις έρευνές του πάνω στα ψηφιακά αποτυπώματα και ο Μπερτιγιόν στη Γαλλία εφηύρε τη δικαστική φωτογραφία «για την ανθρωπομετρική ταυτοποίηση» (αυτός ήταν ο όρος της εποχής), τέτοιου είδους διαδικασίες επιφυλάσσονταν αποκλειστικά για τους υπότροπους εγκληματίες. Σήμερα, αρχίζει να διαγράφεται μια κοινωνία όπου εκφράζεται η πρόθεση να εφαρμοστούν σε όλους τους πολίτες μηχανισμοί που μέχρι προορίζονταν μόνο για τους εγκληματίες.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο που βρίσκεται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης, η συνήθης σχέση του Κράτους προς αυτό το οποίο ο Ρουσώ αποκαλούσε «τα μέλη του ηγεμόνα» θα είναι η βιομετρία, δηλαδή η γενικευμένη υποψία. Όσο οι πολίτες, υπό την πίεση της αύξουσας αποπολιτικοποίησης των μεταβιομηχανικών κοινωνιών, αποσύρονται από κάθε είδος πολιτικής συμμετοχής, βλέπουν να τους μεταχειρίζονται όλο και περισσότερο σαν δυνάμει εγκληματίες. Το πολιτικό σώμα έγινε έτσι εγκληματικό σώμα.

Οι κίνδυνοι από μια τέτοια κατάσταση είναι προφανείς σε όλους, εκτός από εκείνους που απλούστατα αρνούνται να δουν. Δεν είναι αρκετά γνωστό ότι οι φωτογραφίες από τα δελτία ταυτότητας και τις επαγγελματικές κάρτες επέτρεψαν στις αστυνομίες των ναζί στις κατεχόμενες χώρες να εντοπίσουν και να καταγράψουν τους Εβραίους, και έτσι διευκόλυναν τον εκτοπισμό τους. Τι θα συμβεί την ημέρα που μια δεσποτική εξουσία θα έχει στη διάθεσή της τη βιομετρική καταγραφή ενός ολόκληρου πληθυσμού; Αυτό όμως είναι ακόμα περισσότερο ανησυχητικό απ’ τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες, αφού επέβαλαν το βιομετρικό έλεγχο στους μετανάστες, ετοιμάζονται να τον επιβάλουν σε όλους τους πολίτες τους.

Οι λόγοι ασφαλείας που επικαλούνται υπέρ αυτών των επαίσχυντων πρακτικών δεν είναι πειστικοί, διότι οι πρακτικές αυτές, αν μπορούν να εμποδίσουν την υποτροπή, είναι βεβαίως άχρηστες για να αποτρέψουν την πρώτη τέλεση ενός αδικήματος ή μιας τρομοκρατικής πράξης. Απ’ την άλλη, είναι απολύτως αποτελεσματικές για τον μαζικό έλεγχο των ατόμων. Την ημέρα που ο βιομετρικός έλεγχος θα έχει γενικευθεί και που η επιτήρηση μέσω κάμερας θα έχει καθιερωθεί σε κάθε δρόμο, κάθε κριτική και διαφωνία θα έχει γίνει αδύνατη.

Οι νεαροί φοιτητές που στις 17 Νοεμβρίου κατέστρεψαν τις βιομετρικές συσκευές στην καντίνα του Λυκείου του Gif-sur-Yvette έδειξαν ότι νοιάζονται πολύ περισσότερο για τις ατομικές ελευθερίες και τη δημοκρατία από εκείνους που είχαν αποφασίσει ή αποδεχθεί χωρίς αντιρρήσεις την εγκατάστασή τους. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους Γάλλους φοιτητές και δηλώνω δημόσια ότι θα αρνηθώ να υποβληθώ σε οποιονδήποτε βιομετρικό έλεγχο, και ότι είμαι έτοιμος να στερηθώ για αυτό το λόγο το διαβατήριό μου, καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας.

European Graduate School:
http://www.egs.edu/faculty/giorgio-agamben/articles/946953959956949964961953954942-945961953952/

φωτογραφία: http://www.egs.edu/uploads/pics/giorgio-agamben-2009-15.jpg

Ιταλός φιλόσοφος Giorgio Agamben: Αρνούμαι να υποβληθώ σε οποιονδήποτε βιομετρικό έλεγχο, και είμαι έτοιμος να στερηθώ για αυτό το λόγο το διαβατήριό μου, καθώς και οποιοδήποτε έγγραφο αποδεικτικό της ταυτότητας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι τρομερό ότι μπορούμε να βγουμε στους δρόμους γιατι μας μειώνουν τους μισθούς και να εξοργιστουμε με αυτο... και όταν έρχεται η καταργηση της προσωπικής μας ελευθερίας όλοι κοιμόμαστε τον υπνο του δικαίου και τα βρίσκουμε όλα λογικά και αναμενώμενα? Πραγματικά πιστεύουμε οτι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας ? ? ? Μα ποιος μας αγαπάει τόσο πολύ και δεν το έχω κατλάβει...

Ανώνυμος είπε...

Στη νέα Κάρτα του Πολίτη θα υπάρχουν όλα τα προσωπικα απόρρητα δεδομένα τα οποία θα εκμεταλλεύονται πολυεθνικές και το οργανωμένο έγκλημα. Ποινικό μητρώο, κοινωνικά φρονήματα, ιατρικό παρελθόν και παρόν, αγοραστικό προφίλ κλπ. Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΖΩΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΤΗΜΑ ΚΥΚΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Κ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ Κ ΛΗΣΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ. Ο νοών νοείτο.

Δημοσίευση σχολίου

top