σχόλιο ID-ont: Θυμάται κανείς, ποιός ήταν υπεύθυνος για το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών των τηλεφωνημάτων του Έλληνα πρώην Πρωθυπουργού; Τιμωρήθηκε ποτέ παραδειγματικά κάποιος υπεύθυνος για αυτό το θέμα; Εμείς πάντως δεν θυμόμαστε πρόσωπα και ονόματα ανθρώπων που να τιμωρήθηκαν.

Εάν δεν μπορούν (δεν θέλουν;) να συλλάβουν αυτούς που παρακολουθούσαν τον Έλληνα πρώην Πρωθυπουργό, πως θα μπορέσουμε εμείς, οι απλοί πολίτες, να προστατευθούμε από πιθανές κακόβουλες συμπεριφορές των διαχειριστών ή των hackers της Ελληνικής Βάσης Δεδομένων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Κάρτας του Πολίτη; 

Διαβάστε κατωτέρω τι γίνεται στην Αγγλία με τις υποκλοπές από τηλεφωνητές κινητών τηλεφώνων: 

Αλλεπάλληλες αποκαλύψεις στο βρετανικό σκάνδαλο υποκλοπών.
Μεγαλύτερες προεκτάσεις λαμβάνει ώρα με την ώρα το σκάνδαλο παρακολούθησης τηλεφωνητών κινητών τηλεφώνων από ιδιωτικούς αστυνομικούς στη Βρετανία για λογαριασμό της κυριακάτικης εφημερίδας News of the World του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ. 

Η αποκάλυψη της παγίδευσης του κινητού της 13χρονης Μίλι Ντάουλερ το 2002, όταν εξαφανίστηκε από το σπίτι της για να βρεθεί στη συνέχεια νεκρή, προκάλεσε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων για σήμερα το απόγευμα.

Στη συνέχεια όμως αποκαλύφθηκε ότι ιδιωτικοί αστυνομικοί ενεργώντας κατ’ εντολή της εφημερίδας είχαν παγιδεύσει τους τηλεφωνητές των κινητών των συγγενών δύο δεκάχρονων μαθητριών που επίσης είχαν πέσει θύματα απαγωγής και δολοφονίας το 2002 στο Σόχαμ του Κέιμπριτζ.

Σήμερα το πρωί εξάλλου έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον μίας οικογένειας θύματος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η αστυνομία έχει στην κατοχή της μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στην ουσία αποτελούν εξουσιοδότηση πληρωμής των ιδιωτικών αστυνομικών από την πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδα, Άντι Κόουλσον. Ο μετέπειτα διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε από το πόστο του στην Ντάουνινγκ Στριτ όταν αποκαλύφθηκε η έκταση του σκανδάλου παρακολούθησης τηλεφωνητών από τη News of the World, με θύματα ίσως και 2000 πολιτικούς, διασημότητες, ακόμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Πέρα από το πλήγμα στη δημοσιογραφική αξιοπιστία και το κύρος του ομίλου Μέρντοχ, η υπόθεση έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ ζήτησε την παραίτηση της πρώην αρχισυντάκτη της εφημερίδας Ρεμπέκα Μπρουκς από τη θέση της διευθύντριας του ομίλου News International του Ρούπερτ Μέρντοχ. Η κα. Μπρουκς θεωρείται το δεξί χέρι του Αυστραλού μεγιστάνα με τη δύναμη να επηρεάζει πολιτικές επιλογές και να καθορίζει ένα μεγάλο ποσοστό της βρετανικής κοινής γνώμης. Η τοποθέτηση Μίλιμπαντ θεωρείται το κύκνειο άσμα της άλλοτε στενής σχέσης των Εργατικών με τον κ. Μέρντοχ, που ούτως ή άλλως είχε διαταραχθεί πριν από τις τελευταίες εκλογές.

Η News of the World έχει ήδη αρχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις σε θύματα των υποκλοπών. Ένας ιδιωτικός αστυνομικός και ο βασιλικός συντάκτης της εφημερίδας έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top