σχόλια ID-ont:
α) Κε Σαμαρά είναι σαν να μας λέτε, ότι εάν υπάρχει ευρεία διάδοση των ναρκωτικών, ε! τότε ας τα νομιμοποιήσουμε κι όλας!
Όχι, κε Σαμαρά! Εάν είμαστε ήδη φακελωμένοι όπως ισχυρίζεστε, τότε βοηθήστε κι εσείς, με τις προτάσεις σας ως ειδικός της τεχνολογίας, για να πάψουμε να είμαστε φακελωμένοι.
Δεν αποτελεί λύση στο μερικό, αποσπασματικό, φακέλωμα που υφίσταται σήμερα, η παραίτησή μας από κάθε αντίδραση και η εθελοντική μας υποδούλωση στις ορέξεις του κάθε επίδοξου ιδιωτικού ή δημόσιου "φακελωτή"! Δεν νοείται να επιτρέψουμε την καθολική μας παρακολούθηση, σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, (ιατρικό, καταναλωτικό, πολιτικό, κοινωνικό, επαγγελματικό κοκ προφίλ) καθώς και να επιτρέψουμε τη διασύνδεση όλων αυτών των στοιχείων προκειμένου να εξάγεται το καθολικό μας προφίλ!
Άλλωστε "η διαφορά μεταξύ της σημερινής  ηλεκτρονικής καταγραφής κάποιων δεδομένων του πολίτη και εκείνης που θα υπάρξει με την χρήση της Κάρτας του Πολίτη σε ένα περιβάλλον  «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» είναι δυσθεώρητη και μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που έχει μια σφεντόνα  και μια ατομική βόμβα." ΠΗΓΗ

β) Σε αυτή την χώρα έχουν βαλθεί να δοκιμάσουν κάθε πρωτοτυπία και κάθε σχέδιο που τους έρχεται στο μυαλό. Θυμάστε τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών που ήθελε να δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο τις φορολογικές δηλώσεις όλων των Ελλήνων; Ευτυχώς, σε πρώτη φάση, η ΑΠΔΠΧ απέτρεψε αυτόν τον παραλογισμό. Πρωτοτυπία και πειραματισμός δεν αποτελεί και το μνημόνιο; Όσον αφορά το θέμα Κάρτα του Πολίτη, βλέπουμε ότι προτείνεται το RFID τσιπάκι να έχει όχι μια, αλλά δύο κεραίες!!! Δεν βάζουνε - λέμε εμείς - και δορυφορικό πιάτο για να "μιλάνε" οι Κάρτες απ' ευθείας και με το δορυφόρο Γαλιλαίο....

Panthessalian News Portal: Εφευρέτης παγκόσμιου κύρους
Μπορεί τα αδέρφια του να έκαναν περιουσία στο Βόλο, κατασκευάζοντας κουμπιά και διάφορα άλλα ψιλικά είδη, ο ίδιος όμως είχε τάξει στον εαυτό του άλλους σπουδαίους δρόμους ανακαλύψεων και εφευρέσεων. Κατασκεύασε τα ασφαλέστερα διαβατήρια και δημόσια έγγραφα που κυκλοφορούν στον πλανήτη.
Η πορεία του Ηλία Σαμαρά από το μικρό σπιτάκι της οδού Διός στη Νέα Δημητριάδα του Βόλου, της πολύτεκνης οικογένειας των βιοπαλαιστών, μέχρι την παγκόσμια αναγνώριση, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη.

Παιδί της πλημμύρας του ’54 και των σεισμών του ’55 που έπληξαν το Βόλο, ο Ηλίας Σαμαράς θυμάται με ειλικρινή νοσταλγία τη δύσκολη εποχή που γεννήθηκε και με περηφάνια δηλώνει ότι ποτέ δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε. Μιλάει με καμάρι για τα δύο μεγάλα του αδέρφια, που διατηρούσαν το γνωστό εμπορικό ψιλικών ειδών στη διασταύρωση Ερμού με Τοπάλη και για τον αδερφό του γνωστό φυσικομαθηματικό, όπως και για τους άλλους της οικογένειας.

Μέχρι και ο κινηματογράφος «Ολύμπια» της Νέας Δημητριάδας υπάρχει στις αναμνήσεις του. Γόνος οικογένειας με έξι παιδιά αναπολεί τις δυσκολίες και τις ομορφιές εκείνης της εποχής. Όμως έκτοτε μεσολάβησε μια ολόκληρη εποχή και μια πορεία που θα ζήλευε και ο πλέον ευφυής, ίσως και ο πλέον πλούσιος.

Το 1973 εισάγεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου τελειώνει πρώτος τη Σχολή των Πολιτικών Μηχανικών. Οι καθηγητές του διαβλέποντας την ευφυΐα και τις δυνατότητές του, του προτείνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο φημισμένο MΙΤ, όπου με υποτροφία ολοκληρώνει τις σπουδές του, επίσης πρώτος στο έτος του. Στη συνέχεια έρχονται τα μεταπτυχιακά στο Harvard Business School και η έδρα στο Πανεπιστήμιο Columbia.

To 1993, χρονιά σταθμός για τον ίδιο, αφού εφευρίσκει το σύστημα εκτύπωσης υψηλής ασφάλειας DIG PHOTO PRINTING TEGNOLOGY, το οποίο κινεί το ενδιαφέρον της γιαπωνέζικης πολυεθνικής TOPPAN.

Ο δρόμος ανοίγει διάπλατα και σήμερα με το σύστημα του συμπολίτη μας Ηλία Σαμαρά τυπώνονται τα διαβατήρια των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου, όπως των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, αλλά και της Ελλάδας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Χρήστο Μπουκώρο
- Κύριε Σαμαρά, πραγματικά αξιοθαύμαστη η πορεία σας...
- Πρέπει να σας πω όμως ότι ποτέ δεν ξεχνάω ότι ξεκίνησα από το μικρό σπιτάκι της οδού Διός, στη Νέα Δημητριάδα του Βόλου. Επίσης, με κάθε ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι έλειπα για δεκαετίες στο εξωτερικό, ο Βόλος δεν έλειπε από τις προτεραιότητές μου.

- Με το σύστημα που εσείς δημιουργήσατε τυπώνονται τα ασφαλέστερα διαβατήρια στον κόσμο. Είναι άτρωτα όμως αυτά τα σπουδαία έγγραφα στην πλαστογραφία;
- Θα αναφέρω ορισμένους αριθμούς. Πριν την εφαρμογή της δικής μας μεθόδου, μέσω της εταιρίας μας Thermo Digital Technology, στις Ηνωμένες Πολιτείες τυπώνονταν 7.500.000 διαβατήρια ετησίως και εντοπίζονταν περίπου 15.000 πλαστά διαβατήρια ετησίως, αρκετά για να προμηθευτούν όλοι οι κακοποιοί. Ενώ από τα δέκα πλαστά διαβατήρια που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη, δυστυχώς τα εννέα είχαν τα στοιχεία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σήμερα με την εφαρμογή του συστήματός μας έχουν τυπωθεί 180.000.000 διαβατήρια παγκοσμίως και κυρίως στις ΗΠΑ, και περίπου 2.500.000 διαβατήρια στην Ελλάδα, χωρίς να έχει εντοπιστεί κανένα από αυτά πλαστογραφημένο!

- Ποιο είναι το μυστικό της δικής σας τεχνολογίας;
- Θα ήταν ίσως κουραστικό για τους αναγνώστες να υπεισέλθω σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά όσο πιο απλά μπορώ σημειώνω το εξής: Όλα τα διαβατήρια του κόσμου μέχρι σήμερα τυπώνονταν στο χαρτί, στις σελίδες των διαβατηρίων. Τώρα, με το δικό μας σύστημα, τυπώνονται αντίστροφα σε μια λεπτή μεμβράνη πάχους 8 μικρών, δηλαδή 8 χιλιοστών του χιλιοστού, με την οποία καλύπτεται η σελίδα, κάνοντας αδύνατη την πλαστογραφία. Πρέπει να σας πω επίσης ότι η γιαπωνέζικη εταιρία TOPPAN που διακινεί μετά τη συνεργασία μας τη συγκεκριμένη τεχνολογία, δεν την εμπορεύεται σε ιδιώτες, αλλά μόνο σε κυβερνήσεις κρατών, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται αυξημένοι όροι ασφάλειας.

- Πώς καταφέρατε εσείς, ένας Έλληνας, να πάρετε τη δουλειά της εκτύπωσης των διαβατηρίων των ΗΠΑ, που γνωρίζουμε όλοι πόση σημασία δίνουν στα θέματα ασφάλειας;
- Οταν το 1993 δημιούργησα το συγκεκριμένο σύστημα, σκέφτηκα ότι αν πετύχει σε μια τέτοια χώρα θα καθιερωθεί παγκοσμίως. Ίδρυσα με κάποιους συνεργάτες μου μια μικρή εταιρία, την Thermo Digital Technology, με έδρα τη Βοστόνη, τρεις άνθρωποι όλοι και όλοι, και επιχειρήσαμε να παρουσιάσουμε στο Αμερικάνικο Department of State (υπουργείο Εξωτερικών) το νέο μας εκτυπωτή για το αμερικάνικο ψηφιακό διαβατήριο.

Μετά από πολύ αγώνα μάς δόθηκαν δέκα μόλις λεπτά για να παρουσιάσουμε την κατασκευή μας. Πρέπει να σας πω ότι στην Ουάσινγκτον δεν είχα πάει ποτέ. Τη μέρα του ραντεβού έβρεχε καταρρακτωδώς. Λίγα μέτρα πριν από το Αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών, από αβλεψία του αχθοφόρου, ο εκτυπωτής έπεσε στην άσφαλτο και άνοιξε κυριολεκτικά στα δύο παίρνοντας νερό! Η γραβάτα μου άρχισε να ξεβάφει από την καταρρακτώδη βροχή πάνω στο λευκό μου πουκάμισο και βρέθηκα σε κατάσταση ραντεβού. Όλα αυτά μισή ώρα πριν την κρίσιμη παρουσίαση.

Με το συνεταίρο μου μηχανικό, πραγματικά δεν ξέραμε αν έπρεπε να ζητήσουμε αναβολή του ραντεβού ή να προχωρήσουμε ολοταχώς προς την ήττα. Τελικά το ρισκάραμε. Σε μισή ώρα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ βρέθηκαν μπροστά σε δύο βρεγμένους ανθρώπους και σε έναν εκτυπωτή, που από τη μία έτρεχε νερά!
Όταν επιχείρησαν να τον συνδέσω με την πρίζα οι Αμερικανοί φρίκαραν, φοβούμενοι ότι θα πάθουμε όλοι μαζί ηλεκτροπληξία. Έπρεπε να δείτε πώς κοιτιόντουσαν οι Αμερικανοί βλέποντας τον εκτυπωτή από τη μία πλευρά να παράγει το ένα μετά το άλλο ψηφιακά αμερικάνικα διαβατήρια τελευταίας γενιάς και από την άλλη να τρέχει νερά!

Φυσικά μάλλον επειδή δεν πίστευαν στα μάτια τους μας ζήτησαν νέο ραντεβού για το ίδιο απόγευμα. Ευτυχώς ο εκτυπωτής δούλευε και στεγνός και εγώ διασώζοντας τα προσχήματα είχα την ευκαιρία να επιστρέψω με φρεσκοσιδερωμένο πουκάμισο και κανονική γραβάτα...

- Φαίνεται όμως, κ. Σαμαρά, ότι η κατασκευή σας ήταν γερή και αξιόπιστη...
- Ετσι φάνηκε εκ των υστέρων, αφού σήμερα με το συγκεκριμένο σύστημα 20 μεγάλες χώρες του κόσμου παράγουν τα διαβατήριά τους, τις ταυτότητες, κάρτες πολίτη κ.α. Πάντως, παρά τα αξιοθαύμαστα αποτελέσματα του εκτυπωτή, για να πάρουμε τη δουλειά της εκτύπωσης των αμερικάνικων διαβατηρίων τότε, τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα ήταν. Αρκεί να σας πω ότι την ίδια δουλειά διεκδίκησαν στον σχετικό διαγωνισμό η IBM, η P.P.G., η Hewlett - Packard, η Dasso και άλλοι πολυεθνικοί γίγαντες.

- Τυπώνετε όμως και τα ελληνικά διαβατήρια…
- Τα ελληνικά διαβατήρια τα τυπώνει η Διεύθυνση Διαβατηρίων χρησιμοποιώντας τη δική μας τεχνολογία σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο, ίσως το καλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο κατασκεύασε η μητρική μας εταιρία TOPPAN και αποτελεί πλέον πρότυπο ακόμη και για τις ΗΠΑ.

- Υπήρχε πρόβλημα με τα ελληνικά διαβατήρια, έτσι δεν είναι;
- Σας είπα και προηγουμένως ότι τα προηγούμενα χρόνια από τα δέκα πλαστά διαβατήρια που κυκλοφορούσαν στην Ευρώπη τα εννέα ήταν ελληνικά. Σήμερα δεν εντοπίζεται ούτε ένα πλαστό ελληνικό διαβατήριο νέας τεχνολογίας. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, όπως θα θυμάστε, είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τις ΗΠΑ που επέτρεπαν την είσοδο χωρίς βίζα σε όλους τους Ευρωπαίους, πλην των Ελλήνων, λόγω των επισφαλών διαβατηρίων τους. Με τα νέα διαβατήρια ψηφιακής τεχνολογίας το πρόβλημα αυτό εξέλιπε.

- Κύριε Σαμαρά, μάθαμε ότι πέρυσι περίπου τέτοιο καιρό προτείνατε στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τη δημιουργία της Κάρτας του Πολίτη, ιδέα που ενθουσίασε τον πρωθυπουργό, αλλά επέφερε πλήθος αντιδράσεων, κυρίως από παραεκκλησιαστικούς κύκλους που μίλησαν για το γνωστό «666», για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πολιτών και άλλα τέτοια. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι’ αυτό το θέμα;
- Κατ’ αρχήν με κάποια δόση χιούμορ θα ήθελα να πω ότι όσοι ανησυχούν για το φακέλωμα των πολιτών, άργησαν πολύ να ανησυχήσουν. Είμαστε όλοι φακελωμένοι και όχι μόνο από κρατικές υπηρεσίες, αλλά ακόμη και από ιδιωτικές εταιρίες με χίλιους δυο τρόπους.
Επίσης, στην Κάρτα του Πολίτη δεν υπάρχει γραμμικός κώδικας και κατά συνέπεια καμία ταύτιση με «666» ή άλλους περίεργους αριθμούς. Αυτά είναι ιστορίες για αγρίους...

- Ποια θα είναι η χρησιμότητα της Κάρτας του Πολίτη για το κράτος;
- Το πρώτο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως από τη γραφειοκρατία. Επειδή η Κάρτα θα είναι εφοδιασμένη με ψηφιακές υπογραφές, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να εκδίδει μόνος του από τον εκτυπωτή του γνήσια έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γέννησης και όλα τα έγγραφα που εκδίδουν οι υπηρεσίες που είναι ενταγμένες στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε για πόσες χαμένες εργατοώρες μιλάμε και για πόσα έξοδα.

- Και ποια θα είναι η χρησιμότητα της Κάρτας για τον ίδιο τον Πολίτη;
- Για την Ελλάδα προτείνουμε μια εξελιγμένη κάρτα, η οποία θα διαθέτει ένα τσιπάκι και διπλή κεραία. Τα στοιχεία της μίας κεραίας μπορούν να είναι εκείνα της ταυτότητας, του διαβατηρίου και της κάρτας ασφάλισης για παράδειγμα και τα στοιχεία της δεύτερης κεραίας μπορούν να έχουν από τραπεζική και φαρμακευτική χρήση μέχρι οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή. Ένα απλό παράδειγμα θα σας πω: το φάρμακο που μας συνταγογραφεί ο γιατρός μας θα φαίνεται απευθείας και στο φαρμακείο και στο ασφαλιστικό ταμείο. Έτσι θα αποφύγουμε όλα αυτά τα φαινόμενα που ταλαιπωρούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Μέχρι τη φοροδιαφυγή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μια τέτοια κάρτα.

- Το Βόλο σε ποιο τσιπάκι τον έχετε κλεισμένο;
- Φυσικά στο τσιπάκι της καρδιάς μου! Και δεν θα τον βγάλω ποτέ από εκεί.

-Σας ευχαριστώ, κ. Σαμαρά.
- Εγώ σας ευχαριστώ, κ. Μπουκώρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top