σχόλιο ID-ont: Επειδή όμως είναι σίγουρες οι ΗΠΑ, ότι δεν πρόκειται να πετύχει κάτι σπουδαίο όλη αυτή η κυβερνοάμυνα - καθότι δεν υπάρχουν απαραβίαστα συστήματα-, κάνουν και την πρόβλεψη: "...Και αν αυτό αποτύχει, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, «το υπουργείο Άμυνας έχει και εξελίσσει περαιτέρω τη δυνατότητα στρατιωτικής απάντησης στον κυβερνοχώρο και αλλού».
Θα μπορούν δηλ. να απαντάνε με βόμβες και πυραύλους στις κυβερνο-επιθέσεις!!!
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Έτοιμες για αντεπίθεση στον κυβερνοχώρο οι ΗΠΑ
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν πλέον έτοιμο νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο και στρατιωτικών αντιποίνων σε κυβερνοεπίθεση εναντίον τους.
 
Έτοιμο είναι το νομικό πλαίσιο το οποίο θα «καλύπτει» τις αμερικανικές επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ (Strategic Command), μόλις ένα μήνα μετά από δηλώσεις του ότι οι διαδικασίες για τη διαμόρφωσή του βρίσκονταν σε εξέλιξη. 


«Δεν πιστεύω ότι χρειαζόμαστε νέες σαφείς εξουσιοδοτήσεις για να προβούμε σε επιθετικές επιχειρήσεις κάθε είδους» είπε ο πτέραρχος Ρόμπερτ Κέλερ, σε μία εξέλιξη που επιδεικνύει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στο να αυξηθούν τα επίπεδα ετοιμότητας για το ενδεχόμενο γενικευμένου κυβερνοπολέμου.

Η Στρατηγική Διοίκηση είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο Διάστημα και τον κυβερνοχώρο. Σε αυτήν υπάγεται η Διοίκηση Κυβερνοχώρου (Cyber Command), η οποία άρχισε να λειτουργεί το Μάιο του 2010 υπό στρατιωτικό καθεστώς, καθώς βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη οι διαδικασίες καθορισμού του νομικού πλαισίου και των κανόνων εμπλοκής σε ένα νέο πεδίο μάχης.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, προειδοποίησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το δικαίωμα στρατιωτικών αντιποίνων σε κυβερνοεπίθεση εναντίον τους, ενώ παράλληλα εντείνουν τις προσπάθειες εντοπισμού εισβολέων.

«Εάν είναι απαραίτητο, θα απαντήσουμε σε εχθρικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ακριβώς όπως θα απαντούσαμε σε κάθε άλλου είδους απειλή κατά της χώρας μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Διατηρούμε το δικαίωμα χρήσης κάθε μέσου- διπλωματικού, πληροφοριακού, στρατιωτικού και οικονομικού- για να προστατέψουμε το έθνος, τους συμμάχους, τους συνεργάτες και τα συμφέροντά μας».

Ο Κέλερ χαρακτήρισε τις επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο ως αντίστοιχες των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ξηρά, αέρα, θάλασσα και Διάστημα, οπότε και πιθανές επιθετικές ενέργειες προϋποθέτουν την έγκριση του προέδρου.

Στις 18 Οκτωβρίου ο Κέλερ είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι ακόμα βρίσκονταν υπό εξέταση οι επιλογές στο θέμα του κυβερνοπολέμου. Στις πρόσφατες δηλώσεις του, επεσήμανε ότι ο στρατός αποκτά εμπειρία καθημερινά από τις επιχειρήσεις του στον κυβερνοχώρο. «Νομίζω ότι όλοι ευχόμαστε να κινούμασταν γρηγορότερα, αλλά έχουμε κάνει πρόοδο και πλέον έχουμε κάποιους κανόνες εμπλοκής» είπε σχετικά.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντείνει τις προσπάθειές του για τη δημιουργία ενός «κυβερνοοπλοστασίου» που προσφέρει περισσότερες και καλύτερες επιλογές αντιμετώπισης κυβερνοαπειλών. Επίσης, σύμφωνα με αναφορά των υπηρεσιών αντικατασκοπείας στο Κογκρέσο, η Κίνα και η Ρωσία χρησιμοποιούν εκτεταμένα την κυβερνοκατασκοπεία για την κλοπή αμερικανικών οικονομικών και στρατιωτικών μυστικών- και ότι θεωρείται πως θα παραμείνουν επιθετικές στον τομέα αυτόν.

Στόχος του Πενταγώνου, όπως αναφέρθηκε σε αναφορά στο Κογκρέσο, είναι η αποτροπή τέτοιων επιθέσεων μέσω της δημιουργίας ισχυρότερων αμυνών. Και αν αυτό αποτύχει, όπως επισημαίνεται στην αναφορά, «το υπουργείο Άμυνας έχει και εξελίσσει περαιτέρω τη δυνατότητα στρατιωτικής απάντησης στον κυβερνοχώρο και αλλού».

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_17/11/2011_415201

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top