σχόλιo ID-ont: Μπράβο στο ΣΔΟΕ που έκανε τη δουλειά του και έπιασε το παράνομο κύκλωμα. Μεγάλη επιτυχία και συγχαρητήρια στους ελεγκτές του. Με αφορμή όμως αυτή την περίπτωση, θα θέλαμε να ρωτήσουμε το εξής: 

Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πιάνονται αυτόματα αυτές οι περιπτώσεις και θα γίνει πιο εύκολη η δουλειά του ΣΔΟΕ; Για να δούμε ένα υποθετικό σενάριο:

Με το παλιό σύστημα (έγχαρτο βιβιλάριο) ο ασθενής έπρεπε να δώσει το βιβλιάριο του σε κάποιο γιατρό και μετά να το πάει στο φαρμακοποιό για να γίνει αυτή η κομπίνα με τα φάρμακα που περιγράφει το δημοσίευμα. 

Με το νέο όμως σύστημα (ηλεκτρονική συνταγογράφηση) δεν χρειάζεται να πάει ο ασθενής το βιβλιάριό του στο γιατρό και μετά στον φαρμακοποιό! Το "βιβλιάριο" είναι ήδη στο γραφείο του γιατρού και περιμένει. Λέγεται: ΑΜΚΑ και Ηλεκτρονική Συνταγράφηση". Ο γιατρός με το νέο σύστημα μπορεί να συνταγογραφήσει ότι θέλει και μάλιστα εν αγνοία του ασθενή! 

Με αυτόν όμως τον τρόπο το σύστημα κινδυνεύει από μεγαλύτερες απάτες από αυτές που ήδη σήμερα γίνονται. Εκτίθεται σε ακόμη περισσότερες εικονικές συνταγογραφήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι τώρα, επειδή το σύστημα είναι νέο, όλοι είναι επιφυλακτικοί και μπορεί να έχει μειωθεί η συνταγογράφηση. Αύριο όμως που όλοι θα έχουν αποκτήσει άνεση ποιός μας εγγυάται ότι δεν θα αυξηθεί η συνταγογράφηση και πολύ περισσότερο η εικονική;

Μόνο οι επιτόπιοι έλεγχοι και οι έλεγχοι πόθεν έσχες μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα και όχι το καθολικό φακέλωμα των ασθενειών των πολιτών που γίνεται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Τέλος όσον αφορά τη συγκεκριμένη κομπίνα, αντικαταστήστε το έγχαρτο με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο και θα δείτε ότι άνετα η περιγραφείσα κομπίνα γίνεται δυστυχώς και με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση...

http://www.euro2day.gr/: Στα ίχνη κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων με παράλληλες εξαγωγές βρίσκεται το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, το οποίο ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι του ελέγχου από ένα φαρμακείο στην Τρίπολη.

Ο έλεγχος έδειξε ότι ένα μόνο φαρμακείο κάνοντας «δουλειά» με ένα μόνο φάρμακο κατάφερε να ζημιώσει το ελληνικό δημόσιο με το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 760.000 ευρώ. Το καμπανάκι χτύπησε και το ΣΔΟΕ άρχισε να ψάχνει, για να βρεθεί σύντομα μπροστά σε ένα κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες γιατροί, φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα, εταιρείες εμπορίας φαρμάκων αλλά και ένα δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα.

Η κομπίνα στήνεται με τρόπο απλό και το κέρδος βασίζεται στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει. Ο γιατρός γράφει τη συνταγή με ακριβά φάρμακα για να βγαίνει κέρδος άξιο λόγου. Ο φαρμακοποιός την εκτελεί. Ασθενής που να χρειάζεται το συγκεκριμένο φάρμακο δεν υπάρχει. Αν υπάρχει είναι... συνεννοημένος με τον γιατρό και ουδέποτε παραλαμβάνει το φάρμακο που είναι γραμμένο στη συνταγή.

Το κουπόνι ο φαρμακοποιός το κολλάει στο βιβλιάριο του ασφαλισμένου ή στο βιβλιάριο άλλου ασφαλισμένου, το κουτί με το φάρμακο όμως το κρατά στα συρτάρια του και κάνει ένα πιστωτικό για την επιστροφή των αδιάθετων φαρμάκων στην εταιρεία.

Η εταιρεία στην οποία επιστρέφονται τα φάρμακα, όμως, είναι άλλη από εκείνη που προμήθευσε αυτά τα φάρμακα στο συγκεκριμένο φαρμακείο. Έτσι το ασφαλιστικό ταμείο πληρώνει στον φαρμακοποιό την αξία του φαρμάκου, το φάρμακο μένει «κέρδος» σε αυτόν κι εκείνος στη συνέχεια το προωθεί σε εταιρεία, η οποία με τη σειρά της το εξάγει στη Γερμανία.

Τέλος καλό, όλα καλά για τα μέλη του κυκλώματος,
αν δεν βρισκόταν στον δρόμο τους το ΣΔΟΕ. 

Σύμφωνα με πηγές του, ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ σε δέκα φαρμακεία της περιφέρειας Πελοποννήσου. Το κύκλωμα όμως φαίνεται να έχει πλοκάμια σε ολόκληρη την Ελλάδα και ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον 30 εμπλεκομένων.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί αμοιβαία συνδρομή από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου (ενδιάμεσος κρίκος στις εξαγωγές) και της Γερμανίας όπου κατέληγαν τα φάρμακα, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top