Νέα στοιχεία για τη σχέση των εφήβων με το Internet. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, είναι το πρώτο από τα αίτια, που ευθύνονται για τον εθισμό των εφήβων.  

Η χρήση διαδικτύου είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους Έλληνες εφήβους και ενδέχεται να οδηγήσει σε ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όταν υπάρχει υπερβολική χρήση.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε εφήβους 15 και 16 ετών, από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄παιδιατρικής πανεπιστημιακής κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού».

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της έρευνας:

- Έχει αυξηθεί το ποσοστό υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου.

- Οι επαρχιακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπεριφορών εθισμού στο διαδίκτυο και οριακής χρήσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Αττικής.

- Αντίθετα με τα αποτελέσματα έρευνας του 2007, σύμφωνα με τα οποία τα αγόρια είχαν προβάδισμα σε συμπεριφορές εξάρτησης, τώρα παρατηρείται εξίσωση αγοριών - κοριτσιών.

- Ως πρώτη αιτία, που μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορά εθισμού, είναι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν τα online παιχνίδια, τα οποία είχαν την πρωτιά το 2007.

- Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης, παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική διαφορά στη χαμηλή βαθμολογία σχολείου σε σύγκριση με τους εφήβους που ασχολούνται με το διαδίκτυο σε φυσιολογικά πλαίσια. Εξάλλου, τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο σημαντικά συχνότερα από τα υπόλοιπα παιδιά.

- Από το σύνολο των εφήβων 63,7% θα χρησιμοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (αφορά εξαρτημένους εφήβους από το Διαδίκτυο).

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας από το καλοκαίρι του 2007 εχει δεχθεί εφήβους με στόχο την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης τους διαδικτύου.

Συνολικά 150 έφηβοι έχουν απευθυνθεί στη Μονάδα. Σε πρώιμα στάδια το φαινόμενο αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με ψυχοεκπαίδευση. Σε προχωρημένο στάδιο εθισμού ο έφηβος δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν συνεργάζεται, μπορεί να λέει ψέμματα και μπορεί να εξαπατά γονείς και θεραπευτές. Η συμπεριφορά του είναι ατόμου εξαρτημένου από ουσίες.

Η Μονάδα λειτουργεί την τηλεφωνική γραμμή ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ (8001180015) και προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε γονείς και εφήβους, σχετικά με θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στην πρόληψη του φαινομένου της κατάχρησης του διαδικτύου μπορούν να συμβάλουν σημαντικά η οικογένεια και το σχολείο.

Η έρευνα, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013, γίνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για τη διερεύνηση της συχνότητας και έντασης των συμπεριφορών εξάρτησης στο διαδίκτυο σε Ευρωπαίους εφήβους και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathworld_1_07/02/2012_426478

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top