σχόλιο ID-ont: Σε ένα τόσο αγγελικά πλασμένο κόσμο, με τόσες ηλεκτρονικές συσκευές και τόσους χάκερς, θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την ...πεθερά!!! 

www.in.gr : Αμερικανοί ερευνητές ασφάλειας υπολογιστών επινόησαν μια νέα μέθοδο για να σκοτώσει κανείς την άρρωστη πεθερά του: μπορεί να δώσει ασύρματη εντολή που θα έθετε εκτός λειτουργίας το βηματοδότη της, ή θα της χορηγούσε μια θανατηφόρο δόση ινσουλίνης.

Με τον αριθμό των ασθενών που χρησιμοποιούν ιατρικά εμφυτεύματα να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, οι κατασκευαστές των συσκευών αυτών οφείλουν να βελτιώσουν την ασφάλειά τους έναντι τυχόν επιθέσεων από χάκερ, προειδοποιούν οι ερευνητές της εταιρείας McAfee και του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ.


Ο Μπάρναμπι Τζακ, ερευνητής της McAfee, χρειάστηκε μόλις δύο εβδομάδες για να παραβιάσει μια ηλεκτρονική αντλία ινσουλίνης, μια συσκευή που εμφυτεύεται στην κοιλιά ασθενών με διαβήτη και ρυθμίζει τη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα τους.


Ο Τζακ εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα της αντλίας να ελέγχεται και να ρυθμίζεται ασύρματα από το γιατρό. Η μέθοδος του ερευνητή μπορεί να στέλνει από μακριά εντολή στην αντλία να αδειάσει όλη τη δεξαμενή ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος.



Αυτό θα προκαλούσε υπογλυκαιμικό κώμα και στη συνέχεια θάνατο.


«Μπορούμε να επηρεάσουμε οποιαδήποτε αντλία σε ακτίνα 300 ποδών [91 μέτρων]» αναφέρει ο Τζακ στο BBC. «Μπορούμε να αναγκάσουμε την αντλία να αδειάσει ολόκληρη τη δεξαμενή των 300 μονάδων [ινσουλίνης] χωρίς καν να γνωρίζουμε τον αναγνωριστικό αριθμό της αντλίας».


Ανάλογη έρευνα πραγματοποίησε στη Μασαχουσέτη ο καθηγητής Κέβιν Φου, ο οποίος βρήκε τρόπο να απενεργοποιεί ασύρματα τους απινιδωτές, εμφυτεύσιμες συσκευές που παρακολουθούν την καρδιακή συχνότητα του ασθενή και, σε περίπτωση ανακοπής, διοχετεύουν ηλεκτρικό ρεύμα για να την κάνουν να ξαναρχίσει να χτυπά.


Ο Φου εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι απινιδωτές τίθενται εντός ή εκτός λειτουργίας με ένα ειδικό σήμα ραδιοσυχνοτήτων.


Ο ερευνητές κατέγραψε αυτό το σήμα και συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να το μεταδώσει εκ νέου για να απενεργοποιήσει πλήρως τους απινιδωτές.


Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σήμερα στα ηλεκτρονικά εμφυτεύματα έχουν μικρή χωρητικότητα και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τεχνολογίες κρυπτογράφησης των σημάτων και ταυτοποίησης του γιατρού-χειριστή.


Στο μέλλον, όμως, «οι συσκευές θα είναι πολύ περισσότερο "δικτυωμένες" και συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, οπότε θα αξιοποιούν πληρέστερα τις ασύρματες τεχνολογίες» προέβλεψε.


Στο μεταξύ, πολλοί ασθενείς θα παραμείνουν εκτεθειμένοι στον δυνητικό κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων. Σε μια καθησυχαστική όμως ανακοίνωση, η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά.

 http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231190954

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top