σχόλιο ID-ont: Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε μια ανάρτηση για τον ερχομό της αχρήματης κοινωνίας στη χώρα μας. Δυστυχώς δεν αποτελούμε την μοναδική περίπτωση παγκοσμίως. Διαβάζουμε ότι στη Σουηδία προχωράει το ίδιο σχέδιο με εντατικούς ρυθμούς. 

Επίσης αντίστοιχες με τις δικές μας αποφάσεις -μείωση του ορίου χρήσης των μετρητών- λαμβάνει και η Ισπανία (αυτή χωρίς μνημόνιο ακόμη). Τέλος βλέπουμε και την τεχνολογία να εξελίσσεται σε αυτόν τον τομέα προσφέροντας ακόμη πιο επαναστατικές λύσεις, χωρίς καν κάρτες: Μια Ιαπωνική Τράπεζα λανσάρει ένα σύστημα πληρωμής με την ... παλάμη !!!

Διαβάστε κατωτέρω τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα:
1. Deutsche Welle: Σουηδία, Οχι πια μετρητά
2. www.newsbeast.gr: Η Ισπανία δε θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας (γίνεται αναφορά στην μείωση του ορίου χρήσης των μετρητών)
3. www.newsbeast.gr: Ιαπωνική τράπεζα καταργεί τις κάρτες αναλήψεων

 
Deutsche Welle: Σουηδία, Οχι πια μετρητά
Η Σουηδία θέλει να καταργήσει τις συναλλαγές με μετρητά και να τις αντικαταστήσει όλες με πιστωτικές κάρτες. Ακόμα και ο οβολός στην Εκκλησία θα πρέπει να πληρώνεται με πιστωτική. Δυσκολίες θα έχουν και οι κλέφτες. 

Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισήγαγε το 1661 τα χαρτονομίσματα και πιθανότατα θα είναι και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα τα καταργήσει. «Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να συνεχίζουμε να τυπώνουμε χαρτονομίσματα» δηλώνει ο Μπιορν Ουλβέους, πρώην μέλος του θρυλικού συγκροτήματος των Abba.

Και δεν είναι ο μόνος. Η πλειονότητα των Σουηδών τάσσεται υπέρ της κατάργησης των μετρητών ως μέσο καθημερινών συναλλαγών και της επιβολής πιστωτικής κάρτας. Ήδη στα περισσότερα λεωφορεία και το μετρό δεν γίνονται δεκτά μετρητά. Οι επιβάτες θα πρέπει να αγοράζουν εκ των προτέρων τα εισιτήρια ακόμα και με SMS. Το ίδιο ισχύει και στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα.

Και δεν είναι μόνο οι εμπορικές συναλλαγές που αλλάζουν. Ακόμα και ο οβολός στην Εκκλησία θα πληρώνεται στο εξής με πιστωτική. Σε μια ενορία στην πόλη Κάρλσμαν αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Και για το λόγο αυτό ο πάστορας Γιόχαν Τίρμπεργκ έσπευσε να προμηθευτεί το κατάλληλο μηχάνημα. Πολλές φορές οι πιστοί του είπαν στο παρελθόν πως θα ήθελαν κάτι να δώσουν αλλά δεν είχαν ψιλά μαζί τους!

Στη Σουηδία μόλις το 3% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά. Στις χώρες της Ευρωζώνης το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 9% και στις ΗΠΑ στο 7%.
Η καλή και η ανάποδη πλευρά του νομίσματος….

Συναλλαγές που γίνονται χωρίς κέρματα και χαρτονομίσματα δυσκολεύουν τη ζωή των απλών κλεφτών αλλά από την άλλη πλευρά διευκολύνουν τους απατεώνες στο διαδίκτυο.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αφήνουν όμως πάντοτε ίχνη. Έτσι θα ήταν ευκολότερη η εξακρίβωση και η αντιμετώπιση περιπτώσεων διαφθοράς, αλλά από την άλλη πλευρά οι περιπτώσεις απάτης στο διαδίκτυο στη Σουηδία από τις 3.300 που ήταν το 2000 έφτασαν σχεδόν στις 20.000 το 2011.

Σύντομα πιστεύουν οι ειδικοί θα εξαφανιστούν τα χαρτονομίσματα αν και όχι τελείως. Το θέμα είναι οι συναλλαγές μέσω καρτών που έχουν κόστος να μην το επωμισθεί και πάλι ο καταναλωτής προς όφελος των τραπεζών αλλά να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η Ισπανία δε θα χρειαστεί πακέτο βοήθειας
Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν σήμερα να διασκεδάσουν τις ανησυχίες ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να συνάψει μια δανειακή συμφωνία με την Τρόικα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε σε βουλευτές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος ότι αποκλείει κάθε τέτοια πιθανότητα. «Υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους και χρειάζονταν παρέμβαση. Αλλά δε συμβαίνει αυτό με την Ισπανία, ούτε τώρα ούτε [θα συμβεί] στο μέλλον», συνέχισε. Σημείωσε πως η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί σε «ιστορικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Ραχόι χρησιμοποίησε εντονότερο τόνο από τον υπουργό Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος, ο οποίος είχε πει χθες πως η Ισπανία δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ «αυτή τη στιγμή».

Ο Ραχόι ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να επιδεικνύουν «σωφροσύνη» στις δηλώσεις τους για την Ισπανία. «Έχουμε όλοι τα προβλήματά μας και εργαζόμαστε για να βρούμε μια λύση αλλά και για να βοηθήσουμε στην ευρωζώνη», είπε, προσθέτοντας πως «αναμένουμε και οι άλλοι να πράξουν το ίδιο, να είναι σώφρονες στις δηλώσεις τους».

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαϊγί απάντησε ερωτηθείς για το εάν η Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Μαδρίτη δεν θα χρειαστεί δανεισμό από την Τρόικα «ναι, το πιστεύουμε. Διατηρούμε τη θέση μας», πρόσθεσε ο Μπαϊγί.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο εξήρε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της Ισπανίας και σημείωσε το γεγονός ότι οι αγορές δεν αντιμετώπισαν θετικά «αυτές τις τεράστιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όσο έπρεπε ως τώρα».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ισπανίας είναι καλύτερη από εκείνη στην οποία βρίσκονται άλλες βιομηχανικές χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει τις πληρωμές με μετρητά για ποσά πάνω από 2.500 ευρώ, σε μια προσπάθεια να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Η απαγόρευση αφορά συναλλαγές με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός επιχειρηματία. Όσοι παραβιάζουν τον κανόνα θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που θα ανέρχονται στο 25% της αξίας των συναλλαγών. Το μέτρο εντάσσεται σε ένα σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια αμφιλεγόμενη φορολογική "αμνηστία" που επιτρέπει σε πρόσωπα ή σε εταιρείες να αποφεύγουν την επιβολή προστίμων καταβάλλοντας 8 ως 10% των αδήλωτων εισοδημάτων ή πόρων.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή. Ο Ραχόι είπε στην ισπανική βουλή ότι το μέτρο αυτό, το οποίο λαμβάνεται «κατ' εξαίρεση», θα ισχύσει μόνο για φέτος. Η κυβέρνηση αναμένει ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος υπό το Ραχόι πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από το 8,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2011 στο 5,3% φέτος, ενώ οι πιέσεις εντείνονται τόσο από τις αγορές όσο και από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, καθώς και περικοπές στους τομείς της υγείας και της παιδείας, άλλων 10 δισ. ευρώ.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας πυροδότησαν μια συζήτηση για την βιωσιμότητα του συνομοσπονδιακού συστήματος. Η πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε, που ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, υποστήριξε ότι οι 17 αυτονομίες θα πρέπει να απεμπολήσουν τις εξουσίες που έχουν στους τομείς της υγείας και της παιδείας στο κεντρικό κράτος.

Η Αγκίρε είπε ότι η κατάργηση των "17 μίνι-κρατών" θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση δισ. ευρώ. Τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η αλληλοεπικάλυψη των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών. Στις περιφερειακές κυβερνήσεις, ή αυτονομίες, επιρρίπτεται μεγάλο μέρος της ευθύνης για το έλλειμμα. Η κυβέρνηση Ραχόι έχει ανακοινώσει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών τους.


Ιαπωνική τράπεζα καταργεί τις κάρτες αναλήψεων
Έχετε βγει για ψώνια και ξαφνικά διαπιστώνετε ότι σας έχουν τελειώσει τα χρήματα. Πηγαίνετε στο πλησιέστερο ΑΤΜ για ανάληψη αλλά δυστυχώς έχετε ξεχάσει την κάρτα σας στο σπίτι. Αν είστε πελάτης όμως της Ogaki Kyoritsu Bank, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Αντί για την κάρτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας και να κάνετε ακριβώς την ίδια δουλειά.

Όπως μαθαίνουμε, η τράπεζα πρόκειται να αντικαταστήσει τις κάρτες αναλήψεως με βιομετρικές συσκευές οι οποίες διαβάζουν την παλάμη του κάθε πελάτη. Η διαδικασία πάντως είναι αρκετά απλή. Αρχικά θα πρέπει κανείς να συνδέσει τον λογαριασμό του με την παλάμη του χρησιμοποιώντας τόσο το ήδη υπάρχον PIN όσο και την ημερομηνία γέννησης του. Από εκεί και πέρα αρκεί μόνο η χρήση των βιομετρικών του χαρακτηριστικών για να έχει πλήρη πρόσβαση στο λογαριασμό του.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Big Brother" για το νερό και το ρεύμα που καταναλώνουμε
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/forologia/ypoik_se_rolo_big_brother_gia_to_nero_kai_to_reuma_poy_katanalwnoyme.1737979.html

Δημοσίευση σχολίου

top