Οι παγίδες του Facebook


TO BHMA: Πόσοι θυμούνται ακόμη ότι το Facebook ξεκίνησε από κολεγιόπαιδα που έψαχναν για καυτές γκόμενες και παγωμένες Lager; Σήμερα κατακλύζεται από φωτογραφίες νεογέννητων και νηπίων σε όλες τις πιθανές πόζες – τα πρώτα του βήματα, το πρώτο του πάρτι κ.ο.κ. – που αναρτούν οι ίδιοι οι γονείς για να εισπράξουν τα «like» και τα σχόλια των «φίλων» οι οποίοι καλούνται – αν όχι εκβιάζονται – να εμβαπτιστούν στο ψηφιακό οικογενειακό άλμπουμ: «Τι αγγελούδι είναι αυτό!», «Για δάγκωμα είναι τα μαγουλάκια αυτά!» και τα συναφή.

Το να «ποστάρεις» φωτογραφίες με το παιδί σου εκθέτοντάς το στο άπλετο φως (αλλά και στα απύθμενα σκοτάδια) του κυβερνοχώρου είναι ένα ριψοκίνδυνο σπορ που διχάζει. Για τους μισούς γονείς είναι ένας τρόπος να μοιραστούν ψηφιακά τις χαρές με τη σάρκα εκ της σαρκός τους. Για τους άλλους μισούς είναι η χαρά του cyberstalking: αφήνεις την πόρτα μισάνοιχτη για κάθε παιδόφιλο που τυχαίνει να κάνει εκεί κοντά τη βόλτα του (και μπορεί να υφαρπάξει τη φωτογραφία του τέκνου σου για το δικό του... άλμπουμ). Συν το ότι στέλνεις στο σπλάχνο σου εντελώς αντιφατικά μηνύματα. Γιατί, πώς θα του μάθεις να διασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα του, όταν εσύ η ίδια έχεις «φωτογραφία» στο προφίλ σου τον γιo σου με κασκέτο του Ατρομήτου να τρώει παγωτό φιστίκι; 

σχόλιο ID-ont: Κι όσοι δεν επιθυμούν αυτή τη διαδικασία; Θα πρέπει δηλ. να φυλαγόμαστε, να μην βγαίνουμε φωτογραφίες, ή θα πρέπει να βάζουμε ρήτρα ποινής (μη ανάρτησης) σε αυτούς που τραβάνε τις φωτογραφίες; 

Πως αλλάζουν τα ήθη των κοινωνιών:

Πριν το Facebook, οι φωτογραφίες ήταν κάτι το επιθυμητό που συνοδεύονταν από πολλά συναισθήματα και αναμνήσεις. Στην εποχή μετά το Facebook τείνoυν να γίνoυν εφιάλτης αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων στην καταβόθρα του διαδικτύου...

Την ισραηλινή εταιρεία Face.com, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για την αναγνώριση προσώπων εξαγόρασε το Facebook. Το προσωπικό του Face.com θα ενταχθεί σε αυτό του μεγαλύτερου διαδικτυακού κοινωνικού δικτύου, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press. Το Facebook επιβεβαίωσε την είδηση, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το τίμημα για την εξαγορά της εταιρείας. Η μετοχή του Facebook συνεχίζει για τρίτη συνεχή ημέρα την ανοδική της πορεία και έκλεισε αυξημένη κατά 5% μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου την Δευτέρα 18 Ιουνίου.

Η εταιρεία πίσω από τo Face.com αναπτύσσει λογισμικό αναγνώρισης προσώπων, με το οποίο σαρώνει τις φωτογραφίες του χρήστη και αναζητά τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε άλλες, ώστε ο χρήστης να μπορεί να προσθέτει ετικέτες, να μοιράζεται φωτογραφίες ή να εντοπίζει φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζεται ο ίδιος ή οι φίλοι του.

Έχει αναπτύξει δύο εφαρμογές για το Facebook, το Photo Finder που εντοπίζει φωτογραφίες του χρήστη και των φίλων του στις οποίες δεν έχουν προστεθεί ετικέτες, και το Photo Tagger, που ομαδοποιεί τις φωτογραφίες σε άλμπουμ ανά πρόσωπο και επιτρέπει την αυτόματα απόδοση ετικετών μαζικά.

σχόλιο ID-ont: Ακόμη μια "υπηρεσία" από την Google, στην ...υπηρεσία του ανθρώπου !!! 

H Google λανσάρει μια νέα υπηρεσία με το όνομα Google Maps Coordinate με την οποία οι επιχειρήσεις πλέον μπορούν να παρακολουθούν ουσιαστικά την τοποθεσία των εργαζομένων τους. Ιδανικά, οι εταιρείες που διαθέτουν προσωπικό που απαιτείται να βρίσκεται εκτός γραφείου μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την απόδοση των υπαλλήλων τους χάριν στην υπηρεσία αυτή της Google.

Εκτός, βέβαια, από την τοποθεσία των ίδιων των υπαλλήλων η εταιρεία μπορεί να ορίσει και τις τοποθεσίες στις οποίες πρέπει να βρίσκονται. Έτσι, ο κοντινότερος εργαζόμενος στον “στόχο” μπορεί να εξυπηρετήσει γρηγορότερα την περιοχή. Το Google Maps Coordinate είναι διαθέσιμο online και σε Android tablets/smartphones με μηνιαία συνδρομή της τάξης των $15 μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο αυτόν.

Ένα εκτενές άρθρο στην εφημερίδα New York Times, αρχίζει με τον πιο τρομακτικό τρόπο:
Γνωρίζει ποιος είστε. Γνωρίζει πού μένετε. Γνωρίζει τι κάνετε… Διεισδύει βαθειά στην Αμερικανική ζωή, πολύ πιο βαθιά από το FBI ή την Εφορία, ή τα αδιάκριτα μάτια του Facebook και της Google. Αν είστε Αμερικανός ενήλικας, κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζει πράγματα για εσάς, όπως η ηλικία σας, η φυλή σας, το φύλο σας, το βάρος, το ύψος, την οικογενειακή σας κατάσταση, το μορφωτικό σας επίπεδο, τις καταναλωτικές σας συνήθειες, το οικογενειακό σας εισόδημα, όσα σας ανησυχούν για την υγεία σας, πού θέλετε να πάτε διακοπές, κλπ κλπ.

Αυτή τη στιγμή, στην πόλη Conway της Πολιτείας του Άρκανσο, περισσότεροι από 23.000 servers συγκεντρώνουν, συνδέουν και αναλύουν πληροφορίες καταναλωτών για μία εταιρεία που, αντίθετα από αυτές που γνωρίζουμε στη Silicon Valley, σπάνια εμφανίζεται στην ειδησεογραφία. Είναι η Axciom Corporation και είναι ο ήσυχος γίγαντας μίας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων που ονομάζεται database marketing.
Οι servers της Axciom επεξεργάζονται περισσότερες από 50 τρισεκατομμύρια συναλλαγές κάθε χρόνο. Διαθέτει πληροφορίες για περισσότερους από 500 εκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των ενήλικων Αμερικανών.

Μπορεί αν είχαμε αρκετό καιρό να ακούσουμε για τους Anonymous αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα ακτιβιστών-hackers έμενε με σταυρωμένα τα χέρια.

Έτσι πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όμως δεν έκανε κάποια επίθεση. Προτρέπει όμως τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στραφούν ενάντια στο πρόγραμμα Indect.

Συγκεκριμένα καλούν το κοινό σε μαζική διαμαρτυρία στις 28 Ιουλίου εναντίον του προγράμματος το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα ανιχνεύει με αυτόματο τρόπο εγκληματικές απειλές, αναλύοντας την online δραστηριότητα των χρηστών αλλά και μέσω συστημάτων παρακολούθησης στην πραγματική ζωή.


σχόλιο ID-ont: Σε συνέχεια της 2ης διαβούλευσης που έγινε για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η "Κύρωση του Πλαισίου Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης."

Αποτελεί ερώτημα το οποίο απομένει να απαντηθεί, εάν η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟ-ΠΟ), 3 ημέρες πριν τις εκλογές της 17ης Ιουνίου - εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς "βαρκούλες αρμενίζανε" ή τρέχει κάτι πιο πονηρό; - για έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων από το ερχόμενο Φθινόπωρο,  είναι απόρροια αυτού του ΦΕΚ.

Μάλιστα έχει φτιαχτεί και ειδική ιστοσελίδα για αυτό το θέμα: http://www.e-gif.gov.gr/portal/page/portal/egif/

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση σε ΦΕΚ στο συνημμένο pdf:

σχόλιο ID-ont: Οι χειρότερες καταστάσεις μας πλασάρονται με τα καλύτερα ονόματα. Ακούς εκεί "κοινωνικά" δίκτυα! Κοινωνικές καταβόθρες και κοινωνικά σουρωτήρια των απόψεων και των πιστεύω των πολιτών έπρεπε να λέγονται!!!

Φανταστείτε επίσης τι θα γίνεται με αυτά που γράφουμε στα e-mails... Στην εποχή της "διαφάνειας", τίποτα δεν μένει κρυφό...

SECNEWS.gr: Σύμφωνα με το ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ρεπορταζ του SecNews που θα προκαλέσει αίσθηση, την “κατασκοπεία” εντός των γνωστών κοινωνικών δικτύων έχουν εφαρμόσει  ισχυρές Ευρωπαικές χώρες (αλλά και οι Η.Π.Α.) στην προσπάθεια τους να ενημερωθούν, καταγράψουν και κατανοήσουν με ακρίβεια τις τάσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων! Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες που φτάνουν στο SecNews απο μεγάλη ευρωπαική πρωτεύουσα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και παράγοντες του δημόσιου βίου σε Ευρωπαικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία) αλλά και σε μικρότερο βαθμό στις Η.Π.Α, διαθέτουν στα χέρια τους αναλυτικές μελέτες σχετικά με τις επικρατούσες τάσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων όπως αυτές προσδιορίζονται μέσα από τα social networks!

Πως κατασκοπεύουν τους Έλληνες χρήστες εν αγνοία τους
Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι εξειδικευμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας με δυνατότητα ελέγχου και καταγραφής των τάσεων και ενεργειών στα Social networks χρησιμοποιήθηκαν το επίμαχο διάστημα απο τις εκλογές της 6ής Μαίου 2012 έως και σήμερα. Οι εν λόγω εταιρείες που μισθώθηκαν έναντι υπέρογκων αμοιβών από Ευρωπαικές κυβερνήσεις διαθέτουν εξειδικευμένους μηχανισμούς καταγραφής, αλίευσης δεδομένων και τάσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων.

σχόλιο ID-ont: Αυτά που δοκιμάζονται στα σκυλιά, μπορούν να "αξιοποιηθούν" και στους ανθρώπους. Ξέρω, ξέρω πάντα για το ... καλό μου!!! Είναι αυτό το "καλό" μου που τυγχάνει να μην το ξέρω εγώ και να το ξέρουν όλοι αυτοί που κατασκευάζουν αυτά τα συστήματα...

Ένα βασικό πρόβλημα των ατόμων με γεροντική άνοια είναι ότι μπορεί να χαθούν και να μην μπορούν οι δικοί τους να τους εντοπίσουν.

Μια απλή αλλά πολύ χρήσιμη συσκευή όμως, υπόσχεται να το αντιμετωπίσει. Πρόκειται για ένα βραχιόλι με gps. Οι συγγενείς του ηλικιωμένου του το φοράνε και αν χάσουν τα ίχνη του ενημερώνουν την αστυνομία η οποία και τον βρίσκει μέσω του σήματος που εκπέμπεται.

σχόλιο ID-ont

1. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΠΡΟ-ΠΟ) είναι πολύ λιτή και δεν μας δίνει τεχνικές λεπτομέρειες. 

2. Το δημοσίευμα του Βήματος αναφέρει ότι "το δείγμα της νέας ταυτότητας που παρουσιάαστηκε προέρχεται από τις ίδιου τύπου ταυτότητες που διαθέτουν ήδη οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ, γι' αυτό και εμφανίζονται στο παράδειγμα και ορισμένα ακόμα στοιχεία, όπως ο βαθμός, που δεν θα υπάρχουν στις ταυτότητες των πολιτών"

Κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν αυτή είναι η "Κάρτα του Πολίτη", όπως την ονειρευόταν ο κος Γιώργος Παπανδρέου. Μπορεί να είναι ένα προστάδιό της (δηλ. χωρίς τσιπάκι είτε contact είτε contactless-RFID). Σημειώνουμε πως ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας και νυν Υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ κος Οικονόμου, είχε δηλώσει ότι οι Αστυνομικοί είχαν προμηθευτεί ταυτότητα χωρίς τσιπάκι. Το σίγουρο είναι ότι με αυτή τη νέα ταυτότητα "μπαίνει το νερό στο αυλάκι" για την Κάρτα του Πολίτη.

Έτσι προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους μας στις επερχόμενες εκλογές: 

Με ποιά κόμματα στην εξουσία θα υλοποιηθεί αυτό το σενάριο και με ποιά κόμματα στην εξουσία ΔΕΝ θα υλοποιηθεί αυτό το σενάριο; 

Πριν λοιπόν ψηφίσετε, επιβάλλεται να διαβάσετε τι λένε τα κόμματα στα προγράμματά τους για την Κάρτα του Πολίτη και μετά να αποφασίσετε ...

Διαβάστε το σχόλιο της Κλασσικοπερίπτωσης κατωτέρω, καθώς και την ανακοίνωση του Υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ:

Δύο ημέρες  πριν τις κρισιμώτερες  εκλογές  της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας και εν μέσω  μιας   γιγαντιαίας  τρομοκρατικής επίθεσης  εναντίον του Ελληνικού  λαού , το  υπηρεσιακό  υπουργείο  προστασίας του πολίτη , ανακοίνωσε  ότι απο το επόμενο φθινόπωρο θα επιβληθεί τελικά  η Κάρτα Του Πολίτη, μόνο που την ονόμασαν  "νέα ταυτότητα".

σχόλιο ID-ont: Συσκευή που ανιχνεύει εάν έφαγες τα λαχανικά σου. Συσκευή που ανιχνεύει τα συναισθηματά σου. Συσκευές και συστήματα που ελέγχουν και καταγράφουν συμπεριφορές. Σταδιακά βαδίζουμε προς έναν νέο κόσμο, "δαιμονικά" πλασμένο. 

Είναι τόσο βίαιη, αποκαλυπτική και θα λέγαμε προσβλητική η είσοδος της τεχνολογίας στην προσωπική μας ζωή, που πιστεύουμε ότι θα έρθει εποχή που θα ποθούμε την αθωότητα της προ-ηλεκτρονικής εποχής...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Εδώ και χρόνια έχουν αναπτυχθεί λογισμικά αναγνώρισης προσώπων. Ερευνητές του ΜΙΤ προχωρούν στο επόμενο και ακόμη πιο εντυπωσιακό βήμα αναπτύσσοντας ένα λογισμικό που θα μπορεί, βλέποντας μια ανθρώπινη έκφραση, να εντοπίσει τα συναισθήματα που την «παράγουν». Το λογισμικό θα μπορεί να επεξεργάζεται τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε διάφορα γεγονότα ή εκδηλώσεις και να γίνει πολύτιμο εργαλείο σε διαφημιστές ακόμη και σε δημοσκόπους.

Διαβάζει το μυαλό
To λογισμικό... ξεπηδά από το περίφημο Media Lab του ΜΙΤ που αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα της σύγχρονης τεχνολογικής επανάστασης. Ειδικότερα αναπτύσσεται από ερευνητές του τμήματος Affective Computing Research Group το οποίο έχει ως στόχο να συνδέσει τα ανθρώπινα αισθήματα με την τεχνολογία των υπολογιστών.

TO BHMA: Τα παιδιά που πετούν στα κρυφά τα λαχανικά από το πιάτο δεν μπορούν να ξεγελάσουν το αποκαλυπτικό μπλε φως μιας νέας συσκευής λέιζερ, η οποία μετρά τις χρωστικές που αφήνει στο δέρμα η κατανάλωση καρότου, ντομάτας και άλλων ζαρζαβατικών. 

Το λέιζερ
Η συσκευή βασίζεται στην φασματοσκοπία συντονισμού Ραμάν, μιας σχετικά παλιάς τεχνικής, η οποία μετρά τις μεταβολές στην ενέργεια των ηλεκτρονίων σε μόρια έπειτα από τη διέγερσή τους με μια δέσμη λέιζερ.

Η νέα τεχνική «βασίζεται σε μια παρατήρηση γνωστή εδώ και δεκαετίες» εξηγεί η Σούζαν Μέιν, επικεφαλής του τμήματος Επιδημιολογίας Χρόνιων Παθήσεων στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. «Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά εμφανίζουν μια κίτρινη απόχρωση στο δέρμα, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής στην παλάμη και προέρχεται από τη συσσώρευση καροτενοειδών στο δέρμα» αναφέρει.

σχόλιο ID-ont: Εάν αυτοί οι 2 δορυφόροι τους είναι άχρηστοι και τους δωρίζουν, σκεφτείτε τι καινούριο και πολύ πιο αποτελεσματικό έχουν στα χέρια τους! Τα πάντα, στην υπηρεσία, εεε! συγνώμη, στην παρακολούθηση του πολίτη!

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σε μια σπάνια συνεργασία ανάμεσα στους κατάσκοπους και τους αστρονόμους, μια από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δωρίζει στη NASA δύο καθηλωμένα διαστημικά τηλεσκόπια, τα οποία φαίνεται ότι ξεπερνούν σε δυνατότητες ακόμα και το ιστορικό τηλεσκόπιο Hubble.

Τα δύο τηλεσκόπια αναπτύχθηκαν για το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης (NRO), μια από τις 16 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Δεν τέθηκαν ποτέ σε τροχιά και περιμένουν εδώ και χρόνια σε αποθήκη της Νέας Υόρκης.

Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της NASA, και τα δύο όργανα φέρουν κύριο κάτοπτρο διαμέτρου 2,4 μέτρων, όσο και το Hubble. Επιπλέον, όμως, φέρουν κινούμενα δευτερεύοντα κάτοπτρα που αυξάνουν την ευκρίνεια των εικόνων, και επιπλέον έχουν μικρότερο βάρος.

σχόλιο ID-ont: Έχετε διαβάσει ανάλογες αναφορές, από κάποιον αρμόδιο φορέα, για την χώρα μας; Πως είπατε; Δεν υπάρχουν στη χώρα μας τέτοια φαινόμενα; 

Γιατί παρακαλώ; Εδώ έχουμε τους ηθικότατους διαχειριστές των Ελληνικών Βάσεων Δεδομένων ή μήπως τα συστήματά μας είναι πλήρως ασφαλισμένα;

Εάν είναι έτσι τότε, παρακαλούμε το Ελληνικό Δημόσιο, να κάνει εξαγωγή τέτοιων δημοσίων υπαλλήλων καθώς και τέτοιων συστημάτων ασφαλείας βάσεων δεδομένων στις Ευρωπαϊκές χώρες...

Μήπως άλλοι είναι ο λόγοι για τους οποίους δεν πληροφορούμαστε αντίστοιχα γεγονότα που πιθανώς συμβαίνουν στη χώρα μας;

Περίληψη: Τι έκπληξη! Η Βρετανική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποκαλύψει, στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την Ελευθερία της Πληροφορίας, ότι περισσότεροι από 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι «λαθρο-κοίταζαν» τα προσωπικά δεδομένα Βρετανών πολιτών.

Μην ανησυχείτε για τους χάκερς οι οποίοι αποκτούν παράνομη πρόσβαση στα συστήματα της κυβέρνησης. Φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί εργαζόμενοι αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, στους οποίους εμπιστευθήκατε τα προσωπικά σας δεδομένα, είναι πιο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, παράνομα.

σχόλιο ID-ont: Στην Ευρώπη, η μια χώρα μετά την άλλη γκρεμίζεται και αυτοί, ατάραχοι λες και ζουν σε άλλον πλανήτη, συνεχίζουν το έργο των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Προσπαθούν να ομογενοποιήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των χωρών, έτσι ώστε να ελέγχουν καλύτερα όλους τους Ευρωπαίους, μην τυχόν και μείνει καμιά χώρα εκτός.

Το πρώτο και κύριο θέμα της ανύπαρκτης πλέον ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, το προσπερνάνε, χωρίς καμία αναφορά. Μοιάζει σαν να λένε: μπες πρώτα εσύ στο σύστημα και για την ασφάλεια ... βλέπουμε! Πάντως ότι και να δούνε αυτοί, οι χάκερς (ιδιώτες ή δημόσιοι) "βλέπουν" καλύτερα, αυτά που τα συστήματα προσπαθούν να κρύψουν...

Και για ξεκίνημα λένε ότι δεν θα υποχρεώσουν τα κράτη να δώσουν ηλεκτρονικές ταυτότητες στους πολίτες τους... Πιστεύετε ότι κάτι στο οποίο επενδύουν τόσο χρόνο και χρήμα θα μείνει προαιρετικό;

NEWSBEAST: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση νέων κανόνων που θα καταστήσουν δυνατή τη διεξαγωγή διασυνοριακών και ασφαλών ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Ευρώπη.

Με τον προτεινόμενο κανονισμό θα εξασφαλιστεί ότι πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους συστήματα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (eID) για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου διατίθεται ηλεκτρονική ταυτοποίηση. Δημιουργείται, επίσης, εσωτερική αγορά για ηλ-υπογραφές και συναφείς επιγραμμικές υπηρεσίες εμπιστοσύνης πέραν των συνόρων, εξασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές θα λειτουργούν διασυνοριακά και ότι θα έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με τις παραδοσιακές έντυπες διαδικασίες. Το γεγονός αυτό θα αξιοποιήσει πλήρως τις μείζονες δυνητικές εξοικονομήσεις που παρέχουν οι δημόσιες ηλε-συμβάσεις.


σχόλιο ID-ont: Όταν λέμε πως όταν ανοίξουν την "πόρτα" ("χακάρουν" τους Η/Υ) -πανεύκολο για τους χάκερς- μπορούν να κλέψουν ΟΛΟΥΣ τους κωδικούς, εννοούμε ΟΛΟΥΣ, χωρίς τις ...εξαιρέσεις των διαφημίσεων που κάνουν αυτό το λογοπαίγνιο. Δεν γλιτώνει κανείς, όσο "καλά" κι αν νομίζει πως φυλάσσονται τα προσωπικά του δεδομένα...   
 
Το κοινωνικό δίκτυο LinkedIn ανακοίνωσε ότι κάνει έρευνες σχετικά με τις αναφορές που έχει δεχτεί για υποκλοπή των κωδικών πρόσβασης 6,5 εκατομμυρίων χρηστών του.
 
Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, χάκερ έκλεψε ένα αρχείο που περιέχει κωδικούς σε κρυπτογραφημένη μορφή και στη συνέχεια το ανέβασε σε ρωσική ιστοσελίδα.

Μετά το ανέβασμα του αρχείου αυτού πολλοί χάκερ απ’ όλο τον κόσμο συμμετέχουν για να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση των δεδομένων και την αποκάλυψη των κωδικών.


σχόλιο ID-ont: Τι είναι ετούτο πάλι; Τι σημαίνει "δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος δημοκρατικού ελέγχου" και πως υλοποιείται; Ώρα είναι να μας πουν ότι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες αποτελούν "εργαλείο" αυτού του "δημοκρατικού ελέγχου" στο πλαίσιο της "παγκόσμιας διακυβέρνησης εν μέσω μεγάλης διεθνούς κρίσης." 

Μήπως τελικά βλέπουμε στην εποχή μας, την αναβίωση του φεουδαρχικού συστήματος, με σύγχρονα όμως εργαλεία και μέσα;

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Έλεγχος και διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα: το G20 στο ΕΚ

Η σύνοδος κορυφής του G20 στο Los Cabos του Μεξικού στις 18-19 Ιουνίου θα εξετασθεί στο ΕΚ σήμερα από τις 16:30 ώρα Ελλάδος σε ημερίδα στην οποία θα συζητηθούν οι προτεραιότητες της μεξικανικής προεδρίας του G20 καθώς και ευρύτερα το ζήτημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης εν μέσω μεγάλης διεθνούς κρίσης.

Η ημερίδα, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του ΕΚ, Othmar Karas (ΕΛΚ, Αυστρία), θα εξετάσει τη "δημιουργία αποτελεσματικού συστήματος δημοκρατικού ελέγχου" του G20 ενώ η πρέσβης του Μεξικού στην ΕΕ, Sandra Funetes-Berain θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της χώρας της για τη σύνοδο.

σχόλιο ID-ont: Το κατωτέρω δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Εσθονία το 2007. 

Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι η Εσθονία έχει δώσει σχεδόν σε όλους τους πολίτες της (έχει περίπου 1,3 εκ πολίτες) ηλεκτρονική ταυτότητα. Με αυτή μπορούν να κάνουν αναλήψεις, να την χρησιμοποιούν σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ως βιβλιάριο υγείας, να υποβάλουν την φορολογική τους δήλωση, ως ηλεκτρονικό εισιτήριο, ως διαβατήριο και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας (βλ. http://e-estonia.com/components/electronic-id-card)

Σκεφθείτε τον "πλούτο" των πληροφοριών για την καθημερινή ζωή των πολιτών, τις συνήθειές τους, τα προβλήματά τους κοκ που περιέχουν οι διασυνδεδεμένοι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές της Εσθονικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Αναρωτηθείτε ταυτόχρονα για τον "πλούτο" των πληροφοριών που εκλάπησαν το 2007 και τον πολύ μεγαλύτερο πλούτο πληροφοριών που αθόρυβα και χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος πίσω τους μπορούν να κλέψουν τα νέα υπερσύγχρονα "ηλεκτρονικά σκουλήκια" που περιγράφει το δημοσίευμα.

Με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις Κάρτες της (Πολίτη, Υγείας, Αποδείξεων κ.ο.κ.) "βάζουνε τα δάχτυλά τους και βγάζουνε τα μάτια μας"...

ΤA NEA: «Κάποιος πέρασε το Ρουβίκωνα...»
Στις γκρίζες τακτικές του κυβερνοπολέμου κατά του Ιράν κατέφυγαν οι ΗΠΑ

Η αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για χρόνια προετοίμαζαν την κυβερνοεπίθεση κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με το σκουλήκι Stuxnet όχι μόνο επιβεβαιώνει τις ισχυρές υποψίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την πατρότητα της επίθεσης, αλλά θέτει και ενδιαφέροντα ερωτήματα για την χρησιμότητα, τη νομιμότητα και περισσότερο τα οφέλη από παρεμβάσεις αυτού του τύπου, την ώρα που τυπικά όλες οι πλευρές αναζητούν μία περισσότερο διπλωματική λύση.
top