σχόλιο ID-ont: Διαβάσαμε μια ανάλυση για το φορολογικό σύστημα και προτάσεις για την βελτίωσή του. Ο συντάκτης της, οικονομολόγος κος Μαρκάζος προτάσσει 10 σημεία. Χωρίς να συμφωνούμε αναγκαστικά με όλες τις θέσεις του συντάκτη, θεωρούμε ενδιαφέρουσα τη θέση του Νο 8, την οποία απομονώσαμε και σας την παρουσιάζουμε...

8. Το να πιστεύουμε ότι η τεχνολογία είναι πανάκεια στη λύση των φορολογικών προβλημάτων είναι δόγμα μειωμένης αξιοπιστίας. Φυσικά και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις είναι (σχεδόν πάντα) αποτελεσματικές, αλλά συγχέουμε την αστρονομία με την αστρολογία όταν κάποιοι ονειρεύονται έναν τεράστιο κρατικό υπερυπολογιστή, ο οποίος θα είναι on line συνδεδεμένος με χιλιάδες επιχειρήσεις και θα πιστοποιεί ηλεκτρονικά αυθεντικά τιμολόγια ή θα επικοινωνεί με εκατομμύρια ταμειακές μηχανές. Αν τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια «καταφέρουν» να υλοποιηθούν, εκτός της σπατάλης πόρων, μάλλον θα ρίξουν αλάτι στην πληγή της φοροδιαφυγής μέσω του χάους που θα δημιουργηθεί.

Τέτοιες ιδέες συλλαμβάνονται υπό την επήρεια της αυταπάτης της τεχνολογικής παντοδυναμίας κατόπιν ισχυρών δόσεων άγνοιας της πραγματικότητας. Πολλά από τα φορολογιστικά νομοθετήματα, που συνήθως ακολουθούνται από πολλές και αντιφατικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που προσπαθούν να καλύψουν την απόσταση μέχρι την πραγματικότητα, θα είχαν αποφευχθεί αν λειτουργούσε προληπτικά ένας μηχανισμός από επαγγελματίες από τον επιχειρηματικό χώρο οι οποίοι αντιλαμβάνονται prima vista το εφικτό ή το ανέφικτο εφαρμογής νέων μέτρων.

Έτσι δεν θα ονειρευόταν κανένας υπουργός «κινήματα αποδείξεων» σε μέτρα που μείωσαν τους φόρους χωρίς να αυξήσουν τα δηλωθέντα εισοδήματα, ούτε θα νομοθετούσαμε το κυνήγι του φαντάσματος της υπεραξίας των μετοχών. Ταυτόχρονα, δεν είναι δυνατόν να λοιδορούμε την τεχνογνωσία των ξένων επειδή «δεν ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα», όταν το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τη μιζέρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top