σχόλιο ID-ont: Τσιπάκια, τσιπάκια κι άλλα τσιπάκια. Τσιπάκια δια πάσαν νόσον και πάσαν ...ανάγκην! Για κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας θα "εφευρεθούν" τσιπάκια... Και μετά; Το υπέρ-τσιπάκι;

www.in.gr: Ένα «έξυπνο» ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα που εμφυτεύεται στο σώμα και κόβει την όρεξη δημιούργησαν ερευνητές στη Βρετανία, προκειμένου να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, ενώ σε ανθρώπους κάτι παρόμοιο αναμένεται να συμβεί σε περίπου τρία χρόνια.

Το τσιπάκι, που σχεδίασε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Κρις Τουμάζου και σερ Στέφεν Μπλουμ του Imperial College του Λονδίνου, σύμφωνα με το BBC, προσαρτάται στην κοιλιά με ηλεκτρόδια, ακριβώς πάνω στο πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο, μεταξύ άλλων, παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης. Οι δημιουργοί του πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί μια εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλες μεθόδους κατά της παχυσαρκίας, όπως η χειρουργική επέμβαση (π.χ. γαστρική παράκαμψη).


Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι κάποιος σας παρακολουθεί μέρα-νύχτα και βιντεοσκοπεί όλες τις κινήσεις σας (από την ώρα που φεύγετε αγουροξυπνημένος για τη δουλειά σας, μέχρι τη στιγμή που γυρνάτε εξουθενωμένος στο σπίτι);

Στο σινεμά το είδαμε στο «Τρούμαν Σόου», όπου η ζωή του καλοκάγαθου Τζιμ Κάρεϊ μεταδιδόταν σε απευθείας σύνδεση.


Στην τηλεόραση το γνωρίσαμε μέσα από το Μπιγκ Μπράδερ, το τηλεριάλιτι-κλειδαρότρυπα που έβαλε στο σαλόνι μας τις κρεβατοκάμαρες αγνώστων ανθρώπων.


Τώρα, συμβαίνει στην πραγματικότητα: λέγεται life-logging (ελληνιστί, καταγραφή της ζωής) και αποτελεί την τελευταία μόδα στην τεχνολογία.

Επειδή, όμως, οι ζωές μας βασίζονται στη συνύπαρξη με δεκάδες άλλους ανθρώπους, οι ρέκτες του... αθλήματος, εκτός από τους εαυτούς τους, βιντεοσκοπούν και δεκάδες άλλα άτομα.

σχόλιο ID-ont: Τους κινδύνους από την χρήση ενός αριθμού, μιας κάρτας για όλες τις χρήσεις τους έχουμε παρουσιάσει κατ' επανάληψη από το Blog μας. Για παράδειγμα:

1. Ο κίνδυνος από μια Κάρτα που κάνει τα πάντα. (http://id-ont.blogspot.gr/2011/07/blog-post_29.html)

2.  2η Ερώτηση: Γιατί να παιδεύομαι με πληθώρα αριθμών όταν προσπαθώ να εξυπηρετηθώ από τις Δημόσιες Υπηρεσίες; Γιατί να μην έχω έναν Ενιαίο Μοναδικό Αριθμό (ΕΜΑ) με τον οποίο θα με αναγνωρίζει κάθε Υπηρεσία, να έχω μια ταυτότητα για όλες τις χρήσεις; (http://id-ont.blogspot.gr/2011/02/blog-post_22.html)

3. Άνθρωπος και Αριθμός: Πως διαμορφώνεται αυτή η σχέση με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Κάρτα του Πολίτη;  (http://id-ont.blogspot.gr/2011/02/blog-post_07.html)

Σκοπός πλέον είναι να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια... 

Εφημερίδα Δημοκρατία: Πώς το υπ. Οικονομικών στήνει παγίδα με τον ΑΦΜ.

Ηλεκτρονική παγίδα στήνει στους πολίτες το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ, στον οποίο σύντομα θα «καθρεφτίζεται», εκτός από τη φορολογική κατάσταση, το σύνολο των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, η πλήρης περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου μαζί με όλες τις δοσοληψίες που πραγματοποιεί καθημερινά.

Με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που ετοιμάζεται, η κάθε δημόσια υπηρεσία ή κάποιος ελεγκτής που έχει σχετική εξουσιοδότηση θα μπορεί να πληκτρολογεί όποιο ΑΦΜ επιθυμεί και με το πάτημα ενός κουμπιού να κάνει «φύλλο και φτερό» τα προσωπικά στοιχεία του φορολογουμένου, να βλέπει όλα τα ακίνητα που διαθέτει, τις καταθέσεις του και όλα τα εισοδήματά που εισπράττει. Θα μπορεί επίσης να βλέπει και τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο κάθε πολίτης μέσω πιστωτικών καρτών.

σχόλιο ID-ont: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση... Η "σωτηρία" σε όλα τα κακά αυτής της χώρας! Από ότι φαίνεται όμως, μετά από τόσα χακαρίσματα, πρόκειται για "σωτηρία" ίδιας λογικής και ίδιας αξίας με τα μνημόνια που εφαρμόζονται στη χώρα μιας κι αλλαχού! Θα σε καταστρέψω πρώτα για να σε σώσω μετά. Θα βάλουμε όλα τα στοιχεία σου στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, θα διαρρεύσουν πρώτα όλα και μετά θα εξυπηρετώ με άνεση... 

Συμβολική επίθεση hacking της Ελληνικής Χάκινγκ Σκηνής – Greek Hacking Scene, σε κυβερνητικά sites για την 25η Μαρτίου !

Οι Έλληνες Hackers, όπως σχεδόν και κάθε χρονιά τιμούν με το δικό τους τρόπο τον αγώνα για την Ελευθερία και την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου του 1821, τότε που οι Έλληνες αν και πιο αδύναμοι από ποτέ, πιο λίγοι από ποτέ, κατάφεραν και έφεραν και πάλι την Ελευθερία και αποκατέστησαν τη Δημοκρατία ακολουθώντας έναν αιώνα με μάχες και απελευθερώσεις περιοχών, αποτάσσοντας την τυραννία των Τούρκων και φέρνοντας ξανά την Δημοκρατία. Μάχες, Ελευθερία και εορτή, όχι μόνο για τον Ελληνικό λαό, αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής. Η Ελληνική Επανάσταση για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, έδωσε ανάσα για Ελευθερία και σε όλους τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής της Ανατολίας, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής που επίσης υπέστησαν γενοκτονίες και άλλα βάναυσα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τους βάρβαρους Τούρκους που το μόνο που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα για αιώνες ήταν γενοκτονίες και εγκλήματα. Μια συμβολική ημέρα να θυμίζει σε εμάς αλλά και σε όλους, ότι ακόμα και στις πιο αδύναμες στιγμές μας είμαστε έτοιμη να φαίρουμε και πάλι το φως και την αλήθεια και να κάνουμε βήματα για το μέλλον!

Η Γερμανία πρόλαβε να νομοθετήσει για να μην φύγουν καταθέσεις από τις δικές της τράπεζες. Και το έκανε με τρόπο που πλέον θυμίζει τον “Μεγάλο Αδελφό” του Όργουελ!

Η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου από την Κύπρο γράφει:

Mobile banking: Η κυβέρνηση αποκτά πρόσβαση στους κωδικούς πιν των πολιτών

Καθαρά θεωρητικά μπορεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει ένα bank run (κατάσταση κατά την οποία πολλοί καταθέτες αποσύρουν ταυτόχρονα τις καταθέσεις τους από μία τράπεζα): το κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα έναν καινούριο νόμο. Συνέπεια αυτού του νόμου οι πάροχοι τηλεφωνίας υποχρεώνονται να παραδίδουν στις αρχές τους κωδικούς πιν και πουκ των συνδρομητών. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλιστεί η απευθείας πρόσβαση της κυβέρνησης στην επικοινωνία των πολιτών.

σχόλιο ID-ont: Για το καλό μας, για το καλό μας τα κάνουν όλα. Έτσι ισχυρίζονται. Το θέμα είναι που βάζουμε το όριο και σε τι λέμε όχι. Ποιός μας εγγυάται ότι αυτό το εμφύτευμα είναι μόνο για ιατρικούς λόγους; Κρατήστε λοιπόν αυτές τις "τεχνολογικές σας επιτυχίες" για τον ευατό σας. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε... 

Ένα μικροσκοπικό «εργαστήριο» το οποίο τοποθετείται κάτω από το δέρμα και προσφέρει ταχεία διάγνωση διαφορετικών προβλημάτων υγείας αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πολυτεχνείου της Λωζάννης. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ασύρματη συσκευή που έχει μήκος 14 χιλιοστών και πλάτος 2 χιλιοστών, μπορεί να ελέγξει ταυτοχρόνως για πέντε διαφορετικά χημικά του αίματος. Τα αποτελέσματα εξάγονται άμεσα και αποστέλλονται στον θεράποντα γιατρό μέσω κινητού τηλεφώνου (με τεχνολογία Bluetooth). Οι εμπνευστές της συσκευής εκτιμούν ότι αυτή θα είναι διαθέσιμη στους ασθενείς σε τέσσερα χρόνια. 

Σε στάδιο πρωτοτύπου
Το μίνι-εργαστήριο που βρίσκεται σε στάδιο πρωτοτύπου έχει όγκο λίγων κυβικών χιλιοστών και αποτελείται από πέντε αισθητήρες, έναν ασύρματο πομπό καθώς και ένα σύστημα παροχής ενέργειας. Ένα επίθεμα-μπαταρία τοποθετείται στο δέρμα και παρέχει ενέργεια της τάξεως του 1/10 watt για τη λειτουργία του συστήματος – με δεδομένο ότι η μπαταρία δεν τοποθετείται εντός του σώματος δεν υπάρχει ανάγκη επέμβασης κάθε φορά που χρειάζεται αλλαγή. 

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσίαση των Google Glass, αφού εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την διατήρηση της ιδιωτικότητας και της ανθρώπινης φύσης του ανθρώπου.

Μετά την απαγόρευση των Google Glass από μπαρ στο Σιάτλ, ο πόλεμος συνεχίζεται με μία νέα ιστοσελίδα με την ονομασία «StopTheCyborgs» στην οποία οι δημιουργοί της υποστηρίζουν ότι τα πρωτοποριακά γυαλιά της Google θα μετατρέψουν τους ανθρώπους σε ελεγχόμενα ανδροειδή, καταπατώντας την ελευθερία του λόγου και την ιδιωτικότητα.

Στην ιστοσελίδα δημοσιεύεται ενυπόγραφο κείμενο από τον Πιτ Χαγκ του blog Edge Penguin, στο οποίο παρουσιάζει την δημιουργία μίας νέας κοινωνίας, με "σχεδόν" ιδιωτικότητα: «Κανείς δεν θα εκφράζει τις απόψεις του δημόσια, πολύ απλά επειδή θα νιώθει ότι παρακολουθείται» εξηγεί.

Οι πρώτοι φόβοι από την χρήση των περίφημων, κατά τα λοιπά, γυαλιών της Google άρχισαν να εκφράζονται, καθώς η κυκλοφορία τους -στο τέλος του 2013- πλησιάζει. Φορώντας το Google Glass, μπορεί κανείς, μεταξύ άλλων, να καταγράψει εικόνα και ήχο και να τα μοιραστεί μέσω Διαδικτύου άμεσα. Όμως έτσι, θα μας καταγράφουν στους δρόμους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, υποστηρίζει η Lisa Vaas, συνεργάτης της εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών, Sophos, στο μπλογκ της και δεν είναι η μόνη.

Παρά το γεγονός ότι τα γυαλιά της Google ξεχωρίζουν από ένα μικρό τετράγωνο στην επάνω αριστερή γωνία τους, οι επίδοξοι παπαράτσι δεν θα χρειαστεί να βγάλουν φωτογραφική μηχανή ή μικρόφωνο για να καταγράψουν οτιδήποτε. Με τα ειδικά γυαλιά, παπαράτσι θα μπορούν να γίνουν όλοι όσοι τα φορούν και σταρ-στόχοι όσοι έχουν ιδιαίτερη παρουσία στα σάιτ κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φόβοι αυτοί επαναφέρουν στην μνήμη ένα περιστατικό που έγινε γρήγορα γνωστό ευρύτατα και όχι για καλό. Αpp με τον χαρακτηριστικό τίτλο Girls Around Me δημιουργούσε έναν χάρτη «πλημμυρισμένο» από παρακείμενες «κοπέλες», αντλώντας εν αγνοία τους στοιχεία για τα check-in τους στο Foursquare. Επίσης, η εφαρμογή έφερνε «χρήσιμα» προσωπικά δεδομένα που ήταν δημόσια στις σελίδες των κοριτσιών στο Facebook, όπως η ημερομηνία των γενεθλίων τους, εάν είναι ελεύθερες ή δεσμευμένες, καθώς και τις φωτογραφίες τους. Μετά το σάλο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο αλλά και στην έντυπη εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης, η υπηρεσία Foursquare έκλεισε τον δρόμο στα Girls Around Me, απαγορεύοντας τις κλήσεις στην υπηρεσία από το app (το Foursquare API).

σχόλιο ID-ont: Συστήματα, συστήματα, "έξυπνα" συστήματα, όλο και πιο κοντά, όλο πιο "επάνω" στο σώμα του ανθρώπου...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέο σύστημα χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα ως «πομπό» για να ανοίγει πόρτες.

Αμερικανική εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα κλειδιά του σπιτιού, καθώς χρησιμοποιεί το σώμα και συγκεκριμένα το χέρι του χρήστη ως «πομπό» για το ξεκλείδωμα της εξώπορτας.

Το σύστημα BodyCom, όπως ονομάζεται, αποτελείται από μια βάση επεξεργασίας δεδομένων και αναγνώρισης του χρήστη και από φορητά τσιπάκια υπό μορφή μπρελόκ τα οποία μεταδίδουν στη βάση τον κωδικό-«κλειδί» εισόδου στο κτίριο.

Με τη γλώσσα και το «κλειδί» του σώματος

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος Microchip Inc, με έδρα στην Αριζόνα, αυτό χρησιμοποιεί το σώμα ως πομπό για τη μετάδοση ενός ηλεκτρικού σήματος του κωδικού του ηλεκτρονικού μπρελόκ, που κουβαλά ο χρήστης π.χ. στην τσέπη του, με ένα μόνο άγγιγμα στην επιφάνεια αναγνώρισης. 

O διευθυντής ανάπτυξης της Microchip, Λούτσιο ντι Τζάσιο με το ηλεκτρονικό μπρελόκ ανά χείρας
 
Το ηλεκτρονικό μπρελόκ λειτουργεί χωρίς μπαταρίες, καθώς τα δεδομένα που κουβαλά «ταξιδεύουν» μέσα από το σώμα του χρήστη και φτάνουν στη βάση αναγνώρισης.

Οι επινοητές της υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία BodyCom θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το ξεκλείδωμα εισόδων, χρηματοκιβωτίων, αυτοκινήτων, όπως επίσης και για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση συναγερμών, ηλεκτρονικών υπολογιστών ή ακόμη και όπλων.

Ιταλική εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην ενσωμάτωση του εν λόγω συστήματος σε κράνη, προκειμένου να διασφαλίσει τη χρήση τους από τους κατόχους μηχανών. Αν δηλαδή, ο οδηγός δεν φοράει το κράνος η μηχανή δεν θα ανταποκρίνεται.

σχόλιο ID-ont: Από παλαιότερη ανάρτησή μας: Δείτε την ομιλία του Mikko Hypponen στην οποία εξηγεί πως και δημοκρατικές κυβερνήσεις παρακολουθούν τους πολίτες τους

www.in.gr: Την συνεχώς αυξανόμενη παρακολούθηση από πλευράς κυβερνήσεων -όχι μόνο των πλέον καταπιεστικών- πάνω στη δραστηριότητα των πολιτών τους στο Ίντερνετ αλλά και την εμπλοκή εταιρειών σε αυτήν την γκρίζα τακτική καταγράφουν οι «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» (RSF) στην νέα έκθεσή τους για την επιτήρηση στο Ίντερνετ.

Διαβάστε την έκθεση

Η φετινή έκθεση ονομάζει πέντε χώρες-εχθρούς του Ίντερνετ: Βιετνάμ, Ιράν, Κίνα, Μπαχρέιν και Συρία. Σε αυτές η παρακολούθηση αντιφρονούντων και η ηλεκτρονική παρενόχληση με κακόβουλο λογισμικό (malware) είναι σε αύξηση τους τελευταίους μήνες, επισημαίνεται από τους RSF.

Η Κίνα, προστίθεται, έχει αρχίσει πόλεμο κατά των προγραμμάτων που επιτρέπουν την ανώνυμη επικοινωνία και το Ιράν σχεδιάζει και σχεδόν έχει θέσει σε λειτουργία του δικό του καλά ελεγχόμενο Ίντερνετ.

Επτά εκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,4 εκατ.ευρώ) πρόστιμο συμφώνησε να καταβάλλει η Google για την μη αδειοδοτημένη συλλογή προσωπικών δεδομένων εν αγνοία των χρηστών από ανοικτά οικιακά δίκτυα ασύρματης δικτύωσης σε 38 αμερικανικές πολιτείες επί δύο χρόνια.

Από κάθε γειτονιά που περνούσαν τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας εικονικής περιήγησης στους δρόμους, Google Street View, από το 2008 έως το 2010, κατέγραφαν e-mail, password και ιστορικό περιηγήσεων στο Web από ανοικτά οικιακά Wi-Fi, με «ευθύνη ενός και μόνο προγραμματιστή», υποστήριξε η Google.

Η συμφωνία των Γενικών Εισαγγελέων από τις 38 αμερικανικές πολιτείες με την Google ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου 2013 στην Νέα Υόρκη από τον Eric Schneiderman. Η Google δεσμεύτηκε να διαγράψει τα στοιχεία που συνέλεξε, να μην τα διαθέσει σε τρίτους και να μην τα χρησιμοποιήσει κατ'οιονδήποτε τρόπο. Τέλος, επί δέκα χρόνια θα πρέπει να διεξάγει σεμινάρια περί ιδιωτικότητας και δεδομένων στους υπαλλήλους της.

σχόλιο ID-ont: Το θέμα δεν είναι εάν θα ελέγχουν. Βεβαίως και πρέπει να ελέγχουν. Το θέμα είναι πως, πότε, ποιους, με ποιες αποδείξεις, με ποιους κανόνες, τι ελέγχους θα υφίστανται αυτοί που θα ελέγχουν. 

Τα περί ταχύτερης και αποτελεσματικότερης περαίωσης των υποθέσεων τα ακούμε βερεσέ. Ας κάνουν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τη δουλειά τους, όπως είναι οργανωμένη έως σήμερα. Ας αποκτήσουν περισσότερο και  πιο ειδικευμένο προσωπικό. Μπορούν, εάν θελουν, να είναι αποτελεσματικοί με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

Δηλ. εάν είχαν αυτό το μέτρο θα έβαζαν πιο γρήγορα τον Άκη στη φυλακή; Εάν είχαν αυτό το μέτρο δεν θα έφευγε ο Χριστοφοράκος; Θα έμπαινε πιο γρήγορα φυλακή ο Λαυρεντιάδης; Δεν θα έφευγε στην Λατινική Αμερική ο Κυριακίδης; Όχι βέβαια.

Αυτά τα μέτρα είναι για τον λαουτζίκο. Όταν θα πρόκειται για τους μεγαλοκαρχαρίες, δεν θα δουλεύει ο Η/Υ, η σύνδεση θα είναι αργή, ο τραπεζικός λογαριασμός θα είναι μισός, ο υπάλληλος θα έχει πάρει άδεια, το Password θα είναι λάθος, δεν θα βρίσκουν τον τραπεζικό λογαριασμό γιατί θα είναι σε άλλου το όνομα κλπ κλπ…

Με αυτό το μέτρο ξεπέρασαν την «κόκκινη γραμμή». Πρέπει να αντιδράσουμε γιατί αλλιώς, αύριο μεθαύριο, μια άλλη υπηρεσία θα βλέπει τι αρρώστιες παθαίνουμε και γιατί (μήπως είναι ψεύτικες), τι αγοράζουμε και γιατί (μην τυχόν και φάμε κάτι που κάνει κακό στην υγεία μας), τι θρησκεία ασπαζόμαστε και γιατί (μην τυχόν και αποκτήσουμε «λάθος» απόψεις), τι κάνουμε στην κρεβατοκάμαρά μας και γιατί (μην τυχόν και αυξηθεί ο πληθυσμός της γης και επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα από τις υπερβολικές εκλύσεις μεθανίου) κοκ. Όταν ξεκινήσει, ο κατήφορος δεν έχει τέλος…

Μόνο με εισαγγελική παραγγελία κύριοι, και μόνο με αποδείξεις που κάποιοι θα τις αξιολογούν ως βάσιμες. Δεν μπορεί η ζωή μας να είναι φόρα-παρτίδα στις ορέξεις πιθανώς και «διεφθαρμένων» (έτσι δεν τους έλεγε ο Πάγκαλος;) δημοσίων υπαλλήλων! Με ποιά κριτήρια θα επιλεγούν να βλέπουν τους λογαριασμούς αυτοί οι 10 και όχι άλλοι 10;;;

TA NEA: Το ΣΔΟΕ θα έχει άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής εισαγγελικής διάταξης.

Απευθείας πρόσβαση για έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων αποκτούν από την ερχόμενη Τρίτη δέκα εξειδικευμένοι υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία και δύο υπάλληλοι ανά περιφερειακή διεύθυνση.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την «κλοπή» προσωπικών δεδομένων από τακινητά τηλέφωνα και οι υποχρεώσεις που έχουν οι σχεδιαστές εφαρμογών, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, περιλαμβάνονται στη γνώμη των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων, για τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας (mobile apps) γνώμη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωστοποίησε την κοινή γνώμη των Ευρωπαϊκών Αρχών Προστασίας Δεδομένων σχετικά με τους βασικούς κινδύνους των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η επίμαχη γνώμη αναλύει λεπτομερώς τις «συγκεκριμένες υποχρεώσεις των σχεδιαστών εφαρμογών και όλων όσοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη και διανομή των εφαρμογών αυτών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων».

σχόλιο ID-ont: "Ασφάλεια βιομετρικών στοιχείων" σου λένε μετά! Τρίχες! Η "εφευρετικότητα" ενός γιατρού στη Βραζιλία γκρεμίζει κάθε έννοια "ασφάλειας". Όπως το έχουμε πει, όλα αυτά τα συστήματα με τα βιομετρικά (αποτυπώματα, ίριδα κλπ) δεν έχουν ως στόχο την ασφάλεια (γιατί απλά ασφάλεια δεν υπάρχει), αλλά την καλύτερη και με πολλά στοιχεία παρακολούθηση των πολιτών!!!

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Σε νοσοκομείο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας γιατροί χρησιμοποιούσαν ψεύτικα δάχτυλα φτιαγμένα από σιλικόνη για να ξεγελούν το μηχάνημα αναγνώρισης αποτυπωμάτων.

Σε βίντεο που αποκάλυψε βραζιλιάνικο κανάλι μια γιατρός αφού ακουμπάει το δάχτυλο της στο μηχάνημα, στη συνέχεια χρησιμοποιεί δύο ακόμα ψεύτικα δάχτυλα και τυπώνει τις ημερήσιες κάρτες εργασίας δύο ακόμα συναδέρφων της που απουσίαζαν.
«Στο Ίντερνετ, κανείς δεν ξέρει ότι είσαι σκύλος» έγραφε η λεζάντα στο πασίγνωστο σκίτσο του Peter Steiner που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The New Yorker το 1993. Είκοσι χρόνια μετά, είναι μάλλον εύκολο όχι μόνο να μάθει κανείς τη... ράτσα σου, αλλά και πολλά ακόμα προσωπικά στοιχεία. 

Στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ οι Michal Kosinksi, David Stillwell και Thore Graepel συγκέντρωσαν τα Like και τα λεπτομερή δημογραφικά προφίλ από 58.000 εθελοντές χρήστες του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook. Αξιοποίησαν τα αποτελέσματα πλήθους ψυχομετρικών τεστ και κατόρθωσαν να μαντέψουν σωστά σε ποσοστό από 60% έως 95% προσωπικά στοιχεία για κάθε μέλος του Facebook (μπορείτε να κατεβάσετε την 16σέλιδη μελέτη). To μοντέλο τους διαχώρισε μεταξύ ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ανδρών με επιτυχία στο 88% των περιπτώσεων, μεταξύ Αφροαμερικανών και Καυκάσιων Αμερικανών σωστά στο 95% και μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σωστά στο 85% των περιπτώσεων. Σε άλλες δοκιμές, το αποτέλεσμα ήταν σωστό σε μικρότερο βαθμό, αφού το μοντέλο χαρακτήριζε «καπνιστή» ή «ναρκομανή» χρήστες που, παρά τις προτιμήσεις που δήλωναν σε σελίδες, δημοσιεύματα και εκδηλώσεις, δεν ήταν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Τελικά οι άνθρωποι είναι τόσο εθισμένοι στο Facebook που μια τέτοια ιστορία βγαίνει στα δελτία ειδήσεων; Κι όμως... 

Μια ιστορία απασχόλησε πριν από λίγες ημέρες την επικαιρότητα, σχετικά με έναν πατέρα ο οποίος πέτυχε μια ενδιαφέρουσα συμφωνία με την 14χρονη κόρη του: αν αυτή άφηνε το Facebook για πέντε μήνες, τότες αυτός θα τις έδινε $200.

Το συγκεκριμένο θέμα συμπαρέσυρε έναν σωρό σχολίων αναφορικά με την ανατροφή των παιδιών και το Facebook γενικότερα. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι δίκοπο μαχαίρι. Η κόρη θα μείνει μακριά από το Facebook για ένα διάστημα, και μετά τι; Θα νικήσει τον προφανή εθισμό; Ή μήπως θα επιστρέψει στις παλιές της συνήθειες και θα επιχειρήσει να βγάλει ένα ακόμη 200αράκι; Ίσως την επόμενη φορά ζητήσει $250. 

Για τον μαγικό και συνάμα επικίνδυνο  κόσμο του διαδικτύου μιλά ο διοικητής  της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο περιοδικό “crash’’. 

Aναφερόμενος στο πλέον δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης το facebook επισημαίνει πως οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση του καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης αυτό «φακελώνει και τις ανάσες μας».

Ο λόγος… όπως ο ίδιος μας ενημερώνει όλες οι διωκτικές υπηρεσίες παγκοσμίως εκμεταλλεύονται το facebook .

Tώρα μάλιστα  θα τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα με την ονομασία «Φαέθων»  το οποίο θα καταγράφει τα πάντα ηλεκτρονικά και θα εμπορεύεται τα στοιχεία μας δίνοντας ένα ηλεκτρονικό cv για τον καθένα μας.


σχόλιο ID-ont: Θέλει προσοχή όταν μοιράζουμε οι ίδιοι τα προσωπικά μας δεδομένα σε κοινωνικά δίκτυα, που μπορεί κάποιος να τα επεξεργαστεί ψηφιακά τροποποιώντας τα.

Εάν για λόγους μάρκετινγκ μπορεί να γίνει η επεξεργασία που παρουσιάζεται στη διαφήμιση, σκεφθείτε τι μπορεί να γίνει από ένα πανίσχυρο κρατικό ή παρα-κρατικό φορέα (ακόμη και από εισβολείς-hackers), οι οποίοι θα έχουν στη διάθεση τους όλα τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη (μέσω Κάρτας Πολίτη - Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και όχι μόνο μια απλή φωτογραφία...


Ο ελληνικός λαός με μια παροιμία λέει: «Απ’ όσα ακούς μη πιστεύεις τίποτα κι απ’ όσα βλέπεις μόνο τα μισά». Μήπως πάμε σε μια εποχή, που θα ισχύει αυτό που είχε πει Καρδινάλιος Ρισελιέ (1585-1642): «δώστε μου έξι γραμμές που να έχει γράψει ο πιο τίμιος άνθρωπος, και θα βρω κάτι σ’ αυτές για να τον κρεμάσω».

Δείτε το απίστευτο διαφημιστικό τρικ γνωστής εταιρείας που αιφνιδίασε τον κόσμο

O θαυμαστός κόσμος της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, καμιά φορά μπορεί να φτάσει στα άκρα προκειμένου να καταφέρει το στόχο του, ο οποίος φυσικά είναι η δημιουργία εντυπώσεων και κατ' επέκταση οι υψηλές πωλήσεις του εκάστοτε προϊόντος!

Ωστόσο, καμιά φορά οι δαιμόνιοι διαφημιστές προκειμένου οι πωλήσεις να ανέβουν, βάζουν σε εφαρμογή έξυπνα μέσα, που στην προκειμένη είναι το στοιχείο του αιφνιδιασμού και φυσικά του reality!


Τα δεδομένα των λογαριασμών χιλιάδων χρηστών ζήτησε –και έλαβε- το FBI από την Google την τετραετία 2009-2012, μέσω των Επιστολών Εθνικής Ασφάλειας (NSL), που δεδομένου ότι θεσπίστηκαν με τον «πατριωτικό νόμο», δεν προϋποθέτουν ένταλμα ή δικαστική απόφαση.

Οι Επιστολές αυτές επιτρέπουν στις διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ να ζητούν πληροφορίες από τις εταιρείες internet και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών. 

Μάλιστα, το FBI μπορεί να επιβάλλει στις επιχειρήσεις να μην αποκαλύψουν αν έχουν δεχθεί σχετικά αιτήματα.

Η Google όμως, μέσω της Έκθεσης Διαφάνειας που εκδίδει κάθε δύο χρόνια, γνωστοποίησε ότι κάθε χρόνο κατέφθαναν στα γραφεία της έως και 999 Επιστολές Εθνικής Ασφάλειας, δίνοντας για πρώτη φορά μία εικόνα της έκτασης στην οποία οι μυστικές υπηρεσίες τις χρησιμοποίησαν.

Τα αιτήματα αφορούσαν τους λογαριασμούς 1.000-2.000 χρηστών τις χρονιές 2009, 2011 και 2012 και 2.000-3.000 λογαριασμούς για το 2010.


σχόλιο ID-ont: Στέλεχος του κόμματος "Δημιουργία Ξανά" αρθρογραφεί με πολύ εγκωμιαστικά λόγια υπέρ της "αχρήματης κοινωνίας". Διαβάστε κατωτέρω τις απόψεις αυτού του στελέχους: "Η μόνη ρεαλιστική απάντηση (εννοεί στην φοροδιαφυγή) είναι η χαρτογράφηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας στην επικράτεια με τη βοήθεια της μηχανογράφησης των πάσης φύσεως συναλλαγών, από την πλέον καθημερινή έως την πολυπλοκότερη επιχειρηματική."

Αυτή η Ελληνική γλώσσα είναι καταπληκτική! Έχεις τόσες λέξεις για να εκφράσει κάποιος με εύσχημο τρόπο, μια χείριστη,  απολύτως προσβλητική για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ιδιωτικότητα, πρακτική: αυτήν της κλειδαρότρυπας !!!  Οι υποστηρικτές της "αχρήματης κοινωνίας" είναι σαν να μας λένε: Θέλω (η εκάστοτε εξουσία) να ξέρω τι κάνεις, που πας, τι αγοράζεις, πόσες φορές το μήνα τρως κρέας, τι φάρμακα παίρνεις, τι αρρώστιες έχεις, που κάνεις δωρεές, σε ποιο κόμμα είσαι μέλος, τι βιβλία και από που τα αγοράζεις, τι αποταμιεύεις, τι ψήφισες στις εκλογές (βλ. VIDEO - Ο καθηγητής του Παν. Michigan κος J. Alex Halderman εξηγεί γιατί η ψήφος μέσω Internet στις εκλογές είναι μια πολύ κακή ιδέα. http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/video-michigan-j-alex-halderman.html), ποιος είσαι τέλος πάντων κι αν μπορώ να δω τι σκέφτεσαι βρε παιδί μου! (μέσω αλγορίθμων που αναλύουν καταναλωτικές συμπεριφορές, βλ. "Με ποιο τρόπο οι Τράπεζες γνωρίζουν ότι θα χωρίσεις σε ένα χρόνο από σήμερα;" http://id-ont.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html). Θέλω να "ξεγυμνωθείς", να μην σου μείνει ίχνος προσωπικής ζωής, να είναι όλα "φανερά"! 

Άραγε αυτές οι απόψεις του στελέχους, απηχούν και τις απόψεις όλου του κόμματος; Πάντως, για την Κάρτα του Πολίτη (η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο της "αχρήματης κοινωνίας"),  η "Δημιουργία Ξανά" είχε θετική άποψη στις πρόσφατες εκλογές (βλ http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/blog-post_30.html)

Διαβάστε αναλυτικά οι απόψεις του στελέχους της "Δημιουργίας Ξανά":

Ρέστα τέλος!

Η ύπαρξη υψηλής φοροδιαφυγής που είναι διάχυτη σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, ανεξαρτήτως γεωγραφίας ή κοινωνικής διαστρωμάτωσης, είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και σίγουρα, μαζί με τη διαφθορά, η αφετηρία πολλών δεινών της Ελλάδας. Σε απλά ελληνικά, όλοι κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν μπει στον πειρασμό να φοροδιαφύγουν, και συχνά έχουν ενδώσει. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, γιατρός είναι ή υδραυλικός, θα αποφύγει την έκδοση απόδειξης, ο επιχειρηματίας θα υποτιμολογήσει το προϊόν του, ο αγοραστής του ακινήτου θα συναινέσει στην μεταβίβαση με πλασματική αντικειμενική αξία. Όλοι έχουν τη δυνατότητα να φοροδιαφύγουν, λιγότερο ή περισσότερο, ο καθένας με τον τρόπο του.

Ο νόμος FISA επιτρέπει μαζική παρακολούθηση ατόμων, με εφαρμογή και στο cloud computing. 

Mία έκθεση που συντάχθηκε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποιεί για την ανανέωση ενός νόμου-κατασκόπου μέσω του οποίου οι ΗΠΑ νομιμοποιούν... τις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των αλλοδαπών πολιτών, εφόσον αυτά αποθηκεύονται σε αμερικανικές υπηρεσίες cloud, όπως αυτές των Google, Microsoft και Facebook.

Οι τροποποιήσεις του νόμου FISA [Foreign Intelligence and Surveillance Amendments] έχουν τις ρίζες τους στο 2008, όταν νομιμοποίησαν εκ των υστέρων ένα πρόγραμμα υποκλοπών τής κυβέρνησης Μπους, το οποίο ξεκίνησε μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ανανεώθηκε μέχρι το 2017, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για την παραβίαση του απορρήτου των Αμερικανών πολιτών και των πολιτών τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον Caspar Bowden, πρώην επικεφαλής σύμβουλο της Microsoft Ευρώπης για θέματα ιδιωτικότητας.



Η ισραηλινή εταιρία CallApp προσπαθεί να φωτίσει το μυστήριο που καλύπτει τις κλήσεις μας. Το θέμα που θέτει είναι το εξής:«Δεν θα ήταν τέλειο το smartphone σας να ήταν αρκετά έξυπνο, ώστε να σας παρέχει τις σωστές πληροφορίες που θέλετε για τον οποιοδήποτε, όταν τις θέλετε»;
Ο διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένης εταιρίας, Οντέντ Βόλοβιτζ μας δίνει ένα παράδειγμα: «Τώρα δέχομαι μια κλήση και αυτό που βλέπω πρώτα από όλα είναι το όνομα του ανθρώπου που με καλεί, τη φωτογραφία του, τους κοινούς μας φίλους από τα κοινωνικά δίκτυα. Μπορώ να δω το ιστολόγιό του. Και μπορώ να δω όλες τις ιστοσελίδες που συνδέονται με αυτόν στο διαδίκτυο».
Η εφαρμογή εμφανίζει επίσης τους λογαριασμούς μας στο Linkedin ή το Twitter. Η συγκεκριμένη τεχνολογία απλά συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν δημόσια για εμάς στο διαδίκτυο, σε ένα μέρος.
σχόλιο ID-ont: Σχετικά με αυτό το θέμα και προς επίρρωση όσων επισημαίνει η Ε.ΡΩ. στην ανακοίνωσή της, δείτε μερικές από τις παλαιότερες αναρτήσεις μας με video και άλλες πληροφορίες σχετικά με την αντιγραφή-χακάρισμα των πλινθίων RFID πάνω σε διάφορες κάρτες, ακόμη και διαβατήρια...:


ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ: Η Τράπεζα EUROBANK ανακοίνωσε εδώ και λίγο καιρό στην ιστοσελίδα της  (http://www.eurobank.gr/online/home/generic.aspx?id=1027&mid=961&lang=gr) (για να σας ανοίξει η σελίδα θα πρέπει να αντιγράψετε το λινκ στο πρόγραμμα περιήγησης) τις νέες πιστωτικές κάρτες της τεχνολογίας PayPass ή στα ελληνικά «ανέπαφων συναλλαγών».

Ήδη τηλεοπτική διαφήμιση μιας από τις εν λόγω κάρτες προβάλλεται και στην τηλεόραση (http://www.youtube.com/watch?v=FkQMhU1LNN4).

σχόλιο ID-ont: Την άποψή μας σχετικά με αυτό το θέμα την είχαμε εκφράσει σε αυτή την ανάρτηση: Ρουπακιώτης: Βραχιόλι εντοπισμού για αδειούχους κρατούμενους. Αντί νέου δικού μας σχολίου διαβάστε πως σχολίασαν μερικοί αναγνώστες της εφημερίδας το συγκεκριμένο θέμα: 

1. ΚΛΕΒΩ ΜΕ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ. ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΜΑΙ ΣΕ ΣΕ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΗ ΜΗΝΕΣ ΒΑΖΩ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΠΑΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ ΓΡΑΦΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΣΥΝΕΝΟΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΤΑΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ...

2. Αυτό είναι απαράδεκτο. Δηλαδή ο κάθε δολοφόνος θα μπορεί να σκοτώνει, κλέβει, βιάζει θα κάθεται φυλακη 3,4 χρόνια και μετά θα έχει το βραχιόλι και την ελευθερία του. Αν δε χωράνε οι φυλακές φτιάξτε καινούργιες αυτό δεν είναι λύση.

3. Απλά κάνουν χώρο στη φυλακή για τους οφειλέτες , δηλαδή για όλους τους Έλληνες που δεν έχουν να πληρώσουν ...

4. Ετσι που λετε, απο τα αδεσποτα ηρθε και στον ανθρωπο... Να θυμαστε... όλα γινονται για εμας, για την ασφαλεια μας!!

ΤΟ ΘΕΜΑ: Το σύστημα γεωεντοπισμού – γνωστό και ως ηλεκτρονικό βραχιόλι – για υποδίκους και καταδίκους καθιερώνεται πλέον και στην Ελλάδα, με σχέδιο νόμου που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης. Η δημοσία διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 11 Μαρτίου και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Με τις νέες ρυθμίσεις, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, φιλοδοξεί να δώσει ανάσα στις ελληνικές φυλακές που «ασφυκτιούν» από τον υπερπληθωρισμό των κρατουμένων.

σχόλιο ID-ont: Εξαιρετικό ρεπορτάζ του Bill Weir από το ABC News και το Yahoo News για το πως "αξιοποιούνται" τα BIG DATA (Μεγάλων Δεδομένα ή Υπερ Δεδομένα) δηλ. τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα που αφήνουμε στο διαδίκτυο και σε ιδιωτικά δίκτυα, από πάσης φύσεως κρυφούς και φανερούς "αξιοποιητές". Το εμφανές και προφανές είναι το οικονομικό κέρδος. Πολλοί όμως θεωρούν ότι μέσω της καταγραφής, της ανάλυσης και της επεξεργασίας τους, τελικός σκοπός είναι η κατανόηση της συμπεριφοράς μας προκειμένου να σχεδιαστούν οι κατάλληλες μέθοδοι και τεχνικές χειραγώγησης των μαζών.

ΔΕΙΤΕ το VIDEO:



top