Τελικά οι άνθρωποι είναι τόσο εθισμένοι στο Facebook που μια τέτοια ιστορία βγαίνει στα δελτία ειδήσεων; Κι όμως... 

Μια ιστορία απασχόλησε πριν από λίγες ημέρες την επικαιρότητα, σχετικά με έναν πατέρα ο οποίος πέτυχε μια ενδιαφέρουσα συμφωνία με την 14χρονη κόρη του: αν αυτή άφηνε το Facebook για πέντε μήνες, τότες αυτός θα τις έδινε $200.

Το συγκεκριμένο θέμα συμπαρέσυρε έναν σωρό σχολίων αναφορικά με την ανατροφή των παιδιών και το Facebook γενικότερα. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι δίκοπο μαχαίρι. Η κόρη θα μείνει μακριά από το Facebook για ένα διάστημα, και μετά τι; Θα νικήσει τον προφανή εθισμό; Ή μήπως θα επιστρέψει στις παλιές της συνήθειες και θα επιχειρήσει να βγάλει ένα ακόμη 200αράκι; Ίσως την επόμενη φορά ζητήσει $250. 

Κανείς δεν κάνει λόγο για την εθιστική διάσταση του Facebook και την ανάγκη που πολλοί ενήλικες βιώνουν να είναι συνδεδεμένοι μέρα νύχτα, μόνο και μόνο για να δουν τι κάνουν οι παλιοί συμμαθητές τους. Πρόκειται για ανθρώπους τους οποίους κανονικά δεν θα έβλεπαν ούτε θα τους μιλούσαν ποτέ, τώρα όμως είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους, σαν να πηγαίνουν ακόμα σχολείο. 

Αυτό που μου προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι η ευκολία με την οποία η πιτσιρίκα έκοψε μαχαίρι το Facebook για $200. Είμαι καχύποπτος. Το Facebook μοιάζει υπερβολικά με την κοκαΐνη. Κανείς δεν ξεφεύγει από την κοκαΐνη όταν αντιλαμβάνεται με τον δικό του τρόπο ότι έχει "οφέλη" από αυτήν. Και τα "οφέλη" που προφέρει η κοκαΐνη και το Facebook μοιάζουν όντως πολύ... 

Πίσω στη δεκαετία του ’80, όταν η κοκαΐνη ήταν το βασικό θέμα συζήτησης των mainstream media, η καλύτερη περιγραφή που διάβασα ποτέ ήταν στο περιοδικό TIME. Ένας εθισμένος την περιέγραψε ως κάτι που έδινε την αίσθηση στους χρήστες του συγκεκριμένου ναρκωτικού ότι ήταν επιτυχημένοι στη ζωή τους. Προσωπικά, θεωρώ ότι το Facebook έχει παρόμοια επίπτωση. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν όλα αυτά τα φιλαράκια, παλιά και νέα. Βλέπουν τους εαυτούς τους σαν ένα είδος φοβερού και τρομερού τύπου, με πολλούς πραγματικούς φίλους. Αυτοί όμως δεν είναι φίλοι, είναι απλά λέξεις σε μια οθόνη που δημιουργούν έναν φανταστικό κόσμο. 

Και κάπου εδώ πρέπει να αναφέρω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα άσχημα με το συγκεκριμένο κείμενο, επειδή υπάρχουν κάποιοι αναγνώστες οι οποίοι χρησιμοποιούν το Facebook με απόλυτα χρηστικό τρόπο και θα προσβληθούν από τις γενικεύσεις μου. Υπάρχουν όμως και οι εθισμένοι του Facebook. Κανένας από αυτούς δεν βλέπει τον εαυτό του ως εθισμένο και τείνουν να μένουν στην άρνηση, ενώ καταφέρονται ενάντια σε κριτικές σαν τη δική μου. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους ανθρώπους εκείνους που παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα εθισμού με το Facebook. 

Τώρα, πρέπει να υποθέσω ότι το κορίτσι που έβγαλε $200 ήταν φοβερά εθισμένη, αλλιώς η όλη κατάσταση δεν θα έβγαινε ποτέ στη δημοσιότητα. Αν μπορεί να το κόψει μαχαίρι, πράγμα που δυσκολεύομαι να πιστέψω, τότε υπάρχει ελπίδα για όλους τους χρήστες του Facebook εκεί έξω. Κι αν αυτό ισχύει, τότε υπάρχει πράγματι η πιθανότητα το Facebook να βάλει λουκέτο εν μία νυκτί. 

Αν και δεν πιστεύω ότι θα κλείσει μέσα σε μία νύχτα, η ιδέα και μόνο αξίζει την ευχή. Βαρέθηκα πια να βρίσκω κάποιο cool πρόγραμμα το οποίο δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω επειδή η εταιρεία ζητάει να κάνω sign-in με τον ανύπαρκτο λογαριασμό μου στο Facebook. Ακόμη κι αν είχα λογαριασμό, γιατί να τον προτιμώ έναντι άλλων; 

Eλπίζω το κορίτσι να κρατήσει την υπόσχεσή του και να δείξει ότι η αποτοξίνωση από το Facebook μπορεί να γίνει χωρίς συμπτώματα απεξάρτησης. Αλλιώς, είμαστε όλοι καταδικασμένοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top