Επτά εκατομμύρια δολάρια (περίπου 5,4 εκατ.ευρώ) πρόστιμο συμφώνησε να καταβάλλει η Google για την μη αδειοδοτημένη συλλογή προσωπικών δεδομένων εν αγνοία των χρηστών από ανοικτά οικιακά δίκτυα ασύρματης δικτύωσης σε 38 αμερικανικές πολιτείες επί δύο χρόνια.

Από κάθε γειτονιά που περνούσαν τα αυτοκίνητα της υπηρεσίας εικονικής περιήγησης στους δρόμους, Google Street View, από το 2008 έως το 2010, κατέγραφαν e-mail, password και ιστορικό περιηγήσεων στο Web από ανοικτά οικιακά Wi-Fi, με «ευθύνη ενός και μόνο προγραμματιστή», υποστήριξε η Google.

Η συμφωνία των Γενικών Εισαγγελέων από τις 38 αμερικανικές πολιτείες με την Google ανακοινώθηκε στις 12 Μαρτίου 2013 στην Νέα Υόρκη από τον Eric Schneiderman. Η Google δεσμεύτηκε να διαγράψει τα στοιχεία που συνέλεξε, να μην τα διαθέσει σε τρίτους και να μην τα χρησιμοποιήσει κατ'οιονδήποτε τρόπο. Τέλος, επί δέκα χρόνια θα πρέπει να διεξάγει σεμινάρια περί ιδιωτικότητας και δεδομένων στους υπαλλήλους της.

Το ιστορικό της υπόθεσης
Ενήμεροι για την υποκλοπή δεδομένων Wi-Fi υπάλληλοι της Google: Τουλάχιστον ένας προϊστάμενος της Google γνώριζε ότι γινόταν συλλογή προσωπικών δεδομένων από τα ξεκλείδωτα δίκτυα Wi-Fi που εντόπιζαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα της υπηρεσίας Street View στις περιηγήσεις τους ανά τον κόσμο από το 2008 έως το 2010. Αυτό αποκαλύπτει εκτενής αναφορά και e-mail που αντάλλαξε ο εν λόγω υπάλληλος της Google με τον προγραμματιστή που ανέπτυξε τον επίμαχο κώδικα «υποκλοπέα».

Βροχή τα ευτράπελα, αλλά και οι μηνύσεις κατά της Google Street View Οι βόλτες του φακού της Google Street View στους δρόμους της γερμανικής πόλης Μανχάιμ φαίνεται ότι είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αφού φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, «έπιασε» έναν Γερμανό γυμνό στο χώρο αποσκευών του οχήματός του. Οι απόψεις βέβαια διίστανται, αφού χρήστες που σχολίασαν τη φωτογραφία έχουν διαφορετική άποψη. Σε κάθε περίπτωση, η φωτογραφία δεν παρέμεινε για μεγάλο διάστημα στον αέρα. Την Πέμπτη ένας Γάλλος κατέθεσε αγωγή κατά της Google για μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Google Street View, στην οποία εμφανίζεται να ουρεί στον κήπο του σπιτιού του.

Google Street View στην Ελλάδα: Η Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ενέκρινε με απόφασή της στις 11 Απριλίου 2011 έκρινε ότι η λήψη και επεξεργασία φωτογραφιών δρόμων ελληνικών περιοχών από την Google, Inc., ως υπεύθυνο επεξεργασίας, για σκοπούς

δημιουργίας χαρτών ελληνικών δρόμων και παροχής συναφών υπηρεσιών (π.χ. πλοήγησης) είναι σύμφωνη με τον ν. 2472/1997, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας τηρεί τους όρους που αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης.

Δεν μπορείτε να δείτε την Ελλάδα σε επίπεδο δρόμου με την υπηρεσία Google Street View.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top