Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας κάλεσε χθες τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιουμπλιάνα, Τζόζεφ Μουσομέλι, σε συνάντηση με αντικείμενο τους ισχυρισμούς ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) κατασκόπευε αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ΗΠΑ και στα κράτη - μέλη της.

Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει η Σλοβενία ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Μουσομέλι για τις αναφορές στον Τύπο ότι η NSA κατασκόπευε ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στην Ουάσινγκτον, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ακόμη και χώρες.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας δεν δόθηκε απάντηση σε ερώτηση του σλοβενικού πρακτορείου ειδήσεων STA, αν η Σλοβενία ήταν μεταξύ των χωρών στις οποίες εφαρμοζόταν το πρόγραμμα κατασκοπείας της NSA. Η Σλοβενία εξέφρασε ανησυχία για τους ισχυρισμούς και ζήτησε απάντηση από τις ΗΠΑ για την ακρίβεια των αναφορών των ΜΜΕ για τις επιχειρήσεις κατασκοπείας κατά φίλων και συμμάχων στη διάρκεια συνάντησης του Διευθυντή Διμερών Υποθέσεων του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάριαν Τσέντσεν με τον Αμερικανό πρέσβη.

Μία μέρα νωρίτερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο κλήθηκε από τη Γερμανία να δώσει εξηγήσεις στον απόηχο των νέων ισχυρισμών του Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην αναλυτή της CIA και πρώην συνεργάτη της NSA, από τον οποίο διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα για τα μυστικά προγράμματα κατασκοπείας των ΗΠΑ.

Το γερμανικό περιοδικό “Σπίγκελ” επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, δημοσίευσε ότι, στόχοι παρακολούθησης ήταν οι θεσμοί της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής της ΕΕ στην Ουάσινγκτον και της αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνικ" της Λιουμπλιάνας περιγράφονται ως αφελείς οι αντιδράσεις της ΕΕ και των κρατών - μελών στις αποκαλύψεις και τις παρομοιάζει με την απελπισία που αισθάνεται όποιος λαμβάνει επίσημη επιβεβαίωση για τη μακρόχρονη απιστία του συντρόφου του.

"Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την ΕΕ και κυρίως τα κράτη - μέλη της είναι απόδειξη ότι η Ένωση εξακολουθεί να είναι σημαντικός πρωταγωνιστής και δεν έχει περιοριστεί σε ένα διακοσμητικό ρόλο. Είναι μία αποκάλυψη που πρέπει να αποτελέσει πηγή χαράς και όχι να σοκάρει τους Ευρωπαίους πολιτικούς" αναφέρεται στο σχόλιο της "Νντέβνικ".

"Το ερώτημα δεν είναι αν οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενότερα τους φίλους απ΄ότι τους εχθρούς, αλλά σε ποιό βαθμό η Ουάσιγκτον συνέβαλε ώστε τα πράγματα να πηγαίνουν προς λάθος κατεύθυνση στην ΕΕ και κυρίως, με ποιόν τρόπο", τονίζεται στο σχόλιο της εφημερίδας.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=219090&catid=7

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top