Σε νέες αποκαλύψεις, που αποδεικνύουν το εύρος της συνεργασίας των εταιρειών της Sillicon Valley με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, την NSA, προχώρησε χθες το βράδυ η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που της παρέδωσε ο (παγιδευμένος ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας) Εντουαρντ Σνόουντεν (φωτογραφία). 

Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Microsoft βοήθησε την NSΑ να παρακάμψει τον κώδικα κρυπτογράφησής της ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις onile συνομιλίες των χρηστών της στην υπηρεσία Outlook. Η εταιρεία είχε νωρίτερα παραχωρήσει στις αμερικανικές υπηρεσίες πρόσβαση προ κρυπτογράφησης στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Outlook και Hotmail. 

Επιπλέον, η Microsoft συνεργάστηκε φέτος με το FBI ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση της NSA μέσω του προγράμματος παρακολούθησης Prism στην υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων SkyDrive, που έχει περισσότερους από 250 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.


Οσο για το Skype, το οποίο αγοράστηκε από τη Microsoft τον Οκτώβριο του 2011, αυτό συνεργάστηκε πέρυσι με τις αμερικανικές υπηρεσίες ώστε να μπορεί το Prism να συλλέγει συνομιλίες μέσω βίντεο και ηχητικών μηνυμάτων. 

Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που παρέδωσε ο πρώην σύμβουλος και «βαθύ λαρύγγι» της NSA στην «Γκάρντιαν», το υλικό που συλλέγεται μέσω του Prism κοινοποιείται τακτικά στο FBI και στη CIA - ένα έγγραφο της NSA περιέγραφε χαρακτηριστικά το πρόγραμμα ως «ομαδικό παιχνίδι».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top