Όταν η NSA κατασκοπεύει τα προϊόντα της Microsoft, ποιος άραγε θα θέλει να τα χρησιμοποιεί;

Αν κάποιος πρέπει να είναι έξαλλος µε όλες τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, οφείλει να είναι το Υπουργείο Εµπορίου, όχι οι υπερασπιστές της ιδιωτικότητας. Κι αν ήµουν στη θέση της Microsoft, σίγουρα θα συγκαλούσα απανωτά meetings για να βρω τρόπο να αποκαταστήσω την διαφαινόµενη βλάβη.
 
Η Microsoft, παρά τις διαψεύσεις, φαίνεται να έχει συµµετάσχει σε σκευωρία µε την NSA. Προφανώς, κάθε µέθοδος κρυπτογράφησης για να διατηρηθούν ιδιωτικά τα διάφορα αρχεία και συζητήσεις, παρακάµφθηκαν και έγιναν προσβάσιµα στην NSA και τον οποιονδήποτε συνεργάζεται µε αυτήν. Που σηµαίνει ότι ένας τρίτος, για τον οποιονδήποτε λόγο, µπορεί εύκολα να αποκτήσει πρόσβαση σε εµπιστευτικές επιχειρηµατικές συµφωνίες, ερωτική αλληλογραφία, υποµνήµατα της κυβέρνησης, έγγραφα συγχωνεύσεων, χρηµατοοικονοµικές συναλλαγές, σχέδια εταιρειών και οτιδήποτε άλλο βάζει ο ανθρώπινος νους.

Μετά από όλα αυτά, ποιος θέλει πραγµατικά να αγοράσει κάποιο προϊόν της Microsoft; Ποιος θέλει να αγοράσει κάτι το οποίο δίνει πρόσβαση σε όλους αυτούς που παραβιάζουν δεδοµένα µε την πρώτη ευκαιρία; Αν, λοιπόν, εσείς προβληµατίζεστε σχετικά, σκεφτείτε γιατί µια κυβέρνηση να εµπιστευτεί το Microsoft Office; Προσωπικά, αν ήµουν στη θέση µιας οποιασδήποτε ξένης κυβέρνησης ή εταιρείας, θα σταµατούσα να χρησιµοποιώ όλα τα προϊόντα της Microsoft από φόβο µήπως οι ΗΠΑ µε κατασκοπεύουν. Τίποτα δεν µένει κρυφό.
 
Αν ήµουν µέτοχος σε οποιαδήποτε δηµόσια επιχείρηση, στην ετήσια συνάντηση θα ζητούσα να µάθω αν η εταιρεία χρησιµοποιεί προϊόντα της Microsoft, και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτούσα να µάθω για ποιον λόγο δεν τα έχει εγκαταλείψει ακόµα προς χάριν κάποιων άλλων –όχι, τα Google Docs δεν είναι η εναλλακτική. Παρεµπιπτόντως, και το ίδιο το λειτουργικό των Windows είναι “διεφθαρµένο”. Οι έξυπνες επιχειρήσεις πλέον χρησιµοποιούν Linux. Πρόκειται για λειτουργικό ανοιχτού κώδικα και ο χρήστης µπορεί να διαπιστώσει από µόνος του αν το OS στέλνει µηνύµατα σε κάποια κατασκοπευτική υπηρεσία ή όχι.
 
Επέρχεται οικονοµική καταστροφή. Και δεν µπορώ να πιστέψω ότι η Microsoft είναι ανυποψίαστη και δεν κάνει κάτι για να διαχωρίσει τη θέση της από την NSA.

Η Apple, από την άλλη, θα µπορούσε να είχε βγει αλώβητη από όλη αυτή την ιστορία, όµως µετά τον θάνατο του Steve Jobs, ο οποίος προφανώς αρνήθηκε να “παίξει µπάλα” µε την NSA, βλακωδώς έσπευσε να συµπράξει µε την οµάδα PRISM.
 
Περιέργως, όλοι γνωρίζαµε για τους ενδεχόµενους δεσµούς µεταξύ NSA και Microsoft, από την εποχή των Windows 2000 κιόλας, όταν περίεργα DLL αρχεία έκαναν σιγά-σιγά την εµφάνισή τους, τα οποία διάφοροι παρατηρητές εκτιµούσαν ότι επρόκειτο για backdoor κώδικες. Οι διαφάνειες του PowerPοint που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι η Microsoft ήταν από τους πρώτους που επιβιβάστηκαν στο πλοίο του PRISM, κι αυτό προσωπικά µε πείθει ότι η εταιρεία είχε ήδη µπει σε διαδικασίες συνεργασίας µε κατασκόπους και ανυποµονούσε να συνεχίσει. Πώς νιώθετε λοιπόν για την εταιρεία και τα προϊόντα της; Έτσι φροντίζει η Microsoft τους πελάτες της;
 
Αν η Microsoft πιστεύει ότι µπορεί να αγνοεί όσα συµβαίνουν σφυρίζοντας αδιάφορα, πλανάται πλάνην οικτράν. Οι επενδυτές είναι οι πρώτοι που θα πιάσουν το νόηµα. Οι πελάτες θα ακολουθήσουν. Και τελικά το ερώτηµα είναι απλό: ποιος από τη Microsoft είχε τη φαεινή ιδέα της εµπλοκής µε την NSA;
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top