σχόλιο ID-ont: Στην χώρα της υψηλής τεχνολογίας, σε αυτή που έχει δώσει ήδη ηλεκτρονική ταυτότητα στους πολίτες της, ο Η/Υ είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ μέσο για την διεξαγωγή των εκλογών. Και αυτό έχει γίνει με απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Γιατί; Γιατί όπως μας εξηγεί η Deutsche Welle στο δημοσίευμά της κατωτέρω, μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο καλπονοθείας...

Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα, σας θυμίζουμε και μια παλαιότερη ανάρτησή μας με θέμα τον κίνδυνο οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες (ψηφοφορίες μέσω internet) να αλλοιώνονται:  http://id-ont.blogspot.gr/2012/04/video-michigan-j-alex-halderman.html

Κανένα ενδεχόμενο καλπονοθείας

Η διαδικασία είναι αυστηρά καθορισμένη για τη σημερινή προφυγή στις κάλπες. Το αποτέλεσμα πρωτοκολλείται και υπογράφεται από την εφορευτική επιτροπή. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές απαγορεύονται.

Ημέρα εκλογών η σημερινή στη Γερμανία και από τις 08.00 (09.00 ώρα Ελλάδος), όσοι δεν ψήφισαν με επιστολική ψήφο ή στα κατά τόπους δημαρχεία, προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα της περιοχής κατοικίας τους. Η εκλογική διαδικασία σε κάθε φάση της είναι απολύτως καθορισμένη, διαυγής και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Τον λόγο έχει ο ψηφοφόρος

Για να μην πάει τίποτα στραβά στη διάρκεια της ψηφοφορίας κεντρικό ρόλο παίζουν οι λεγόμενοι "βοηθοί των εκλογών". Σε κάθε τμήμα τοποθετούνται οκτώ ή εννιά και φυσικά είναι εθελοντές. Συνολικά σήμερα δουλεύουν 630.000 βοηθοί, οι οποίοι πρέπει να είναι πάνω από 18 χρονών και να μην ανήκουν σε κανένα κόμμα. Τι κάνουν οι βοηθοί αυτοί; Λίγο πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα, εξετάζουν εάν η κάλπη είναι άδεια. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας παίρνουν τις ταυτότητες των ψηφοφόρων και διασταυρώνουν τα στοιχεία με αυτά που υπάρχουν σε μια μικρή καρτέλα που αποστέλλεται σε κάθε ψηφοφόρο με το ταχυδρομείο εβδομάδες πριν την μέρα των εκλογών. Στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα τα εκλογικά κέντρα κλείνουν τις πόρτες τους και αρχίζει η καταμέτρηση των ψήφων δια χειρός. «Η καταμέτρηση είναι πάντα δημόσια» λέει ο Κλάους Πετσχ, από την Ομοσπονδιακή Εφορευτική Υπηρεσία. «Όπως προβλέπεται ρητώς από τον κανονισμό, κάθε ψήφος διαβάζεται δυνατά και πρωτοκολλείται. Στη συνέχεια το πρωτόκολλο υπογράφεται από όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και το αποτέλεσμα διαβιβάζεται στα κοινοτικά και δημαρχιακά γραφεία και από εκεί στις περιφέρειες. Διαφάνεια είναι η μαγική λέξη».

….αλλά η μυστικότητα της ψήφου;

Με τη διαφάνεια και την πιστή εφαρμογή των ελεγκτικών μηχανισμών εξασφαλίζεται ένα εκλογικό αποτέλεσμα χωρίς κάθε είδους αλλοιώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται κατά κανόνα, αλλά όχι 100%. Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που τα πράγματα δεν πάνε όπως θα έπρεπε. Κυρίως στην ψήφο με επιστολή που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τρόπος ψηφοφορίας κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Έχει καταγραφεί ότι ένα 30% των ψηφοφόρων κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Για παράδειγμα, υπάρχει το ενδεχόμενο σε έναν οίκο ευγηρίας η νοσοκόμος να συμπληρώνει ψηφοδέλτια στη θέση των ηλικιωμένων, ή ο σύζυγος για τη σύζυγο. Στις τοπικές εκλογές στο Νταχάου καταγράφηκε μια τέτοια περίπτωση χειραγώγησης 400 ψήφων, η οποία ανακαλύφθηκε διότι ο υπαίτιος έγραφε με το ίδιο στυλό.

Και στη Γερμανία, όπως και σε άλλες χώρες, γίνονταν μέχρι το 2005 χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή για την καταγραφή των ψήφων και την επεξεργασία του εκλογικού αποτελέσματος. Όμως το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο το έκρινε αντισυνταγματικό με την αιτιολογία ότι η εκλογική διαδικασία πρέπει να γίνεται δημόσια με όλη τη σημασία της λέξης. Σε περίπτωση που κάποιος προβάλει αμφιβολίες, γίνεται η καταμέτρηση από την αρχή. Με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές δεν θα ήταν εφικτό, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των συνταγματικών δικαστών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top