Η Symantec συνιστά ταινία στην webcam

Κάποιοι, κολλούν ένα κομμάτι χαρτί στην κάμερα του υπολογιστή τους, φοβούμενοι πως κάποιος κρυφοκοιτάζει. Ίσως κάνετε κι εσείς το ίδιο. Μήπως είναι πολύ επιφυλακτικοί, παρανοϊκοί ή περίεργοι; Μήπως είστε και εσείς ένας από αυτούς; Ή, υπάρχει ουσιαστικός λόγος πίσω από αυτήν την τρέλα;
 
Πολλοί έχουμε ακούσει ιστορίες για άτομα τα οποία τα κατασκοπεύουν χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές τους ή άτομα τα οποία τα εκβιάζουν χρησιμοποιώντας αμήχανα ή ενοχοποιητικά βίντεο, τα οποία είχαν καταγραφεί από κάμερες υπολογιστών που είχαν παραβιαστεί. Αλλά αυτές οι ιστορίες βασίζονται σε αληθινά γεγονότα και τα άτομα αυτά προφυλάσσονται δικαιολογημένα;


Δυστυχώς η απάντηση είναι ναι, η πρόνοια σε αυτού του είδους την δραστηριότητα είναι απαραίτητη και υπάρχει πληθώρα προγραμμάτων για την αντιμετώπιση τέτοιου τύπου κακόβουλων δραστηριοτήτων.
  • Τα Remote access Trojans (RATs), ή αλλιώς το αποκαλούμενο creepware είναι προγράμματα που εγκαθίστανται στα συστήματα χωρίς τη γνώση των θυμάτων και επιτρέπουν στον επιτιθέμενο να έχει πρόσβαση και έλεγχο του παραβιασμένου υπολογιστή απομακρυσμένα.


Στο επίσημο blog της Symantec παρέχεται γενική ενημέρωση σχετικά με το creepware περιγράφοντας τι ακριβώς είναι αυτές οι απειλές και τι μπορούν να κάνουν και ποιες είναι οι επιπτώσεις για τα θύματα και τους χρήστες του creepware. Επίσης, αναζητούνται οι οικονομίες κλίμακος του creepware, εξετάζοντας την παραοικονομία που ασχολείται από τις πωλήσεις του λογισμικού μέχρι την εκμετάλλευση των θυμάτων. Τέλος, εξετάζεται πως το creepware εξαπλώνεται και πως μπορεί κανείς να προστατευτεί από αυτό.

Τι ακριβώς είναι το creepware;


Οι hackers κλέβουν τις προσωπικές μας πληροφορίες, χρησιμοποιώντας μόνο το κινητό τους τηλέφωνο, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Oι ειδικοί ανακάλυψαν ένα τρόπο να εισέρχονται στα προσωπικά δεδομένα του υπολογιστή μας, βασιζόμενοι μόνο στο θόρυβο που κάνει.

Συγκεκριμένα, οι hackers χρησιμοποιούν το μικρόφωνο του κινητού τηλεφώνου για να καταγράψουν τον ήχο που κάνει ο υπολογιστής, κατά τη διάρκεια που πληκτρολογούμε τους κωδικούς ή άλλες πληροφορίες προστασίας.

Όταν ο χρήστης πληκτρολογεί δεδομένα και κωδικούς, στέλνονται οι πληροφορίες μέσω ενός αλγορίθμου που ονομάζεται RSA και κάνει συγκεκριμένους ήχους, τους οποίους καταγράφουν και αποκρυπτογραφούν οι hackers.

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε σήμερα ότι το πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνονται ακατέργαστα δεδομένα για τις τηλεφωνικές κλήσεις είναι «νόμιμο».

Ο δικαστής Ουίλιαμ Πόλι αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα αυτό συγκέντρωσης μεταδεδομένων είναι σύννομο και απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει εναντίον του η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU). Το εάν και κατά πόσον το πρόγραμμα αυτό πρέπει να συνεχιστεί επαφίεται στα μέλη του Κογκρέσου και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που θα πρέπει να πάρουν τη σχετική απόφαση, πρόσθεσε.

Ο δικαστής επισήμανε στο σκεπτικό της απόφασής του, έκτασης 54 σελίδων, την οποία συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, την αξία που έχει αυτό το πρόγραμμα για την πρόληψη και την αποτροπή «τρομοκρατικών επιθέσεων» και επέμεινε ότι ο σκοπός του δεν μοιάζει να είναι κανένας άλλος πέραν αυτού.

Οπτικά δεν φαίνεται να έχει πολλές διαφορές από τα «συμβατικά» περιπολικά, ωστόσο οι δυνατότητές του παραπέμπουν μάλλον σε αστυνομικό όχημα ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Το πρωτότυπο «έξυπνο περιπολικό» (Smart Car) της αστυνομίας της Ν.Υόρκης είναι ένα από τα προγράμματα που εντάσσονται στο πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού NYPD2020, το οποίο συνετάχθη τον Νοέμβριο. Διαθέτει αισθητήρες υπερύθρων για την καταγραφή πινακίδων κυκλοφορίας και διευθύνσεων, ενώ είναι εξοπλισμένο και με κάμερες, αλλά και αισθητήρες αέρα (για την ανίχνευση μόλυνσης) που μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, αποτελεί το περιπολικό του κοντινού μέλλοντος.

Θα δημιουργήσει το φορολογικό προφίλ του κάθε πολίτη

Νέου τύπου ελέγχους, σε κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και σε καταθέσεις και μετρητά, ακόμη και σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες «έμμεσες τεχνικές ελέγχου», που βασίζονται στο σύστημα που ακολουθεί η οικονομική αστυνομία στις ΗΠΑ, και για τις οποίες δίδονται αναλυτικές οδηγίες σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα ακολουθούν τρεις μεθόδους, προκειμένου η Εφορία να δημιουργήσει το «φορολογικό προφίλ» του πολίτη, να προσδιορίσει με έμμεσο τρόπο το εισόδημά του και να το αντιπαραβάλλει με τις φορολογικές δηλώσεις του. Μάλιστα, για τους ελέγχους αυτούς, δεν θα υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στα παρελθόντα έτη, που θα εξετάζονται.

Οι τρεις μέθοδοι έχουν ως εξής:

- «Τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου». Με αυτή προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα, μέσω της ανάλυσης των εσόδων (φορολογητέων και μη), των αγορών και δαπανών (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών), καθώς και των αυξήσεων και μειώσεων των περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων (επαγγελματικών, ατομικών και οικογενειακών) του ελεγχόμενου.

Ένα κοινωνικό πείραμα που πρέπει να δείτε...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσες πληροφορίες μοιράζεστε με αγνώστους στα social media; Μήπως πολλές παραπάνω από όσες θα έπρεπε να γνωρίζουν; Aυτό ακριβώς προσπάθησε να αποδείξει και ο Τζάκ Βέιλ, ο οποίος διατηρεί το δικό του κανάλι στο Youtube...

Πραγματοποίησε λοιπόν ένα κοινωνικό πείραμα. Εντόπισε λογαριασμούς στο Twitter και το Instagram ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά του εκείνη τη στιγμή, σε δημόσιους χώρους. Στη συνέχεια ξεκίνησε το πείραμα,πλησιάζοντας τους και φωνάζοντας το όνομά τους, ενώ άρχισε να τους λέει λεπτομέρειες για το κατοικίδιό τους, την οικογένειά τους ή ακόμη και για το τι έφαγαν την προηγούμενη ημέρα.




Ενα χιουμοριστικό και μάλλον θλιβερό βίντεο ανέβασε στο διαδίκτυο ο κωμικός Μαρκ Μαρούν στο οποίο σκιαγραφεί την γενιά των social media.

Όπως άλλωστε τιτλοφορείται και το φιλμάκι με ήρωες καρτούν που ζουν τη καθημερινότητά τους εξαρτώμενοι, σαν εθισμένοι ναρκομανείς, για ένα like που θα δώσει υπόσταση στην ύπαρξή τους.

Δείτε το βίντεο. Μήπως αναγνωρίζετε τον εαυτό σας;



«Μας παρακολουθούν όπου κι αν είμαστε».

«Να βάλουν τέλος στις μαζικές παρακολουθήσεις» καλεί τους πολίτες του κόσμου ο πρώην συνεργάτης της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, στο εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο του μήνυμα μέσω του Channel 4. 

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο αμερικανός φυγόδικος, που με τις αποκαλύψεις του για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Βρετανίας στον τομέα των παρακολουθήσεων, συγκλόνισε την διεθνή κοινή γνώμη, δίνει σήμερα στις 18.15 ώρα Ελλάδος το δικό του χριστουγεννιάτικο μήνυμα.
 
«Το παιδί που γεννιέται σήμερα δεν θα έχει ιδιωτική ζωή»

Τέλος εποχής για τα password


σχόλιο ID-ont: "Προφάσεις εν αμαρτίαις" ή αλλιώς πως βαφτίζουμε κάτι ανασφαλές (το password) για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, το δήθεν ασφαλές (τα βιομετρικά).

Παρτε το απόφαση, αυτοί δεν σταματάνε εάν δεν πετύχουν το: ίνα μη τις δύνηται αγοράσαι ή πωλήσαι ει μη ο έχων (σε πρώτη φάση)... το password επάνω στο σώμα του (βιομετρικό) ... και ο νοών νοείτω...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ταυτότητα του χρήστη θα πιστοποιείται από μια συσκευή σαν USB στικ ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα, ή τη φωνή ή την ίριδα του ματιού.

Το τέλος στην παντοκρατορία των password υπόσχεται να φέρει μια κοινοπραξία η οποία αποτελείται από ιντερνετικούς κολοσσούς, επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν διεθνώς στο διαδικτυακό εμπόριο και μερικούς από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών στον κόσμο. Η κοινοπραξία ονομάζεται FIDO (Fast IDentity Online) Alliance και έχει στόχο να αναπτύξει μια πλατφόρμα τεχνολογιών με το ίδιο όνομα, χάρις στην οποία οι κωδικοί θα αρχίσουν να αντικαθίστανται από νέα αξεσουάρ και βιομετρικά δεδομένα.

Ετσι, ο χρήστης δεν θα χρειάζεται να καταχωρίσει το password για να αποκτήσει πρόσβαση σε μια online υπηρεσία, όπως συμβαίνει σήμερα. Αντίθετα, θα πιστοποιεί την ταυτότητά του, τοποθετώντας π.χ. στον υπολογιστή μια συσκευή σαν USB στικ ή αφήνοντας το smartphone και το tablet του να αναγνωρίσουν το δακτυλικό αποτύπωμα, τη φωνή ή την ίριδα του ματιού του.

σχόλιο ID-ont: Γιατί χαίρεται και χαμογελά το Facebook, μπαμπά; Γιατί όπως δήλωσε ο Tomas Furlong, Διευθυντής του Facebook, στο κατωτέρω ρεπορτάζ: «We have over 100 PETAbytes of photos and videos. They are growing every single day. That is a fantastic amount of information

Σε απλά Ελληνικά, έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής, απίστευτη ποσότητα πληροφοριών για τους ανθρώπους που είναι στο Facebook. Είναι να μην χαίρεται και να χαμογελά κανείς με αυτόν τον θησαυρό;;;


Οι ισπανικές αρχές τιμώρησαν με πρόστιμο 900.000 ευρώ την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας και Διαδικτύου Google για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Ισπανίας έκρινε ότι η Google πραγματοποίησε τρεις παραβιάσεις του σχετικού νόμου.

Συγκεκριμένα, η Google δεν παρείχε στους χρήστες επαρκή στοιχεία για τα ποια δεδομένα συγκεντρώνει, καθώς, επίσης, δεν εξήγησε αναλυτικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα.

Το ύψος του προστίμου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο για το μέγεθος μιας εταιρείας όπως η Google. Είναι, ωστόσο, ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί στην Ευρώπη γύρω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, εταιρειών του τομέα της ενέργειας, οργανώσεων αρωγής, αλλά και του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος είναι αρμόδιος για την προστασία του Ανταγωνισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα στις εφημερίδες The New York Times και Guardian, οι οποίες επικαλούνται έγγραφα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που διέρρευσε ο πληροφορικός πρώην σύμβουλός της Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μεταξύ των 1.000 και πλέον στόχων που παρακολουθούνταν σε πάνω από 60 χώρες από το 2008 ως το 2011 η NSA και η αντίστοιχη υπηρεσία της Βρετανίας, GCHQ, υπέκλεπταν τις επικοινωνίες ξένων ηγετών, περιλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ολμέρτ, του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και του επιτρόπου Ανταγωνισμού της ΕΕ, του Ισπανού Χοακίν Αλμούνια, όπως δείχνουν τα έγγραφα αυτά.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Ανταγωνισμού Αλμούνια έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με την αμερικανική εταιρία-κολοσσό του Διαδικτύου Google για τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησής της. Ερωτηθείς από τους New York Times, ο Αλμούνια δήλωσε «πολύ αναστατωμένος» για το γεγονός ότι παρακολουθείτο.

Θα διαθέτει ενσωματωμένα μικρόφωνα στο ταβάνι και σύστημα αυτόματης ανταπόκρισης στις επιθυμίες των ιδιοκτητών.
 
To όραμά του για το σπίτι του μέλλοντος αποκάλυψε ο διευθυντής Mηχανικής της Google Σκοτ Χάφμαν. Σύμφωνα με αυτό, ο φουτουριστικός χώρος θα διαθέτει ενσωματωμένα μικρόφωνα στο ταβάνι, τα οποία σε ρόλο «βοηθών», σε συνδυασμό με το Google, θα καταγράφουν τις φωνητικές εντολές των χρηστών και θα ανταποκρίνονται σε αυτές. Το σύστημα θα διαθέτει ακόμη δυνατότητα σύνδεσής του με τηλέφωνα, ταμπλέτες και άλλες «έξυπνες» συσκευές.

«Φανταστείτε να μπορούσαμε να πούμε: "Μπορείς να μου δείξεις το βίντεο με τα κυριότερα στιγμιότυπα του τάδε ποδοσφαιρικού αγώνα στην τηλεόραση του σαλονιού;". Κάτι τέτοιο σαφώς και γίνεται, καθώς μέσω του Cloud όλα μπορούν να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους» ανέφερε ο Χάφμαν. «Ή ακόμη θα μπορούσα να ζητήσω από τον "έξυπνο" βοηθό της Google να μου βρει ένα κοντινό εστιατόριο με συγκεκριμένη κουζίνα και με καλές τιμές. Και το Google θα εκτελούσε τις διαταγές μου».

Το πληροφοριακό σύστημα Σχολικών Μονάδων και Διοικητικών Δομών My school έρχεται να εμπλουτίσει το ασφυκτικό και αυταρχικό πλαίσιο λειτουργιας που επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας με το πειθαρχικό δίκαιο, την αξιολόγηση, το παρουσιολόγιο και καθηκοντολόγιο όπως τονίζει και η ομοσπονδία των καθηγητών.

Όπως είχαμε αναδείξει ενα προηγούμενο διάστημα το "myschool" όχι μόνο θα ενοποιεί μια σειρά βάσεων δεδομένων όπως το e-survey (αριθμός μαθητών / τμήμα, ωράρια εκπαιδευτικών – αναθέσεις μαθημάτων– συμπληρώσεις ωραρίων κλπ) και τη βάση δεδομένων ΝΕΣΤΩΡ / ΕΠΑΦΟΣ (στοιχεία μαθητών, αποτελέσματα φοίτησης κλπ) συμπληρώνοντας και νέα στοιχεία παραβιάζοντας προσωπικά δεδομένα όπως το ΑΜΚΑ των μαθητών αλλά θα ζητάει και την καταγραφή για το ποιος εκπαιδευτικός κάνει απεργία και πότε.

Σε επιστολή τους εκπαιδευτικοί πληροφορικής αναεικνύουν μια ακόμα πλευρά του myschool το οποίο δεν προσφέρει ασφάλεια και κατ'επέκταση σαν σύστημα είναι διάτρητο. 

Διαβάστε αναλυτικά τι λένε οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής για το θέμα
 
Το myschool δεν προσφέρει ασφάλεια και κατ'επέκταση θα είναι διάτρητο και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

σχόλιο ID-ont: Όχι τίποτα άλλο, αλλά για να δουν όλοι πως δεν είναι κάτι καλύτερο ο Πούτιν... Το ίδιο ξεφτυλισμένοι είναι όλοι όσοι έχουν την εξουσία. Την χρησιμοποιούν για τον εαυτό τους, όχι για να υπηρετούν τους πολίτες...

Την… ικανότητα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κατασκοπεύει ανενόχλητος όλον τον κόσμο δήλωσε πως ζηλεύει ο Βλαντίμιρ Πούτιν!

Σε σχετική ερώτηση για την υπόθεση Σνόουντεν, κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνέντευξη τύπου, ο ρώσος πρόεδρος – πρώην πράκτορας της KGB ο ίδιος – σχολίασε πως... θαυμάζει την απουσία κάθε συνέπειας για τον αμερικανό ηγέτη, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ηλεκτρονικής κατασκοπείας από την NSA (την Υπηρεσία Εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ) με τις ευλογίες του Λευκού Οίκου!

«Πραγματικά ζηλεύω… Μπορεί να το κάνει [ο Ομπάμα] και να μην τιμωρηθεί…» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.




Ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της μυστικής κυβέρνησης που ονομάζεται Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ... ;

Είναι
η προστασία του αμερικανικού κοινού ... ή είναι τροφοδοσία εμπιστευτικών πληροφοριών από την ατελείωτη ροή των χρημάτων των φορολογουμένων, ενώ κρύβονται πίσω από ένα αδιαπέραστο παραπέτασμα των διαβαθμισμένων απορρήτων; Γιατί ονομάζεται «εθνικής ασφάλειας», όταν αυτές οι ιδιοκτήτριες εταιρείες πωλούν την ίδια τεχνολογία παρακολούθησης σε παγκόσμιο επίπεδο σε φίλους και εχθρούς; Υποτίθεται ότι το έργο τελείωσε αρκετές φορές από το Κογκρέσο, αλλά έχει ξαναγεννηθεί ξανά και ξανά, με νέα ονόματα. Σε αρκετούς ανθρώπους καταστράφηκε η ζωή τους, καθώς προσπαθούσαν να προειδοποιήσουν το κοινό  για αυτό, ενώ άλλοι έχουν σκοτωθεί  μυστηριωδώς. Δισεκατομμύρια δολάρια διακυβεύονται και τα κέρδη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Καλώς ήλθατε στη μεγαλύτερη απάτη που ασκείται στον αμερικανικό λαό. Δείτε το ντοκιμαντέρ του Αλ Τζαζίρα.


Κοινωνική βόμβα χαρακτήρισαν, σήμερα, μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το ενδεχόμενο να μεταβιβάζονται οικονομικά δεδομένα οφειλετών, πριν από την τυχόν εκχώρηση δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες σε ξένα funds. Κατά την ακρόαση της Αρχής ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ζήτησε από την Αρχή να απαντήσει αν είναι σύννομο να περάσουν δανειακές υποχρεώσεις, εγγυήσεις και συμβάσεις στα χέρια των distress funds, έναντι πινακίου φακής.
 
«Εμείς έχουμε υποβάλει τροπολογία για το θέμα των πλειστηριασμών και ανοίγουμε και το ζήτημα της ενδεχόμενης πώλησης των προσωπικών δεδομένων των δανειακών συμβάσεων και υποχρεώσεων των ιδιωτών σε ξένα funds, έναντι πινακίου φακής» ανέφερε ο κ. Βούτσης και κάλεσε τα μέλη της Αρχής να απαντήσουν αν κάτι τέτοιο είναι σύννομο.

 

Σαν βόμβα έσκασε η νέα μελέτη για το facebook και τα αποτελέσματά της… διότι τελικά γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε!

Συγκεκριμένα, δεν «γνωρίζει» μόνο όσα δημοσιεύουμε, αλλά κρατάει αρχείο και με όσα πληκτρολογήσαμε αλλά αποφασίσαμε να μη δημοσιεύσουμε!

Ο Sauvik Das, ένας φοιτητής από το Carnegie Mellon και ο Adam Kramer, ερευνητής που ασχολείται με το Facebook δημοσίευσαν πρόσφατα μία μελέτη τους που αποδεικνύει ότι το δημοφιλές δίκτυο μετατρέπει σε metadata ακόμα και όσα γράφουν οι χρήστες αλλά τελικά δεν πατούν «enter».

Μάλιστα για την συγκεκριμένη μελέτη έγινε έρευνα σε 5.000.000 λογαριασμούς!


Στην ιστορική απόφαση ότι το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ η οποία συνέλεγε μαζικά δεδομένα τηλεφωνημάτων αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας κατέληξε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον, εξετάζοντας το αίτημα ακτιβιστών που ζητούν να σταματήσουν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χαρακτήρισε τη συλλογή δεδομένων χωρίς προηγούμενη απόφαση της δικαιοσύνης "πλήγμα στην ιδιωτική ζωή".

"Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα καταστρατηγεί" τις αξίες που υπερασπίζεται η τέταρτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος η οποία αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής, σημείωσε ο δικαστής.

Ο Λίον απαγόρευσε στην αμερικανική κυβέρνηση να συλλέγει τηλεφωνικά δεδομένα των εναγόντων Λάρι Κλέιμαν και Τσαρλς Στρέιντζ και διέταξε την καταστροφή όσων έχουν ήδη συλλεχθεί.

Θέμα: Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σχολικών μονάδων My School

Κύριε  Υπουργέ,

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά τους τελευταίους μήνες, αναγκαζόμαστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας με αυτόν τον τρόπο, αφού καμία απάντηση δεν παίρνουμε στις αιτήσεις μας για συνάντηση - συζήτηση.

Ο λόγος είναι η τελευταία εγκύκλιος, 12-11-2013, περί της έναρξης παραγωγικής λειτουργίας του νέου ενιαίου πληροφοριακού συστήματος σχολικών μονάδων My School,  που φέρει την υπογραφή του κυρίου Υφυπουργού.

Μια «περιήγηση» στα πεδία της εφαρμογής κάνει ολοφάνερο πως με το πρόσχημα της «αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της πληροφοριακής υποδομής του Υ.ΠΑΙ.Θ. επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος της κάθε ενέργειας της σχολικής μονάδας. Αυτό, όπως τονίσαμε και στην αναφορά μας σχετικά με το παρουσιολόγιο, δε φοβίζει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι και σκληρά εργαζόμενοι είναι και τίποτα δεν έχουν να κρύψουν.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ, ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Το ασφυκτικό, αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης, που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση (πειθαρχικό δίκαιο, αξιολόγηση, παρουσιολόγιο, καθηκοντολόγιο και άλλα), εμπλουτίζεται με ένα καινούργιο «εργαλείο». Πρόκειται για το Πληροφοριακό Σύστημα Σχολικών Μονάδων και Διοικητικών Δομών «My School».  Στο πλαίσιο αυτό το myschool, ενοποιεί μια σειρά βάσεων δεδομένων όπως το e-survey (αριθμός μαθητών / τμήμα, ωράρια εκπαιδευτικών – αναθέσεις μαθημάτων– συμπληρώσεις ωραρίων κλπ) και τη βάση δεδομένων ΝΕΣΤΩΡ / ΕΠΑΦΟΣ (στοιχεία μαθητών, αποτελέσματα φοίτησης κλπ). Επιπλέον, η συμπλήρωση και νέων στοιχείων, ακόμη και κάποιων που ενδεχομένως θα παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα, καθίστανται υποχρεωτική (ΑΜΚΑ μαθητών).




You better watch out,
You better not Skype,
You better log out,
Yeah you better not type,
The NSA is coming to town.

You’re making a list,
They’re checking it twice;
They’re watching almost every electronic device,
The NSA is coming to town.

They see you when you’re sleeping
They hear while you’re awake
They know who you call and who you write
So encrypt for goodness’ sake!

With Congress in the dark and a cloak-and-dagger court
We’re lookin’ for answers, they’re comin’ up short
The NSA is coming to town.

They’re making a list,
Checking it twice;
They’re watching almost every electronic device,
NSA is coming to town
The NSA is coming to town,
The NSA is coming to town.

σχόλιο ID-ont: Αντιγράφουμε το σχόλιο αναγνώστη από την ιστοσελίδα του Βήματος απ'όπου και το δημοσίευμα:

"η υποκρισία τους είναι απύθμενη...

όλοι οι 'τεχνολογικοί κολοσσοί' με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν συνεργαστεί με την NSA και τους υπόλοιπους προκειμένου να την βοηθήσουν παρανόμως να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Είναι πάγια πρακτική των 'κολοσσών' να αφήνουν backdoors στα λογισμικά τους προκειμένου να επιτρέψουν πρόσβαση στην NSA. Το πρόβλημα εδώ είναι πως οι χάκερς εντοπίζουν τα εν λόγω κενά ασφαλείας και τα εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος. Τώρα οι 'κολοσσοί' εμφανίζονται να έχουν κάνει την επανάστασή τους. Και βέβαια τούτο είναι καθαρά ζήτημα δημοσίων σχέσεων και μόνο. Αν επιθυμούσαν πραγματικά να προστατέψουν τους πελάτες τους... δεν θα υπέκυπταν στην NSA σε πρώτη φάση... προσθέτω ότι παρατηρώντας πτώση στην αγορά των προιόντων τους, προσπαθούν να κάνουν "ενέσεις" αξιοπιστίας."

«Ευρείες αλλαγές» στον τρόπο που η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί τους πολίτες ζητούν οκτώ κολοσσοί της τεχνολογίας. Η Google, η Apple, το Facebook, το Twitter, η AOL, η Microsoft, η LinkedIn και η Yahoo σχημάτισαν συμμαχία, ονόματι Μεταρρύθμιση της Παρακολούθησης από την Κυβέρνηση, και έγραψαν επιστολή προς τον πρόεδρο και το Κογκρέσο υποστηρίζοντας ότι η πρακτική παρακολουθήσεων που εφαρμόζεται σήμερα «υπονομεύει την ελευθερία» των πολιτών.

Αμερικανοί και βρετανοί πράκτορες διείσδυσαν στους διάσημους φανταστικούς κόσμους των online παιχνιδιών World of Warcraft και Second Life, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
 
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι εν λόγω διαδικτυακοί κατάσκοποι διεξήγαγαν επιχειρήσεις παρακολούθησης, συλλέγοντας δεδομένα από τα συγκεκριμένα παιχνίδια, τα οποία παίζουν εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο.
 
Το δημοσίευμα επικαλείται απόρρητα έγγραφα που έγιναν διαθέσιμα στο πλαίσιο των διαρροών του Έντουαρντ Σνόουντεν. Όπως αναφέρεται, οι φόβοι περί χρήσης των παιχνιδιών ως μέσων επικοινωνίας από τρομοκράτες ή εγκληματίες προκειμένου να διοργανωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις και άλλες δραστηριότητες, οδήγησαν στην αποστολή πρακτόρων των δύο υπηρεσιών στους κόσμους των συγκεκριμένων online παιχνιδιών ρόλων, οι οποίοι κατοικούνται από ψηφιακά avatars πραγματικών παικτών – με τους ίδιους τους πράκτορες να αναλαμβάνουν τον χειρισμό αντίστοιχων ψηφιακών φανταστικών χαρακτήρων.

Πεντακόσιοι συγγραφείς από περισσότερες από 80 χώρες, μεταξύ των οποίων πέντε νομπελίστες της Λογοτεχνίας, ζήτησαν σήμερα από τον ΟΗΕ να υιοθετήσει μια σύμβαση για τα ψηφιακά δικαιώματα, καταγγέλλοντας τις πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόζουν πολλά κράτη και τις οποίες χαρακτήρισαν "κλοπή".
"Με μερικά κλικ του ποντικιού, το κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση στο κινητό σας, στα ηλεκτρονικά μηνύματά σας, στα κοινωνικά δίκτυά σας και στις έρευνές σας στο Ίντερνετ", εξηγούν οι λογοτέχνες αυτοί.

Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν "την κατάχρηση τεχνολογιών από κράτη και επιχειρήσεις με σκοπό τη μαζική κατασκοπεία", σε μια αίτησή τους η οποία δημοσιεύεται από περίπου τριάντα εφημερίδες ολόκληρου του κόσμου.

"Ένα πρόσωπο που κατασκοπεύεται δεν είναι πλέον ελεύθερο· μια κοινωνία που κατασκοπεύεται δεν είναι πλέον δημοκρατία", υποστηρίζουν.


Ο άτυχος άνδρας ξεκίνησε να ψάχνει για τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι και η μηχανή αναζήτησης τον έστειλε να ψάξει για... βόμβες

Η Google μπορεί να έχει δώσει τα φώτα της πολλές φορές και να έχει λύσει αμέτρητες απορίες, αλλά υπάρχει και κάποιος που μπορεί να ισχυριστεί ότι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κατέστρεψε τη ζωή. Κυριολεκτικά.

Ο λόγος για τον Τζέφρι Κάντορ, υπάλληλο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος το 2009 άνοιξε το Google με σκοπό να αναζητήσει πληροφορίες για την κατασκευή ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροπλάνου. Εκεί άρχισαν τα προβλήματά του.

Το αυτόματο σύστημα συμπλήρωσης της μηχανής αναζήτησης του έβγαλε ως πρώτη επιλογή την κατασκευή τηλεκατευθυνόμενης βόμβας πριν τελειώσει την πληκτρολόγηση! Ο άτυχος άνδρας υποστηρίζει ότι πάτησε κατά λάθος το enter, κίνηση που τον έβαλε αμέσως στο στόχαστρο των εργοδοτών του.

Σε συνάντηση που είχε χθες με νέους για την προώθηση του νόμου του για την υγεία, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν του επιτρέπεται να έχει το smart phone της Apple, το διάσημο iPhone, για "λόγους ασφαλείας" παρότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ταμπλέτα της Apple, το iPad.

Σε συνάντηση που είχε χθες με νέους για την προώθηση του νόμου του για την υγεία, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν του επιτρέπεται να έχει το smart phone της Apple, το διάσημο iPhone, για "λόγους ασφαλείας" παρότι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ταμπλέτα της Apple, το iPad.

Η Apple είναι μία από τις πολλές εταιρείες τεχνολογίας που ενδεχομένως να επέτρεψαν την άμεση πρόσβαση σε εξυπηρετητές (servers) που περιείχαν προσωπικά δεδομένα των πελατών στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), σύμφωνα με τον πρώην υπάλληλο της υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν. Οι υπηρεσίες αρνούνται την κατηγορία αυτή.

Η Εθνική Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) συγκεντρώνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια αρχεία την ημέρα σχετικά με τη τοποθεσία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, υποστηρίζει η Washington Post, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν.
 
Τα αρχεία τοποθετούνται σε μια βάση δεδομένων όπου αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις «τουλάχιστον εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών», αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα και συνεντεύξεις στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών.

 
Αξιωματούχοι αναφέρουν στην εφημερίδα ότι τα προγράμματα που συλλέγουν και αναλύουν τα δεδομένα των τοποθεσιών είναι νόμιμα και αποσκοπούν αποκλειστικά στο να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με ξένους στόχους.


σχόλιο ID-ont: Σειρά έχει και το έξυπνο βρακί; Τι άλλο θα δούμε!

Ο στηθόδεσμος περιέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες, που καταγράφουν συνεχώς τους καρδιακούς παλμούς και την ηλεκτρική δραστηριότητα του δέρματος, παρέχοντας έτσι βιολογικές ενδείξεις για την ψυχική διάθεση.
 
Ένα... «έξυπνο» σουτιέν που μπορεί να ανιχνεύσει το στρες της γυναίκας, η οποία το φοράει σχεδίασαν ερευνητές της Microsoft! Ο στηθόδεσμος περιέχει ηλεκτρονικούς αισθητήρες, που καταγράφουν συνεχώς τους καρδιακούς παλμούς και την ηλεκτρική δραστηριότητα του δέρματος, παρέχοντας έτσι βιολογικές ενδείξεις για την ψυχική διάθεση.

Τα στοιχεία αυτά στέλνονται στο «έξυπνο» κινητό (smartphοne) της γυναίκας, με στόχο, μεταξύ άλλων, να την προειδοποιήσουν ότι λόγω του στρες μπορεί να…το ρίξει στο φαγητό και να παχύνει.


Πρόκειται για κωδικούς facebook, google και Yahoo που δημοσιεύθηκαν σε ιστοσελίδα - Άγνωστο πόσοι κωδικοί είναι ενεργοίΌχι πως δεν το γνωρίζαμε, αλλά για μια ακόμη φορά οι ειδικοί επαληθεύονται: Καμία πληροφορία δεν είναι ασφαλής στο διαδίκτυο! Για του λόγου το αληθές, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κωδικοί για το Facebook, το Google και το Yahoo -μεταξύ άλλων- εκλάπησαν και δημοσιεύθηκαν στο ίντερνετ.

Οι ειδικοί υποψιάζονται πως πίσω από όλη αυτή την επιχείρηση βρίσκεται συμμορία, ενώ εκτιμούν πως οι πληροφορίες αποσπάστηκαν από τους υπολογιστές των θυμάτων με ιούς που κατέγραφαν το πάτημα των πλήκτρων όταν κάποιος έγραφε τον κωδικό του.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο παλιές είναι οι συγκεκριμένες πληροφορίες που βγήκαν στη... φόρα, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών ασφαλείας στο BBC, ακόμη και η αποκάλυψη παλιότερων κωδικών ενέχει κινδύνους.

Το οργουελικό 1984 αν κάποτε ήταν τοποθετημένο στο επίπεδο της φαντασίας, τώρα είναι μία πραγματικότητα. Το νέο πληροφοριακό σύστημα στην εκπαίδευση, το "myschool" έρχεται να δημιουργήσει ένα καθεστώς φόβου και επιβολής σε όσους αναπνέουν την κιμωλία.

Το "myschool" όχι μόνο ζητάει την καταγραφή αναλυτικών στοιχείων των μαθητών (από ΑΜΚΑ έως και άλλα προσωπικά δεδομένα), τις απουσίες που κάνουν, τις άδειες των εκπαιδευτικών αλλά όπως θα δείτε και στην φωτογραφία παρακάτω ζητάει την καταγραφή για το ποιος εκπαιδευτικός κάνει απεργία και πότε.


Είναι αυστηρό σύστημα ελέγχου, αποσκοπεί στην αυτοσυμμόρφωση των εκπαιδευτικών μέσω του φόβου και της υποταγής, μέσω αυτού εγκαταλείπεται η σχετική αυτονομία της σχολικής μονάδας. Συνδέεται άμεσα με διαδικασίες αξιολόγησης ακόμα και μέσω της επίδοσης των μαθητών, πειθάρχησης και ασφυκτικού ελέγχου που βασίζεται στον αυταρχισμό και στην επιβολή των κυβερνητικών επιδιώξεων για την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.

«Όχι» στις κάμερες στο εσωτερικό των συρμών του μετρό λέει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ενώ με απόφασή της επιτρέπει  την εγκατάστασή τους στις εξωτερικές πλευρές των συρμών.

Αίτημα στην Αρχή είχε υποβάλλει η  «Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας» όπου ζητούσε να εγκατασταθούν 24 κάμερες μέσα σε κάθε συρμό των γραμμών 2 και 3 (ο κάθε συρμός έχει 6 βαγόνια και σε κάθε βαγόνι θα υπήρχαν στην οροφή 4 εσωτερικές κάμερες που θα ήταν τοποθετημένες στην οροφή) και να εγκατασταθούν 12 εξωτερικές κάμερες σε κάθε συρμό των ίδιων γραμμών (δύο εξωτερικές πλευρικές κάμερες σε κάθε ένα από τα 6 βαγόνια του συρμού).

Οι εικόνες από τις κάμερες θα κατέληγαν στις δύο καμπίνες του οδηγού, ενώ  η οθόνη του οδηγού θα εστίαζε  στην κάμερα εκείνη που θα  υπήρχε κάποιο «γεγονός συναγερμού», όπως είναι η ενεργοποίηση του σήματος συναγερμού από επιβάτη ή η ανίχνευση καπνού, κ.λπ.

σχόλιο ID-ont: Επαναδημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες ο ερχομός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (βλ.: Ερχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο -Επιβίβαση σε λεωφορεία με SMS και επίδειξη του κινητού σε έλεγχο). Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε κι εμείς από την πλευρά μας να σας θυμίσουμε τις ενστάσεις μας για το ηλεκτρονικό εισιτήριο όπως καταγράφηκαν σε μια, προ διετίας, ανάρτησή μας : 


Με αφορμή την ανάρτησή μας για το ηλεκτρονικό εισιτήριο λάβαμε το εξής σχόλιο: "Επιτέλους κάτι σωστό πάει να γίνει και το σαμποτάρουμε; Γι' αυτό η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάει μπροστά. Κοιτάμε ως τζαμπατζήδες ή κλέφτες πως θα κερδίσουμε."

Από πού να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει σχετικά με αυτό το ερώτημα. Το θέμα είναι πρωτίστως αξιακό:
  • Έχει καταργηθεί η αξία της ιδιωτικής ζωής, της προσωπικής ζωής;
  • Επιτρέπεται άνθρωπος να παρακολουθεί άνθρωπο;
top