Οπτικά δεν φαίνεται να έχει πολλές διαφορές από τα «συμβατικά» περιπολικά, ωστόσο οι δυνατότητές του παραπέμπουν μάλλον σε αστυνομικό όχημα ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Το πρωτότυπο «έξυπνο περιπολικό» (Smart Car) της αστυνομίας της Ν.Υόρκης είναι ένα από τα προγράμματα που εντάσσονται στο πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού NYPD2020, το οποίο συνετάχθη τον Νοέμβριο. Διαθέτει αισθητήρες υπερύθρων για την καταγραφή πινακίδων κυκλοφορίας και διευθύνσεων, ενώ είναι εξοπλισμένο και με κάμερες, αλλά και αισθητήρες αέρα (για την ανίχνευση μόλυνσης) που μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, αποτελεί το περιπολικό του κοντινού μέλλοντος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τηςWall Street Journal, το όχημα βρίσκεται στους δρόμους εδώ και περίπου ένα χρόνο και η βάση του είναι το 84ο αστυνομικό τμήμα στο Μπρούκλιν Χάιτς. Η όλη ιδέα προέκυψε λόγω της ανάγκης άμεσης σύνδεσης/ παραλληλισμού των στοιχείων που συλλέγονται στο πεδίο με ένα νέο σύστημα συγκέντρωσης και διαχείρισης δεδομένων, βίντεο και άλλων πληροφοριών, το οποίο ενημερώνει τις αρχές για περιστατικά που ενδεχομένως να απαιτούν την επέμβαση της αστυνομίας. Οι αισθητήρες του περιπολικού μπορούν να διαβάσουν τις πινακίδες ενός αυτοκινήτου και στη συνέχεια να τους ελέγξουν σε μια βάση δεδομένων για να διαπιστωθεί εάν το όχημα που τις φέρει έχει εμπλακεί σε έγκλημα ή εκκρεμούν παραβάσεις. Τα δεδομένα επί της παρούσης αποθηκεύονται επ’αόριστον, ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι θα αλλάξει.

Κάποιες από τις δυνατότητες που ενσωματώνει το Smart Car υπάρχουν μεμονωμένα σε κάποια περιπολικά, ωστόσο πρόκειται για το πρώτο αστυνομικό όχημα το οποίο ενσωματώνει όλο το «πακέτο», ενώ κάποια στιγμή αναμένεται να υπάρξουν και νέα μέσα, όπως σαρωτές αποτυπωμάτων ή αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top