Κοινωνική βόμβα χαρακτήρισαν, σήμερα, μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το ενδεχόμενο να μεταβιβάζονται οικονομικά δεδομένα οφειλετών, πριν από την τυχόν εκχώρηση δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες σε ξένα funds. Κατά την ακρόαση της Αρχής ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ζήτησε από την Αρχή να απαντήσει αν είναι σύννομο να περάσουν δανειακές υποχρεώσεις, εγγυήσεις και συμβάσεις στα χέρια των distress funds, έναντι πινακίου φακής.
 
«Εμείς έχουμε υποβάλει τροπολογία για το θέμα των πλειστηριασμών και ανοίγουμε και το ζήτημα της ενδεχόμενης πώλησης των προσωπικών δεδομένων των δανειακών συμβάσεων και υποχρεώσεων των ιδιωτών σε ξένα funds, έναντι πινακίου φακής» ανέφερε ο κ. Βούτσης και κάλεσε τα μέλη της Αρχής να απαντήσουν αν κάτι τέτοιο είναι σύννομο.

 
«Εάν εγκύρως έχει μεταβιβαστεί, εκχωρηθεί η απαίτηση, τότε προφανώς ο νέος δανειστής μαθαίνει και τα δεδομένα του οφειλέτη. Το πρόβλημα είναι αν προτού μεταβιβαστεί η απαίτηση και προτού η μεταβίβαση αυτή αναγγελθεί στον οφειλέτη, μεταβιβαστούν και στοιχεία του» ανέφεραν τα μέλη της Αρχής. «Αν όμως ξεκινήσει μια τέτοια ιστορία, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια κοινωνική βόμβα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δίνονται δεδομένα οφειλετών, χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως έγκυρη μεταβίβαση, τότε πράγματι αυτό αποτελεί μια κοινωνική βόμβα» είπαν τα μέλη της Αρχής.
 
Όπως ενημερώθηκαν οι βουλευτές, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απευθύνθηκε, φέτος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με το ερώτημα αν μπορεί να επιλαμβάνεται όλων των οικονομικών δεδομένων και αυτών που περιλαμβάνονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στο πλαίσιο διαβιβάσεως αυτών των στοιχείων δια μέσου της Γενικής Γραμματείας προς ελεγκτικές Αρχές και αντίστροφα. Κρίθηκε, όμως, ότι η υπερσυγκέντρωση οικονομικών δεδομένων σε έναν φορέα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και γι΄ αυτό η Αρχή γνωμοδότησε ότι πρέπει ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να είναι καθαρά διαβιβαστικός.


Κοινή εκτίμηση του προέδρου της Αρχής, Πέτρου Χριστόφορου είναι πως, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσβάλλονται οικονομικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτόν, το ενδιαφέρον της Αρχής εστιάζεται στις εταιρείες εμπορίας δεδομένων και τις εισπρακτικές εταιρείες. Οι έρευνες, άλλωστε, που είχαν ξεκινήσει σε εταιρείες εμπορίας δεδομένων ήταν που οδήγησαν και στην επιβολή προστίμου στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών το καλοκαίρι, όταν διαπιστώθηκε μαζική διαρροή στοιχείων Ε1, Ε2, Ε9, ΕΤΑΚ, της έκτακτης εισφοράς, στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων, των σημειωμάτων περαίωσης και στοιχεία κυκλοφορίας οχημάτων.

 
Η Αρχή έκρινε ότι η ΓΓΠΣ δεν εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και, εκτός από το πρόστιμο, επέβαλε και την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή στις συστάσεις. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, βουλευτές, όπως ο κ. Τραγάκης, αναφέρθηκαν και στη χθεσινή δημοσιοποίηση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και είπαν ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι εξαντλητικός, αλλά να μην δημοσιεύεται και η υπογραφή των βουλευτών που κινδυνεύουν να γίνουν βορά σε απατεώνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top