Τις παρακολουθήσεις κορυφαίων Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων έχει αυξήσει η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή να σταματήσει να κατασκοπεύει την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, υποστηρίζει σήμερα σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Οι αποκαλύψεις πέρυσι για τις μαζικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, ειδικά με στόχο το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ, είχε προκαλέσει σοκ στη Γερμανία και την πλέον σοβαρή διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων εδώ και μία δεκαετία.

Η Bild am Sonntag υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες της προέρχονται από υψηλόβαθμο στέλεχος της NSA στη Γερμανία και ότι μεταξύ εκείνων που κατασκοπεύει η NSA είναι ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, στενός συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ.

«Μας έδωσαν την εντολή να μην χάσουμε οποιαδήποτε πληροφορία τώρα που δε μπορούμε πια να παρακολουθούμε απευθείας τις επικοινωνίες της καγκελαρίου» αποκάλυψε το στέλεχος της NSA, όπως γράφει η εφημερίδα.
Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τους «ισχυρισμούς μη κατονομαζόμενων προσώπων».

Με στόχο να κατευνάσει την αναστάτωση για το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων στο εξωτερικό, ο Μπαράκ Ομπάμα απαγόρευσε τον Ιανουάριο την παρακολούθηση των ηγετών των χωρών στενών φίλων και συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Το Βερολίνο ασκεί πιέσεις, μέχρι στιγμής χωρίς αντίκρισμα, για τη σύναψη μιας «μη κατασκοπευτικής» συμφωνίας με την Ουάσιγκτον. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ την Πέμπτη, δήλωσε ωστόσο ότι αμφιβάλει για το αν μια τέτοια συμφωνία θα είχε αποτέλεσμα. Η Bild παρέθεσε τις δηλώσεις μιας συμβούλου σε θέματα ασφαλείας του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα, της Κέιτλιν Χέιντεν: «Οι ΗΠΑ το έχουν ξεκαθαρίσει ότι συγκεντρώνουν τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνουν τα άλλα κράτη» 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top