Οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας της Ολλανδίας μπήκαν στο στόχαστρο σήμερα, αφού αποκαλύφθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας και όχι η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA, όπως υποστήριζαν έως τώρα, είχαν συλλέξει δεδομένα από περίπου 1,8 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις.

Οι ολλανδικές εφημερίδες ανέφεραν σε σημερινά δημοσιεύματά τους ότι υπάρχει πιθανότητα παραίτησης των υπουργών. Ο υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ και η υπουργός άμυνας Ζανίν Χένις πρόκειται να απαντήσουν το απόγευμα στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό σε μια συζήτηση που χαρακτηρίζεται "επική" από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά την κατάθεσή τους τα δύο κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι, "θα αποφασίσουν εάν θα αφήσουν τον κ. Πλάστερκ και την κα Χένις να παραιτηθούν", γράφει η κεντροαριστερή εφημερίδα De Volksrant.

Απαντώντας σε ένα ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που ανέφερε ότι η αμερικανική NSA παρακολουθούσε 1,8 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ολλανδία, ο Πλάστερκ είχε δηλώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι τέτοιες παρακολουθήσεις δεν γίνονται από τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πλάστερκ και η Χένις δήλωναν το ακριβώς αντίθετο, σε επιστολή που απηύθυναν στο κοινοβούλιο.

Τα μεταδεδομένα συνέλεγε μια διεύθυνση των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών "στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων" της χώρας και κατόπιν τα μοιραζόταν με την NSA. Τα στοιχεία αυτά, δηλαδή η διάρκεια, η ώρα της κλήσης και οι τηλεφωνικοί αριθμοί αφορούσαν μόνο κλήσεις που γίνονταν προς ή από το εξωτερικό.

Πολλοί βουλευτές έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν ότι πληροφορήθηκαν στις 22 Νοεμβρίου ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν από τις ολλανδικές και όχι τις αμερικανικές υπηρεσίες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top