σχόλιο ID-ont: Άντε πάλι τα ίδια! Θα προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα εάν χρησιμοποιήσουμε Κάρτα του Πολίτη! Εάν διαλέξουμε εμείς εταιρεία που θα μας την εκδώσει και δεν την εκδώσει ένας ενιαίος φορέας για όλους τους Ευρωπαίους! Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν, μας δουλεύουν κανονικά, το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε; Τόσα χρόνια έχουν περάσει, έχουμε αποδείξει με κάθε τρόπο ότι οι Ηλεκτρονικές Ταυτότητες είναι μη ασφαλή συστήματα (http://id-ont.blogspot.gr/2011/04/blog-post_11.html), κι όμως αυτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χαβά τους. Προχωράνε ακάθεκτοι συμφωνα με τον σχεδιασμό τους.  

Κι αυτός ο παραλληλισμός που κάνει η εφημερίδα του Κάι Ράνενμπεργκ με τον Σνόουντεν, πως να το πούμε, καμμία σχέση! Το γεγονός και μόνο ότι κατέχει την έδρα της Deutsche Telekom σε Γερμανικό Πανεπιστήμιο, καθιστά τα λεγόμενά του "πλήρως αξιόπιστα" και "απόλυτα επιστημονικά"...

Λέει ο κος Καθηγητής: «Αν οι πολίτες παρακολουθούνται, είναι δύσκολη η συμμετοχή στην Δημοκρατία». Αυτό ακριβώς λέμε κι εμείς: Με τις Ηλεκτρονικές Ταυτότητες, οι οποίες συνιστούν την τέλεια παρακολούθηση των πολιτών, πάει περίπατο η Δημοκρατία! Γιατί λοιπόν κε Καθηγητά τις προτείνετε ως αντίδοτο στην παρακολούθηση;;; Πως το λένε αυτό, "σίγουρα ψέματα" το λένε; Πετάει και μια φωτοβολίδα ότι πρέπει να μπουν κανόνες στο διαδίκτυο και αυτο-καθάρθηκε! Αφήστε μας κε Καθηγητά μας στην ησυχία μας, δεν θέλουμε άλλη ηλεκτρονική εξυπηρέτηση! Αρκετές διαρροές προσωπικών δεδομένων είχαμε έως σήμερα. Δώστε τα λεφτά της έρευνάς σας στην καταπολέμηση του Έμπολα. Περισσότερη ωφέλεια θα προσφέρετε στους συνανθρώπους σας ...

Καθημερινή: Δεν είναι ο Εντουαρντ Σνόουντεν. Ονομάζεται Κάι Ράνενμπεργκ. Στην Αθήνα δεν βρέθηκε ως φυγάς. Πολύ περισσότερο, η δημοσίευση της συνέντευξής του στην «Κ» δεν θα έχει τον εκκωφαντικό αντίκτυπο που είχε εκείνη του πρώην στελέχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στoν Guardian, «15 μήνες πριν», όπως ο ίδιος επισήμανε.

Εντούτοις, όπως και ο Σνόουντεν, απάντησε στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και μίλησε για τις μαζικές παρακολουθήσεις, τη συνακρόαση από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) του κινητού της Αγκελα Μέρκελ, τις συζητήσεις που γίνονται στην Ε.Ε. για την ηλεκτρονική ταυτότητα, την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων, αλλά και την προσφορά του ίδιου και των συνεργατών του, της ομάδας του ABC4Trust, σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Ο Γερμανός καθηγητής εμφανίστηκε λίγο καθυστερημένος και ελαφρώς ταλαιπωρημένος από το ταξίδι, στον προθάλαμο του ξενοδοχείου του. Μερικά λεπτά αργότερα, με μεσογειακή διάθεση και απρόσμενη ζωντάνια, ξεκίνησε να εξηγεί τι είναι το ABC4Trust και ποιες είναι οι προσδοκίες του ως επικεφαλής του έργου: «Το ABC4Trust είναι ένα ερευνητικό συνεργατικό πρότζεκτ με συμμετέχοντες απ’ όλη την Ευρώπη.

Ηλεκτρονική ταυτότητα
Εργαζόμαστε σε τεχνολογίες που μπορούν να προσδώσουν αξιοπιστία στο Διαδίκτυο. Να θωρακίσουν τα προσωπικά δεδομένα και να προστατεύσουν τον κόσμο από την κατασκοπεία. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι εφαρμογές ζητούν από τους χρήστες να συνδεθούν, παρέχοντας τα στοιχεία τους και την ταυτότητά τους. Δεν έχουν, όμως, έλεγχο τι συμβαίνει με τα δεδομένα τους. Η τεχνολογία μας παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να ελέγχει αυτός ποια δεδομένα θα παρέχει στα εμπλεκόμενα μέρη.

Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές που έχουμε κάνει έχουν πάει πάρα πολύ καλά και η τεχνολογία μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές. Πριν από πέντε χρόνια που ξεκινήσαμε αυτές τις έρευνες, ο κόσμος δεν ήταν σίγουρος ότι μπορούν να βγουν προς τα έξω. Αναβαθμίσαμε την τεχνογνωσία μας, την κάναμε πιο ολοκληρωμένη για εμπορικές εφαρμογές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες, τράπεζες, για να προχωρήσουμε στον επόμενο γύρο δοκιμών. Επίσης, ελπίζουμε να ασκήσουμε επιρροή στις Βρυξέλλες και στη συζήτηση που γίνεται για την ηλεκτρονική ταυτότητα εύκολης πρόσβασης (eID). Παρά τις προσπάθειες από το προηγούμενο Κοινοβούλιο, αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και έχουμε κάνει αρκετά σχόλια πάνω στο ζήτημα της ηλεκτρονικής ταυτότητας και της απαιτούμενης αρχιτεκτονικής, ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολες στη χρήση. Αυτή τη στιγμή ο διάλογος γίνεται σε επίπεδο κρατών και εξετάζεται το κανονιστικό πλαίσιο».



«Οχι» σε μια κεντρική αρχή
Ο κ. Ράνενμπεργκ συμμερίζεται τις ανησυχίες που εγείρονται από την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής αρχής για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και κατ’ επέκταση των προσωπικών μας δεδομένων: «Ευτυχώς δεν έχει ληφθεί η απόφαση για μια κεντρική αρχή διαχείρισης των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Σε αυτό το σημείο η συζήτηση εστιάζεται στην ανάγκη ομογενοποίησης όλων των αρχών έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας των χωρών-μελών. Στόχος είναι, για κάποιον που έρχεται -για παράδειγμα- από την Εσθονία στην Ελλάδα ή επισκέπτεται έναν ελληνικό ιστότοπο, να μπορεί να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων του. Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα, όμως, αν στο μέλλον θα υπάρχει μία Αρχή που θα εκδίδει τις ηλεκτρονικές ταυτότητες ή πολλές. Από την πλευρά του πολίτη, μπορεί να θεωρηθεί θετικό το γεγονός ότι θα επιλέγει εκείνος τον φορέα που εμπιστεύεται περισσότερο. Εξαρτάται όμως και από τις επιλογές εμπιστοσύνης που θα γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα. Το σημαντικό για την προστασία της ιδιωτικότητας του Ευρωπαίου πολίτη είναι να αποφύγουμε την κεντρική διαχείριση των δεδομένων».

Χρειάζεται να μπουν νέοι κανόνες στο Διαδίκτυο  
Το κανονιστικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά, όπως αναφέρει ο κ. Ράνενμπεργκ, η διεθνής διάσταση του Διαδικτύου επιτρέπει την ανομία στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.

«Υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο στην Ε.Ε. από το 1997 και είναι καιρός αυτό να εκσυγχρονιστεί. Γι’ αυτό τον λόγο ετοιμάζεται νέο. Ωστόσο, το Διαδίκτυο εξελίσσεται, και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ υπάρχει ένα νομοθετικό κενό· έτσι επαφίεται στις εταιρείες, όπως το Facebook και η Google, να ρυθμίζουν την αγορά. Εδώ και πολλά χρόνια, όμως, αρκετές εταιρείες στις ΗΠΑ λειτουργούν ενάντια στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η διεθνοποίηση των διαδικτυακών υπηρεσιών αυξάνει συνεχώς τον βαθμό δυσκολίας επιβολής της νομιμότητας.

Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά επιχειρηματικά μοντέλα όπου οι εταιρείες δεν λαμβάνουν χρήματα από τη χρήση της εφαρμογής που παρέχουν, αλλά από τις διαφημίσεις που δείχνουν στον κόσμο ή από την αξιοποίηση των δεδομένων τους. Οι συνήθειές σου, η διαδικτυακή συμπεριφορά ή τα στοιχεία σου καταγράφονται και χρησιμοποιούνται για εμπορικές δραστηριότητες είτε από τις ίδιες είτε από άλλες εταιρείες. Η Google και το Facebook είναι οι δύο μεγάλες εταιρείες σε αυτόν τον τομέα, αλλά υπάρχουν κι άλλες», σημειώνει.

Ενα βασικό κίνητρο των εταιρειών για την προστασία της ιδιωτικότητας αποτελεί η εμπιστοσύνη: «Εάν θέλουμε οι χρήστες να εμπιστεύονται τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ψηφιακών υπηρεσιών, η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πολύ σημαντική».

«Ο κόσμος χρειάζεται να ξέρει ότι οι επαφές που έχει με άλλους ανθρώπους δεν παρακολουθούνται από τρίτους. Θα συζητούσατε με τη σύζυγό σας κάποιο πρόβλημα που έχετε με το παιδί σας αν ξέρατε ότι αυτή η συζήτηση παρακολουθείται και μπορεί να δημοσιευθεί στο Ιντερνετ; Γι’ αυτό πρέπει οι εταιρείες να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους και να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους. Κάποιες, πλέον, το κάνουν, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, επειδή βρέθηκαν σε θέση άμυνας. Πολύ περισσότερο, είναι κρίσιμο για τη δημοκρατία. Αν οι πολίτες δεν μπορούν να ανταλλάξουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να οργανώσουν τις πολιτικές τους δράσεις, τότε θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στην ποιότητα της δημοκρατίας. Αν υπάρχει ο φόβος ότι όσα μοιράζονται διαδικτυακά παρακολουθούνται, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συμμετέχουν στα κοινά. Στις δικτατορίες, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος της δράσης των πολιτών».

Η σημασία του Σνόουντεν
Ο κ. Ράνενμπεργκ θεωρεί πολύ σημαντικές τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν και εύχεται να τιμηθεί με το Νομπέλ Ειρήνης για τις υπηρεσίες που προσέφερε. «Ο Σνόουντεν πήρε μεγάλο ρίσκο για να δημοσιοποιήσει πληροφορίες και γνώσεις στον κόσμο που ήταν πραγματικά απαραίτητες. Ελπίζω ότι δεν θα λάβει μόνο το εναλλακτικό Νομπέλ Ειρήνης αλλά και το κανονικό. Υπάρχει ο κίνδυνος ο κόσμος να ξεχάσει τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν και να νομίζει ότι δεν συμβαίνουν. Το καλό είναι ότι έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο ζήτημα και διατηρείται ως θέμα από τα ΜΜΕ. Αυτή τη φορά ενδέχεται να δούμε κάτι να αλλάζει. Εχω την αίσθηση ότι οι νεότερες γενιές έχουν καλύτερη αντίληψη αυτού του ζητήματος, καθώς καταλαβαίνουν καλύτερα τι συμβαίνει. Στις διαλέξεις που δίνω στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους φοιτητές για να κατανοήσουν την αρχιτεκτονική του Διαδικτύου και τη ροή των δεδομένων».

Σχετικά με όσα αποκάλυψε ο νεαρός Αμερικανός για την παρακολούθηση γερμανικών στόχων και του κινητού της Αγκελα Μέρκελ από την NSA, υποστηρίζει ότι «οι αρμόδιοι φορείς της Γερμανίας πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα πάνω στο ζήτημα για να κατανοήσουν τι ακριβώς συνέβη, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρώ ότι έχουμε επαρκή πληροφόρηση. Γνωρίζουμε τι έχει αποκαλύψει στον Τύπο ο Σνόουντεν, έχουμε δηλώσεις του, αλλά η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου χρειάζεται και άλλες απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει η κατάλληλη έρευνα. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν έχει έρθει στη Γερμανία ο Σνόουντεν για να δώσει απαντήσεις. Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να δοθεί η καλύτερη δυνατή ενημέρωση στους πολίτες μας και αυτό σημαίνει να θέσουμε τις πρέπουσες ερωτήσεις στους ανθρώπους που γνωρίζουν τι συνέβη».
   
Ποιος είναι ο Κάι Ράνενμπεργκ
O Γερμανός καθηγητής Κάι Ράνενμπεργκ είναι κάτοχος της έδρας της Deutsche Telekom για την έρευνα στην Προστασία και Επιχειρηματικότητα στην Κινητή Τηλεφωνία, στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, από το 2002. Παράλληλα, είναι επικεφαλής του ABC4Trust, μιας συνέργειας μεταξύ δημόσιου, εκπαιδευτικού και ιδιωτικού τομέα. Στόχος του είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών προστασίας της ιδιωτικότητας του ατόμου. Στη συνέργεια συμμετέχουν 12 φορείς και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. με 8.850.000 ευρώ. Βασικοί άξονες της έρευνας αποτελούν δύο πιλοτικές εφαρμογές του ερευνητικού έργου, η μία σε σχολείο στη Σουηδία και η άλλη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Πάτρας. Ο κ. Ράνενμπεργκ βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα στο πλαίσιο ημερίδας όπου και παρουσιάστηκε η πρόοδος του έργου.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top