σχόλιο ID-ont: Αφού δεν αντιδράει κανείς! Όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα, τα "σώβρακα" θα μας πάρουν... Μήπως τελικά έχουμε τους ηγέτες που μας αξίζουν;

Οι τράπεζες, μέσω της διατραπεζικής εταιρείας «Τειρεσίας Α.Ε.» θα αποκτήσουν απευθείας ηλεκτρονική πρόσβαση στο Taxis και τη δυνατότητα να αντλούν στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις και τα μητρώα του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Eνωση Ελληνικών Τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ στις συζητήσεις εμπλέκεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς η on-line άντληση φορολογικών δεδομένων από τις τράπεζες εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων.
 
Το αίτημα των τραπεζών για απευθείας άντληση φορολογικών δεδομένων από το Taxis έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

 
Ωστόσο, οι συζητήσεις των εμπλεκόμενων μερών έχουν αναθερμανθεί το τελευταίο διάστημα – πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ευρεία σύσκεψη για το θέμα και την προηγούμενη εβδομάδα- καθώς οι ανάγκες των τραπεζών για άντληση φορολογικών δεδομένων έχουν πολλαπλασιαστεί. Το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι πλέον απαραίτητο ακόμη και για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού όπως επίσης και για την εξέταση αιτήματος ρύθμισης οποιουδήποτε δανείου και για τη χορήγηση δανείου.

 
Επίσης, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ζητούν φορολογικά δεδομένα από τους πελάτες τους προκειμένου να κάνουν τους ελέγχους που τους επιβάλλει η πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την εφαρμογή του νόμου περί ξεπλύματος «βρώμικου» χρήματος. Για παράδειγμα, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να θεωρούν ύποπτους τους πελάτες που κατά την αίτηση λήψης δανείου εμφανίζουν εισοδήματα που δεν προκύπτουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις ή τους πελάτες που παρουσιάζουν ικανότητα πληρωμής δόσεων ή αποπληρωμής δανείων που δεν δικαιολογείται από το δηλωθέν εισόδημά τους και το οικονομικό και συναλλακτικό τους προφίλ.


Προς το παρόν, τα φορολογικά δεδομένα τα προσκομίζουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι σε έντυπη μορφή, διαδικασία η οποία, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες που μετέχουν στις συζητήσεις, δημιουργεί γραφειοκρατικά προβλήματα και καθυστερήσεις. Η κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων όπου – σύμφωνα τουλάχιστον με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς- οι τράπεζες θα παίζουν τον πρώτο ρόλο και θα συνυπολογίζουν τις οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία και την εφορία, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα, ενώ πολύ σύντομα, αντίστοιχο ζήτημα θα προκύψει και με τις ρυθμίσεις των δανείων των ιδιωτών. Σε αυτές μάλιστα, το εισόδημα παίζει ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο, δεδομένου ότι έχει τεθεί ως κριτήριο για να καθοριστεί το περιεχόμενο της ρύθμισης το εισόδημα σε συνδυασμό με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης».
 
Δύο σενάρια
Η απευθείας πρόσβαση των τραπεζών στα φορολογικά στοιχεία –τα πλέον ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα- δεν επιτρέπεται βάσει του νόμου. Για να ξεπεραστεί ο σκόπελος, συζητιούνταν δύο σενάρια, όπως αναφέρει στην «Κ» αρμόδια κυβερνητική πηγή. Το πρώτο σενάριο, προέβλεπε τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η οποία θα λειτουργούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών. Σε αυτή τη βάση δεδομένων, οι τράπεζες –μέσω του Τειρεσία- θα συνεισέφεραν τα στοιχεία των οφειλών ληξιπρόθεσμων και μη, ενώ από το Taxis θα αντλούνταν τα στοιχεία των εισοδημάτων, των περιουσιακών στοιχείων αλλά και των οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις εφορίες. Αυτή η βάση δεδομένων θα ήταν και το ηλεκτρονικό εργαλείο που θα χρησιμοποιούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να προωθήσουν, μεταξύ άλλων, και τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων.

 
Το δεύτερο σενάριο –το οποίο είναι και το πιθανότερο να υλοποιηθεί- αξιοποιεί διάταξη που ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και έχει συμπεριληφθεί στη φορολογική νομοθεσία. Η διάταξη αυτή (άρθρο 17 παράγραφος 4 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών) ορίζει τα εξής: «στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με φορολογούμενο, είναι δυνατόν να αποκαλύπτονται σε τρίτο, κατόπιν αιτήσεως, με την έγγραφη συναίνεση του φορολογούμενου».

 
Αυτή η διάταξη, μπορεί, σύμφωνα πάντοτε με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, να αποτελέσει το νομοθετικό στήριγμα που θα χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στην πράξη, ο φορολογούμενος που θα αιτείται ρύθμισης του δανείου του, θα καλείται να υπογράψει μια εξουσιοδότηση ότι επιτρέπει στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα φορολογικά του στοιχεία. Με αυτή την αίτηση, η εκάστοτε τράπεζα θα συνδέεται με το Taxis και θα αντλεί τα φορολογικά δεδομένα. Οι τράπεζες και το υπ. Οικονομικών έχουν ήδη ανοικτό τον ηλεκτρονικό δίαυλο επικοινωνίας. Από τη μία πλευρά είναι το Taxis και από την άλλη η Τειρεσίας Α.Ε., η οποία παίζει τον ρόλο του «κόμβου», καθώς είναι ο φορέας που βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με όλες τις τράπεζες της χώρας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top