RΙP, Google Glass: 2012-2014


Τι απέγιναν όλοι αυτοί που φορούσαν το Google Glass και κυκλοφορούσαν ανέμελοι στην πόλη; Τόσοι και τόσοι εξυμνούσαν το μεγαλείο του προϊόντος, φορώντας το σε video podcasts, τηλεοπτικές εκπομπές και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Στο παρελθόν το έχω χαρακτηρίσει κοροϊδία. Αν και το είχα γελοιοποιήσει, τον Απρίλιο του 2014, άρχισαν να ξεπηδούν άρθρα τα οποία σχολίαζαν πως όλοι όσοι έσπευσαν να τα αποκτήσουν σταμάτησαν να τα φορούν, επειδή ήταν άχρηστα και οδηγούσαν συχνά σε χλευασμό του φέροντος. Υπήρχε όμως και κάτι ακόμη.

Εξαρχής ήμουν της άποψης ότι το Google Glass ξεθώριασε ξαφνικά και για πολλούς λόγους, που συνοψίζονται στην εξής διαπίστωση: μια αλλαγή στo περιβάλλον που είχε ως αποτέλεσμα την αδιαφορία. Ωστόσο, διαπιστώνω ότι δεν υπήρξε πραγματική αλλαγή. Η συγκεκριμένη εξαφάνιση ήταν κάπως διαφορετική. Το θέμα δεν είναι ότι απλώς ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Η αρνητική κοινωνική πίεση το κατατρόπωσε.

Εν μέρει είναι κρίμα, δεδομένου ότι αρκετές εφαρμογές για το Glass, που βρίσκονται υπό το στάδιο της ανάπτυξης, θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμες για την εξυπηρέτηση πελατών και άλλες επαγγελματικές υλοποιήσεις. Τώρα πιθανότατα δεν θα δουν ποτέ το φως της ημέρας. Προσωπικά, θα εκπλαγώ αν η Google δεν αποσυνδέσει τον ασθενή από το μηχάνημα τους επόμενους 12 μήνες.

Η κοινωνική πίεση προήλθε από το ίδιο το κοινό, το οποίο θεώρησε αυτές τις συσκευές προσβλητικές και αγενείς. Τρόπον τινά αντανακλούν την αφέλεια της ίδιας της Google. Η εταιρεία έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα υπεροπτική στάση απέναντι στην ιδιωτικότητα. Οι χρήστες που δεν αντιλήφθηκαν ότι ήταν αγενές να φορούν αυτά τα info-glasses, ήρθαν αναγκαστικά αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα όταν εισέπρατταν επιπλήξεις από τους γύρω τους ή, ακόμη χειρότερα, όταν κάποιος τους έβγαζε βίαια το πανάκριβο Glass από το πρόσωπο. Προσωπικά, δεν θα μιλούσα σε κάποιον που θα φορούσε Google Glass μέχρι να το βγάλει. Δεν υπήρχε περίπτωση να συζητήσω κάτι εμπιστευτικό ή προσωπικό με κάποιον που θα φορούσε τη συγκεκριμένη συσκευή. Θα ήταν κανείς ανόητος να πιστεύει ότι οι συζητήσεις δεν ηχογραφούνταν. Ήταν σαν να βγάζεις μια βιντεοκάμερα και να αρχίσεις να βιντεοσκοπείς ενώ συνομιλείς. Δεν είχες επιλογή: ήταν επιβεβλημένο.

Έχω αναρωτηθεί αν υπάρχει ποτέ περίπτωση το Google Glass καθώς και άλλα “έξυπνα γυαλιά” να τύχουν ευρείας αποδοχής. Ο συνδυασμός των καμερών ασφαλείας που μας περικυκλώνουν με την αναιτιολόγητη κυβερνητική παρακολούθηση νομοταγών πολιτών καθιστά την προσθήκη του Glass τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ιδιωτικότητας. Όταν διαρκώς κάνουν την εμφάνισή τους ειδήσεις σχετικά με επιθέσεις σε ανθρώπους που φορούσαν τα γυαλιά της Google, το προϊόν ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Κανένας δεν χρειάζεται φίλους που παριστάνουν τους κυβερνητικούς πράκτορες, οι οποίοι πιθανότατα μεταφέρουν την εικόνα σου και τα λεγόμενά σου απευθείας στο cloud, την ώρα που εσύ υποτίθεται ότι κάνεις μαζί τους μια απλή, συνηθισμένη συζήτηση.

Θα μπορέσει, άραγε, το Glass να αναγεννηθεί; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να το κάνει δημοφιλές; Ίσως αν κάποιοι διάσημοι άρχιζαν να το υιοθετούν, να γινόταν της μόδας. Οι περισσότερες διασημότητες όμως έχουν ήδη αποφανθεί ότι τα γυαλιά είναι άχαρα. Η Google δεν θα κατανοήσει ποτέ τους μηχανισμούς που απαιτούνται προκειμένου τα γυαλιά της να γίνουν επιθυμητά. Είναι καιρός να τα αποχαιρετίσουμε για πάντα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top