Μια παραβίαση της ασφάλειας σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών πωλήσεων επέτρεψε την πρόσβαση στις πληροφορίες πιστωτικών καρτών χιλιάδων πελατών. 

Οι οινοποιίες στην Καλιφόρνια αναγκάζονται να βελτιώσουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, αφού χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε οικονομικά και προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πελατών τους. Τον Απρίλιο, άγνωστοι χάκαραν το eCellar Systems, που χρησιμοποιούν δεκάδες οινοποιίες στην Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένων των Kosta Browne, Patz & Hall, Turley και Peter Michael.

Η Missing Link Networks, η εταιρεία που διαχειρίζεται το eCellar, αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις για το συμβάν. Οι δημοσιευμένες εκθέσεις δηλώνουν ότι στοιχεία από περίπου 70 οινοποιίες και 250.000 πελάτες εκτέθηκαν σε κίνδυνο.

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, ο CEO Paul Thienes είπε ότι οι χάκερ απόκτησαν πρόσβαση στα ονόματα πελατών, τους αριθμούς πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, τις διευθύνσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις ημερομηνίες γεννήσεως. «Ο εισβολέας δεν είχε πρόσβαση σε οποιουσδήποτε αριθμούς αδειών οδήγησης, κοινωνικής ασφάλισης, CVV επαλήθευσης ή PIN,» είπε.

Επειδή ζούμε σε χώρα λωτοφάγων καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε σε όσους βιάστηκαν να στήσουν στο απόσπασμα τον Γιάνη Βαρουφάκη για την περίφημη «υποκλοπή» των ΑΦΜ του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων, πως κάποιοι έχουν προλάβει τον πρώην υπουργό Οικονομικών εδώ και χρόνια και μάλιστα με το αζημίωτο χωρίς βέβαια να ιδρώσει το αυτί κανενός.
 
Το 2012 αποκαλύφθηκε η διαρροή προσωπικών δεδομένων του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων προς εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων, η οποία συνέβαινε επί τουλάχιστον δώδεκα χρόνια, λόγω ανεπάρκειας των μέτρων ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.


Η διαρροή αφορούσε πλήθος απόρρητων προσωπικών δεδομένων για το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα, όπως είναι τα Ε1, Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ, τα τέλη κυκλοφορίας κτλ. που πέρασαν στην κατοχή εταιρειών εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η όλη υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων της Αρχής σε εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων, που έγιναν το 2012. (σημείωση ID-ont:
(βλ. α) Συνελήφθη Ουκρανός με στοιχεία από το taxis http://id-ont.blogspot.gr/2013/01/high-tech.html και β) Διαρροή φορολογικών στοιχείων 6 εκ Ελλήνων http://id-ont.blogspot.gr/2013/07/6-8.html)

σχόλιο ID-ont: Η υποκλοπή που παρουσιάζει το άρθρο, από ότι καταλαβαίνουμε, αφορά μόνο τον αριθμό ΑΦΜ του καθενός. Με την άλλη υποκλοπή που έγινε πριν 2 χρόνια και αφορούσε όλα τα οικονομικά στοιχεία που κρύβονται πίσω από κάθε ΑΦΜ (βλ. α) Συνελήφθη Ουκρανός με στοιχεία από το taxis http://id-ont.blogspot.gr/2013/01/high-tech.html και β) Διαρροή φορολογικών στοιχείων 6 εκ Ελλήνων http://id-ont.blogspot.gr/2013/07/6-8.html) τι έχει γίνει;;;

capital.gr: Η... "υποκλοπή" προσωπικών στοιχείων φορολογουμένων από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, σαν αυτή που φέρεται -σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής"- να… οραματιζόταν ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκης, έχει ήδη συμβεί.

Όχι, δεν ανέλαβε δράση ο… παιδικός φίλος τον οποίο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, διόρισε για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Βαρουφάκης.

Ήδη από το 2014, στο 29ο Διεθνές Συνέδριο της IFIP (International Federation for Information Processing) για την Πληροφοριακή Ασφάλεια και Εμπιστευτικότητα, παρουσιάστηκε μελέτη των κ. Βασίλη Πρεβελάκη, Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Braunschweig της Γερμανίας, και των Δρ. Σωτήρη Ιωαννίδη και Ζαχαρία Τζερμιά από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (FORTH) του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία καταδείκνυε, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες πηγές δεδομένων.

σχόλιο ID-ont: Γενικότερα αρχίζουν να "παίζουν" με την τεχνολογία της "Χωρίς Μετρητά" Κοινωνίας...

Μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί του κόσμου μεταξύ των οποίων και η ΒΝP, φαίνεται πως εξετάζουν την υιοθέτηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί το bitcoin.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, η BNP Paribas βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των διαδικασιών ώστε να εντάξει το bitcoin ως ένα από τα μέσα συναλλαγών. Σημειώνεται πως το bitcoin συνοδεύεται και από μία συγκεκριμένου τύπου τεχνολογία (blockchain technology ) η οποία καθιστά τη διακίνησή του ασφαλή και διαφανή στοιχεία τα οποία είναι απαιτητά για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

Εκπρόσωπος της τράπεζας τόνισε σχετικά: «Είναι αληθές πως βρισκόμαστε σε φάση δοκιμών της τεχνολογίας και των διαδικασιών χρήσης του bitcoin, αλλά αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη κίνηση είναι ακόμη σε ερευνητικό στάδιο, δεν υπάρχει κάτι απτό προς ανακοίνωση ακόμη».

Μετά τους υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και γενικά ότι «έξυπνο» υπάρχει πάνω στη Γη, είναι η σειρά των «έξυπνων» ρολογιών (smartwatches) να προστεθούν στον κατάλογο με τους υποψήφιους στόχους των χάκερ.

Μια νέα έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Hewlett Packard προειδοποιεί ότι τα νέα φορετά ηλεκτρονικά «γκάτζετ» έχουν ανησυχητικά κενά ασφαλείας. Και αυτό το πρόβλημα αφορά ακόμη και τα καλύτερα ρολόγια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι ειδικοί της εταιρείας δοκίμασαν δέκα κορυφαία και δημοφιλή μοντέλα «έξυπνων» ρολογιών και βρήκαν ότι όλα έχουν τουλάχιστον μια ευάλωτη πλευρά από άποψη ασφάλειας. Όπως είπαν, οι κατασκευαστές πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στο ζήτημα μελλοντικά.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το BBC, από την έρευνα προέκυψε ότι:

Plan b με υποκλοπές και χάκινγκ


σχόλιο ID-ont: Εάν υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτό το δημοσίευμα, τότε μπορούμε να εξάγουμε τα εξής συμπεράσματα:

1. Είναι πανεύκολο να χακάρει κάποιος και να πάρει όλα τα οικονομικά/φορολογικά στοιχεία μας! Αυτό κρατήστε το, γιατί όταν από Σεπτέμβρη θα λένε ελάτε να πάρετε την "ασφαλή" Κάρτα του Πολίτη, θα τους λέμε ποια Κάρτα, αυτή που συνδέεται με τα συστήματα από τα οποία κλέβουν τα στοιχεία μας "με το πάτημα ενός κουμπιού";;; (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2015/07/blog-post_60.html)

2. Σε ποιούς ανήκουν τα φορολογικά στοιχεία των Ελλήνων, εάν ο Υπουργός Οικονομικών βάζει συνεργάτες του να χακάρουν το Υπουργείο Οικονομικών για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία;  

3. Ο Βαρουφάκης εάν ήθελε τη δραχμή, δεν είναι σίγουρο ότι ήθελε και να τυπώσει δραχμές. Μάλλον προσανατολιζόταν να εκδώσει αποκλειστικά ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ δραχμή! Σίγουρα αυτό θα έκανε στην αρχή. Πρέπει να διευκρινίσει ο ίδιος εάν σκόπευε μετά από κάποιο αρχικό διάστημα να τυπώσει δραχμές. Σας θυμίζουμε ότι πριν αντικατασταθεί μιλούσε για ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ IOUs. (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2015/07/capital-controls.html) Εάν δεν σκόπευε ποτέ να τυπώσει δραχμές, τότε μιλάμε ότι είναι φανατικός θιασώτης της "Κοινωνίας χωρίς μετρητά", αυτής της Κοινωνίας η οποία αποτελεί εφιάλτη και όχι προοπτική, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις και τα πορίσματα της σχετικής με αυτό το θέμα Ημερίδας της Εστίας Πατερικών Μελετών που έγινε στις 28/06/2015 στο ΣΕΦ. (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2015/07/video.html)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ενα λεπτομερές plan B είχε αναλάβει, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, να εκπονήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε στόχο να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, «που  θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή». Ο άκρως ενδιαφέρων διάλογος με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds έγινε στις 16 Ιουλίου, με συντονιστή τον βαρώνο Νόρμαν Λάμοντ, γνωστό πολιτικό των Βρετανών Συντηρητικών και πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ που ασχολείται με αναλύσεις. Από την έναρξη της συζήτησης, ο κ. Βαρουφάκης ενημερώνεται σαφώς ότι «αυτή η συνομιλία καταγράφεται». Παρ’ όλα αυτά, ο τέως υπουργός Οικονομικών περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια το εναλλακτικό σχέδιό του, το οποίο προέβλεπε υποκλοπή των ΑΦΜ, από έναν παιδικό του φίλο που είχε διορίσει στο υπουργείο για να παρακάμψει την κ. Σαββαΐδου, και ηλεκτρονική εισβολή (χάκινγκ) στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Οταν μετά από σχετική έκκλησή του οι συμμετέχοντες τον διαβεβαιώνουν ότι όσα τους εκμυστηρεύεται στη συζήτηση δεν θα βγουν παραέξω, εκείνος απαντάει γελώντας: «Και αν το κάνουν, θα το αρνηθώ, θα το διαψεύσω».

Από τον Δεκέμβριο

σχόλιο ID-ont: Ας ετοιμαζόμαστε... Πριν 3 μήνες, λόγω των χιλιάδων αρνητικών σχολίων στη διαβούλευση αποσύρθηκε η Κάρτα του Πολίτη (βλ.: http://id-ont.blogspot.gr/2015/04/16.html). Να δούμε αυτή την φορά τι θα χρειαστεί...

Η Ημερησία γράφει ότι θα είναι άυλη, θα είναι ένας κωδικός (βλ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113621280). Η ευρηματικότητά τους (βλ. ντρίπλες) είναι αμίμητη. Για να υλοποιήσουν κάποιο μέτρο που θα ανακουφίζει πραγματικά τη ζωή των πολιτών δεν εξαντλούν την ευρηματικότητά τους, για το φακέλωμα όμως σκέφτονται μέρα-νύχτα πως θα το υλοποιήσουν! Πάντως από όσα ξέρουμε έως σήμερα και γράφουν και τα dikaiologitika.gr (βλ. κατωτέρω) θα είναι σε μορφή πλαστικής Κάρτας.

Ας ενημερώσουμε όλους για το πρόσφατο φυλλάδιο της Εστίας Πατερικών Μελετών για την Κάρτα του Πολίτη (βλ http://id-ont.blogspot.gr/2015/05/blog-post_0.html). Για όσους ενδιαφέρονται έχει τυπωθεί και κυκλοφορεί δωρεάν και σε έγχαρτη μορφή. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΣΤΙΑ για να παραλάβετε αντίτυπα: Τηλ. 2108025211, Φάξ. 2108025227, email: estiapm@gmail.com, www.orthros.org.

www.dikaiologitika.gr: «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει και η Κάρτα του Πολίτη, σε εθελοντική βάση, καθώς θα είναι μία κάρτα η οποία θα διευκολύνει τους πολίτες, στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.» 

Αυτό προβλέπεται στα σχέδια του νέου αναπληρωτή υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χ. Βερναρδάκη για την αναβάθμιση του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. 

Ετσι από ότι όλα δείχνουν η κάρτα του πολίτη μπαίνει στην τελική ευθεία μπαίνει με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Αμερικανοί «καλοί» χάκερ έδειξαν στην πράξη ότι είναι δυνατό να πάρουν τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου εξ αποστάσεως. Συγκεκριμένα, ανέλαβαν τον έλεγχο του τιμονιού, των φρένων και άλλων συστημάτων ενός τζιπ «Τσερόκι», το οποίο έβγαλαν από το δρόμο και το έριξαν σε ένα χαντάκι.

Επρόκειτο, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», για μια εντυπωσιακή επίδειξη των διευρυμένων πλέον δυνατοτήτων των χάκερ και μια ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους του μέλλοντος, που δεν θα αφορούν πλέον μόνο τους χρήστες υπολογιστών και τηλεφώνων, αλλά και τους οδηγούς, καθώς τα αυτοκίνητα εξελίσσονται σε αυτοκινούμενα δίκτυα υπολογιστών. Ένα τυπικό σύγχρονο «έξυπνο» αυτοκίνητο περιέχει περίπου 50 υπολογιστές διασυνδεδεμένους μεταξύ τους.

Οι δύο χάκερ -στην πραγματικότητα ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας- χρησιμοποίησαν ένα φορητό υπολογιστή, ένα κινητό τηλέφωνο και μια ασύρματη σύνδεση για να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του αυτοκινήτου, την ώρα που αυτό εκινείτο με 100 χλμ την ώρα σε ένα δρόμο του Σαιν Λιούις του Μισούρι.

Εκ νέου βολές δέχεται η Google με αφορμή μία αμφιλεγόμενη νέα υπηρεσία που αποκαλύπτει πόσα γνωρίζει για εσάς.

Πρόκειται για το Timeline, που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στους χρήστες των online χαρτών να δουν τα μέρη στα οποία πηγαίνουν πιο συχνά.

Η Google λέει ότι αυτή η υπηρεσία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να θυμούνται και να ξαναβρίσκουν εύκολα εστιατόρια και άλλα μέρη που επισκέφτηκαν πρόσφατα.

Ωστόσο, ορισμένοι χρήστες περιγράφουν τη λειτουργία ως «τρομακτική».

Αναγγέλλοντας τη νέα υπηρεσία, ο Τζέραρντ Σανζ της Google γράφει: «Ευχηθήκατε ποτέ να μπορούσατε να θυμάστε όλα τα μέρη που έχετε πάει; - είτε πρόκειται για ένα μουσείο που επισκεφθήκατε κατά τη διάρκεια των τελευταίων διακοπών σας ή ένα μπαρ που βρήκατε τυχαία πριν από λίγους μήνες; Λοιπόν, ξεκινώντας από σήμερα, το Google Maps μπορεί να σας βοηθήσει».

σχόλιο ID-ont: Για να μην λένε διάφοροι Μπαρουφολόγοι για ασφάλεια ψηφιακού νομίσματος και άλλες τέτοιου είδους μπαρούφες (ή Βαρουφιές εάν προτιμάτε) ...

Η διαρροή δεδομένων της Hacking Team απέφερε πολύ περισσότερες πληροφορίες από όσες νομίζαμε αρχικά. Τα εσωτερικά emails που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό που μπορούσε να αποκρυπτογραφήσει κάθε συναλλαγή με Bitcoin, σύμφωνα με μια δημοσίευση του Ars Technica.

Το εν λόγω λογισμικό ονομάζεται «Money Module» και ήταν μέρος της σουίτας Remote Control System που η ιταλική εταιρεία πωλούσε σε κυβερνήσεις και hacking ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Όπως ίσως γνωρίζετε η Hacking Team παραβιάστηκε στις αρχές του Ιουλίου, και διέρρευσαν πάνω από 400GB δεδομένα της εταιρείας.
Τα δεδομένα αυτά κυκλοφόρησαν online μέσω του Wikileaks, και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ξεκίνησαν άμεσα την έρευνα στο περιεχόμενο, ανακαλύπτοντας πάρα πολλές ευπάθειες στο Flash και πολλά άλλα που αποτελούσαν εργαλεία της εταιρείας.

σχόλιο ID-ont: Η Ηλεκτρονική Δικυβέρνηση σε όλο της το μεγαλείο!!!

Πριν από λίγο καιρό, Έλληνες hackers πραγματοποίησαν defacements σε ιστοσελίδες του Σχολικού δικτύου στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη. 

Σήμερα, το iGuRu.gr έλαβε ένα νέο e-mail, που αναφέρει αρκετές παραβιάσεις σε υπουργεία (Υπουργείο οικονομίας, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπ. Ανάπτυξης, – Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, Κέντρο Εξυπηρέτησης πολιτών- Υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.  την ιστοσελίδα του Δήμου Ιεράπετρας και την ΔΥΠΕ Κρήτης.

Όπως αναφέρουν οι hackers δεν έχουν πειράξει δεδομένα, αν και είχαν την ευκαιρία.

Παραθέτουμε το e-mail γνωστοποίησης των παραβιάσεων:

Καλησπέρα σας, 

σχόλιο ID-ont: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλο της το μεγαλείο!!!

Το UCLA Health (στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια) παραβιάστηκε μετά από μια κυβερνοεπίθεση και κλάπηκαν δεδομένα από περίπου 4.500.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στην ιστοσελίδα.

Το Πανεπιστήμιο δήλωσε την Παρασκευή ότι ένα δίκτυο που περιέχει προσωπικές και ιατρικές πληροφορίες παραβιάστηκε από άγνωστους hackers, που κατάφεραν να υποκλέψουν ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης αλλά και ιατρικά δεδομένα – όπως κατάσταση, φάρμακα, εξετάσεις και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κάποια απόδειξη» για το ότι τα δεδομένα έχουν υποκλαπεί, αν και «δεν μπορούν με βεβαιότητα να αποκλείσουν το ενδεχόμενο.» 

Το σύστημα υγείας, λειτουργεί σε τέσσερα νοσοκομεία του Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια και αυτή τη στιγμή όπως ανακοίνωσαν συνεργάζονται με το FBI και και εξωτερικές μονάδες ειδικών IT για να μπορέσουν να προσδιορίσουν τα αίτια της παράβασης, η οποία συνέβη τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Η παραβίαση ανακαλύφθηκε στις 5 Μαΐου του 2015.

Χάκερ προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο  γερμανικών πυραύλων Πάτριοτ εγκατεστημένων στην Τουρκία, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού τύπου. 

Το γερμανικό περιοδικό  Behorden αποκαλύπτει ότι η συστοιχία των γερμανικών πυραύλων Πάτριοτ δέχτηκε αδιευκρίνιστες εντολές, οι οποίες δεν είναι ξεκάθαρο από που προήλθαν. Αυτά τα γερμανικά αντιεροπορικά πυραυλικά συστήματα είναι ανεπτυγμένα στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, στο πλαίσιο αποστολής κατευθυνόμενης από το ΝΑΤΟ.

Στο δημοσίευμα εικάζεται ότι δύο μπορεί να είναι τα σημεία που ένας χάκερ θα μπορούσε να έχει επιτεθεί. Το πρώτο είναι το σύστημα στόχευσης (Sensor-Shooter-Interoperability) και έχει σχέση με την διαχείριση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ του εκτοξευτήρα και του κέντρου ελέγχου. Το δεύτερο είναι ένας μικροεπεξεργαστής στο σύστημα κατεύθυνσης των πυραύλων.


skai.gr: Αν δεις τον τρόπο με τον οποίο κάποιος χρησιμοποιεί το smartphone του μπορείς να καταλάβεις αν πάσχει από κατάθλιψη ή όχι, όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Medical Internet Research.

Στην έρευνα συμμετείχαν 20 γυναίκες και οκτώ άνδρες, κατά μέσο όρο 29 ετών.

Ο χρόνος χρήσης του κινητού και ο τόπος ήταν τα σημεία στα οποία στέκονταν οι ερευνητές για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την παρουσία της κατάθλιψης ή μη.

Όσο περισσότερο χρόνο χρησιμοποιούσαν το κινητό του ςτηλέφωνο οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν κατάθλιψη, σύμφωνα με τον επικεφαλή ερευνητή Ντέιβιντ Μορ.

σχόλιο ID-ont: Τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου βιαζόταν πολύ. Ήθελε και Κάρτα του Πολίτη και Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Δεν είχαν όμως δημιουργηθεί τότε οι κατάλληλες συνθήκες. Οικονομική χρεοκοπία, Μνημόνια και Capital Controls στρώνουν το δρόμο και σταδιακά ωθούνται οι Κοινωνίες προς αυτό που έλεγε ο Γιώργος.

Αντί για Κάρτα του Πολίτη για κάθε συναλλαγή με Δημόσιους ή Ιδιωτικούς φορείς, ξεκινάμε με εκβιαστική εφαρμογή Κάρτας Συναλλαγών πρώτα για τις οικονομικές συναλλαγές. 

Αντί για Παγκόσμια Διακυβέρνηση να αρχίσουμε με Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση λέει ο κος Σούλτς.

Απλά ο Γιώργος κάπου άκουσε το σχέδιο και βγήκε και το έλεγε συνέχεια για να καρπωθεί τη δόξα του πρωτοπόρου. Αυτά τα πράγματα όμως δεν γίνονται έτσι, δυστυχώς γίνονται με πρόγραμμα, με σειρά... 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σουλτς: «Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης, επιχειρηματολογώντας ότι ορισμένα κεντρικά ζητήματα για την ΕΕ δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται μόνον από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

σχόλιο ID-ont: Τι άλλο θέλουν οι πλέον δύσπιστοι για να πειστούν; Είτε είναι ο στόχος τους, είτε εκμεταλλεύονται την ευκαιρία: "Αχρήματη" κοινωνία (χωρίς μετρητά) ζητά η Τρόϊκα, "αχρήματη" κοινωνία ψηφίζει η Ελληνική Βουλή! Διαβάστε στο νέο μνημόνιο:

in.gr: Στα 70 ευρώ ανά συναλλαγή ορίζεται πλέον το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά, για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο, εξαιρουμένων των συναλλαγών που γίνονται με δημόσιο φορέα.
 
Το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα προβλέπει πως στις ανωτέρω περιοχές, με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη, πως περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έχουν υποκλαπεί από χάκερς η επικεφαλής της υπηρεσίας Διεύθνσης Προωσπικού των ΗΠΑ, Κατρίνε Αρτσουλέτα υπέβαλλε σύμφωνα με πληροφορίες την παραίτησή της.

Η Κατρίνε Αρτσουλέτα επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο Ομπάμα παρουσιάζοντας την κατάσταση και τονίζοντας πως θεωρεί επιβεβλημένη μία αλλαγή στην ηγεσία της υπηρεσίας ώστε να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση.


Πηγές από τις ΗΠΑ κάνουν λόγο και για τον πιθανό αντικαταστάτη της κυρίας Κατρίνε Αρτσουλέτα ο οποίος αναμένεται να είναι η μέχρι πρότινος αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας, Μπέθ Κόμπερτ.

Το Αμερικανικό Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού δήλωσε την Πέμπτη 9 Ιουλίου, πως χάκερς κατάφεραν να υποκλέψουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες – συμπεριλαμβανομένων αριθμών μητρώου κοινωνικής ασφάλισης – από περίπου 21, 5 εκατομμύρια άτομα τα οποία είχαν ερευνηθεί για διάφορους λόγους ασφαλείας από το 2000.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, στοιχεία από περίπου 19 εκατομμύρια άτομα αφορούν αιτήσεις οι οποίες είχαν υποβληθεί για χορήγηση αδείας παραμονής ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία αφορούν συγγενείς τους.

Πηγές από τις ΗΠΑ αναφέρουν ως χώρα προέλευσης της επίθεσης την Κίνα, διαρροή την οποία η Κίνα έχει επισήμως διαψεύσει ως «απόλυτα ανακριβή και παράλογη».

Χάκερ εναντίον χάκερ


Η εταιρεία Hacking Team εμπορεύεται λογισμικά κατασκοπείας. Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι η ίδια η εταιρεία δέχθηκε επίθεση από χάκερς. Η επίθεση αποκάλυψε την παράνομη δραστηριότητα της Hacking Team.

Όλο και πιο συχνά εταιρείες και κυβερνήσεις πέφτουν θύματα των χάκερς, που εισβάλλουν στα συστήματα υπολογιστών τους, υποκλέπτοντας σημαντικές πληροφορίες ή παρακολουθώντας τις κινήσεις αυτών που κατασκοπεύουν. Αν και απαγορεύεται η εισβολή σε υπολογιστές τρίτων, αστυνομικές αρχές και μυστικές υπηρεσίες παραβιάζουν με ευκολία τον νόμο, όπως δείχνουν ουκ ολίγα παραδείγματα. Τα ψηφιακά εργαλεία για τέτοιου είδους κατασκοπείες παράγονται από εταιρείες που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα.

Μία από τις πιο γνωστές είναι η εταιρεία «Hacking Team» από το Μιλάνο της Ιταλίας. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι τώρα η ίδια η εταιρεία δέχθηκε επίθεση από χάκερς. Όλα έγιναν γνωστά μέσω του λογαριασμού, τον οποίο διατηρεί η εταιρεία στο Twitter. Αρχικά οι χάκερς άλλαξαν το όνομα της εταιρείας από «Hacking Team» σε «Hacked-Team». Στη συνέχεια ακολούθησε το μήνυμα «Επειδή δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα θα δημοσιεύσουμε όλα τα E-Mail, τους φακέλους και τους πηγαίους κωδικούς μας». Πράγματι 400 Gigabyte εσωτερικών εγγράφων ανέβηκαν στο διαδίκτυο.

«Πονοκέφαλο» έχουν δημιουργήσει στο ΝΑΤΟ εξελιγμένα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και τεχνολογία παρεμβολών που «απειλούν» τις συμμαχικές δυνάμεις οι οποίες πραγματοποιούν ασκήσεις στην ανατολική Ευρώπη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
 
Οι ΗΠΑ έχουν πωλήσει εξελιγμένους ασυρμάτους σε πολλές σύμμαχες χώρες, περιλαμβανομένων χωρών της Βαλτικής, ωστόσο οι κανονισμοί όσον αφορά στις εξαγωγές εμποδίζουν τη διάθεση των πλέον προηγμένων μεθόδων κρυπτογράφησης, που θα εμπόδιζαν την υποκλοπή και αποκωδικοποίηση των εκπομπών.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Ρωσία έχει επενδύσει βαρέως σε τεχνολογία υποκλοπών και παρεμβολών, αναπτύσσοντας παράλληλα νέο εξοπλισμό για τον εντοπισμό των «πηγών» των ΝΑΤΟϊκών επικοινωνιών. Επίσης, στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών επισημαίνουν πως η Ρωσία έχει βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της όσον αφορά στην απόκρυψη/ κάλυψη των δικών της επικοινωνιών, για να μη γίνονται εύκολα αντιληπτές οι κινήσεις των στρατευμάτων της.
 
Διμοιρίες Λιθουανών και Αμερικανών στρατιωτών πραγματοποίησαν επιθετική άσκηση σε χώρο εκπαίδευσης στην ανατολική Λιθουανία την Τρίτη, αλλά οι αξιωματικοί που την επέβλεπαν επεσήμαναν ότι η διατήρηση ασφαλών επικοινωνιών παραμένει δύσκολο ζήτημα. «Μπορεί να είναι πρόκληση η επικοινωνία με ασφάλεια σε τακτικό επίπεδο» σημείωσε ο ταξίαρχος Μάικλ Τάρσα, υποδιοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού του στρατού των ΗΠΑ.

Η Mastercard φέρεται ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιεί selfies σαν μέσο επαλήθευσης πληρωμών. Η «καινοτομία» θα επιτρέψει πιλοτικά σε 500 χρήστες να χρησιμοποιούν selfies, αντί του παραδοσιακού τρόπου επαλήθευσης με κάρτα.

Ο επικεφαλής ασφαλείας προϊόντων της MasterCard, κ. Ajay Bhalla ανέφερε ότι το νέο χαρακτηριστικό θα είναι πολύ δημοφιλές στη νεολαία.

Ο Bhalla δήλωσε στο CNN ότι η Mastercard συνεργάζεται με όλους τους κατασκευαστές τηλεφώνων για την ανάπτυξη της βιομετρικής καινοτομίας.

«Η νέα γενιά, η οποία χρησιμοποιεί selfies … νομίζω ότι θα το βρει πολύ διασκεδαστικό. Θα αγκαλιάσουν τη νέα τεχνολογία,» αναφέρει.»

Η εφαρμογή (app) που ετοιμάζουν θα ενσωματώνει ομαλά τον έλεγχο πολλών βιομετρικών στοιχείων κατά τη διάρκεια μιας πληρωμής.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη μέθοδος για την επιβολή της κάρτας του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όσους ακόμα είχαν την ελάχιστη αντίσταση σε όλα αυτά, με απώτερο και βασικό στόχο το ηλεκτρονικό φακέλωμα που ευαγγελίζεται εδώ και πολλά χρόνια η Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Ο πανικός, η απελπισία, η εσχάτη ανάγκη, η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγαθών στην σημερινή συγκυρία, ήταν το καλύτερο πρόσχημα για την επιβολή του πλαστικού χρήματος, για την επιβολή των πιστωτικών καρτών, για την περεταίρω ηλεκτρονικοποίηση της καθημερινής μας ζωής. Έτσι ακόμα και γέροι και γριές που δεν είχαν καμία σχέση με όλα αυτά, τώρα τους αναγκάζουν με απάνθρωπο τρόπο να στέκονται ώρες στις ουρές για να βγάλουν μια κάρτα, την κάρτα της «σωτηρίας» τους για να πάρουν τα τετρακόσια και πεντακόσια ευρώ της πενιχρής του σύνταξης.

Θα πείτε και πιο είναι το κακό σε όλα αυτά ; Ερώτηση αφελής για αφελείς και για αδαείς, για ανθρώπους που μέχρι σήμερα το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν εμείς να περνάμε καλά και ας πνίγονται όλοι οι άλλοι!

Δεν θα κάνω ανάλυση για τις συνέπειες του ηλεκτρονικού φακελώματος. Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί τόμοι ολόκληροι. Εκείνο που θα επισημάνω είναι ο τρόπος που μας το επέβαλλαν τώρα σε μια χώρα που σε κάποιο βαθμό, είτε για λόγους πίστεως, είτε για λόγους άγνοιας, αντιστέκονταν σε αυτή την προοπτική.

Capital controls = ΚΑΡΤΑ


1. Πως μπορείς να σπρώξεις εκβιαστικά τους ηλικιωμένους στην εξοικείωση με την Κάρτα; Μα φυσικά με capital controls!

2. Όταν ηρεμήσει η κατάσταση, τι θα μείνει στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων; Χωρίς Κάρτα, πέθανες!

Ήταν σχεδιασμένο ή προέκυψε; Έτσι ή αλλιώς, μήπως τώρα όλα γίνονται για να πάρει ο κόσμος Κάρτες;

- Βαρουφάκης λίγο πριν παραιτηθεί: «Αν χρειαστεί θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα»

- Γιατί δίδονται τη βδομάδα πάνω από 300€ από τα ATM και μόνο 120€ από τα ταμεία των τραπεζών; Γιατί για τις συναλλαγές με Κάρτες δεν υπάρχει όριο; Δεν συνιστά αυτό ρατσιστική διάκριση εις βάρος αυτών που δεν έχουν ή/και δεν θέλουν να έχουν τις κάρτες;

Θα σταματήσουν όμως στις Κάρτες; Μήπως οι Κάρτες είναι το πρώτο βήμα; Τι σχεδιάζουν για την εποχή μετά τις Κάρτες;

Aπαντήσεις στην εισήγηση του κου Στάθη Αδαμόπουλου με τίτλο: «H νέα τεχνολογία θέλει να αλλάξει τον τρόπο που πληρώνουμε για το καθετί, αλλά με ποιό κόστος; Επιπτώσεις της αχρήματης κοινωνίας στο άτομο, στην κοινωνία, στη δημοκρατία», στην Ημερίδα της Εστίας Πατερικών Μελετών «Κοινωνία χωρίς μετρητά: Προοπτική ή Εφιάλτης;» που έγινε στις 28/06/2015 στο ΣΕΦ:


Οι υπόλοιπες ομιλίες ΕΔΩ


σχόλιο ID-ont: Την Κυριακή 28/6/2015, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η Εστία Πατερικών Μελετών, υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Πειραιώς διοργάνωσε μια Ημερίδα με τίτλο: "Κοινωνία χωρίς Μετρητά: Προοπτική ή Εφιάλτης;" Το επίκαιρο του θέματος (προς το τέλος της ημερίδας ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση οι κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls)) αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο που όλοι πρέπει να δουν τις εισηγήσεις των εισηγητών. Η Ημερίδα δεν πραγματεύτηκε ένα θέμα που "θα γίνει", αλλά ένα θέμα που άρχισε να γίνεται!

1. Έναρξη - Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ Σεραφείμ




2. Εισαγωγή - π.Σαράντης Σαράντος




3. Χαιρετισμός ΙΝΚΑ - κ. Άγγελος Πιλάτης





4. Χαιρετισμός Ενωμένης Ρωμιοσύνης και 25 συνεργαζομένων Σωματείων Θεσσαλονίκης - κ. Καλιντέρης Νικόδημος




5. 1η ομιλία: Πανοσ. Αρχ/της Αθανάσιος Αναστασίου. Προηγούμενος Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου, Αγίων Μετεώρων : "Η μετάβαση στην αχρήματη κοινωνία ως απειλή της θεοσδότου ελευθερίας και ιδιοπροσωπίας μας"




6. 2η ομιλία: κ. Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. - Πανεπιστημίου Κρήτης, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής: "Αριθμοποίηση του Προσώπου και Ευρωπαϊκή Ένωση"




7. 3η ομιλία: κ. Στάθης Αδαμόπουλος, Οικονομολόγος Εκπαιδευτικός, Msc στη Χρηματοοικονομική: "Η νέα τεχνολογία θέλει να αλλάξει τον τρόπο που πληρώνουμε για το καθετί, αλλά με ποιό κόστος; Επιπτώσεις της αχρήματης κοινωνίας στο άτομο, στην κοινωνία, στη δημοκρατία"




8. 4η ομιλία: κ. Δημήτρης Χιωτακάκος, Διδάκτωρ Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών του Manchester University, U.K., Σύμβουλος Ανάπτυξης Αγορών : "Διμερής Προβληματισμός, Τεχνολογική και Προσχηματική Κατάχρηση"

 


9. 5η ομιλία: κ.Αριστοτέλης Κατράνης, Δικηγόρος Μ.Δ. Αθηνών: "Απαγόρευση χρήσης των μετρητών χρημάτων: Οι νομικές πτυχές μιας μεγάλης απειλής για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα"

 


10. Ερωτήσεις - Απαντήσεις

 

Διοργάνωση: ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

σχόλιο ID-ont: Είδατε τι σημαίνει "Αχρήματη Κοινωνία;" Τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών καθίστανται ισάξια αγαθά με το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τη θέρμανση, με την έννοια ότι είναι απαραίτητα για να ζήσουμε φυσιολογική ζωή. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν κάποιος αποκλειστεί (is switched off) από τα Ηλεκτρονικά Συστήματα πληρωμών; Πρακτικά σου κόβουν τη σύνδεση και σε πεθαίνουν! Αυτό όμως ΔΕΝ γίνεται με τα ΜΕΤΡΗΤΑ!

iefimerida.gr: Το PayPal, η διαδικτυακή υπηρεσία συναλλαγών, αποφάσισε να παγώσει όλες τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα, μπλοκάροντας την οποιαδήποτε εγχώρια ή εκτός συνόρων συναλλαγή, κάνοντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα πολλών Ελλήνω πολιτών και επιχειρηματιών.

Όπως λέει εκπρόσωπος του PayPal: «Εξαιτίας των πρόσφατων αποφάσεων των Ελληνικών αρχών για τα capital controls, η πληρωμή του PayPal από τους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς όπως και οι διασυνοριακές συναλλαγές που χρηματοδοτούνται από τις κάρτες ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας στην Ελλάδα όπως κάνουμε για πάνω από μια δεκαετία».

Το ενδεχόμενο ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά την υποβολή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος από τις περιφέρειες στο υπουργείο Εσωτερικών συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη σύσκεψη για τα μέτρα ηλεκτρονικής ασφάλειας που θα ληφθούν για το δημοψήφισμα της Κυριακής «τονίστηκε η ανάγκη επαγρύπνησης και προσοχής για την αποφυγή ηλεκτρονικών επιθέσεων ή παρεμβολών-διακοπών, κατά την υποβολή των αποτελεσμάτων από τις Περιφέρειες της χώρας προς το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και αναφοράς οποιουδήποτε ύποπτου προς διερεύνηση περιστατικού στην αρμόδια Ομάδα Διαχείρισης Κινδύνου, που θα επιβλέπει την όλη διαδικασία».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Δικτύων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο προϊστάμενος της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT), καθώς και στελέχη της εταιρίας Singular Logic, υπεύθυνης για την ροή των αποτελεσμάτων και των εμπλεκομένων τηλεπικοινωνιακών φορέων (Κοινωνία της Πληροφορίας για το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ΟΤΕ και FORTHNET).

Στο νέο «γαλλικό κύμα» αποκαλύψεων βάσει των αρχείων του Wikileaks, οι παρακολουθήσεις γάλλων προέδρων συνοδεύνονταν και με οικονομική κατασκοπεία σε βάρος του Παρισιού: Σύμφωνα με τις νέες αναφορές, στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχαν μπει και οι επικοινωνίες των υπουργών Οικονομικών αλλά και εταιρείες, όπως αναφέρουν Liberation και Mediapart.
 
«Πολλές πολιτικές προσωπικότητες και ανώτεροι Γάλλοι δημόσιοι λειτουργοί παρακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια» αναφέρουν τα δύο ΜΜΕ, που αναφέρουν τα ονόματα του σημερινού Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υπουργού Οικονομίας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ από τον Μάιο του 2012 ως τον Αύγουστο του 2014, αλλά και του Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργού Οικονομικών και κατόπιν Οικονομίας του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί από τον Μάρτιο του 2010 ως τον Μάιο του 2012.

 
Στον κατάλογο των προσωπικοτήτων οι επικοινωνίες των οποίων υποκλέπτονταν από την NSA στη Γαλλία συμπεριλαμβάνονται οι τρεις τελευταίοι πρόεδροι της χώρας (Ολάντ, Σαρκοζί, Σιράκ), σύμφωνα με τις προηγούμενες αναφορές του WikiLeaks.

Τις υποκλοπές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην Άνγκελα Μέρκελ και σε γερμανούς αξιωματούχους που έχουν μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον αποκαλύπτει το Wikileaks (www.wikileaks.org) σε αποκλειστική συνεργασία με το Έθνος για την Ελλάδα.

Από απόρρητα έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση η εφημερίδα την τελευταία εβδομάδα και κατάφερε να επεξεργαστεί και να αναλύσει σε βάθος, προκύπτει ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν πίστευε εδώ και χρόνια ότι ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε πραγματική λύση για το «ελληνικό πρόβλημα».

Οι κοριοί της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) κατέγραψαν «εξομολόγηση» της Μέρκελ προς τον προσωπικό βοηθό της τον Οκτώβριο του 2011, λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της συνόδου κορυφής για επιπρόσθετο haircut των ομολόγων στο 50%, από 21% που είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν. Στο απόρρητο έγγραφο της NSA επισημαίνεται ότι έδειχνε να αισθάνεται “χαμένη” σχετικά με το ποια επιλογή –άλλο ένα κούρεμα ή άμεση παροχή βοήθειας- θα ήταν καλύτερη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πως «ο φόβος της ήταν ότι η Αθήνα θα ήταν ανίκανη να ξεπεράσει το πρόβλημα ακόμα και με ένα επιπλέον “κούρεμα”, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί το υπόλοιπο χρέος της». Επιπλέον αναφέρεται ότι σκεφτόταν να ασκήσει πιέσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία για την επιβολή ειδικού φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών για να βοηθηθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Ο Ρατσισμός των Καρτών


Πριν καλά καλά τελειώσει η Ημερίδα της Εστίας Πατερικών Μελετών (ΕΠΜ) με θέμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ χωρίς ΜΕΤΡΗΤΑ. ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ή ΕΦΙΑΛΤΗΣ;» την Κυριακή 28/6/2015, ανακοινώθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital controls) στη χρήση των μετρητών. Πρόκειται για μια άσχημη εξέλιξη στην ιστορία που ξεκίνησε με την αναγγελία του δημοψηφίσματος.

Στο πλαίσιο των κεφαλαιακών περιορισμών ανακοινώθηκε ότι:

-  Στα ΑΤΜ με τη χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας θα γίνονται αναλήψεις μέχρι 60 ευρώ την ημέρα. Από τα ταμεία των Τραπεζών δεν θα μπορεί κάποιος να κάνει αυτή την ανάληψη των 60 ευρώ την ημέρα, μιας και οι Τράπεζες θα μείνουν κλειστές περισσότερο από μία εβδομάδα.

- Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στα καταστήματα.

Δεν ήταν αντικείμενο της ημερίδας το νόμισμα με το οποίο θα γίνονται οι συναλλαγές στη χώρα μας. Ανεξαρτήτως του νομίσματος, ένα από τα συμπεράσματα της ημερίδας είναι, ότι πρέπει να υπάρχει υλικό, φυσικό, μεταλλικό και έγχαρτο χρήμα, να υπάρχουν ΜΕΤΡΗΤΑ για τις συναλλαγές των πολιτών. Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την ορθή λειτουργία της κοινωνίας. (Σύντομα θα δημοσιευθούν οι εισηγήσεις των εισηγητών στην ιστοσελίδα της ΕΠΜ www.orthros.eu).

Με τις αποφάσεις όμως που ελήφθησαν στο πλαίσιο των capital controls, δηλ. επιβάλλοντας περιορισμό της χρήσης των μετρητών και ταυτόχρονα, μη επιβάλλοντος αντίστοιχο/ισόποσο περιορισμό στην διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών, δημιουργήθηκε ένας ιδιότυπος ρατσισμός εις βάρος αυτών που δεν έχουν κάρτες, ή δεν επιθυμούν συναλλαγές με κάρτες. Πρόκειται ουσιαστικά για άμεση, εκβιαστική προώθηση της «αχρήματης» κοινωνίας δηλ. αυτό ακριβώς το θέμα που πραγματεύθηκε η ημερίδα, όπου τα αρνητικά στοιχεία της «αχρήματης» κοινωνίας τόσο εύστοχα παρουσίασαν οι εισηγητές.
top