Αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για την έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) που αφορά στην ηλεκτρονική κλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων 15.000 πολιτών.

Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT) της ΕΥΠ επέλεξε να χειριστεί μόνη της την πολύ σοβαρή υπόθεση, χωρίς να ενημερώσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία πληροφορήθηκε για το θέμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια κάποιων στρατηγών του Σώματος. Δεν αποκλείεται, πάντως, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε χθες ο φάκελος να διαβιβαστεί τελικά στην Εισαγγελία και στη συνέχεια να ανατεθεί η έρευνα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από πληροφορία που είχε η ΕΥΠ από ξένη υπηρεσία ασφαλείας της Ευρώπης, η οποία ενημέρωσε για την κλοπή δεδομένων.

 
Αξιόπιστες πηγές του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι σύμφωνα με μια εκδοχή οι χάκερ επιχείρησαν να εκβιάσουν διεθνή ιντερνετικό οργανισμό -τα στοιχεία του οποίου δεν μπορούν να δημοσιευτούν- από τον οποίο ζήτησαν μεγάλο χρηματικό ποσό (περίπου 1.000.000 ευρώ) για να μη δημοσιεύουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών του. Ο οργανισμός δεν ενέδωσε στον εκβιασμό και τότε οι χάκερ δημοσίευσαν σε ιστότοπο τα πιστοποιητικά ασφαλείας (username και password) που αφορούν στα e-mails πολιτών.

 
Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται επιφανείς επιχειρηματίες και πρόσωπα «ειδικού ενδιαφέροντος». Οι κάτοχοι των e-mails ενημερώθηκαν από την αρμόδια αρχή για τις υποκλοπές, προκειμένου να αλλάξουν λογαριασμό και να ελέγξουν τον υπολογιστή τους για το κατά πόσο έχει υποστεί άλλες αλλαγές.

«Πρόκειται για κλοπή μιας μεγάλης βάσης προσωπικών δεδομένων από πολίτες διαφόρων χωρών. Ενα κομμάτι της υποκλαπείσης βάσης έχει ελληνικό ενδιαφέρον, αφού αφορά σε 15.000 Ελληνες. Ολοι τους θα ενημερωθούν για να λάβουν τα μέτρα τους», λέει αρμόδια πηγή. Από την πλευρά τους, αστυνομικές πηγές επικρίνουν το χειρισμό αυτό λέγοντας ότι με την ενημέρωση των πολιτών-θυμάτων διαρρέει η υποκλοπή που την ίδια ώρα χαρακτηρίζεται ως «άκρως απόρρητο μυστικό».
 
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο φάκελος θα έπρεπε να έχει ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και την ενημέρωση των πολιτών να την αναλάβει η Αστυνομία και όχι η ΕΥΠ. Πρώτο μέλημα των Αρχών πλέον είναι να εντοπίσουν τους υποκλοπείς, κάτι που για να γίνει μάλλον απαιτείται διευρωπαϊκή συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top