ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Οταν, το 2008, ο Αυστριακός φοιτητής Νομικής Μαξ Σρεμς στράφηκε εναντίον του Facebook υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να επεξεργάζεται τα προσωπικά του δεδομένα στις ΗΠΑ, λίγοι έδωσαν σημασία στη δικαστική διαμάχη. Επτά χρόνια αργότερα και ενώ μεσολάβησαν οι αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, ο Σρεμς δικαιώθηκε πανηγυρικά με μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αλλάζει τα δεδομένα στη διατλαντική επεξεργασία δεδομένων.

Εως τώρα, οι αμερικανικές εταιρείες ήταν ελεύθερες να επεξεργάζονται δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ εφόσον τηρούσαν τους κανόνες της διατλαντικής συμφωνίας «Safe Harbor» του 2000. Χθες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η συμφωνία αυτή είναι άκυρη, καθώς δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στην ιδιωτικότητα.

Η απόφαση αναφέρεται σαφώς σε παραβιάσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, βασιζόμενη στις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν. Το Δικαστήριο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόγραμμα PRISM, μέσω του οποίου οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν απευθείας πρόσβαση στους servers μεγάλων εταιρειών όπως η Google, η Αpple και η Facebook.

Το πρώτο συνταγματικό δικαίωμα που παραβιάζεται είναι το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, ενώ το δεύτερο είναι το δικαίωμα στη δικαστική προσφυγή, το οποίο οι Ευρωπαίοι στερούνται σε ό,τι αφορά την επεξεργασία των δεδομένων τους στις ΗΠΑ.

«Το ευρωπαϊκό δικαστήριο μόλις κατέρριψε έναν σημαντικό νόμο τον οποίο συστηματικά καταχρώνται οι υπηρεσίες για λόγους παρακολούθησης», δήλωσε ο Σνόουντεν, συγχαίροντας τον Μαξ Σρεμς για τον αγώνα του. O Σρεμς είχε προσφύγει εναντίον της ιρλανδικής αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς τα κεντρικά γραφεία του Facebook στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ιρλανδία. Επειτα από χρόνια εφέσεων, η υπόθεση έκλεισε χθες με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στο εξής, οι εταιρείες που στέλνουν δεδομένα στις ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν άλλους νόμιμους τρόπους, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να καταρτίσει νέα συμφωνία. «Υπό το φως της απόφασης, θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε για την εγκαθίδρυση νέου και ασφαλούς πλαισίου για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top