σχόλιο ID-ont: ΟΥΣΤ σιχαμερά Ελληνικά Μέσα Μαζικού Αποπροσανατολισμού! Τόσα και τόσα ρεπορτάζ, ατελείωτο μελάνι για τα "πλεονεκτήματα" του πλαστικού χρήματος και ταυτόχρονα καμμιά αναφορά, έστω και ειρωνική βρε αδελφέ!, από τα ντόπια ΜΜΕ, στα επιχειρήματα των αντιδρώντων. Ορίστε οι Γερμανοί, που όλοι τους βρίζουν, σε αυτό το θέμα, είναι πολύ καλύτεροι από τους εγχώριους..

SKAI: Κατά της κατάργησης ή του περιορισμού στη χρήση των μετρητών τάσσεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, απορρίπτοντας εκ νέου σχετικά αιτήματα.

«Θα ήθελα να το πω ξεκάθαρα: η Bundesbank απορρίπτει το αίτημα για κατάργηση των μετρητών καθώς και για περιορισμούς στην πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών με μετρητά», δήλωσε ο Καρλ-Λούντβιχ Τίλε, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα, ενώ δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία των πολιτών.

Η συζήτηση άνοιξε όταν οικονομολόγοι όπως ο Πέτερ Μόφινγκερ και ο Κένεθ Ρόγκοφ πρότειναν να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, υποστηρίζοντας ότι η αποταμίευση χρήματος θα καταστεί έτσι λιγότερο ελκυστική και θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και η κατανάλωση, ενώ θα διευκολυνθεί η άσκηση νομισματικής πολιτικής. Την πρόταση είχε επικρίνει και ο Πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.


Σύμφωνα με τον κ. Τίλε, έρευνα της Τράπεζας για την συμπεριφορά πληρωμών στην Γερμανία το 2014 έδειξε ότι το 53% των αγαθών και των υπηρεσιών εξοφλούνται με μετρητά. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα το ποσοστό αυτό θα πέσει κάτω του 50%.

Ήδη, όπως είπε, στην Βρετανία και στις Σκανδιναβικές χώρες οι πληρωμές μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου είναι περισσότερο διαδεδομένες από ό,τι στην Γερμανία. Έφερε δε το παράδειγμα της Δανίας, η οποία ενδεχομένως από το 2016 να μην χρειαστεί να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα, λόγω έλλειψης ζήτησης, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαλλάξει τα μικρά καταστήματα από την υποχρέωση να δέχονται μετρητά. Ένας τέτοιος περιορισμός των μετρητών ως νόμιμου μέσου πληρωμής θα ήταν αδιανόητος για την Γερμανία, τόνισε ο τραπεζίτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top