Τα τελευταία χρόνια ακούμε αρκετές αποδεδειγμένες φανφάρες που έχουν να κάνουν με διάφορα οικονομικά μέτρα, για την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής. Φαίνεται ότι κάποιοι «σοφοί» ειδήμονες δεν εντάσσουν ή δεν θέλουν να εντάσσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, κάποιες αραχνιασμένες λίστες που μας έδωσαν οι ξένοι και που περιλαμβάνουν χιλιάδες «πατριώτες» οι οποίοι φυγάδευσαν το μάλλον παράνομο χρήμα τους στο εξωτερικό.

Τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πολύ μελετημένα, ώστε να λεηλατηθεί ακόμα περισσότερο κι ο τελευταίος νόμιμος ιδρώτας των συνειδητών συμπατριωτών μας. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε πρόσφατα δεν θα είναι πλέον αρκετή για να σηκώσει το βάρος της συνεχούς ύφεσης και κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό θα χρειαστεί στο άμεσο χρονικό διάστημα και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Ομως τότε κανείς στρατηγικός επενδυτής δεν θα συμβάλει για το σκοπό αυτό. Τη λύση τότε θα τη δώσουν, παρά τη θέλησή τους, οι μικροκαταθέτες των τραπεζών. Θα παρθούν αναγκαστικά τα χρήματα από τις καταθέσεις τους και θα γίνει το αναπόφευκτο κούρεμα των καταθέσεων. Γι’ αυτό και συνεχίζουν να υπάρχουν τα capital controls στις τράπεζες, για να μπλοκάρουν και να δεσμεύουν τα χρήματα των πολιτών.

Από την άλλη πάλι, για να ελέγχονται όλες οι οικονομικές κινήσεις των πολιτών κι όχι μόνο, εφεύραν το πλαστικό χρήμα μέσω καρτών. Με τον τρόπο αυτό αναγκάζεται ο απλός πολίτης να έχει τα χρήματά του μόνο στις τράπεζες. Χρήματα όμως στο χέρι δεν θα μπορεί να έχει και να τα διακινεί όπως αυτός θέλει, διότι θα απαγορεύεται. Έτσι θα μπορούν να του τα πάρουν ανά πάσα στιγμή. Οσον αφορά τις κάρτες του πλαστικού χρήματος, αυτές δεν παρέχουν καμία ασφάλεια. Ηδη έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο βιντεάκια που δείχνουν διάφορους επιτήδειους με ανάλογες συσκευές υποκλοπής, που περνούν δίπλα μας και μπορούν αφενός να αντιγράφουν την κάρτα κι αφετέρου να υποκλέπτουν τον κωδικό της. Δε χρειάζεται να κλέψει κανείς καμία κάρτα αφού μπορεί να την αντιγράψει.

Οσον αφορά τον κωδικό της κάρτας, αυτόν τον υποκλέπτει. Ετσι κάποιο πρωί ίσως ξυπνήσουμε με μηδενικούς ή χρεωστικούς λογαριασμούς και ξαφνιαστούμε. Η ηλεκτρονική τεχνολογία, η τεχνογνωσία και οι χάκερς βρίσκονται έτη φωτός μπροστά από μία απλή αντιγραφή κάρτας και μιας απλής υποκλοπής του κωδικού της. Ήδη θα αρχίσουν να πωλούνται στο παράνομο εμπόριο τέτοιες συσκευές και οι διακινητές τους θα κάνουν χρυσές δουλειές.

Ολα αυτά που αναφέρονται δεν είναι αποκλειστικά απαραίτητο να εκφράζονται από ειδικούς οικονομολόγους και προγραμματιστές ηλεκτρονικής τεχνογνωσίας. Εξάλλου είδαμε τα αποτελέσματα κι όσων ειδικών οικονομολόγων πέρασαν από τον τόπο αυτό. Είναι γνώση και διαπιστώσεις ενός απλού αλλά καλά ενημερωμένου πολίτη που απλά νοιάζεται για την πατρίδα και τους συμπατριώτες του.

Εκείνο που μένει λοιπόν στον κάθε πολίτη, ώστε να αποφύγει μία τέτοια δυσάρεστη εμπειρία είναι να αποφεύγει να συναλλάσσεται με πλαστικό χρήμα και κάρτες. Είναι παράλογο κι ανήθικο, από τη μία να αναγκάζεται και να εκβιάζεται κάποιος να έχει τα χρήματά του στις τράπεζες, από την άλλη να μη μπορεί να έχει τα χρήματά του όποτε θέλει κι από την άλλη να αναγκάζεται να διακινεί απρόσωπο πλαστικό χρήμα που δεν εγγυάται καμία ασφάλεια. Επόμενο είναι ο πολίτης να εφαρμόζει στην καθημερινότητά του τη λαϊκή ρήση «κάλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρι». Θα πουλάει φθηνότερα λοιπόν όταν θα εισπράττει πραγματικό ρευστό χρήμα, παρά να διακινδυνεύει τα χειρότερα. Κι ο αγοραστής βέβαια θα κερδίζει καλύτερες τιμές, όταν θα διαθέτει ρευστό χρήμα. Οσο για τις απροσδιόριστες φοροελαφρύνσεις για το αφορολόγητο που ακούμε σε διάφορες εξαγγελίες, ας μη συνεχίζουμε να γελιόμαστε κι ας μη παρασυρόμαστε από τις δόλιες προπαγάνδες.

Η μεγάλη φοροδιαφυγή μπορεί να αναζητηθεί στις λίστες των μεγαλοκαταθετών στις ξένες τράπεζες που ίσως να προήλθε από μίζες και κομπίνες εις βάρος του ελληνικού λαού και του δημοσίου. Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η δίωξη του στραγγισμένου και ταπεινωμένου Ελληνα πολίτη, διότι ακόμα και η σημερινή επιβίωσή του θα γίνει κάποια στιγμή το μεγάλο ζητούμενο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top