σχόλιο ID-ont: σχόλιο αναγνώστη της ιστοσελίδας από όπου πήραμε το δημοσίευμα: «Τα μετρητά μας επιτρέπουν να παραμένουμε ανώνυμοι στις καθημερινές συναλλαγές. Σε μία συνταγματική δημοκρατία, αυτή είναι μία ελευθερία που πρέπει να προστατευθεί». Οι Γερμανοί έπιασαν το νόημα με τη μία, οι δικοί μας οι "αριστεροί" γιατί κάνουν πώς δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήματος; Γιατί πλειοδοτούν στο απόλυτο ηλεκτρονικό φακέλωμα;
 
iefimerida.gr: Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία το σχέδιο επιβολής περιορισμών στις συναλλαγές με μετρητά.

Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε την πρόταση να απαγορευθούν οι πληρωμές σε μετρητά άνω των 5.000 ευρώ, για να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος και η οικονομική ενίσχυση της τρομοκρατίας. Ομως, αυτό το σχέδιο προκάλεσε την αντίδραση μίας ευρείας συμμαχίας κομμάτων και όχι μόνο.

Τη Δευτέρα, η Bild δημοσίευσε μία ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Κάτω τα χέρια από τα μετρητά μας». Μάλιστα, ενθαρρύνει τους αναγνώστες να την υπογράψουν, να την κόψουν και να την ταχυδρομήσουν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!

Πολιτικές ομάδες, από τους Πράσινους έως το ακροδεξιό AfD καταδίκασαν τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν και την απαγόρευση των χαρτονομισμάτων 500 ευρώ, χαρακτηρίζοντας το πλάνο ως χτύπημα στην ιδιωτική ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. «Τα μετρητά μας επιτρέπουν να παραμένουμε ανώνυμοι στις καθημερινές συναλλαγές. Σε μία συνταγματική δημοκρατία, αυτή είναι μία ελευθερία που πρέπει να προστατευθεί», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των Πρασίνων, Κονσταντίν φον Νοτζ.

Και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, κράτησε αποστάσεις από τις προτάσεις της κυβέρνησης. «Θα ήταν μοιραίο αν οι πολίτες είχαν την εντύπωση ότι σταδιακά τους αφαιρούν τα μετρητά», δήλωσε στην Bild.

Οι περιορισμοί στις συναλλαγές με μετρητά είναι κάτι που ισχύει σε άλλες χώρες. Στη Γαλλία, το όριο έπεσε από τα 3.000 στα 1.000 ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ στην Ιταλία μειώθηκε στα 999,99 ευρώ το 2011 και ανέβηκε ξανά στα 2.999,99 ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση.

Στη Γερμανία, ένα τέτοιο μέτρο έρχεται σε σύγκρουση με τις συνήθειες των πολιτών. Πρόσφατη μελέτη της Bundesbank έδειξε ότι το 79% των πληρωμών στη χώρα γίνονται με μετρητά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βρετανία για παράδειγμα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48%. Μάλιστα, ακόμη και οι νεαρές ηλικίες, 14-24 ετών, προτιμούν τα μετρητά από τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, κατά τα δύο τρίτα.

http://www.iefimerida.gr/news/249992/i-bild-vazei-toys-germanoys-na-steiloyn-gramma-ston-soimple-kato-ta-heria-apo-ta-metrita#ixzz3zbpnAdEO

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top