σχόλιο ID-ont: Όχι μόνο αυτή η απάτη. Υπάρχει και αυτή ΕΔΩ:

protothema.gr: Δείτε τις φωτογραφίες - Πώς οι επιτήδειοι μπορούν να κλέψουν χρήματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τον κάτοχο της κάρτας. 

Τους κινδύνους που ενδέχεται να διατρέχουν οι κάτοχοι κάρτας ανέπαφων συναλλαγών αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, έπειτα από επισήμανση Βρετανού πολίτη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πολ Τζάρβις ανήρτησε στο προφίλ του στο Facebook μία φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος ενώ επέβαινε σε συρμό του μετρό είχε σε λειτουργία ένα φορητό τερματικό αποδοχής καρτών POS (Point of Sale).
 
Ο Τζάρβις, λοιπόν, σχολίασε πως ο νεαρός είχε θέσει σε λειτουργία το μηχάνημα για να κλέψει χρήματα από τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, εν αγνοία των συνεπιβατών του.

 
«Αυτός ο τύπος εντοπίστηκε να τριγυρίζει με ένα μηχάνημα POS. Αυτό που χρειάζεται μόνο να κάνει είναι να πατήσει το κουμπί για τα ποσά μικρότερα των 30 λιρών και μετά να αγγίξει το μηχάνημα στην τσέπη που βρίσκεται το πορτοφόλι σας», γράφει ο Βρετανός.

«Τσινγκ! Μόλις χρεωθήκατε αυτόματα στην κάρτα σας. Το δοκιμάσαμε στην παμπ με το δικό τους POS και λειτούργησε», συνέχισε στην ανάρτησή του ο Τζάρβις.


Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, για τις συναλλαγές μέχρι 30 λιρών, ο κάτοχος της κάρτας δεν είναι υποχρεωμένος να πληκτρολογήσει τον κωδικό του στο τερματικό αποδοχής καρτών, επομένως, δίχως να το γνωρίζει μπορεί να… χρηματοδοτεί τους επιτηδείους που διαθέτουν ένα φορητό POS και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
 
Την ίδια στιγμή, δεν είναι απαραίτητη ούτε η αυτόματη έγκριση των τραπεζών για την συναλλαγή, γεγονός που όπως τονίζει ο Telegraph, οι αγορές ενδέχεται να μην εμφανίζονται στον λογαριασμό του κατόχου κάρτας για αρκετό καιρό αφού έχει δηλωθεί κλοπή ή απώλεια κάρτας, στοιχείο που δίνει στους κλέφτες τη δυνατότητα να δράσουν ανενόχλητοι.

 
Εξάλλου, η Βασιλική Τράπεζα της Σκωτίας (Royal Bank of Scotland) και η Εθνική Τράπεζα Γουέστμινστερ (National Westminster Bank) παραδέχθηκαν πως «στη θεωρία ένας μικρός αριθμός συναλλαγών με “contactless” κάρτα μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν δοθεί εντολή για ακύρωση κάρτας».

 
Όσο για τις πιστωτικές της Barclaycard επισημαίνεται πως όταν ένας πελάτης δηλώσει κλοπή ή απώλεια τίθεται σε εφαρμογή μηχανισμός ακύρωσης, ωστόσο, κάποιες από τις ανέπαφες συναλλαγές που πραγματοποιούνται μπορεί να μην εμφανιστούν στο λογαριασμό του πελάτη μέχρι την εφαρμογή της ακύρωσης της κάρτας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η Πειραιώς μου πρότεινε να κάνω ασφάλεια 25 ευρώ για το πρόβλημα των ἀνέπαφων ἐπαφώ, Το εθεσε σαν ασφάλεια στην περίπτωση που χάσω την κάρτα.

αμφοτεροδέξιος είπε...

Ενημερώνω...http://amfoterodexios.blogspot.gr/2016/02/pos.html

Ανώνυμος είπε...

Καλώς ή κακώς οι κάρτες αυτές δεν αντικαθιστούνται από τις τράπεζες. Ένας τρόπος να προστατευτείτε είναι να τις τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο. Άλλος τρόπος να αγοράσετε κάποιο ειδικό πορτοφόλι ή θήκη για ανέπαφη κάρτα με ειδική προστασία από σελίδες όπως http://safewallet.gr

Δημοσίευση σχολίου

top