Το NBC News συνεχίζει την προσπάθειά του να μας εξοικειώσει με την ιδέα της εμφύτευσης microchip σε ανθρώπους, προβάλλοντας ένα ρεπορτάζ το οποίο ισχυρίζεται ότι στα παιδιά θα εμφυτευθεί microchip μια μέρα "μάλλον γρήγορα παρά αργά" (‘sooner rather than later’) και ότι οι Αμερικανοί (και κατ' επέκταση όλοι μας) θα το αποδεχθούν γιατί έτσι θα είναι τα παιδιά πιο "ασφαλή".
 
Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας αυτό που είχε πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: "Όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια." ('Those who give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.’ Benjamin Franklin.)

Γιατί δεν προβληματίζεται η δημοσιογράφος (Melanie Michael): Μήπως αυτά τα τσιπάκια τελικά φανούν περισσότερο "χρήσιμα" σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κακό στα παιδιά (predators) παρά σε αυτούς που θέλουν να τα προστατεύσουν; Τα στοιχεία της θέσης του παιδιού, κάθε στιγμή και κάθε μέρα, συλλέγονται σε βάσεις δεδομένων, διαρροή των οποίων δυνητικά μπορεί να είναι καταστροφική για την οικογένεια, γιατί αποκαλύπτουν τόπο διαμονής, σχολείο φοίτησης, συνήθειες μετακίνησης, διαδρομές κ.ο.κ.


Ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν πρόσφατα 9 ευπάθειες σε μια σειρά λαμπτήρων της εταιρείας Osram, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο.

Οι ευπάθειες στα προϊόντα της σειράς Lightify θα μπορούσαν να δώσουν σε χάκερς τη δυνατότητα πρόσβασης στο Wi - Fi ενός οικιακού δικτύου με το ενδεχόμενο να λειτουργούν τα φώτα ενός σπιτιού χωρίς φυσικά την άδεια του ιδιοκτήτη.

«Τα τρωτά αυτά σημεία θα μπορούσαν να παράσχουν σε κάποιον πρόσβαση ώστε να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το ίδιο το δίκτυο και αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η καθηγήτρια Άντζελα Σάσε του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας.

Από την πλευρά της η Osram αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι η «πλειονότητα» των προβλημάτων θα μπορούσαν να διορθωθούν μέσω μιας αναβάθμισης στο λογισμικό, η οποία θα είναι διαθέσιμη τον Αύγουστο, ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί το διορθωτικό για 4 από τις ευπάθειες.

σχόλιο ID-ont: Γι' αυτό μια μέρα οι Τράπεζες θα απαιτήσουν να μην χρησιμοποιούμε Κάρτες με pin, αλλά κάτι άλλο (τι άραγε; τι κάνει νιαου-νιάου στα κεραμίδια;)



Κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε τα κόλπα που χρησιμοποιούν συμμορίες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη για να κλέψουν τα λεφτά από ανθρώπους που κάνουν αυτόματη ανάληψη από ATM.

Στην Αγγλία οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών όπου σε λίγα λεφτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά οι επιδέξιοι κακοποιοί καταφέρνουν να αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να προετοιμάσει και «υποψιάσει» τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.

Αυτό που ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα έχει γιγαντωθεί πλέον σε μία τεράστια βάση δεδομένων προσωπικών δεδομένων χωρίς προηγούμενη δημόσια συζήτηση ή νόμιμη συγκατάθεση, καταγγέλει η αμερικανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων. Το FBI απαντά πως χρησιμοποιεί βιομετρικά δεδομένα συλληφθέντων, με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη καλύτερων τεχνολογιών οπτικής σάρωσης της ίριδας.

Το FBI έχει συγκεντρώσει δεδομένα από τις ίριδες τουλάχιστον 430.000 ανθρώπων τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του τεχνολογικού ιστότοπου The Verge. Αυτό που ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα έχει γιγαντωθεί πλέον σε μία τεράστια βάση προσωπικών δεδομένων χωρίς προηγούμενη δημόσια συζήτηση ή νόμιμη συγκατάθεση, σχολιάζει η αμερικανική ένωση πολιτικών δικαιωμάτων.

Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2013 σε συνεργασία με τα παραρτήματα του FBI στο Τέξας, το Μιζούρι και την Καλιφόρνια. Τα επίμαχα βιομετρικά δεδομένα, ανήκουν αποκλειστικά σε ύποπτους και συλληφθέντες για εγκληματικές πράξεις της τελευταίας τριετίας. Σύμφωνα με τα αρχεία που δημοσιοποιεί σήμερα το Verge, μόνο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας συλλέγονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, τα δεδομένα από τις ίριδες 189 κρατουμένων.

Ποιος φοβάται τα μετρητά;


σχόλιο ID-ont: Εξαιρετικό, νηφάλιο, πλήρες επιχειρημάτων.

Πλησιάζει ο χρόνος της κατάθεσης νομοσχεδίου για τον περιορισμό των πληρωμών με μετρητά. Οι αντιφάσεις και η προχειρότητα του νομοσχεδίου είναι εμφανείς ήδη από τις πρώτες πληροφορίες. Ας αναφερθεί μόνον η πλέον εμφανής: Το χτίσιμο του αφορολόγητου για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ φέρεται να απαιτεί διατραπεζικές δαπάνες άνω του 30% του εισοδήματος. Όμως με εισόδημα 40.000 ευρώ, ο μισθωτός δεν έχει πια καθόλου αφορολόγητο. Πώς λοιπόν θα δίδεται κίνητρο;

Προχειρότητες και αντινομίες αυτού του είδους μαρτυρούν μόνον ένα: Άνευ ορίων αμηχανία εκ μέρους του συστήματος του Υπουργείου Οικονομικών (μέρος του οποίου τυγχάνει εκ της επαγγελματικής καταγωγής του ο σημερινός Υφυπουργός Οικονομικών) ενώπιον της οικονομικής ελευθερίας. Την οποία δεν γνωρίζουν ούτε πώς να διαχειριστούν φορολογικά, ούτε πώς να σεβαστούν, ώστε να μην πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Λίγες ημέρες μετά την επιβολή των capital controls πέρυσι, επιφανές τότε μέλος του κυβερνώντος κόμματος διετείνετο ότι ο λαός "συνήθισε" την επιβολή των capital controls. Αν όμως παρατηρήσει κανείς τις ουρές στα ΑΤΜ τέλη και αρχές κάθε μήνα, δίδεται η αντίθετη εντύπωση: Οι άνθρωποι σπεύδουν να σηκώσουν τα λεφτά τους από την τράπεζα αμέσως μόλις κατατεθούν. Το ρεπορτάζ φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες εξακολουθούν, έναν χρόνο μετά, να εξαντλούν το όριο ανάληψης των 420 ευρώ ανά εβδομάδα. Γιατί όμως, αν "ο λαός συνήθισε";

Η προπαγάνδα – απάτη για την πάταξη της φοροδιαφυγής και η πραγματικότητα

Η λαϊκή παροιμία λέει «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Κάπως έτσι «κυβέρνηση» και «τερατόικα» αφού επέβαλαν τα capital controls επεξεργάζονται νέες μεθόδους για να μείνουν μόνιμα σε εφαρμογή, στο «πειραματόζωο» που λέγεται Ελλάδα και ελληνικός λαός. Με αφορμή την αυξημένη χρήση του πλαστικού χρήματος μετά την επιβολή των capital controls και με το πρόσχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής ξεκινούν το νέο «προαπαιτούμενο» την «υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS)».

Όπως γράφει ο κ. Παπαδημούλης (στο www.euro2day.gr στις 15/10/2015) «Αυτή η “βίαιη” -ώς ένα βαθμό- στροφή των Ελλήνων καταναλωτών και εμπόρων στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και τραπεζικών καρτών θα πρέπει τώρα να συμπληρωθεί από μια ολοκληρωμένη κυβερνητική πολιτική που θα ενισχύει αυτές τις τάσεις και θα δίνει τα κατάλληλα κίνητρα και αντικίνητρα για την επέκταση της χρήσης εναλλακτικών, έναντι των ρευστών, μέσων πληρωμών». Έτσι, λοιπόν, γράφει και επιχειρηματολογεί για την «επιλογή της κυβέρνησης για επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών και πιστωτικών καρτών, ως ένα σημαντικό μέτρο περιορισμού της φοροδιαφυγής».

Για το σκοπό αυτό συστήνεται ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαστεί το θέμα με σαφή εντολή την «υποχρεωτική χρήση καρτών». Το σχέδιο αυτό, αφού εγκριθεί από τους πιστωτές θα πάει προς τυπική «έγκριση» στη «Βουλή».

Έρευνα δείχνει ότι οι χρήστες του Διαδικτύου στρέφονται σε μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, για να κρατήσουν την ιδιωτική τους ζωή και τα προσωπικά τους δεδομένα ασφαλή.
 
Το 22% των Ευρωπαίων παραδέχεται ότι καλύπτει την webcam του, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς ότι η κάλυψη μιας webcam δεν μπορεί να αποτρέψει την υποκλοπή ήχου και να προστατεύσει τους χρήστες από το να τους ακούσουν χάκερ ή κακόβουλες ομάδες.

Επίσης, πάνω από το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου (27%) αποθηκεύει τα ευαίσθητα δεδομένα του σε συσκευές που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό εγγυάται την προστασία των δεδομένων του. Ωστόσο, παρότι η θεωρία αυτή στηρίζεται στη λογική, όντας ταυτόχρονα απαραίτητη για τη διασφάλιση των αντιγράφων ασφαλείας από τις επιπτώσεις μιας επίθεσης με ransomware πρόγραμμα, μια συσκευή μπορεί να «μολυνθεί» μέσω ενός συνδεδεμένου smartphone ή USB stick ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Τη σχετική αποκάλυψη-προειδοποίηση έκαναν για πρώτη φορά ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι, συνδυάζοντας δεδομένα από τους ενσωματωμένους αισθητήρες σε αυτές τις «φορητές» συσκευές, κατάφεραν -με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού αλγόριθμου- να «σπάσουν» τα passwords και τα ΡΙΝ

Τα «έξυπνα» ρολόγια (smartwatches) και οι άλλες συσκευές που φοριούνται (wearables), όπως όσες καταγράφουν ζωτικούς δείκτες της φυσικής κατάστασης (fitness trackers), μπορούν να προδώσουν τους προσωπικούς κωδικούς των χρηστών, όπως στα ΑΤΜ των τραπεζών.

Τη σχετική αποκάλυψη-προειδοποίηση έκαναν για πρώτη φορά ερευνητές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι, συνδυάζοντας δεδομένα από τους ενσωματωμένους αισθητήρες σε αυτές τις «φορητές» συσκευές, κατάφεραν -με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού αλγόριθμου- να «σπάσουν» τα passwords και τα ΡΙΝ.

 

σχόλιο ID-ont: Ποιές είναι οι συνέπειες από την ανεξέλεγκτη, μαζική, κρατική συλλογή προσωπικών δεδομένων;Γίνεται πάντα νόμιμα και για το καλό μας;
-Πόσο προστατεύεται η προσωπική ζωή των πολιτών από παράνομες πρακτικές του κράτους;
-Που οδηγούνται οι κοινωνίες όταν χρησιμοποιούνται προγράμματα μαζικής καταγραφής/ανάλυσης/παρακολούθησης;
-Είναι πάντοτε αποτελεσματικά τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης; -Απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις;
-Με την μαζική παρακολούθηση τηρείται η αρχή της αναλογικότητας;
-Είναι σωστό ή λάθος το επιχείρημα "δεν έχω τίποτα να κρύψω, οπότε δεν με νοιάζει εάν με παρακολουθούν";

Ένα εξαιρετικό video για τις πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόζει το κράτος και το προς τι κοινωνίες οδεύουμε…
top