Τα όσα αφήνεται να διαρρεύσουν από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών για το υποχρεωτικό για όλους από τον Φεβρουάριο του 2017 Περιουσιολόγιο μπορούν να χαρακτηριστούν απλά δόλιες ανοησίες.

Λένε, π.χ., οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν όλα τα μετρητά που έχουν, ακόμη και 100 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μετρητά που βρίσκονται στην τσέπη και όχι στο στρώμα και που η διάρκεια κατοχής τους προτού ξοδευτούν δεν ξεπερνά τις μερικές μέρες στην καλύτερη περίπτωση. Λένε επίσης ότι η δήλωση του Περιουσιολογίου δεν θα γίνεται κάθε χρόνο, αλλά όταν υπάρχει αλλαγή. Αν δηλαδή την επόμενη χρονιά ο φορολογούμενος έχει 150 ή 50 ευρώ στην τσέπη, θα πρέπει πάλι να κάνει δήλωση. Για την ακρίβεια, λένε ότι αν υπάρξει μεταβολή της περιουσίας θα πρέπει μέσα σε έναν μήνα να γίνει ηλεκτρονικά τροποιητική δήλωση. Κάθε μήνα αυτή τη δουλειά θα κάνουμε;

Πρέπει επίσης να δηλωθούν τα τιμαλφή. Ποια τιμαλφή; Τι είναι τα τιμαλφή, πώς ορίζονται, πώς αποτιμώνται; Πόσο κάνει ένα παλιό χρυσό δαχτυλίδι της γιαγιάς, πόσο μια ασημένια φρουτιέρα, πόσο ένας πίνακας ζωγραφικής που βρίσκεται στον τοίχο του οικογενειακού σπιτιού κάποιες δεκαετίες;

Οι υπολογιστές του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και οργανώσεων σχετικών με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν μπει στο στόχαστρο χάκερ, είπαν πηγές που έχουν γνώση των επιθέσεων, χθες.

Η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τουλάχιστον ενός μέλους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ έχει μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό από το 2015 και στέλνει κακόβουλα μηνύματα σε συναδέλφους του, σύμφωνα με μέλος της ομάδας και έναν εξωτερικό ειδικό στο θέμα. Δεν είναι σαφές εάν οι χάκερ κατάφεραν να διεισδύσουν στους υπολογιστές της εκστρατείας.

Τον μήνα αυτό, αμερικανοί ειδικοί επί θεμάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είπαν ότι, αρχής γενομένης από πέρσι, χάκερ διείσδυσαν σε υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, του προσωπικού της εκστρατείας της Δημοκρατικής υποψήφιας Χίλαρι Κλίντον, και της επιτροπής ανεύρεσης προεκλογικών πόρων του κόμματος στο Κογκρέσο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν συμπεράνει ότι η ευθύνη για την παραβίαση των υπολογιστών βαρύνει τη Ρωσία ή οντότητες εξουσιοδοτημένες από τη Ρωσία, ωθώντας μερικούς Δημοκράτες και αξιωματούχους κυβερνοασφάλειας στην κυβέρνηση Ομπάμα να καλέσουν για δημόσια απόδοση ευθυνών στη Ρωσία. Αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν απορρίψει της κατηγορίες ως παράλογες, αλλά η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από παραβιάσεις δεδομένων από ξένες δυνάμεις για να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. 


Μετά τη στοχοποίηση των Δημοκρατικών, η ίδια ομάδα Ρώσων χάκερς άρχισε να δημοσιεύει μυστικά στελέχους του ΝΑΤΟ, του Τζορτζ Σόρος και ενός μέλους της προεκλογικής καμπάνιας της Κλίντον. Ευρεία η ατζέντα των χάκερς, τονίζουν οι ειδικοί.
 
Ο ιστότοπος DCLeaks.com άρχισε αναρτήσεις απόρρητων πληροφοριών ενός ανώτατου στελέχους του ΝΑΤΟ, του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος και ενός εθελοντή από τους κόλπους της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, μεταδίδει το Bloomberg.

Ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας υποστηρίζουν ότι το site, δίνει ενδείξεις ότι στο χάκινγκ εμπλέκεται η ίδια ομάδα Ρώσων που στοχοποίησε πολιτικές οργανώσεις των Δημοκρατικών και έδωσε στη δημοσιότητα 20.000 απόρρητα e-mails τους μέσω του WikiLeaks πριν από κάποιες εβδομάδες.

Οι ηλεκτρονικές επιστολές και τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο DCLeaks στις αρχές Ιουνίου, υπονοούν ότι οι χάκερς μάλλον έχουν μια ευρύτερη ατζέντα από το να επηρεάσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι στόχοι τους φαίνεται να περιλαμβάνουν από την πολιτική της διακυβέρνησης Ομπάμα για τη Ρωσία, μέχρι αποκαλύψεις για μυστικά κλιμάκια εξουσίας στην Ουάσινγκτον.

Τα ντοκουμέντα, επίσης, δείχνουν ότι ενδεχομένως οι χάκερς έχουν πολύ ακόμη αδημοσίευτο υλικό.

Εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα εταιρειών και fund που διευθύνει ο δισεκατομμυριούχος «γκουρού των επενδύσεων», Τζορτζ Σόρος, διέρρευσαν την Κυριακή στο διαδίκτυο. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έπεσε θύμα χάκερ και 2.576 φάκελοι εγγράφων δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ομάδα DCLeaks.

Πρόκειται για μία ομάδα χάκερ οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως ακτιβιστές που σέβονται και εκτιμούν την ελευθερία του λόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διακυβέρνησης από τον λαό.

Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ενημέρωσαν μια ομάδα μελών του Κογκρέσου πέρσι ότι Ρώσοι χάκερ είχαν ξεκινήσει διαδικτυακές επιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, είπαν τρεις γνώστες του θέματος χθες, αλλά τα μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούσαν να προειδοποιήσουν το κόμμα για την προσπάθεια υποκλοπής στοιχείων τους γιατί οι πληροφορίες που είχαν λάβει ήταν άκρως μυστικές.

Η κοινοποίηση των άκρως μυστικών πληροφοριών θα αποκάλυπτε τη συνεχή παρακολούθηση των επιθέσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τις πηγές πληροφοριών και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για την διαπίστωση των υποκλοπών.

Στις πληροφορίες είχαν προστεθεί και περαιτέρω περιορισμοί ώστε μόνο ένας μικρός αριθμός αξιωματούχων ήταν ενήμεροι ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν διαπιστώσει πως δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ή αντιπρόσωποί τους είχαν στοχεύσει την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών (ΕΕΔ), την κεντρική οργάνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών μερικές φορές καθυστερούν την ενημέρωση των στόχων για τις κυβερνοεπιθέσεις που υφίστανται από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών κάτω από παρόμοιες συνθήκες, είπαν αξιωματούχοι.

Η παραβίαση των δεδομένων των Δημοκρατικών και η σύνδεση της υποκλοπής με τους Ρώσους δεν γνωστοποιήθηκε μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα όταν η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) ανακοίνωσε ότι διερευνούσε μια κυβερνοεπίθεση στην ΕΕΔ. (Η Επιτροπή δεν απάντηση σε αίτηση δήλωσης από το πρακτορείο Reuters.)

Θύμα κυβερνοπειρατείας φαίνεται ότι έπεσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) των ΗΠΑ, το εύρος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας της οποίας αποκαλύφθηκε από τον πρώην σύμβουλό της Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μια μυστηριώδης ομάδα χάκερ, η οποία αυτοαποκαλείται Shadow Brokers, ανήρτησε στο διαδίκτυο κώδικα που μοιάζει να ανήκει σε προγράμματα που είχαν στόχο να παραβιάζουν τα τείχη προστασίας (firewalls) των κυβερνήσεων διαφόρων κρατών που θεωρούνται αντίπαλα των ΗΠΑ, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, αλλά και χώρες που θεωρούνται εχθρικές, όπως το Ιράν, σύμφωνα με ειδικούς οι οποίοι ερωτήθηκαν από τις εφημερίδες New York Times και Washington Post.

Μέχρι στιγμής η NSA δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι χάκερ αυτοί ανήρτησαν δύο φακέλους, ο ένας εκ των οποίων είναι ελεύθερα προσβάσιμος και ο δεύτερος κρυπτογραφημένος.

Ανέφεραν ότι θα δώσουν περισσότερα στοιχεία με αντάλλαγμα 1 εκατομμύριο bitcoin, το ηλεκτρονικό νόμισμα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ένα bitcoin είχε νωρίτερα σήμερα αξία περίπου 575 δολαρίων.

σχόλιο ID-ont: Κι άλλος, χρόνια υποστηρικτής του πλαστικού χρήματος, βάζει τώρα δεύτερες σκέψεις για την υποχρεωτικότητά του στις συναλλαγές. Διαβάστε το άρθρο, δείτε ιδιαίτερα τα υπογραμμισμένα από το blog μας σημεία:

Όταν το πρόστιμο που ορίζεις σε μία επιχείρηση για την μη έκδοση αποδείξεων είναι μόλις ένα ποσοστό επί της αξίας της απόδειξης που «πιάστηκε», τότε είναι σαν να δίνεις το σύνθημα για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Διότι αυτό συνέβαινε μέχρι χτες! Κι εδώ υπάρχει ένα τεράστιο «γιατί». Διότι δεν είναι άσχετοι οι άνθρωποι που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις.

Τώρα έχουν βγάλει τον ελεγκτικό μηχανισμό  και απειλεί με λουκέτο όποια επιχείρηση δεν εκδίδει αποδείξεις. Μέχρι πρόσφατα συνέβαινε κάτι άλλο! Είχαν μειωθεί τόσο πολύ τα πρόστιμα, που ήταν προτιμότερο για μία επιχείρηση του τουριστικού κλάδου να μην εκδίδει αποδείξεις από το να πιαστεί μία φορά στο τόσο και να πληρώσει πρόστιμο για εκείνη και μόνο την μία φορά. Και μάλιστα πρόστιμο που αντιστοιχούσε σε ένα μέρος του ΦΠΑ που δεν εισπράχτηκε για λογαριασμό του κράτους.

Να το πούμε πιο απλά: Σε μία απόδειξη 100 ευρώ ο ΦΠΑ είναι περίπου 19  ευρώ. Την ώρα που έμπαινε λοιπόν η εφορία ο εστιάτορας θα πλήρωνε για εκείνη την απόδειξη αυτά τα 19 ευρώ και ένα επιπλέον μικρό πρόστιμο (το 50% της αξίας του ΦΠΑ δηλαδή 9,5 ευρώ επιπλέον). Εσείς τι θα κάνατε στην θέση του;

Η νέα αυτή τακτική των αρμόδιων υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα να φουντώσει η φοροδιαφυγή στην καρδιά του καλοκαιριού. Κι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε περιοχές όπως η Μύκονος οι επιχειρήσεις εμφάνισαν ιδιαίτερα μειωμένους τζίρους. Γιατί άραγε ο κ. Αλεξιάδης αποφάσισε μία τέτοια πολιτική; Είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στους  επιχειρηματίες; Μας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο κάτι τέτοιο και με δεδομένο το γεγονός ότι ο ίδιος είναι εφοριακός και ξέρει καλά τα κατατόπια. Δεν μπορεί να μην είχε καν φοβηθεί για το τι θα συνέβαινε από την υπερβολική χαλάρωση των σχοινιών…

Εκτός κι αν ήθελαν αυτό ακριβώς! Να αποδειχτεί ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και φορολογουμένων και να περάσουμε έτσι πιο εύκολα στην εποχή του πλαστικού χρήματος. Να είναι δηλαδή υποχρεωτική η χρήση κάρτας για όλες τις συναλλαγές. Είναι ένα σενάριο. Είναι όμως το μόνο λογικό σενάριο.  Μέχρι να βρούμε μία άλλη πειστική απάντηση, θα μας επιτρέψετε να του δίδουμε αυξημένες πιθανότητες. Διότι χαζοί δεν είναι, ούτε και άσχετοι.

Βλέπουμε πολλούς να στηρίζουν την λογική της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Και μάλιστα να το εμφανίζουν ως μεγάλη μεταρρυθμιστική κίνηση. Πιστεύω ότι κάνουν λάθος. Ότι κάθε τις που ενδυναμώνει τον έλεγχο του κράτους στην καθημερινή μας ζωή είναι ένα επιπλέον βήμα προς την εκμηδένιση των ατομικών μας δικαιωμάτων. Τα όσα συνέβησαν με τις αποδείξεις το αποδεικνύουν! Η φοροδιαφυγή δεν αυξήθηκε επειδή οι συναλλαγές γινόντουσαν με φυσικό χρήμα, αλλά διότι το ίδιο το υπουργείο έκλεισε το μάτι στους επαγγελματίες!




Ο κος Θεοχάρης, πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, πρώην βουλευτής του Ποταμιού και νυν βουλευτής νεοϊδρυθέντος κόμματος, εξηγεί στο ΒΗΜΑ FM, γιατί είναι κακή ιδέα να υποβάλλουμε μέσω internet στο Υπουργείο Οικονομικών, τα κινητά περιουσιακά μας στοιχεία υψηλής αξίας, συμπεριλαμβανομένων των μετρητών άνω κάποιου ποσού.

Ο κος Θεοχάρης προτάσσει δύο λόγους: α) τα στοιχεία αυτά διαρρέουν, οπότε οι σύγχρονοι κλέφτες θα μπορούν να μπουκάρουν στοχευμένα στα σπίτια όσων έχουν δηλώσει ότι έχουν μετρητά στο σεντούκι και όχι τυχαία όπως γίνεται έως σήμερα, και β) δεν μπορεί να υποβληθούν σε ταλαιπωρία 10 εκ Έλληνες για να πιάσουμε 1.000 – παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Εμείς από την πλευρά μας θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας που πρώτη φορά ακούμε πολιτικό να υιοθετεί τα επιχειρήματα που χρόνια τώρα εμείς προβάλλουμε ενάντια στην Κάρτα του Πολίτη και στην συλλογή, καταγραφή και ενοποίηση (πόσο μάλλον με έναν κωδικό) των στοιχείων των πολιτών.

Βεβαίως όταν είχε κρατική θέση, δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη μας κάποια αντίστοιχη δήλωσή του. Ας είναι, … κάλιο αργά παρά ποτέ…

σχόλιο ID-ont: ΔΕΝ θα μείνουν στα τσιπάκια! Τα τσιπάκια είναι μόνο η αρχή. Έτσι και τα αποδεχθούμε στη ζωή μας, τότε θα ξεκινήσει μια τρελή κατηφόρα παράδοσης όλων των βιομετρικών μας στοιχείων... Ορίστε, η Καθημερινή παρουσιάζει τους νέους, "πιο ασφαλείς", τρόπους πληρωμών:

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο πιο ασφαλής τρόπος πληρωμών

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Visa, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δείχνουν ενδιαφέρον στη χρήση βιομετρικών στοιχείων για τις πληρωμές τους. Σχεδόν τα 3/4 θεωρούν ασφαλή την πιστοποίηση, όπου ένα βιομετρικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συσκευή πληρωμών. Η πιστοποίηση περιλαμβάνει κάτι που έχεις, όπως μια κάρτα ή μια φορητή συσκευή, κάτι που είσαι, όπως ένα βιομετρικό στοιχείο, ή κάτι που ξέρεις, όπως το PIN ή κωδικός. Πάνω από τα 2/3 θέλουν να χρησιμοποιήσουν βιομετρικά στοιχεία ως μέθοδο πιστοποίησης πληρωμών. Οι έμποροι, είτε online είτε σε φυσικό περιβάλλον, θα είναι οι πιο κερδισμένοι καθώς το 1/3 των καταναλωτών έχει εγκαταλείψει μια αγορά λόγω της διαδικασίας πληρωμών. Ο Jonathan Vaux, Executive Director of Innovation Partnerships, ανέφερε: «Η βιομετρική ταυτοποίηση και πιστοποίηση έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στον χώρο των πληρωμών γιατί προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης της εμπειρίας του πελάτη. Η έρευνά μας δείχνει ότι τα βιομετρικά στοιχεία αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο ως αξιόπιστος τρόπος πιστοποίησης καθώς οι χρήστες εξοικειώνονται με τη χρήση αυτών των δυνατοτήτων στις συσκευές τους.

Αν και υποστηρικτής του ηλεκτρονικού χρήματος, κάνει αναφορές σε αρνητικά του. Για ξεκάρφωμα ή για να λοιδορήσει σε επόμενο στάδιο; Μακάρι τίποτα από τα δύο και να πιστεύει αυτά που γράφει, γιατί ότι όντως αποτελούν αρνητικά του ηλεκτρονικού χρήματος:

"...........
Όταν ο κρατικός υπάλληλος εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή σου με τις traceable αγορές, τότε θα σας πω τί εστί καθεστώς.

Επίσης όταν οι υπάλληλοι της ΓΓΠΣ πουλήσουν λαθραία την database σε επιχειρήσεις ή τράπεζες ή λωποδύτες, που θα ξέρουν πότε αγόρασες το κόσμημα στη γυναίκα σου και πότε έχει περίοδο, να σας δω πως θα κλαίτε.

H ιδιωτικότητα είναι από τα ακρογωνιαία ανθρώπινα δικαιώματα, και ουσιαστικά καταρρίπτεται με αυτή την τροπή.
..............." 

top