Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο συναντήθηκε, μετά από προτροπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με έναν από τους βασικούς αρνητές της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο πολλαπλές πηγές.

Ο Τραμπ προχώρησε στην ασυνήθιστη παρότρυνση προς τον Πομπέο να συναντήσει τον πρώην εργαζόμενο στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) επί τη βάσει της υπόθεσης ότι η διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν εσωτερική υπόθεση κι όχι κυβερνοεπίθεση που πραγματοποίησαν Ρώσοι χάκερς.

Πρόκειται για τον Γουίλιαμ Μπίνεϊ, πρώην υπάλληλο στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε στο CNN ότι συναντήθηκε με τον Πομπέο για περίπου μία ώρα στις 24 Οκτωβρίου. Η συνάντηση αυτή έγινε παρά το γεγονός ότι η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχε δημοσιεύσει έκθεσή της στις αρχές 2017, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία είχε εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η CIA ανακοίνωσε ότι ο Πομπέο “υποστηρίζει και υποστήριζε πάντα το πόρισμα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο".


Από την πλευρά του ο Μπίνεϊ υποστηρίζει ότι η υποκλοπή και η δημοσιοποίηση των χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) έγινε από έναν εργαζόμενο της. Δήλωσε μάλιστα στο CNN ότι ο Πομπέο ξεκίνησε την συνάντηση που είχε μαζί του, λέγοντας ότι “ο πρόεδρος μου είπε ότι πρέπει να σου μιλήσω”.

Πηγές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στο CNN ότι αρκετοί είναι αυτοί εντός της CIA που δεν αισθάνονται άνετα με τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Ο Πομπέο δήλωσε στον Μπίνεϊ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του τελευταίου, ότι θα ήθελε να συναντηθεί με εκπροσώπους τόσο με το FBI όσο και με την NSA. "Όλη η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών χρειάζεται να πει την αλήθεια, όλη την αλήθεια και τίποτα περισσότερο, μόνο την αλήθεια στον αμερικανικό λαό”, σχολίασε ο Μπίνεϊ στον Πομπέο, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο επικεφαλής της CIA κατανόησε την κατάσταση.

Από την μεριά του, ο πρόεδρος Τραμπ έχει πολλές φορές αμφισβητήσει την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία.

Στην διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας (26 Σεπτεμβρίου 2016) για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 ο Τραμπ είχε δηλώσει: “Δε νομίζω ότι κάποιος γνωρίζει πως ήταν η Ρωσία που έκανε τις υποκλοπές στην DNC”. Και συνέχισε: “Εννοώ ότι μπορεί να ήταν η Ρωσία, αλλά θα μπορούσε να ήταν και η Κίνα. Θα μπορούσαν να το έχουν πράξει κι άλλοι πολλοί άνθρωποι. Θα μπορούσε επίσης να είναι κάποιος που κάθεται στο κρεβάτι του και ζυγίζει 200 κιλά. Εντάξει;”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας ακόμη και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στην διάρκεια συνέντευξης του στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS είχε δηλώσει: “Εάν δεν πιαστεί ο χάκερ επ’ αυτοφώρω, είναι πολύ δύσκολο να πει κάποιος ποιος έκανε την υποκλοπή. Λέγοντας αυτό, θα προχωρήσω με την Ρωσία. Θα μπορούσε να είναι η Κίνα ή θα μπορούσαν να είναι πολλές διαφορετικές ομάδες”.

Τον Οκτώβριο ο Πομπέο δήλωσε ότι: “Το πόρισμα της κοινότητας των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, είναι ότι η διάπραξη της ρωσικής εμπλοκής δεν επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών”.

Αμέσως μετά την δήλωση αυτή, η CIA εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου Ντίν Μπόιντ σύμφωνα με την οποία: “Το πόρισμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με την ρωσική εμπλοκή στις εκλογές δεν έχει αλλάξει και ο διευθυντής δεν είχε πρόθεση να υπονοήσει κάτι τέτοιο”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top