Δεν φαίνεται να έχουν πάρει σοβαρά του κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων ακόμα οι επιχειρήσεις και μάλλον τα χτυπήματα αλλά και τα πρόστιμα θα είναι πέραν των αναμενομένων. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι κυβερνογεκληματίες χτυπάν μόνο την ηλεκτρονική αλληλογραφία πιστεύοντας, ακόμα αν ήταν μόνο αυτό, πώς με μία διαγραφή γλύτωσαν, ωστόσο τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία και ίσως πιο γρήγορα από ότι η νέα τεχνολογία και το internet of things οι χρήστες του οποίου είναι πρώτοι στόχοι. Στόχοι είναι επίσης όσοι έχουν φτιάξει κωδικούς πρόσβασης σε έξυπνες συσκευές τα βιομετρικά και ψυχολογικά τους χαρακτηριστικά.

Ερευνα πάντως της ΑΟΝ προβλέπει ότι καθώς, ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων αυξάνεται σε ένταση και κλίμακα, οι επιχειρήσεις, δίχως άλλο θα αναγκαστούν να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις και το επιχειρηματικό ρίσκο. Η υιοθέτηση νέων εφαρμογών τεχνολογίας, οι αυστηρότεροι εποπτικοί κανονισμοί και αύξηση της αξίας των μη-φυσικών περιουσιακών στοιχείων και οι τρείς βασικοί λόγοι, λήψης περισσοτέρων και αυστηρότερων μέτρων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΟΝ:

-    Οι επιχειρήσεις θα προβούν στην υιοθέτηση αναγνωρισμένων πολιτικών ασφάλειας κατά των cyber κινδύνων
-    Οι cyber κίνδυνοι θα τοποθετηθούν στο κέντρο των επιχειρηματικών κινδύνων
-    Οι εποπτικοί κανονισμοί θα γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι και θα χρειαστεί να εναρμονιστούν μεταξύ τους. Η Ευρώπη ήδη ξεκινά να εφαρμόζει τις διατάξεις του Κανονισμού GDPR.
-    Οι κυβερνοεγκληματίες θα βάλουν στόχο τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Internet of Things και ειδικά με τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που προμηθεύουν μεγάλους οργανισμούς.
-    Τα κλειδιά πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς σπάνε εύκολα από τους κυβερνοεγκληματίες οι οποίες κλέβουν όλα βιομετρικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, οι πιστοποιήσεις γίνονται όλο και πιο σημαντικές.
-    Οι απαγωγείς λύτρων θα αυξηθούν. Χέρι βοηθείας θα δώσουν τα κρυπτονομίσματα.
-    Επειδή αρκετές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα κατανοήσει την σοβαρότητα, αρκετοί θα πέσουν θύματα των κυβερνοεγκληματιών χωρίς να το έχουν αντιληφθεί τα ραντάρ τους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top