σχόλιο ID-ont: Τι πάει να πει "με ...παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος"; Ποιος ιθύνων νους κατευθύνει τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν τέτοιες αρνητικά επιτηδευμένες εκφράσεις για τα μετρητά, στα δημοσιεύματά τους; Με ποια παράλογη λογική παρακάμπτουμε το τραπεζικό σύστημα όταν χρησιμοποιούμε μετρητά; Δηλ. τα μετρητά από που τα παίρνουμε, δεν τα παίρνουμε από το τραπεζικό σύστημα; Αφήστε που έτσι όπως το γράφει, είναι σαν να λεει ότι αφού τα μετρητά είναι εκτός τραπεζικού συστήματος είναι και εκτός νόμου !!!

in.gr: Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, στην εγχώρια αγορά το 2016 το 88% του αριθμού και το 75% της αξίας των πληρωμών έγιναν με ...παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος.

Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την προτίμηση των καταναλωτών στη χρήση μετρητών.

Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν την ίδια περίοδο σε 79% και 54% αντίστοιχα, στοιχείο ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τα υπόλοιπα κράτη της νομισματικής ένωσης. Κι αυτό παρά την επιβολή των capital controls, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη, εξ ανάγκης, αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, κυρίως χρεωστικές.


Πάντως, η Ευρωζώνη είναι και σε αυτόν τον τομέα χωρισμένη στα δυο: Βορρά και Νότο. Στις βορειότερες χώρες το μερίδιο των συναλλαγών με μετρητά είναι σημαντικά πιο χαμηλό από τις μεσογειακές οικονομίες. Για παράδειγμα, στη Γαλλία η αξία των συναλλαγών με μετρητά δεν ξεπερνά το 28%, στο Βέλγιο το 32% στην Ολλανδία το 27%, στην Εσθονία το 31% και στη Φινλανδία το 33%. Μικτή είναι η εικόνα σε Γερμανία (55%), Πορτογαλία (52%) και Ιρλανδία (49%). Τις χειρότερες επιδόσεις εμφανίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος (72%), η Ιταλία (68%), η Ισπανία (68%), η Σλοβενία (68%) και η Μάλτα (74%).
 
Τα τελευταία στοιχεία

Σημειώνεται πάντως ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το 2016. Έκτοτε η διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών στην Ελλάδα είναι σημαντική.Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cardlink, η συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτα σημείωσε το 2017 αύξηση 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τα 26,50 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το 2015 έχει διπλασιαστεί.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος του αριθμού των συναλλαγών, που αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 93% την ίδια περίοδο, φτάνοντας τα 620 εκατομμύρια από μόλις 165 εκατομμύρια το 2015. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι καταναλωτές κάνουν χρήση του …πλαστικού τους σε όλο και πιο μικρές συναλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση αξία ανά συναλλαγή με χρεωστικές κάρτες υποχώρησε στο πρώτο τρίμηνο του 2018 στα 35 ευρώ και με πιστωτικές κάρτες στα 59 ευρώ από 48 και 72 ευρώ αντίστοιχα το 2015. Επιπλέον, πάνω από τις μισές αγορές που έγιναν με κάρτες παντός τύπου τους πρώτους μήνες της εφετινής χρονιάς ήταν κάτω των 20 ευρώ.

http://www.in.gr/2018/04/11/economy/oikonomikes-eidiseis/vasilias-ta-metrita-stis-protimiseis-ton-katanaloton/ 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top