Έτοιμο το σύστημα από το 2020 - Βαριές κυρώσεις για όσους δεν δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πλήρες «φακέλωμα» της περιουσίας των φορολογουμένων θέλει να κάνει η εφορία.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη  Αρχή  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ), το e-περιουσιολόγιο θα είναι έτοιμο ως το 2020. Σε αυτό ο στόχος της είναι να καταγραφεί όλη η ακίνητη, κινητή και άυλη περιουσία όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Στην πράξη, η εφορία θα καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις (αυτοκίνητα, σπίτια, σκάφη, μετοχές, κλπ.). Αυτό, βάσει του σχεδίου, θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη του 2018,

Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι - βάσει πάντα του σχεδίου της ΑΑΔΕ - θα έχουν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα (δύο μήνες), κατά το οποίο θα μπορούν να ελέγξουν εάν τα στοιχεία είναι ακριβή.

Παράλληλα, να προσθέσουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως περιεχόμενα σε θυρίδες τραπεζών, μετρητά στο σπίτι, πλάκες χρυσού, κλπ. αλλά και να δηλώσουν και την αύλη περιουσία τους, που αφορά πνευματικά δικαίωματα αλλά και… ψηφιακά νομίσματα, όπως πχ. τα bitcoin.

Η ΑΑΔΕ επιθυμεί το e-περιουσιολόγιο να είναι πλήρως λειτουργικό από τον Ιανουάριο του 2019, με τον στόχο – σε κάθε περίπτωση – να είναι η εφαρμογή του από το 2020.

Οι κυρώσεις για όσους δεν δηλώσουν κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία θα είναι αυστηρές και θα μπορούν να φτάσουν ακόμη και στη δήμευση ενός περιουσιακού στοιχείου.

Στόχος της εφορίας είναι αφενός να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων και αφετέρου να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή μέσω της μεταβολής της.

Έντονος προβληματισμός για την ασφάλεια των στοιχείων

Ωστόσο, νομικοί εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για το «φακέλωμα» των φορολογουμένων.

Όπως λένε στο star.gr, υφίσταται ένα μείζον θέμα με την ασφάλεια των ευαίσθητων αυτών δεδομένων.

Με απλά λόγια, ενδεχόμενη διαρροή τους, ειδικά όταν πρόκειται για μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που κρατούνται στο σπίτι, θα μπορούσε να εγκυμονήσει κινδύνους για την ασφάλεια των φορολογουμένων.

Το «εμπόδιο» που λέγεται… ΣτΕ

Στα σχέδια της ΑΑΔΕ υπάρχει, όμως, ένα «εμπόδιο» που λέγεται… Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά από προσφυγές δικαστικών ενώσεων σχετικά με το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες, το ΣτΕ με την απόφαση 2649/2017 είχε κρίνει πως τα κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να φυλάσσονται σε οικίες, θυρίδες, κλπ. δεν μπορεί να ελέγχονται.

Κοινώς, οι δικαστές είχαν αποφανθεί ότι κανένας υπόχρεος (όχι μόνο οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε τότε ακυρώσει η απόφαση του ΣτΕ, προέβλεπε την υποχρέωση να δηλώνονται από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και οι δικαστές) τα ποσά άνω από 15.000 ευρώ που βρίσκονται εκτός τράπεζας (σπίτι ή θυρίδα), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πίνακες κ.λπ.) η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top