Μια σημαντική επιτροπή Σουηδών βουλευτών θέλει να αναγκάσει τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να διαχειρίζονται μετρητά σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την πορεία του κράτους προς την πλήρη έλλειψη ρευστού.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή για τη Riksbank, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης του νόμου για την κεντρική τράπεζα, πρότεινε να καταστεί υποχρεωτική για τα πιστωτικά ιδρύματα η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, αλλά και να γίνει δυνατή η διαχείριση σε ρευστό των ημερήσιων εισπράξεων. Η απαίτηση αυτή θα ισχύει για τις τράπεζες που παρέχουν λογαριασμούς επιταγών και έχουν καταθέσεις από το σουηδικό κοινό πάνω από 70 δισεκατομμύρια κορώνες (8 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με μια σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι πρέπει να υπάρχει "λογική πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε όλη τη Σουηδία" και ότι το 99% των Σουηδών θα πρέπει να έχει μέγιστη απόσταση 25 χιλιομέτρων (16 μίλια) από την πλησιέστερη ανάληψη μετρητών. Η έκθεση δεν αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες πρέπει να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες και αφήνει στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα χρησιμοποιήσουν τρίτους, μηχανήματα ανάληψης ή υπηρεσίες χωρίς χρέωση.

Η κίνηση είναι μια απάντηση στο γρήγορο μετασχηματισμό της Σουηδίας καθώς γίνεται μια από τις
κοινωνίες με τα λιγότερα μετρητά στον κόσμο. Αυτό οδήγησε σε ανησυχίες ότι ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν όλο και πιο δύσκολο να κάνουν συναλλαγές, χωρίς πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα ή τραπεζικές κάρτες. 

Υπάρχουν επίσης φόβοι γύρω από το τι θα συνέβαινε εάν τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών κατέρρεαν ξαφνικά. Οι Σουηδοί κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς την πρόσβαση σε μετρητά σε ορισμένα μέρη της χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top