Αντιμέτωπο ακόμα και με το φάσμα έρευνας για παραβίαση κανονισμού της ΕΕΤΤ των ΗΠΑ περί προσωπικών δεδομένων μπορεί να βρεθεί το Facebook και ο ιδρυτής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με αποκάλυψη των New York Times.

Συγκεκριμένα, και σε πλήρη αντίθεση από τα όσα κατέθεσε ο Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Facebook έδινε το δικαίωμα σε τουλάχιστον 60 εταιρείες -μεταξύ των οποίων η Apple, η Samsung, η Blackberry- να παρέχουν υπηρεσίες όπως κουμπια «Like» και άλλα χαρακτηριστικά του, χωρίς την ανάγκη ξεχωριστής εφαρμογής.

Μάλιστα, δημοσιογράφος των ΝΥΤ αποκάλυψε ότι μέσω του Blackberry Hub η εταιρεία αποκτούσε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα φίλων του στο Facebook, ακόμα και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τις πολιτικές τους τάσεις.

Το Facebook απάντησε στις καταγγελίες των ΝΥΤ λέγοντας ότι οι συνεργασίες του με τις άλλες εταιρείες γίνονταν στο πλαίσιο επισήμων ανταλλαγών software το οποίο ελεγχόταν από την ίδια την εταιρεία.

Ωστόσο, πρώην υπάλληλοι του Facebook αποκάλυψαν ότι η όλη κατάσταση θεωρούταν περίεργη ακόμα και μέσα στην εταιρεία, ενώ Δημοκρατικός βουλευτής σημείωσε ότι «φαίνεται ότι ο Ζάκερμπεργκ είπε ψέματα στο Κογκρέσο, όταν δήλωσε ότι οι χρήστες έχουν "πλήρη έλεγχο" στο ποιος βλέπει τα δεδομένα τους στο Facebook. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί και οι υπεύθυνοι να διωχθούν».

http://www.topontiki.gr/article/276026/o-zakermpergk-eipe-psemata-facebook-paredose-prosopika-dedomena-hriston-se-dekades

 
Το Facebook μοιράσε προσωπικά δεδομένα με 60 εταιρείες, ανάμεσα τους και οι Apple, Amazon και Samsung
 
Το Facebook έχει προχωρήσει έως τώρα σε τουλάχιστον 60 συνεργασίες ανταλλαγής προσωπικών στοιχείων με κατασκευαστές συσκευών τα τελευταία 10 χρόνια, μεταξύ των οποίων και οι Apple, Amazon και Samsung. Αυτό αποκάλυψαν τουλάχιστον στο κυριακάτικο τους φύλλο οι New York Times.

Στην συμφωνία ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων των χρηστών περιλαμβάνονται εταιρείες κατασκευής tasblet και κινητών τηλεφώνων και άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Χωρίς την ρητή συγκατάθεση των χρηστών, οι συμφωνίες αυτές επέτρεψαν στους κατασκευαστές να έχουν πρόσβαση στις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χρηστών, τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εκπαίδευση τους και τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις.

Ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζει ήδη έντονο έλεγχο από νομοθέτες, ρυθμιστές και χρήστες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών προσωπικών δεδομένων και τα επακόλουθα βήματα που έχει λάβει για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Απαντώντας στους New Yorl Times, το Facebook σε ανάρτηση του υπερασπίστηκε την πρακτική του να μοιράζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών με άλλες εταιρείες.

 
"Αυτές οι εταιρικές σχέσεις λειτουργούν πολύ διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές εφαρμογών χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας", δήλωσε ο Ime Archibong, αντιπρόεδρος του Facebook. Σε αντίθεση με τους προγραμματιστές που παρέχουν παιχνίδια και υπηρεσίες σε χρήστες του Facebook, οι συνεργάτες της συσκευής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα του Facebook μόνο για να παρέχουν εκδόσεις "της εμπειρίας στο Facebook", δήλωσε η εταιρεία σε ανάρτηση της απαντώντας στο δημοσίευμα.

Η συνεργασία μεταξύ Facebook και των υπόλοιπων εταιρειών, ξεκίνησε από την ευρεία διάθεση των εφαρμογών του Facebook στους χρήστες. Οι συνεργασίες αυτές επέτρεψαν στο Facebook να επεκτείνει την εμβέλειά του και να αφήσει τους κατασκευαστές συσκευών να προσφέρουν στους πελάτες δημοφιλή χαρακτηριστικά του κοινωνικού δικτύου, όπως μηνύματα και "like". Ωστόσο, οι εταιρικές σχέσεις, των οποίων το πεδίο εφαρμογής δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη συμμόρφωση με ένα διάταγμα του 2011 της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου. Το Facebook επέτρεψε στις εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των φίλων των χρηστών χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους, ακόμη και αφού δήλωσαν ότι δεν θα μοιράζονται πλέον τέτοιες πληροφορίες με ξένους. Κάποιοι κατασκευαστές συσκευών θα μπορούσαν να ανακτήσουν προσωπικές πληροφορίες ακόμη και από φίλους των χρηστών που πίστευαν ότι είχαν εμποδίσει την κοινή χρήση τους, σύμφωνα με τους The New York Times.

 

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top