Δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση της παραβίασης εκατομμυρίων προσωπικών δεδομένων από τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ, την Equifax, ολοκληρώθηκε σήμερα και η πολύκροτη υπόθεση με ένα τσουχτερό πρόστιμο, το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί για αντίστοιχη περίπτωση.

Όπως έγινε γνωστό η Equifax θα κληθεί να πληρώσει 650 εκατομμύρια δολάρια, με την εισαγγελέα να είναι ιδιαίτερα επικριτικός για τις πρακτικές αλλά και τις παραλήψεις της εταιρείας. «Η αμηχανία, η αμέλεια και τα χαλαρά πρότυπα ασφαλείας της εταιρείας έθεσαν σε κίνδυνο τα προσωπικά στοιχεία του μισού πληθυσμού των ΗΠΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων.


Το Σεπτέμβριο του 2017, η Εquifax έκανε γνωστό ότι χάκερ παραβίασαν τα συστήματά της, αποκτώντας πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 143 εκατομμυρίων Αμερικανών, μεταξύ των οποίων και οι αριθμοί κοινωνικού μητρώου. ημερομηνίες γέννησης και διευθύνσεις κατοικιών, όχι όμως στις βάσεις δεδομένων των καταναλωτικών και εμπορικών πιστωτικών καρτών της εταιρείας. Παρά τις τότε διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της εταιρείας για την πλήρη συνεργασία της με τις αμερικανικές αρχές αποδείχτηκε ότι η Equifax καθυστέρησε να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για την παραβίαση για περισσότερες από 30 ημέρες.

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων διαδικτυακών επιθέσεων στις μέρες μας είναι τα ransomware, η διαρροή πληροφοριών και οι παραβιάσεις δεδομένων.

Τις περισσότερες φορές, οι hackers στοχεύουν μεγάλους οργανισμούς ή βρίσκουν εκτεθειμένες βάσεις δεδομένων. Τα θύματα, όμως, στην πραγματικότητα είναι οι πελάτες. Οι επιτιθέμενοι παραβιάζουν τα συστήματα και κλέβουν πληροφορίες των πελατών, όπως ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.

Ωστόσο, η έκθεση των πληροφοριών σε δημόσιες βάσεις δεδομένων μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμα και για τη σωματική ασφάλεια των εμπλεκομένων. 

Στο Hackney του Λονδίνου, συνέβη ένα περιστατικό παραβίασης δεδομένων, που είχε πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες από ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με το Hackney Gazette, μια οικογένεια στην περιοχή υιοθέτησε ένα παιδί. Οι πληροφορίες για το ποιοι ήταν και πού ζούσαν δεν έπρεπε να γνωστοποιηθούν στους πραγματικούς γονείς του παιδιού.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υιοθέτησης το 2016, έγινε κάποιο λάθος από το δικηγόρο του Συμβουλίου του Hackney και τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας διέρρευσαν. Τα εκτεθειμένα δεδομένα περιελάμβαναν τα ονόματα, τη διεύθυνση, τους αριθμούς τηλεφώνου, τις ημερομηνίες γέννησης και τα επαγγέλματα του ζευγαριού.

σχόλιο ID-ont:
- Το πόσο προσεκτικά παρακολουθούσαν τη λειτουργία, μπορούν να το μάθουν;
- Πόσα χρήματα έριξαν στο παγκάρι, μπορούν να το μάθουν;
Μην ανησυχείτε, υπάρχουν συστήματα και για αυτά. Σιγά-σιγά εφαρμόζονται

Για παράδειγμα, στην Κίνα δοκιμάζονται συστήματα καταγραφής του βαθμού προσοχής των μαθητών στο μάθημα (βλ. ΕΔΩ κι ΕΔΩ), στη Σουηδία, στο Βέλγιο και στην Αγγλία ήδη οι πιστοί ρίχνουν "κέρματα" στο ηλεκτρονικό παγκάρι με την Κάρτα τους (βλ. ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ).

the verge: Το 2018, ο πρώην "στρατηγός" της προεκλογικής εκστρατείας του Trump, Steve Bannon, χρησιμοποίησε δεδομένα τοποθεσίας (θέσης) κινητών τηλεφώνων, για να στείλει προεκλογικές διαφημίσεις για τον Trump σε ανθρώπους που το κινητό τους δείχνει ότι εκκλησιάζονται - σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα τοποθεσίας (θέσης) που καταγράφει το κινητό -, αναφέρει σε μια έκθεσής της η ThinkProgress Friday.

"Στέλνουμε ένα μήνυμα από την CatholicVote, όχι για να ψηφίσουμε για έναν συγκεκριμένο υποψήφιο", δήλωσε ο Bannon. "Αλλά όλοι οι Καθολικοί πρέπει να βγουν έξω και να κάνουν το καθήκον τους, να κάνουν κάτι για να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Trump."

Η αποκάλυψη προέρχεται από μια διαγραμμένη σκηνή από το The Brink, ένα ντοκιμαντέρ του Alison Klayman που επικεντρώνεται στις προσπάθειες του Bannon να κινητοποιήσει την άκρα δεξιά στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Σε συνέντευξή του στο Klayman, ο Bannon λέει ότι συνεργάστηκε με τη συντηρητική ομάδα CatholicVote για να χρησιμοποιήσει δεδομένα τοποθεσίας που έλαβε από τις εταιρείες (κινητής;), για να στείλουν στοχευμένες διαφημίσεις σε άτομα που είχαν πρόσφατα εκκλησιαστεί σε Ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες στο Dubuque της Αϊόβα.


Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, αλλά, δυστυχώς, είναι η θλιβερή όσο και επικίνδυνη πραγματικότητα: Ενώ τυπικά ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και αυτή ακόμη η προθεσμία της αποσφαλμάτωσης των Αιτήσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη των δηλώσεων εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών.
 
Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αντιλαμβανόμενη τη σοβαρότητα του θέματος θέτε ερωτήματα και ζητά δημόσια απαντήσεις:

Από τη στιγμή που το Ολοκληρωμένο Σύστημα του Οργανισμού Πληρωμών είναι εντελώς άδειο, μπορεί κάποιος να μας πληροφορήσει που ακριβώς βρίσκονται οι περισσότερες από 620.000 Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης (δηλώσεις ΟΣΔΕ) των παραγωγών της χώρας;

Ισχύει η πληροφορία ότι αυτές «παρακρατούνται» στα υπόγεια της γνωστής εταιρείας ιδιωτικών συμφερόντων και αν ναι, στη βάση ποιας λογικής, ποιας σύμβασης και ποιας νομιμοποίησης;

Γνωρίζει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στις αιτήσεις αυτές καταγράφονται μια σειρά από ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (ΑΦΜ, στοιχεία πληρωμών, περιουσιακά δεδομένα, στοιχεία εκμεταλλεύσεων, τραπεζικοί λογαριασμοί κτλ. κτλ) και αν ναι με ποιον τρόπο διασφαλίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς της χώρας;

Και εν τέλει, ποιος κάνει business με τις αιτήσεις και τα λεφτά των παραγωγών;


Πώς επωφελούνται οι κολοσσοί του ∆ιαδικτύου από τα προσωπικά δεδοµένα των πελατών τους;
Του Αχιλλέα Μπούκη*

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι εταιρείες του ∆ιαδικτύου χρησιµοποιούν τις πληροφορίες που έχουν για τον καθέναν από εµάς; Αν όχι, ίσως θα έπρεπε.

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες-κολοσσοί της τεχνολογίας καταγράφουν εκτεταµένα τη διαδικτυακή παρουσία των εκατοµµυρίων χρηστών τους. Οι εταιρείες αυτές συχνά σκανάρουν το περιεχόµενο των emails που στέλνει κανείς (βλέπε Gmail), αναλύουν τα γραπτά µηνύµατα µεταξύ χρηστών (βλ. Facebook chat) και χρησιµοποιούν συστήµατα αναγνώρισης προσώπου στις φωτογραφίες ώστε να δηµιουργούν εξατοµικευµένα ψυχογραφικά προφίλ για τους χρήστες τους.

Ο τεράστιος αυτός όγκος πληροφοριών σε επίπεδο ατόµου καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το φάσµα της κοινωνικής και προσωπικής µας ζωής σε βάθος χρόνου. Χρησιµοποιώντας εφαρµογές τεχνητής νοηµοσύνης, οι πλατφόρµες αυτές µπορούν να προβλέψουν µε σχετικά µεγάλη ακρίβεια το φύλο ενός ατόµου, τις σεξουαλικές του προτιµήσεις, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ακόµη και την κατάσταση της υγείας του. Βασιζόµενοι σε δεδοµένα από το Facebook, αλγόριθµοι µπορούν να αξιολογήσουν µε µεγάλη ακρίβεια την προσωπικότητα ενός ατόµου.

Τα δεδομένα;, όµως, αυτά δεν χρησιµοποιούνται µόνο για σκοπούς µάρκετινγκ. Οι εταιρείες αυτές αποκοµίζουν ακόµη µεγαλύτερα οικονοµικά οφέλη δίνοντας πρόσβαση στα προσωπικά δεδοµένα των πελατών τους σε τρίτους. Ενα πρόσφατο τέτοιο παράδειγµα είναι η περίπτωση της Cambridge Analytica, που απέκτησε παράνοµα πρόσβαση σε δεδοµένα εκατοµµυρίων χρηστών από το Facebook, µε σκοπό να προωθήσει την εκστρατεία εκλογής ενός υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ.


σχόλιο ID-ont: Μπορούν να μπουν περιορισμοί στην Επιστήμη της Πληροφορικής, στην σκέψη των ερευνητών; Και να μπουν, απαξ και έχουν παραχθεί, θα κυκλοφορούν παράνομα, ή κάποιος άλλος θα φτιάξει κάτι που θα κάνει την ίδια δουλειά, αλλά δεν θα μοιάζει με αυτό που απαγορεύτηκε! 

Σε παλαιότερη ανάρτηση το justina.gr έχει αναφερθεί στις τεχνολογίες που παράγονται και κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο για την αλγοριθμική ανάλυση δικαστικών αποφάσεων. Οι τεχνολογίες αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία συμπεριφορικής ανάλυσης που χαρακτηρίζεται ως «Judge Analytics». Φιλοδοξούν δε να καταστήσουν δυνατή την πρόβλεψη μελλοντικών δικαιοδοτικών κρίσεων, μέσω του σχηματισμού προφίλ (profiling) για κάθε εξεταζόμενο δικαστή. Διαβάστε ξανά για το θέμα αυτό, εδώ.

Στις αρχές του 2019 στη Γαλλία ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει την αλγοριθμική ανάλυση δικαστικών αποφάσεων, απειλώντας με ποινή φυλάκισης μέχρι 5 ετών τους παραβάτες. Η κρίσιμη διάταξη, που ενσωματώνεται στο άρθρο 33 του γαλλικού «Νόμου για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης», κατά βάση απαγορεύει να χρησιμοποιούνται προσωπικά δεδομένα δικαστικών λειτουργών με σκοπό την ανάλυση, σύγκριση, αξιολόγηση και πρόβλεψη των επαγγελματικών τους πρακτικών. Ο γάλλος νομοθέτης επιδιώκει με την απαγόρευση αυτή να αποτρέψει τη μοντελοποίηση των δικαιοδοτικών κρίσεων μέσω τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Οι τεχνολογίες machine learning αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και μπορούν να καθιστούν τους υπολογιστές έξυπνους, από την άποψη ότι τους δίνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης συγκεκριμένων δεξιοτήτων μέσα από την ανάλυση και την συσχέτιση δεδομένων. Λίγο έως πολύ, το ίδιο κάνει και ο άνθρωπος μέσα από την παρατήρηση και τη μελέτη. Για παράδειγμα, ηλεκτρονικό σύστημα «ζωγράφισε» νέο πίνακα, όπως θεωρητικά θα τον είχε ζωγραφίσει κορυφαίος ζωγράφος όσο ζούσε, μαθαίνοντας την τεχνική του μέσα από την αντιπαραβολή των γνήσιων έργων του.

Κάτι ανάλογο υπόσχεται ότι μπορεί να κάνει η εφαρμογή «Context» της LexisNexis, αναφορικά με την πρόβλεψη δικαιοδοτικών κρίσεων. Η εφαρμογή θα μπορεί, εξετάζοντας προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις του ίδιου προσώπου και λαμβάνοντας υπόψη το υλικό της κάθε δικογραφίας, να προβλέψει την απόφασή του σε νέα υπόθεση. Ποιοι ισχυρισμοί δείχνουν να πείθουν τον συγκεκριμένο δικαστή; Ποιες ενστάσεις έκανε δεκτές και ποιες απέρριψε; Πόσο βάρυνε στην κρίση του η κατάθεση του κάθε μάρτυρα και εν γένει το κάθε αποδεικτικό στοιχείο;

Με την παραπάνω ανάλυση η εφαρμογή φιλοδοξεί να αποκωδικοποιεί την προσωπικότητα του κάθε δικαστή, για να βοηθήσει τον δικηγόρο να χειριστεί την υπόθεσή του πιο αποτελεσματικά. Να πείσει δηλ. τον δικαστικό λειτουργό και να αποσπάσει την ευνοικότερη δυνατή απόφαση βάσει των περιστάσεων.

σχόλιο ID-ont: Κάτι ανάλογο για Ηλεκτρονική Ταυτότητα (Κάρτα του Πολίτη) ποιος μας εξασφαλίζει ότι δεν έχει ήδη φτιαχτεί στη μαύρη αγορά, ή θα φτιαχτεί μετά την κυκλοφορία της Κάρτας;;; Να σβήνει, να γράφει, να παραποιεί δηλ. κατά το δοκούν; ή με την Κάρτα θα είναι "αδύνατον" να γίνει κάτι τέτοιο;

dikaiologitika.gr: Ανάρπαστο είναι στη «μαύρη αγορά» το ειδικό λογισμό που σβήνει αποδείξεις από τη φορολογική μνήμη των ταμειακών μηχανών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η σχετική εφαρμογή, αποτελεί και τον πρώτο στόχο των εφοριακών ελεγκτών κατά τους χιλιάδες προληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιούν καθημερινά.

Το «λογισμικό γομολάστιχα», όπως αποκαλείται, παρέχει την ευχέρεια στον επιχειρηματία που το χρησιμοποιεί, να σβήνει κατά βούληση, αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, που εκδόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.

Δηλαδή, η επιχείρηση κατά τις ώρες λειτουργίας εκδίδει κανονικά λιανικής πώλησης, τις οποίες και παραδίδει στους πελάτες της, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι η επιχείρηση είναι καθ΄ όλα νόμιμη και δεν φοροδιαφεύγει.

Όμως το βράδυ ή με τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας και λίγο πριν την έκδοση του «Ζ», ο επιχειρηματίας παρεμβαίνει με το ειδικό λογισμικό και σβήνει από τη φορολογική μνήμη όσες αποδείξεις θέλει. Παρότι έχουν εκδοθεί στη διάρκεια των ωρών λειτουργίας, η «γομολάστιχα» τις σβήνει από τη μνήμη και έτσι το «Ζ» (η ημερήσια κίνηση) εκδίδεται χωρίς αυτές, αλλά μόνο με τις αποδείξεις (φυσικά είναι λιγότερες), που θέλει ο επιχειρηματίας.

Προκειμένου να αποφύγει μελλοντικό έλεγχο, ο επιχειρηματίας δεν σβήνει τις αποδείξεις, για τις οποίες ο λογαριασμός πληρώθηκε με πιστωτική ή με χρεωστική κάρτα, καθώς η συναλλαγή μπορεί να εντοπιστεί, κατόπιν, από τη διασταύρωση των τραπεζικών δεδομένων, με εκείνων της ταμειακής μηχανής.

Είναι η νέα μανία στα social media που έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ. Πάνω από 150 εκατ. άνθρωποι "κατέβασαν" το FaceApp για να δουν πως θα μοιάζουν μετά από πολλά χρόνια. Μαζί, παραχώρησαν όλα τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες τους στην εφαρμογή που μπορεί πλέον να τα χρησιμοποιήσει όπως θέλει.

Το concept πίσω από το FaceApp ήταν πολύ απλό: Πώς θα μοιάζω όταν μεγαλώσω; Περισσότεροι από 150 εκατ. άνθρωποι "κατέβασαν" σε ένα 24ωρο την εφαρμογή που ξετρέλανε τους πάντες, προκειμένου να μοιραστούν με τους διαδικτυακούς τους φίλους, εικόνες από το μακρινό - ή όχι και τόσο μακρινό για κάποιους - μέλλον.

Το Forbes όμως επισημαίνει και μια μικρή λεπτομέρεια, που από τους περισσότερους χρήστες μέσα στον ενθουσιασμό τους, πέρασε απαρατήρητη: "Ανεβάζοντας" φωτογραφίες για να δουν πως θα μοιάζουν με ρυτίδες και άσπρα μαλλιά, "παραχώρησαν" στην εφαρμογή τα προσωπικά δεδομένα και τις φωτογραφίες τους. Τα οποία πλέον το FaceApp μπορεί να χρησιμοποιήσει όπως θέλει, για όσο καιρό θέλει.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης του FaceApp, οι χρήστες διατηρούν τον έλεγχο στο "περιεχόμενό" τους, στην προκειμένη δηλαδή στο... πρόσωπό τους. Ωστόσο, η εφαρμογή έχει επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ο περιεχόμενο που έχει "ανέβει" σε αυτήν, όπως θέλει, όπου θέλει, για όσο καιρό θέλει...

Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά κάτι κακό ή ανησυχητικό... Ωστόσο, η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, η ρωσική Wireless Labs θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα σας όπως αυτή κρίνει και επιθυμεί, όπως για παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός αλγορίθμου αναγνώρισης προσώπου και άλλες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.


σχόλιο ID-ont: Μα και ο προηγούμενος διαγωνισμός δεν προέβλεπε η Κάρτα του Πολίτη να περιλαμβάνει και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση;;;
Πιο συγκεκριμένα το ΦΕΚ της ΚΥΑ (βλ http://id-ont.blogspot.com/2018/04/blog-post_30.html) έγραφε ότι στο τσιπ της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας "...θα αποθηκεύονται τα στοιχεία που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης..."
Άλλη Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι αυτή που αναφέρει το Υπουργείο στην τωρινή του ανακοίνωση; Όχι βέβαια, μάλλον άλλος είναι ο λόγος που ακυρώνεται η διαδικασία, απλά δεν αναγράφεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου...
Είναι απίθανο να μην έπαιξε ρόλο το δημοσίευμα της Καθημερινής για διαρροές πληροφοριών του διαγωνισμού (βλ. http://id-ont.blogspot.com/2019/07/blog-post_16.html)
Επαναλαμβάνουμε, ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;;;

Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.: Ματαιώνεται στο παρόν στάδιο η διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας ταυτοτήτων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας, προκειμένου ο σχετικός διαγωνισμός να επαναπροκηρυχθεί με νέες προδιαγραφές, ώστε τα νέα έντυπα ταυτότητας να περιλαμβάνουν πέραν των στοιχείων ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Με τη νέα αυτή ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη» η επικοινωνία και οι συναλλαγές με το δημόσιο, τις εθνικές και διεθνείς κρατικές Αρχές θα απλοποιηθούν σημαντικά. Οι πολίτες θα απολαμβάνουν, λόγω διαλειτουργικότητας, ασφαλείς, φιλικές και αξιόπιστες υπηρεσίες χωρίς περιττές, γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.

σχόλιο ID-ont: Πριν μερικά χρόνια, ένας Ουκρανός, είχε στην κατοχή του και πουλούσε cd με φορολογικά στοιχεία Ελλήνων Πολιτών, που είχε υπεξαιρέσει από το taxis... (βλ. http://id-ont.blogspot.com/2015/07/blog-post_56.html).

Καθημερινή: Κυβερνοπειρατές έκλεψαν τα φορολογικά δεδομένα εκατομμυρίων Βουλγάρων από τη φορολογική υπηρεσία της χώρας, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την κυβέρνηση, σε μια επίθεση που σύμφωνα με έναν ειδικό μπορεί να έχει εκθέσει τα προσωπικά στοιχεία σχεδόν όλων των ενηλίκων πολιτών.

Η βουλγαρική κυβέρνηση συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, μετά τη διακίνηση, μέσω μιας ρωσικής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτών των φορολογικών στοιχείων. Η Σόφια εκτιμά ότι η επίθεση αυτή στην Εθνική Υπηρεσία Εισοδήματος (NRA) ενδέχται να συνδέεται με την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Αποκαλύφθηκε χθες, αφού ένα πρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι είναι Ρώσος πολίτης, παντρεμένος με Βουλγάρα, επικοινώνησε με τοπικά μμε και τους πρόσφερε πρόσβαση στα κλεμμένα στοιχεία.

Η επίθεση «προήλθε από το εξωτερικό» και «πλήττει την εθνική ασφάλεια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ, αφού πολλά βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν την Δευτέρα έναν όγκο δεδομένων (περίπου 11 γιγαμπάιτ) που αφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Βουλγαρία.

«Η κυβέρνηση έλαβε μια σημαντική απόφαση αναφορικά με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και το e-mail (σ.σ. μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα αρχεία) είναι ρωσικό», πρόσθεσε ο υπουργός, χωρίς ωστόσο να επιρρίψει ευθέως ευθύνες στη Μόσχα.


σχόλια ID-ont
1. Ευαίσθητη εταιρεία με χρονο-καθυστέρηση 10 μηνών !!! Μήπως παίζει κάποιο ρόλο η αλλαγή της κυβέρνησης, στην ενεργοποίηση της ευαισθησίας της;;;
2. Καλά δεν μπορούν να κρατήσουν μυστικές τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για την Κάρτα του Πολίτη και θα κρατούν μυστικά τα προσωπικά μας δεδομένα που θα συλλέγουν με αυτήν;;; Ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες;;;

Καθημερινή: Ως διαβλητή καταγγέλλεται η διαγωνιστική διαδικασία για την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων και λοιπών εγγράφων ασφαλείας του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 515 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο η χώρα επιχειρεί να διασφαλίσει την αξιοπιστία του συστήματος έκδοσης ταυτοτήτων, ώστε να μην παραχαράσσονται και να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες που έλαβε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απέστειλε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του επίσημη επιστολή, καταγγέλλοντας ότι οι απόρρητες προδιαγραφές ασφαλείας των νέων εγγράφων κυκλοφορούν εδώ και μήνες στην αγορά.

Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Απρίλιο. Οι τεχνικές προδιαγραφές του, που περιλαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας όλων των εγγράφων, έχουν διαβαθμιστεί ως «εμπιστευτικές» και για τον λόγο αυτό, για την παραλαβή τους, ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε εταιρείας που συμμετέχει στη διαδικασία κλήθηκε να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση εμπιστευτικότητας.


Αυξήθηκαν κατά 40% οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις σε σχέση με το 2017 – Τεράστια ερωτηματικά δημιουργούνται για τις παρασκηνιακές ενέργειες κυβερνητικών-κρατικών υπηρεσιών στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής»
 
Tεράστια ερωτηματικά δημιουργούνται για τις παρασκηνιακές ενέργειες κυβερνητικών-κρατικών υπηρεσιών στην τελευταία φάση της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» ότι παρουσίασαν πρωτοφανή αύξηση – περίπου 40% το 2018 – οι κρατικές υποκλοπές από τα συστήματα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών που παραδίδεται στη νέα κυβέρνηση. Aπό τις «επίσημες» παρακολουθήσεις, οι περισσότερες (με τη μεγαλύτερη αύξηση) είναι αυτές που γίνονται χωρίς αιτιολόγηση, με επίκληση θέματα εθνικής-κρατικής ασφάλειας με ένα απλό έγγραφο ενός εισαγγελέα.

Προκαλώντας τεράστια ερωτηματικά γιατί γίνονταν αυτές οι μυστικές παρακολουθήσεις, αφού ούτε μεγάλες υποθέσεις τρομοκρατίας ήταν σε εξέλιξη, ούτε απαγωγές ή σοβαρές εγκληματικές επιθέσεις που να χρειάζονταν έκτακτες δικαστικές άδειες για υποκλοπές. Γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι αφορούσαν παρακολουθήσεις για άγνωστους σκοπούς, ίσως και πολιτικούς.

Σε κρίσιμη καμπή εισέρχεται η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων Δελτίων Ταυτότητας, Διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης του ελληνικού Κράτους.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους διαγωνισμούς που υλοποιεί το διάστημα αυτό κρατικός φορέας, εν προκειμένω το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πιο συγκεκριμένα η Ελληνική Αστυνομία (Ε.Α.).

Πέραν του προϋπολογισμού, ύψους 515,4 εκατ. ευρώ για τη συνολική διάρκεια της σύμβασης, ήτοι 10+5 χρόνια, για την προμήθεια ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης 11 δημόσιων εγγράφων (ταυτότητες, όλοι οι τύποι διαβατηρίων, διπλώματα οδήγησης, κάρτες ΑΜΚΑ, ταυτότητες σε σώματα ασφαλείας κ.λπ.), το έργο είναι κομβικό για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας αναφορικά με το ζήτημα των καταγγελιών περί εμπορίας παράτυπων ταξιδιωτικών εγγράφων που έχουν εντοπιστεί σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Οι υψηλές απαιτήσεις του έργου για την προμήθεια νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Integrated Information System for Security Documents – IISSD), θεωρείται βέβαιο πως θα οδηγήσει στη δημιουργία κοινοπραξιών για την υλοποίησή του.

Ήδη οι ενδιαφερόμενοι όμιλοι, μεταξύ των οποίων εταιρείες του μεγέθους των Austria Cards (Lykos), Gemalto, HID Global και Idemia.Veridos Matsukis κ.α. έχουν καταλήξει σε σημαντικό βαθμό στην επιλογή των συνεργατών τους, από κλάδο του ΙΤ, την ευρύτερη αγορά της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο (υπεργολάβους), καθώς θα κατασκευαστούν και διαμορφωθούν κτιριακές εγκαταστάσεις, κέντρα προσωποποίησης, πληροφοριακής υποδομής, μεταξύ άλλων.

Σχόλιο ID-ont: Αυτό το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Πρέπει οπωσδήποτε να διευκρινήσει η Αστυνομία, εάν οι ταυτότητες των ξένων χωρών με τσιπάκι (RFID ή μη RFID) και τα διαβατήρια με τσιπάκι RFID που βλέπουμε στις φωτογραφίες, είναι κλεμμένα ή πλαστογραφημένα.
Γιατί εάν είναι πλαστογραφημένα τα τσιπάκια, τίθεται το καίριο ερώτημα, εάν δούλευαν αυτά τα τσιπάκια και μπορούσαν να παραπλανούν τις Αρχές! Και τότε για ποια ασφάλεια μιλάμε;;;

cnn.gr: Πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο κατασκευής πλαστών εγγράφων εντοπίστηκε στην Ηλιούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής.

Συνελήφθη 50χρονος Αλβανός, κατηγορούμενος για τα αδικήματα της πλαστογραφία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της κατοχής ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.
 
Σύμφωνα με την αστυνομία, στο πλαίσιο επιχειρησιακής δράσης για την εξάρθρωση κυκλωμάτων κατάρτισης και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων και μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, ο 50χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη, έξω από την οικία του στην Ηλιούπολη.

σχόλιο ID-ont: Ο εφιάλτης των βιομετρικών "χτυπάει την πόρτα του γείτονα"...

Με αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων θα γίνεται στην Ιταλία ο έλεγχος της προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπει σχετικός κανονισμός.

Ήδη από χθες, ο κανονισμός έχει διαβιβασθεί στην αρμόδια επιτροπή προσωπικών δεδομένων για να εξακριβωθεί η συνταγματικότητά του και αναμένεται πως θα κατατεθεί για έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Είμαι ευτυχής που ένας νόμος προβλέπει τη δραστική μείωση του χρόνου διεξαγωγής των διαγωνισμών, τις νέες υποδομές σε στρατηγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, βοήθεια προς τις διευθύνσεις που έχουν ανάγκη και μία επιτέλους αποτελεσματική μέθοδο για την καταπολέμηση των απουσιών από την εργασία. Έως σήμερα, είναι γεγονός, τη γλιτώνανε πολλοί. Σήμερα με τα δακτυλικά αποτυπώματα και τη βιντεοπαρακολούθηση θα αποτρέπουμε το φαινόμενο αυτό. Τελείωσε η εποχή της εξαπάτησης», ανακοίνωσε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Τζούλια Μποντζόρνο.

Η ίδια πρόσθεσε πως ήρθε το τέλος της «συναδελφικής αλληλεγγύης» για το χτύπημα της κάρτας από συνάδελφο όταν κάποιος δεν προσέρχεται στην εργασία του, αναφερόμενη σε μία μεγάλου εύρους παρόμοια υπόθεση που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας στο νοσοκομείο της Μολφέτα, κοντά στο Μπάρι, η οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

σχόλιο ID-ont: Βλέπουμε στη φωτογραφία τη λεγόμενη "διαδικασία πώλησης σανό-κουτόχορτου". Αυτός τη δουλειά του κάνει. Το θέμα είναι πόσοι από εμάς δεν αγοράζουν; Μάλλον ελάχιστοι..

in.gr: Σε μια συνταρακτική αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχωρά το One Channel και αφορά στα προσωπικά δεδομένα όλων μας και πώς το Facebook έχει σχεδιάσει να… βάλει χέρι. Το μυστικό σχέδιο «Project Βαρύτητα», αποκαλύπτεται μέσα από άκρως εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία δείχνουν ότι η εταιρεία μπορεί ακόμη και να παρακολουθεί τις κινήσεις όλων μας. Που πηγαίνουμε, όπως για παράδειγμα ποια καταστήματα επισκεπτόμαστε και ποιες είναι οι καταναλωτικές μας συνήθειες.

Το ρεπορτάζ του Χάρη Καρανίκα είναι συγκλονιστικό: Η Ιστορία έχει δείξει ότι το Facebook και το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το σκάνδαλο Cambridge Analytica, κατά το οποίο αποκαλύφθηκε ότι συλλέχθηκαν με παράνομο τρόπο τα δεδομένα τουλάχιστον 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να στηθούν πρότζεκτ πολιτικής χειραγώγησης και επηρεασμού των πολιτών.

Ως όρος, η ιδιωτικότητα αναφέρεται ελάχιστα σε εκατοντάδες σελίδες εμπιστευτικών εγγράφων που αποκτήθηκαν από το βρετανικό περιοδικό Computer Weekly και ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός NBC News με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ιδιοκτήτη του Facebook, και άλλων ανώτερων στελεχών. Πρόσβαση σε κάποια από αυτά τα εμπιστευτικά έγγραφα απόκτησε αποκλειστικά για την Ελλάδα το One Channel. Και σας παρουσιάζει τα πρώτα συγκλονιστικά στοιχεία.
top