Μεταξύ των πιο συνηθισμένων διαδικτυακών επιθέσεων στις μέρες μας είναι τα ransomware, η διαρροή πληροφοριών και οι παραβιάσεις δεδομένων.

Τις περισσότερες φορές, οι hackers στοχεύουν μεγάλους οργανισμούς ή βρίσκουν εκτεθειμένες βάσεις δεδομένων. Τα θύματα, όμως, στην πραγματικότητα είναι οι πελάτες. Οι επιτιθέμενοι παραβιάζουν τα συστήματα και κλέβουν πληροφορίες των πελατών, όπως ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.

Ωστόσο, η έκθεση των πληροφοριών σε δημόσιες βάσεις δεδομένων μπορεί να είναι επικίνδυνη ακόμα και για τη σωματική ασφάλεια των εμπλεκομένων. 

Στο Hackney του Λονδίνου, συνέβη ένα περιστατικό παραβίασης δεδομένων, που είχε πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες από ό,τι συνήθως.

Σύμφωνα με το Hackney Gazette, μια οικογένεια στην περιοχή υιοθέτησε ένα παιδί. Οι πληροφορίες για το ποιοι ήταν και πού ζούσαν δεν έπρεπε να γνωστοποιηθούν στους πραγματικούς γονείς του παιδιού.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υιοθέτησης το 2016, έγινε κάποιο λάθος από το δικηγόρο του Συμβουλίου του Hackney και τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας διέρρευσαν. Τα εκτεθειμένα δεδομένα περιελάμβαναν τα ονόματα, τη διεύθυνση, τους αριθμούς τηλεφώνου, τις ημερομηνίες γέννησης και τα επαγγέλματα του ζευγαριού.

Το ζευγάρι μίλησε με το συμβούλιο αλλά και με την αστυνομία και κατέληξαν στο ότι οι πληροφορίες, που διέρρευσαν, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το υιοθετημένο παιδί τους. Έτσι, πήραν την απόφαση να αλλάξουν κατοικία αλλά και ονόματα για να είναι ασφαλείς. 

Το Συμβούλιο του Hackney αναγνώρισε το λάθος του και έδωσε 131,000 $ στο ζευγάρι ως αποζημίωση για τη διαρροή δεδομένων, το οποίο βοήθησε για τη μετακόμιση σε άλλο σπίτι. Επίσης, ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό το «ανθρώπινο λάθος».

Ενημερώθηκε, επίσης, το γραφείο του Επιτρόπου Πληροφόρησης του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO), το οποίο αναγνώρισε τη σημαντική ζημιά, που προκλήθηκε στην οικογένεια, λόγω της παραβίασης δεδομένων, αλλά δεν επέβαλε κάποια άλλη τιμωρία πέρα από την αποζημίωση της οικογένειας.

Πρόκειται για ένα περίεργο περιστατικό παραβίασης δεδομένων, γιατί από πίσω δεν κρύβεται κάποιος hacker. Αυτό δείχνει, όμως, ότι οι διαρροές πληροφοριών μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Το προσωπικό των οργανισμών, που χειρίζονται δεδομένα, πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένο, γιατί όπως είδαμε παραπάνω ένα μικρό λάθος μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να αλλάξουν εντελώς τη ζωή τους.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top