Κυβερνοεπιθέσεις ευρείας κλίμακας σε βάρος εταιρειών στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Βρετανία, τη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες.


Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως επανεμφανίστηκε και πάλι το κακόβουλο λογισμικό Petya, ένα "λυτρισμικό" που χρησιμοποιείται από τους κυβερνοπειρατές για να ζητούν λύτρα από τους χρήστες των υπολογιστών τους οποίους προσβάλλουν. Ο εν λόγω ιός είχε πλήξει πολλά συστήματα το 2016.


Σύμφωνα με το MELANI, το ελβετικό Κέντρο Αναφοράς και Ανάλυσης για την Ασφάλεια της Πληροφορίας, περισσότερο έχουν πληγεί από τον ιό αυτό η Ουκρανία, η Ρωσία, η Βρετανία και η Ινδία. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι έχουν δεχτεί επίθεση και ελβετικές εταιρείες.


Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάϊο ο ιός ηλεκτρονικής ομηρίας, WannaCry χτύπησε υπολογιστές σε 150 χώρες, με περισσότερα από 200.000 κρούσματα.

Ρωσία: Η πετρελαϊκή Rosneft στόχος των χάκερ

Στη Ρωσία, στόχος κυβερνοεπίθεσης έπεσε η πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενημέρωσε τις αρχές για την επίθεση που δέχθηκε, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα η επίθεση αυτή να μην σχετίζεται με την δικαστική διένεξη που έχει με την πετρελαϊκή εταιρεία AFK "Sistema".

Στην Ουκρανία, το κυβερνητικό δίκτυο πληροφορικής, το αεροδρόμιο του Κιέβου, καθώς και τράπεζες και επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η αεροπορική βιομηχανία Antonov, έγιναν σήμερα στόχοι κυβερνοεπίθεσης.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Πάβλο Ροζένκο δήλωσε πως το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης έχει πέσει και δημοσιοποίησε στο Twitter τη φωτογραφία μιας οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή που προβάλλει μήνυμα σφάλματος.

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως μια κυβερνοεπίθεση είχε σήμερα στόχο ουκρανικές τράπεζες και επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν δυσλειτουργίες.

Εξαιτίας της επίθεσης αυτής, οι επιβάτες του μετρό του Κιέβου δεν μπορούν να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα και οι ουκρανικές τράπεζες αναγκάσθηκαν να αναστείλουν προσωρινά ορισμένες από τις υπηρεσίες που προτείνουν στους πελάτες τους.

"Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας επισήμανε στις τράπεζες και στους άλλους παράγοντες της χρηματαγοράς μια εξωτερική κυβερνοεπίθεση που διεξάγεται σήμερα εναντίον των ιστότοπων των ουκρανικών τραπεζών και δημόσιων και εμπορικών επιχειρήσεων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δεν χρειάζεται να μας αρέσει ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την τεχνολογική επανάσταση που συμβαίνει παντού, είναι λογικό να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ορισμένα πράγματα. Το αυξανόμενο μερίδιο των μετρητών στις προηγμένες οικονομίες μπορεί να εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.


Οι οικονομολόγοι σπάνια παραδέχονται ότι δεν καταλαβαίνουν κάτι σχετικό με την περιοχή εμπειρογνωμοσύνης τους. Ωστόσο, ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ενός think tank των Βρυξελλών, το έκανε σε μια νέα έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αποκάλεσε "μυστήριο" την ολοένα μεγαλύτερη αύξηση των μετρητών σε σχέση με την οικονομική παραγωγή. Τα μετρητά υποτίθεται ότι θα καταστούν παρωχημένα με όλες τις σύγχρονες μεθόδους πληρωμής, από τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες έως τις τελευταίες εφαρμογές fintech, σωστά; Και όμως είναι λάθος, εκτός από την περίπτωση της Σουηδίας και της Δανίας, όπου γίνονται σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς μετρητά. Εδώ είναι το γράφημα του Gros που δείχνει το αυξανόμενο μερίδιο των μετρητών:

Υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις εδώ. Δεδομένου ότι η χρήση των μετρητών στις πληρωμές δεν αυξάνεται -οι συναλλαγές χωρίς μετρητά αυξήθηκαν παγκοσμίως στα 617 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος από 60 δισ. δολάρια το 2010- ίσως είναι λογικό να υποθέσουμε ότι τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται ως μέσο αποταμίευσης σε μια εποχή σχεδόν μηδενικών επιτοκίων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gros, δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ των επιτοκίων και της σχέσης ρευστότητας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ο Gros επεσήμανε ότι στη ζώνη του ευρώ, το μερίδιο των χαρτονομισμάτων αξίας 500 ευρώ βαίνει μειούμενο ως προς το σύνολο των κυκλοφορούντων ρευστών διαθεσίμων ενώ το μερίδιο των χαρτονομισμάτων αξίας 50 ευρώ αυξάνεται ραγδαία, ωστόσο η αποτίμηση είναι μικρή ώστε να δημιουργήσει μεγάλες αποταμιεύσεις. Και σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση μεγάλης ποσότητας χρήματος σε μετρητά δεν είναι ασφαλής, είναι άβολη και υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς, όταν κάποιος θέλει να το ξοδέψει, για να μην αναφέρουμε τις απότομες κινήσεις, όπως η αδέξια απονομισματοποίηση της Ινδίας πέρυσι.00:00 Πρόεδρος-Συντονιστής: Πρωτοπρ. Ἰωάννης Φωτόπουλος
00:55 Προσευχή καί κήρυξη ἐνάρξεως τῶν ἐργασιῶν τῆς ἡμερίδος ὑπό τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου Πειραιῶς κ. Σεραφείμ.
11:08 Χορωδία «Ἐν Ψαλτηρίῳ».
28:15 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
50:28 Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Σαράντης Σαράντος, Ἐφημέριος Ἱ.Ν. Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Ἀμαρουσίου Ὁ σκοπός τῆς σημερινῆς ἡμερίδος.
1:05:45 Dr. Δημήτριος Χιωτακάκος Διδάκτωρ Ἠλεκτρονικῆς & Τηλεπικοινωνιῶν τοῦ Manchester University, United Kingdom. «Ἡ ὀργουελική διάσταση τῆς ἀχρήματης κοινωνίας».
1:38:40 Δῆμος Θανάσουλας Δικηγόρος παρ᾿ Ἀρείῳ Πάγῳ «Ἠλεκτρονική Διακυβέρνηση καί πλαστικό χρῆμα: Ἐπιπτώσεις στήν ἀτομική καί κοινωνική ἐλευθερία».
2:12:13 Στάθης Ἀδαμόπουλος Οἰκονομολόγος-ἐκπαιδευτικός, Msc στήν χρηματοοικονομική. «Κοινωνία χωρίς μετρητά: Στενεύει ὁ κλοιός».
2:55:45 Πανοσιολ. Ἀρχιμ. Ἀθανάσιος Ἀναστασίου Προηγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Μεγάλου Μετεώρου Ἁγίων Μετεώρων «Οἰκονομικός ὁλοκληρωτισμός: Μία θεολογική προσέγγιση»
3:30:19 Συνέντευξη μέ τόν οἰκονομολόγο, συγγραφέα καί δημοσιογράφο Norbert Häring.
4:06:10 Πορίσματα

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Γερμανίας διέθετε κατάλογο «με 4.000 επιλογείς» (αριθμούς τηλεφώνων ή φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών τον Λευκό Οίκο, τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών και άλλα.

Η υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Γερμανίας παρακολουθούσε «επί χρόνια» πολλές εταιρείες και κρατικές δομές των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και τον Λευκό Οίκο, αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) κατασκόπευε «από το 1998 ως το 2006 πολλούς τηλεφωνικούς αριθμούς και εσωτερικά φαξ του Λευκού Οίκου», αναφέρει στην τελευταία του έκδοση το περιοδικό, επικαλούμενο «έγγραφα» τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του.

Σύμφωνα με το «Der Spiegel», η BND διέθετε κατάλογο «με 4.000 επιλογείς» (αριθμούς τηλεφώνων ή φαξ, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) που της επέτρεπαν να παρακολουθεί «αμερικανικούς στόχους», μεταξύ αυτών τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία web-hosting Nayana συμφώνησε να πληρώσει λύτρα ύψους ενός εκατ. δολαρίων για το «ξεκλείδωμα» υπολογιστών της που «αποκλείστηκαν» από κακόβουλους χάκερ.

Όπως αναφέρει το BBC, θεωρείται πως πρόκειται για ποσό-ρεκόρ, αν και τα ύψη των λύτρων που καταβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις σπάνια δημοσιοποιούνται.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αποκάλυψε πως οι χάκερ αρχικά είχαν ζητήσει το ποσό των 4,4 εκατ. δολαρίων, πληρωμένο σε bitcoins.

Το κακόβουλο λογισμικό (ransomware) που χρησιμοποιήθηκε είναι γνωστό ως Erebus, και στοχεύει υπολογιστές με Windows, αν και υπήρξε ειδική παραλλαγή του που λειτουργεί σε συστήματα βασισμένα στο Linux. Η Nayana φαίνεται να εισήλθε σε διαπραγματεύσεις με τους δράστες, κατεβάζοντας το ποσό από τα 4,4 εκατ. δολάρια σε κάτω από 500.000 δολάρια- αν και την τελευταία στιγμή οι χάκερ άλλαξαν γνώμη, ανεβάζοντάς το ξανά στο 1 εκατ. δολάρια.

Θεωρείται ότι έχουν κρυπτογραφήσει/ «κλειδώσει» δεδομένα σε 153 Linux servers και 3.400 ιστοσελίδες πελατών.

σχόλιο ID-ont: Που καταλήγουν τελικά τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται με μανία; Στις "χωματερές" εταιρειών αλλά και των χάκερς που τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Θαυμάστε: Προσωπικά δεδομένα 198.000.000 Αμερικανών διέρρευσαν: απόψεις τους για τις εκτρώσεις, την οπλοκατοχή, τα βλαστοκύτταρα, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις κ.α., στοιχεία τα οποία συλλέγουν εταιρείες που κατασκευάζουν στοχευμένες πολιτικές διαφημίσεις! Αμερική το μεγαλείο σου ! (που σιγά-σιγά θά 'ρθει κι εδώ...)

cnn.gr: Σε λάθος της εταιρίας μάρκετινγκ που συνεργαζόταν με την Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή αποδίδεται η διαρροή προσωπικών δεδομένων 200 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών. 

Τα δεδομένα, συνολικού όγκου 1.1 Terabytes, περιλαμβάνουν ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων και πολιτικές απόψεις περίπου του 62% του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ. Τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα σε έναν δημόσιο διακομιστή cloud της Amazon.

Το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι το γεγονός ότι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα δεδομένα εφόσον γνώριζε τον αντίστοιχο σύνδεσμο.

Ακόμη και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χάκερ για να "μολύνει" τον υπολογιστή σας

Μόλις αποκτήσατε άλλον έναν λόγο για να κόψετε το τσιγάρο - ακόμη και το ηλεκτρονικό. Μπορεί -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- εξαιτίας του ο υπολογιστής σας να πέσει θύμα χάκερ. Εσείς νομίζετε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας απλώς φορτίζει τη μπαταρία του με τη βοήθεια του υπολογιστή σας, όμως αυτό μπορεί να κάνει τα...δικά του πίσω από την πλάτη σας.

Ένας ερευνητής για θέματα κυβερνοασφάλειας, ο Ρος Μπέβινγκτον, ο οποίος έκανε σχετική παρουσίαση στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Sky News και τη «Ντέιλι Μέιλ», υποστήριξε ότι είναι δυνατό να παραβιασθεί ένας υπολογιστής, αν στη θύρα USB του συνδεθεί για φόρτιση η μπαταρία ενός -«μολυσμένου» από χάκερ- ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατό να «τρυπώσει» στον υπολογιστή του ανυποψίαστου χρήστη κακόβουλο λογισμικό (malware). Βεβαίως για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα ο χάκερ να έχει «πειράξει» το τσιπάκι του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εκτελέσει τον κακόβουλο κώδικά του, όταν συνδεθεί με τον υπολογιστή.

Αν και η επίθεση προϋποθέτει ότι το σύστημα του χρήστη είναι ξεκλείδωτο, ο Μπέβινγκτον δεν αποκλείει ότι ακόμη και κλειδωμένοι με κωδικό υπολογιστές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Πλέον και το ίδιο το Facebook γνωρίζει τα πάντα για τους χρήστες του (δηλαδή τους περισσότερους κατοίκους των δυτικών χωρών).

Πρόσφατα ένας πολιτικός αναλυτής ήρθε στο γραφείο μου, άνοιξε το λάπτοπ του και μου έδειξε πως διαχειρίζεται μια προεκλογική καμπάνια στο Facebook, σε μια χώρα που δε με αφήνει να ονοματίσω.

Ας πούμε ότι, στις βρετανικές εκλογές, θέλεις να επηρεάσεις γυναίκες άνω των σαράντα ετών σε μια συγκεκριμένη οδό στην περιοχή του Κένσινγκτον, οι οποίες έχουν κατοικία στο εξωτερικό. Φτιάχνεις ένα βίντεο με την Τερέζα Μέι να λέει «το Brexit σημαίνει Brexit» και πειραματίζεσαι με διάφορες μορφές. Μία θα μπορούσε να είναι σε ερώτηση: «Είναι επικίνδυνο το hard Brexit;» Μια άλλη είναι σε δήλωση: «Hard Brexit: Παρανοϊκό». Αλλάζεις τα χρώματα. Πληρώνεις το Facebook για να στείλει τα βίντεο και βλέπεις ποιο παίρνει τα περισσότερα κλικ. Τότε στοχοποιείς εκ νέου εκείνους που έκαναν αυτά τα κλικ. Μόνο εκείνοι, και οι φίλοι με τους οποίους θα το μοιραστούν, θα δουν τη διαφήμισή σου. Έτσι μπορείς να στείλεις μια εντελώς διαφορετική διαφήμιση, ίσως ακόμη και θετική προς το Brexit, σε άλλους ψηφοφόρους. Στην ουσία πρόκειται για κρυφή καμπάνια. Και είναι και φθηνή. Ο φίλος μου ξόδεψε περίπου 50.000 δολάρια για να φτάσει σε τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόρους. Η αρμόδια αρχή της χώρας του για τις εκλογές πιθανότατα δεν θα τον βρει ποτέ, κυρίως διότι δεν εργάζεται για κάποιο κόμμα.

Αυτές οι μέθοδοι εξαπλώνονται παγκόσμια. Ο Matthew Oczkowski, επικεφαλής προϊόντων στην Cambridge Analytica, την μεγάλη εταιρία δεδομένων που εργάστηκε στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και λέγεται πως ήταν σύμβουλος στην καμπάνια Leave κατά το δημοψήφισμα της Βρετανίας για το Brexit, επισημαίνει: «Έχουμε εκλογές που πραγματοποιούνται στην Αφρική και στην Νότια Αμερική, και στην ανατολική και δυτική Ευρώπη». Το Facebook έχει αλλάξει τη δημοκρατία. Αυτό ίσως βοηθά να εξηγηθούν τα πρόσφατα, απροσδόκητα εκλογικά αποτελέσματα.

σχόλιο ID-ont: Η διαδικασία της εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ένα από τους εφιάλτες του μέλλοντος. Κρίμα! Έσχατη μορφή κατάπτωσης της ιδιωτικής ζωής: πουλάω μυστικές πτυχές της προσωπικής μου ζωής με αντάλλαγμα ...μικροεκπτώσεις!

Η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας, αν και προωθείται ως καινοτομική, βολική και απελευθερωτική, ενισχύει την άπληστη εμπορευματοποίηση των πάντων. Και το ύστατο εμπόρευμα είναι τα προσωπικά δεδομένα μας.

Η «έξυπνη» οδοντόβουρτσα με σύνδεση Bluetooth, που λανσαρίστηκε φέτος από την Oral-B (θυγατρική του ομίλου Procter & Gamble), αποτελεί τη βασική συσκευή εκείνου που η εταιρεία αποκαλεί « δικτυωμένο μπάνιο ».

Συνδέεται με το έξυπνο τηλέφωνό μας, με την εφαρμογή της να παρακολουθεί τις φάσεις του βουρτσίσματος (χρησιμοποίησες οδοντικό νήμα ; καθάρισες τη γλώσσα ; ξέπλυνες το στόμα ;) και επισημαίνει τις περιοχές του στόματος (απεικονιζόμενες στην οθόνη του τηλεφώνου) που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή.

Έχουμε υποστηρίξει αρκετές φορές πως η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται με μέτρα που θυμίζουν ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως τα POS, τα πάντα μέσω τραπεζών και να γνωρίζει το κράτος τι κάναμε και πότε.

Η φοροδιαφυγή αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η θέσπιση ενός ήπιου φορολογικού συστήματος με μονοψήφιους συντελεστές, κίνητρα και υψηλές ποινές για τους παραβάτες. Κανείς δεν έχει λόγο να μην κόψει / ζητήσει απόδειξη αν το ΦΠΑ είναι 7-8% αντί για 24% και ο φόρος στο εισόδημα 10%.

Ο δεύτερος τρόπος είναι η Παιδεία.

Εσείς που έχετε παιδιά σε δημόσια σχολεία, αναρωτηθείτε πόσες φορές πληρώσατε 5ευρα, 6ευρα, 9ευρα για εκδρομές και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές πληρώσατε για το αναμνηστικό μπλουζάκι και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές δώσατε λεφτά για το αναμνηστικό πακέτο του Συλλόγου Γονέων με τις φωτογραφίες και δεν πήρατε απόδειξη;

Πόσες φορές αγόρασε το παιδί σας κάτι από το κυλικείο και δεν πήρε απόδειξη;

Πολύ πρόσφατα μερικοί χάκερ προσπάθησαν να διεισδύσουν σε υπολογιστές κάποιων think tanks που συνδέονται με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας. Ένα χρόνο νωρίτερα, οι χάκερ είχαν δημιουργήσει έναν ψεύτικο διακομιστή στη Λετονία για να μπορέσουν να πλημμυρίσουν τους γερμανούς πολιτικούς με emails σε μια πρακτική που λέγεται ηλεκτρονικό "ψάρεμα".

Το 2015 κάποιοι χάκερ είχαν παραβιάσει το δίκτυο του γερμανικού κοινοβουλίου, αποσπώντας 16 gigabytes δεδομένων. Παρόλο που δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις, οι επιθέσεις συνδέθηκαν με την Pawn Storm, μια ομάδα που φέρεται να έχει σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ακριβώς αυτό είναι που αυξάνει την πιθανότητα το Κρεμλίνο να προσπαθήσει να εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία που έχει προγραμματιστεί στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.

Ποιος είναι ο στόχος τους; Να χειραγωγήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να ισχυροποιήσουν ομάδες εξτρεμιστών και να πυροδοτήσουν μεγαλύτερες αντιδράσεις σε ζητήματα όπως το προσφυγικό.

“Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν απόπειρες να επηρεαστούν οι εκλογές” από τη Ρωσία, αναφέρει ο Hans-Georg Maassen, επικεφαλής του BfV, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας. "Αναμένουμε μία ακόμα αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις πριν από τις εκλογές".

Όπως αναφέρει σχετικά η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας «η Εθνική Τράπεζα καινοτομεί για μία ακόμη φορά, προσφέροντας την πρώτη wearable υπηρεσία πληρωμών η οποία θα διατίθεται σε λίγες ημέρες και στην εγχώρια αγορά. 

Περί τίνος πρόκειται;

Πρόκειται για προπληρωμένη κάρτα VISA, η οποία διατίθεται σε μορφή wearable – βραχιολιού με ενσωματωμένη τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών.

Η κάρτα-βραχιόλι διαφημίζεται δεόντως ως ένα πρωτοπόρο προϊόν, αφού «το αδιάβροχο υλικό του i-bank payband Visa, καθώς και ο μοντέρνος σχεδιασμός του σε ποικιλία χρωμάτων, επιτρέπουν τη χρήση του παντού αντί μετρητών –από το γυμναστήριο, τη βραδινή έξοδο μέχρι και την παραλία– επιτρέποντας στον κάτοχό του να κάνει τις συναλλαγές του ανέπαφα, χωρίς να χρειάζεται μαζί του το πορτοφόλι, αφού το φορά συνέχεια στο χέρι του».

Και εύκολα και γρήγορα, και με ασφάλεια, με ποικιλία χρωμάτων, και με μοντέρνο σχεδιασμό. Όλα καταπληκτικά, όλα τέλεια, ένα βραχιόλι, όπως ακούγεται σχεδόν κόσμημα, που μόνο ορισμένους «καθυστερημένους» δεν θα γοητεύσει.

Σύμφωνα και με τον Γενικό Διευθυντή της Visa «το i-bank payband Visa σίγουρα θα κάνει την διαφορά. Είναι διαφορετικό, είναι όμορφο, είναι ασφαλές, είναι γρήγορο, είναι εύχρηστο μέσο πληρωμών και αποτελεί ένα πρωτοποριακό προϊόν για την ελληνική αγορά, το οποίο εκτιμάται ότι θα τύχει ευρείας αποδοχής από το καταναλωτικό κοινό και ειδικά τους νέους».

Στις μέρες μας η επιδίωξη και η αρχή της ανωνυμίας είναι ένα κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο, το οποίο εκτός του ότι προσφέρει ιδιωτικότητα και ελευθερία, αναδύεται ως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε την προσωπική αλλά και συλλογική ασφάλεια και να διεκδικήσουμε καλύτερη ζωή αξιοποιώντας την τεχνολογία, διατηρώντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, δικαίωμα που υπάρχει από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας;

Η ανωνυμία, η οποία είναι λέξη ελληνική, είναι μια μοναδική ανθρώπινη ψυχοκοινωνική εμπειρία: μπορεί όλοι να έχουμε ταυτότητες να παρουσιάσουμε στον κόσμο, αλλά κάτω από ορισμένες συνθήκες, είτ θέλουμε είτε πρέπει, μπορούμε να αλλάξουμε την ταυτότητα και να λειτουργήσουμε με απόλυτη ιδιωτικότητα και μυστικά.

«Χρειαζόμαστε έναν εαυτό για να περιηγηθούμε στον κόσμο της οικογένειας, των φίλων, των συνομηλίκων, των συναδέλφων», λέει ο John Suler, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Rider στο New Jersey και συγγραφέας της ψυχολογίας του κυβερνοχώρου. «Αλλά χρειαζόμαστε επίσης έναν ιδιωτικό εαυτό - έναν εσωτερικό χώρο όπου μπορούμε να αναλογιστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς την εξωτερική επιρροή, όπου μπορούμε απλώς να είμαστε μόνοι με τη δική μας ψυχή. Η ταυτότητά μας σχηματίζεται και από τους δύο εαυτούς. Χωρίς τον ένα ή τον άλλο, η ευημερία μας μπορεί εύκολα να διαταραχθεί».

Η ανωνυμία μάς επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα ή να εκφράζουμε ιδέες χωρίς να κρίνουμε και να κρινόμαστε. Επιπλέον, η ανωνυμία σε περιβάλλον όπως το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της προσωπικής ασφάλειας.

Ανωνυμία στον κυβερνοχώρο: Το «παράδοξο ιδιωτικότητας»Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυστηροποιήσει το νομικό τους πλαίσιο. 14 κράτη μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Πολωνία κατηγορούνται από τη Διεθνή Αμνηστία, διότι επιτρέπουν ή ανέχονται τη μαζική υποκλοπή και την πρόσβαση σε δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ρεπόρτερ μας Βαλερί Γκορία (Valerie Gauriat) ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Λονδίνο έθεσε σε ισχύ νόμο που δίνει στο κράτος σαρωτικές εξουσίες εποπτείας. Ο νέος νόμος δέχθηκε ισχυρές επικρίσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

σχόλιο ID-ont:  Φανταστείτε αυτές τις κάμερες σε κάθε φανάρι της πόλης, σε κάθε κτίριο, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε γήπεδο, σε κάθε χώρο διασκέδασης, σε κάθε ταξί, σε κάθε αυτοκίνητο, σε κάθε εκκλησία, σε κάθε μοναστήρι, σε κάθε παραλία, σε κάθε σταθμό λιμανιού, λεωφορείων, τραίνων...
Μην τσιμπάτε με τις δικαιολογίες που προτάσσουν. Δείτε την προοπτική, το μέλλον, την κατάληξη αυτών των μέτρων, που με διάφορες προφάσεις δοκιμάζονται σήμερα...

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: H αύξηση της ασφάλειας σε συναυλίες είναι ο σκοπός συστήματος αναγνώρισης προσώπου από την ιαπωνική Tapirs.co- σε μια περίοδο όπου το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στην επικαιρότητα, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

«Το σύστημα αναγνώρισης προσώπου ταυτοποιεί ένα πρόσωπο ελέγχοντας δύο φωτογραφίες του- μια που είχε καταχωρηθεί εκ των προτέρων, όταν αγοράζατε το εισιτήριο, και μια άλλη που τραβιέται όταν μπαίνετε σε μια συναυλία» είπε στο Reuters ο Τακάκι Τομισάβα, executive managing director της εταιρείας.

Το σύστημα χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία από το 2014, και μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μεγάλων εκδηλώσεων, με πάνω από 100.000 άτομα- αναγνωρίζοντας τον κάτοχο του εισιτηρίου και ορίζοντάς του μια θέση στον χώρο, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης κατά 30%, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Φτερά» έκαναν τουλάχιστον 15.000 φάκελοι ασθενών, ανάμεσα στους οποίους και αρκετών διασημοτήτων, από κλινική πλαστικής χειρουργικής στο Μπέβερλι Χιλς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το δίκτυο CBS News, πίσω από την περίεργη αυτή κλοπή φέρεται να βρίσκεται ένας πρώην υπάλληλος της κλινικής, ο οποίος δυσαρεστήθηκε από την απόλυσή του.

Ο πρώην υπάλληλος φέρεται να έκλεψε όχι μόνο φακέλους με οικονομικά και προσωπικά στοιχεία ασθενών, αλλά και φωτογραφίες τους πριν και κατά τη διάρκεια των εγχειρήσεων.

Πλέον, αρκετοί διάσημοι ασθενείς φοβούνται πως ο δράστης θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες τους στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα η διεύθυνση της κλινικής προειδοποίησε τους ασθενείς να ελέγξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, ούτε και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά του πρώην υπαλλήλου της κλινικής.

ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΠΟ 60 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Περισσότερες από 25.000 ιδιωτικές φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και γυμνών φωτογραφιών, και άλλα προσωπικά δεδομένα από ασθενείς μιας κλινικής αισθητικής χειρουργικής στη Λιθουανία, έδωσαν στη δημοσιότητα χάκερ, σύμφωνα με αστυνομικούς.

Οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη από μια ομάδα χάκερ που ονομάζεται «Tsar Team», η οποία έσπασε τους διακομιστές της κλινικής Grozio Chirurgija νωρίτερα αυτό το έτος και ζήτησε λύτρα από τους πελάτες της κλινικής σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, μετά την ζήτηση των λύτρων, ένα μέρος της βάσης δεδομένων κυκλοφόρησε τον Μάρτιο, ενώ τα υπόλοιπα, χθες Τρίτη. Δεν είναι σαφές πόσοι ασθενείς έχουν επηρεαστεί, αλλά η αστυνομία λέει πως δεκάδες έχουν εμφανιστεί για να αναφέρουν εκβιασμό. «Είναι εκβιασμός. Μιλάμε για ένα σοβαρό έγκλημα» δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου εγκληματικής αστυνομίας της Λιθουανίας Αντζέιους Ραγκίνσκι στους δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από 1.500 Βρετανοί ασθενείς παρατίθενται στη λίστα δεδομένων. Οι χάκερ απαίτησαν πληρωμές λύτρων μεταξύ 50 και 2.000 ευρώ, που θα πρέπει να καταβληθούν σε bitcoin, ανάλογα με την ευαισθησία των κλεμμένων δεδομένων – γυμνές φωτογραφίες, διαβατήρια και εθνικούς αριθμούς ασφάλισης.

Διαδικτυακός τρόμος επικρατεί από τις δεκάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν προκαλέσει παράλυση στους υπολογιστές επιχειρήσεων, τραπεζών, υπηρεσιών αλλά και ιδιωτών.

Ένα κακόβουλο λογισμικό έχει εξαπλωθεί από κυβερνοληστές σε όλο τον πλανήτη, μολύνοντας αρχεία και ζητώντας με εκβιαστικό τρόπο από τον «ηλεκτρονικό ασθενή» πληρωμή με το ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

«Θύματα» έχουν πέσει χώρες όπως οι Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία Τουρκία, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Ισπανία και άλλες ενώ καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και ο ισπανικός τηλεπικοινωιακός κολοσσός Telefonica ήταν δύο από τους μεγαλύτερους στόχους των κυβερνοληστών, οι οποίοι μπλόκαραν τα συστήματα, ζητώντας λύτρα για να επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε πως από το χτύπημα επηρεάστηκαν και πάνω από 1.000 υπολογιστές στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, ενώ η επιθετική εξάπλωση του ιού έπληξε τον αμερικανικό κολοσσό μεταφορών FedEx και προκάλεσε δυσλειτουργίες και στους ηλεκτρονικούς πίνακες ανακοινώσεων των γερμανικών σιδηροδρόμων.

Για το παγκόσμιο κύμα συντονισμένων κυβερνοεπιθέσεων, το σοκαριστικό παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα» και τις αυτοκτονίες σε ζωντανή μετάδοση μίλησε στο newsbeast.gr ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Χάκερ κατάφερε να υποκλέψει 17 εκατομμύρια διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εξαιρετικά εκτεταμένη υπηρεσία εύρεσης εστιατορίων. Σημειώστε, πως η Zomato δεν παρέχει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα. Ανεπηρέαστοι είναι επίσης όσοι χρησιμοποιούσαν το λογαριασμό τους στο Facebook ή στο Google για να κάνουν login στις υπηρεσίες της Zomato (OAuth), και έτσι η λίστα e-mail/(hashed/salted)password περιορίστηκε σημαντικά.

Εντούτοις, μια λίστα με 6,6 εκατομμύρια από αυτές τις διευθύνσεις, μαζί με κρυπτογραφημένα, αλλά όχι απόρθυτα password, τέθηκαν προς πώληση στο αχαρτογράφητο dark web. Η πώληση της λίστας θα έθετε σε κίνδυνο τους χρήστες, παρά το γεγονός ότι δεν περιελάμβανε αριθμούς πιστωτικών καρτών ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία. Εντούτοις, η αξιοπιστία της εταιρείας πλήττεται σοβαρά και είναι κρίσιμο πριν αρχίσουν οι διαγραφές λογαριασμών, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηστών της. Εξάλλου, η εταιρεία παραδέχτηκε ότι παρά το γεγονός ότι τα password ήταν κρυπτογραφημένα και "αλατισμένα", θα μπορούσαν να αποκρυπτογραφηθούν με αλλεπάλληλες δοκιμές της τεχνικής brute force.

Έτσι, η Zomato επιχείρησε καταρχήν να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο που δημοσίευσε τη λίστα προς πώληση και προς έκπληξή της βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν συνεργάσιμο χάκερ. Γρήγορα, υπέκυψε στον περίεργο εκβιασμό του.

«Συνεργαστείτε με την κοινότητα των χάκερ που διακρίνονται από το ήθος τους και καθιερώστε μια αμοιβή για τη δουλειά που κάνουν ώστε να παρέχετε με ασφάλεια τις υπηρεσίες σας. Καθιερώστε ένα bug bounty program», ζήτησε ο άγνωστος εισβολέας.

Η Κίνα υποχρεώνει τους μουσουλμάνους Ουιγούρους της επαρχίας Σιντσιάνγκ να δίνουν δείγματα αίματος για τη συλλογή γενετικού υλικού, καταγγέλλει η οργάνωση Human Rights Watch.

Τις καταγγελίες επιβεβαιώνει το περιοδικό Nature, το οποίο επιβεβαίωσε ότι οι τοπικές αρχές της βορειοδυτικής επαρχίας έχουν παραγγείλει 12 μηχανήματα αλληλούχισης DNA, τα οποία μπορούν να αναλύουν 2.000 δείγματα την ημέρα.

Ο φόβος είναι ότι οι κινεζικές Αρχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα ευαίσθητα γενετικά δεδομένα ως πολιτικό όπλο.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, το Πεκίνο προσπαθεί να καταστείλει το αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων, μιας τουρκογενούς εθνικής ομάδας που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασια.

Ήδη από πέρυσι η Human Rights Watch είχε καταγγείλει ότι οι κάτοικοι του Σιντσιάνγκ, από τους οποίους η πλειονότητα είναι Ουιγούροι, υποχρεώνονται να δίνουν δείγμα αίματος για να αποκτήσουν διαβατήριο.

Τον περασμένο Μάρτιο, κινεζικά μέσα ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση τετράμηνου προγράμματος στο οποίο 17,5 εκατομμύρια άτομα, κυρίως Ουιγούροι, υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις που περιλάμβαναν τη λήψη αίματος. Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός ότι πολλοί υποχρεώθηκαν να εξεταστούν.

Ηλεκτρονικοί εγκληματίες που επιτίθενται με ιό και δεσμεύουν υπολογιστές. «Απαγωγείς» αρχείων που ζητούν κανονικά λύτρα για να τερματίσουν την ομηρία του pc. Τα λύτρα αυτά μεταφράζονται σε ένα ψηφιακό νόμισμα, που έχει καταγράψει ένα ασυγκράτητο «ράλι», ισοδύναμο πλέον έκαστο με 2,7 δολάρια. Αυτό το νόμισμα, το οποίο έχει αποσχιστεί από κυβερνήσεις και παγκόσμιες τράπεζες, ενδέχεται να το παράγει και ο δικός σου υπολογιστής. Εν αγνοία σου. Μεμονωμένοι υπολογιστές επιστρατεύονται ως παραγωγοί, δημιουργώντας ένα δίκτυο πληροφοριακού συστήματος, ελεγχόμενο από τον «botmaster». Τα μέλη του δικτύου αυτού ονομάζονται «ζόμπι»…

Όχι δεν είναι το σενάριο του επόμενου best seller επιστημονικής φαντασίας, αλλά μία από τις νέες «ολοζώντανες» διαστάσεις αυτού που ονομάζουμε κυβερνοχώρος. Αν θα σου το ‘λεγαν την πρώτη φορά που περιχαρής και έκπληκτος (από τις δυνατότητες της τεχνολογίας), έπιασες στα χέρια σου Atari, θα σου φαίνονταν όλα αυτά «κινέζικα». Όχι ότι τώρα είσαι σε θέση να τα τακτοποιήσεις στο κεφάλι σου. Απεναντίας. Για όλους (εμάς) τους απλούς χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκεί που τελειώνει η φαντασία ξεκινάει το Bitcoin.

Αυτή είναι η ονομασία του εν λόγω ψηφιακού νομίσματος, από το οποίο έχουν πλουτίσει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζεται πλέον ως το αγαπημένο «εργαλείο» των χάκερ.

Η ιστορία του αγγίζει τα όρια του μύθου, αφού μέχρι και σήμερα ο εμπνευστής και δημιουργός του παραμένει άγνωστος, τα δε ονόματα που κατά καιρούς του αποδίδονται αντιστοιχούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, που είτε δεν ταυτοποιούνται είτε ουδεμία σχέση με αυτό έχουν, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων.

Η κοινή πρόταση κανονισμού Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου Ε.Ε., που εγκρίθηκε από την Κομισιόν στις 16 Νοεμβρίου 2016 και αφορά στη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS), δεν είναι τόσο «αθώα» όσο πλασαρίστηκε.

Σύμφωνα με απόρρητη μελέτη της Επιτροπής LIBE, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πολιτική και τα Συνταγματικά Θέματα, το νέο καθεστώς «φακελώματος» όλων των ταξιδιωτών στον ευρωπαϊκό χώρο αποτελεί σημαντική παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

Στη μελέτη διαπιστώνεται, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι η προώθηση του εν λόγω κανονισμού, μέσω του οποίου τα προσωπικά δεδομένα ταξιδιωτών θα γίνονται «φέιγ βολάν», έγινε και συμφωνήθηκε χωρίς προηγουμένως να εξετασθεί αν αυτός ο κανονισμός ήταν… αναγκαίος.

Στη μελέτη διατυπώνονται τρία καίρια ερωτήματα προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και Συμβούλιο Ε.Ε.), που δεν έχουν απαντηθεί ακόμη:

*Ποιες είναι οι αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και υπαγόρευσαν τη θέσπιση ενός καθεστώτος πλήρους και ανηλεούς «φακελώματος» των ταξιδιωτών;

Μάθαμε όλοι πρόσφατα ότι μια κερκόπορτα ενός λογισμικού αρκεί για να πληγούν χιλιάδες υπολογιστές σε όλον τον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Υπάρχει προστασία;

Μία τραγική εβδομάδα έζησε η διεθνής Πληροφορική από τις 12 Μαΐου, με καταμετρημένα θύματα εκβιαστών έως την Πέμπτη 320.000 χρήστες υπολογιστών. Το τι συνέβη και πώς συνέβη είναι ένα θρίλερ αντάξιο σεναρίου του Χόλιγουντ, με τέλος εισέτι άγνωστο. Ακόμη πιο φοβερό όμως είναι αυτό που συνειδητοποίησε έκπληκτη η διαδικτυωμένη ανθρωπότητα. Οτι τα εργαλεία του ψηφιακού εκβιασμού μας, τα κλειδιά της παραβίασης κάθε προστασίας των υπολογιστών μας, δεν τα ανέπτυξαν κάποιοι δαιμόνιοι κακοποιοί: τα έφτιαξαν μια χιλιάδα λαμπροί προγραμματιστές-στελέχη της μεγαλύτερης υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, της NSA. Ναι, οι ψηφιακοί κλέφτες που πρώτοι εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται τα λάθη του λογισμικού είναι οι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια πράκτορες. Απλώς, αυτό που τώρα συνέβη είναι ότι κάποιοι έκλεψαν τους κλέφτες. Και αυτοί οι κάποιοι στράφηκαν εναντίον των πολλών και ζήτησαν λύτρα, αφού πρώτα τα ζήτησαν από την NSA και εκείνη αδιαφόρησε. Οσο για την κερκόπορτα της Microsoft, εκείνη απλώς την είχε αφήσει ορθάνοιχτη, μιας και δεν υποστήριζε πια τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows. H ζημία των θυμάτων απροσμέτρητη, καθώς ακόμη και νοσοκομεία έμειναν κλειστά συνεπεία της κυβερνοεπίθεσης. Αλλά και η ηθική ζημία των κρατικών υπηρεσιών απαράγραπτη καθώς πρόδωσαν την εμπιστοσύνη όλων. Οσο για την... τιμή της Πληροφορικής, βρίσκεται πια στα σκουπίδια της Ιστορίας και διακυβεύει το μέλλον μας.

Στην Αθήνα είχαν μόλις περάσει 24 λεπτά από το γύρισμα της Παρασκευής στο Σάββατο, αλλά στη Νέα Υόρκη ήταν καταμεσήμερο της 12ης Μαΐου 2017 όταν η Talos - μια θυγατρική του γίγαντα τηλεπικοινωνιών Cisco που ερευνά θέματα κυβερνοασφάλειας - χτύπησε «παγκόσμιο συναγερμό». Το τι είχε συμβεί το μάθαμε όλοι στη συνέχεια από τα δελτία ειδήσεων: ένας «διαδικτυακός ιός» (botnet) είχε σαρώσει 320.000 υπολογιστές σε 150 χώρες, ζητώντας λύτρα για να αποδεσμεύσει τα θύματά του. Αυτή είναι η επιφανειακή θεώρηση του γεγονότος. Διότι, δυστυχώς, το θέμα έχει μέγα βάθος.

H μεγαλύτερη κυβερνο-επίθεση στην ιστορία ειναι γεγονός και εξακολουθεί να… μετράει θύματα. Ο ιός «Wannacry» που «χτύπησε» το περασμένο Σαββατοκύριακο εκμεταλλεύθηκε ένα ελάττωμα στο λογισμικό των Windows που είχαν ήδη επισημάνει τα λαγωνικά της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και άπλωσε εύκολα τα…ψηφιακά του πλοκάμια σε «εκατοντάδες χιλιάδες» συστήματα 30.000 κυβερνητικών υπηρεσιών, πανεπιστημίων, εταιρειών, μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης τραπεζών και νοσοκομείων. Μέσα σε λίγες ώρες απέκτησε 200 χιλιάδες θύματα σε 150 χώρες, με τους καταστροφολόγους να μιλάνε για τον «πρώτο παγκόσμιο κυβερνοπόλεμο» και τους μεγάλους κολοσσούς και τις κυβερνήσεις να επιχειρούν να θωρακιστούν απέναντι στους δαιμόνιους χάκερ.

Oι εγκέφαλοι που ζήτησαν λύτρα από τα θύματα σε…ψηφιακά νομίσματα bitcoins αν θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο των αρχείων τους, συγκέντρωσαν περί τα 80 χιλιάδες δολάρια. Η Microsoft παρομοίασε την επίθεση «με κλοπή πυραύλων Τόμαχοκ απο το Πεντάγωνο», προσθέτοντας ότι είναι μία «πρώτη αφύπνιση» για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Εκτοτε οι θεωρίες συνωμοσίας και το κυνήγι των υπευθύνων συνεχίζεται. «Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την κυβερνο-επίθεση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μάστιγα στην ίδια την NSA. «Ήταν σαν να βγήκε από το μπουκάλι του ένα τζίνι φτιαγμένο από τις μυστικές υπηρεσίες», σχολίασε χαρακτηριστικά. Στον χορό των διαψεύσεων μπήκε και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, απαντώντας σε όσους την κατηγόρησαν ότι είχε αδιαφορήσει σε προειδοποιήσεις για την «ευπάθεια» των συστημάτων πληροφορικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας. «Η κυβέρνησή μας πρόκειται να διαθέσει 2 δισεκατομμύρια στερλίνες για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής τα επόμενα χρόνια», ανέφερε. O κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια κλιμακούμενη απειλή η οποία δεν έχει τελειώσει προειδοποίησε ο διευθυντής της αστυνομικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europol) σημειώνοντας οτι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας είναι ευάλωτοι και οι οργανισμοί μπορούσαν να πάρουν διδάγματα από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος φαίνεται να ξέφυγε σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια επίθεση. Ποιός κρύβεται λοιπόν πίσω απο την άνευ προηγουμένου ψηφιακό χτύπημα ; Νέα στοιχεία υποδεικνύουν κάποιες πιθανές σχέσεις της επίθεσης του WannaCry με το Lazarus Group- μια ομάδα χάκερ που εκτιμάται πως συνδέεται με τη Βόρεια Κορέα.

Όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα στον κυβερνοκόσμο περιλαμβάνουν την NSA, δεκαετίες δουλειάς πάνω σε χαλασμένα λογισμικά, μια ομάδα χάκερ που μιλούν σπαστά αγγλικά, ένα όχι και τόσο εξελιγμένο ιό που ζητά λύτρα, και όλα αυτά αλληλεπιδρούσαν στο παγκόσμιο δίκτυο. Η επιτυχημένη επίθεση WannaCry που διέλυσε υπολογιστές σε Ευρώπη και Ασία, προέκυψε από μια σειρά αναποτελεσματικών αποφάσεων. Μια από αυτές να είχε διορθωθεί και η κρίση θα είχε αποφευχθεί. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τις μελλοντικές κρίσεις.

Το παρελθόν του WannaCry ξεκινά πίσω στο 2013 στους διαδρόμους της NSA, σύμφωνα με το TheAtlantic. Η διαβόητη υπηρεσία είχε στην κατοχή της την πληροφορία ενός λάθους σε ένα παλιό πρόγραμμα της Microsoft, το SBM V.1, που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν ψηφιακά αρχεία. Το πρόγραμμα αυτό θεωρείται απαρχαιωμένο και έχει αντικατασταθεί από πολλά πιο σύγχρονα και πιο ασφαλή. Όμως πολλοί οργανισμοί το χρησιμοποιούν ακόμη επειδή είτε δε μπορούν είτε αδιαφορούν να εγκαταστήσουν το καινούριο λογισμικό. Το λάθος (ή bug) αποτελεί ένα ευάλωτο σημείο ενός προγράμματος, όμως από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο. Όμως η NSA, έγραψε ένα νέο πρόγραμμα, που εκμεταλλευτόταν αυτό το bug οπουδήποτε το έβρισκε. Σύμφωνα με το Atlantic, ακόμη και ο τρόπος που το χρησιμοποίησαν όμως έχει ενδιαφέρον.

Η NSA το έστρεψε εναντίον του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος συναλλαγών με έμφαση σε εκείνες που γίνονταν από περιοχές της Μέσης Ανατολής. Πως το πέτυχαν; Χρησιμοποιώντας παλαιούς υπολογιστές Microsoft που βρίσκονταν διάσπαρτοι σε όλο τον πλανήτη και διαρκώς αντάλλασαν αρχεία με το ευάλωτο πρόγραμμα. Το κατασκοπικό λογισμικό της Υπηρεσίας, το λεγόμενο EternalBlue, υπέκλεβε κάθε «συζήτηση» που έκαναν οι υπολογιστές μεταξύ τους. Το λογισμικό αυτό «εξουσιάζε» τους άλλους υπολογιστές, με αποτέλεσμα όπως θεωρούν σήμερα αναλυτές ασφαλείας, η NSA να ήταν σε θέση ακόμη και να αλλάξει οικονομικά δεδομένα που μετακινούνταν από και προς την Μέση Ανατολή.

Η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών της Βόρειας Κορέας έχει μια ειδική δύναμη, την αποκαλούμενη Μονάδα 180, η οποία ενδεχομένως να έχει πραγματοποιήσει κάποιες από τις πιο τολμηρές και επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους και ειδικούς ασφαλείας Ίντερνετ που έχουν αυτομολήσει.

Στη Βόρεια Κορέα έχουν αποδοθεί πολλές online επιθέσεις των τελευταίων ετών, ενώ αρκετοί θεωρούν πως είχε κάποια εμπλοκή και στην πρόσφατη, διεθνούς κλίμακας κυβερνοεπίθεση με το ransomware «WannaCry» (κατηγορία που απορρίπτει η Πιονγκγιάνγκ).

Ο Κιμ Χέουνγκ-κουάνγκ, πρώην καθηγητής επιστήμης υπολογιστών στη Βόρεια Κορέα που αυτομόλησε στον Νότο το 2004 και έχει ακόμα πηγές στη Βόρεια Κορέα, λέει πως οι κυβερνοεπιθέσεις της Πιονγκγιάνγκ με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων πιθανώς διοργανώθηκαν από τη Μονάδα 180, τμήμα του Γενικού Γραφείου Αναγνώρισης- την κύρια υπηρεσία πληροφοριών της χώρας. «Η Μονάδα 180 εμπλέκεται στο χακάρισμα χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων παραβιάζοντας και αποσύροντας χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς» είπε ο Κιμ στο Reuters. Ο ίδιος θεωρεί πως κάποιοι από τους παλιούς του φοιτητές έχουν ενταχθεί στη Στρατηγική Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Βόρειας Κορέας- στην ουσία τον στρατό «κυβερνοπολεμιστών» της χώρας.

«Οι χάκερ βγαίνουν στο εξωτερικό για να βρουν μέρη με καλύτερες υπηρεσίες Ίντερνετ από τη Βόρεια Κορέα, ώστε να μην αφήσουν ίχνη» πρόσθεσε ο Κιμ, συμπληρώνοντας πως είναι πιθανό να το κάνουν χρησιμοποιώντας ως κάλυψη ιδιότητες εργαζομένων σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου, παρακλάδια βορειοκορεατικών εταιρειών στο εξωτερικό ή επιχειρήσεις στην Κίνα ή τη νοτιοανατολική Ασία.

σχόλιο ID-ont: Και η εφημερίδα ΑΥΓΗ του ΣΥΡΙΖΑ, στην προβολή των τεχνολογιών της "Κοινωνίας χωρίς Μετρητά"...

«Ολοκληρώσαμε τις δοκιμές για ένα σύστημα πληρωμών μέσω αναγνώρισης προσώπου και θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής της τεχνολογίας βιομετρικής ταυτοποίησης στην Ant Financial της Alibaba.

Μέσω βιομετρικής ταυτοποίησης θα μπορούν να πληρώνουν για τις καθημερινές συναλλαγές τους οι καταναλωτές στην Κίνα σύμφωνα με τον επικεφαλής της τεχνολογίας βιομετρικής ταυτοποίησης στην Ant Financial, εταιρία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Τσεν Τζιντόνγκ.

«Ολοκληρώσαμε τις δοκιμές για ένα σύστημα πληρωμών μέσω αναγνώρισης προσώπου και θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ήδη πραγματοποιούνται δοκιμές για το σύστημα πληρωμών Alipay.


Παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας σε σχέση με τον συγκεκριμένο σκοπό, τον έλεγχο του ωραρίου και δυσανάλογη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή, αποτελούν τα δακτυλικά αποτυπώματα που αφήνουν εργαζόμενοι εισερχόμενοι στον χώρο εργασίας τους.

Αυτό αναφέρει σε απόφασή του το Διοικητικό Δικαστήριο η οποία επικυρώνει ουσιαστικά σχετική απόφαση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων ημερομηνίας 2/10/2012.

Η εν λόγω απόφαση επέβαλλε σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο της πρωτεύουσας  διοικητική κύρωση της διακοπής της επεξεργασίας και καταστροφής των σχετικών δεδομένων με τη διακοπή της λειτουργίας του συστήματος δακτυλοσκόπησης και την καταστροφή των δεδομένων που αφορούσαν στα δακτυλικά αποτυπώματα των υπαλλήλων.

Νομική βάση της προσβληθείσας Απόφασης ήταν ότι το σύστημα δακτυλοσκόπησης που εγκατέστησαν οι αιτητές για το σκοπό ελέγχου της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων τους από το χώρο εργασίας τους πραγματοποιούσε συλλογή και επεξεργασία των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων (βιομετρικά δεδομένα) καθ’ υπέρβαση της Αρχής της Αναλογικότητας, θεμελιώδους αρχής της νόμιμης επεξεργασίας (βλ. άρθρο 4 (1)(γ) του Νόμου).

Με βάση σωρεία εγγράφων Ευρωπαϊκών Αρχών και Οργανισμών και με βάση προηγούμενες Αποφάσεις όλων των απερχόμενων Επιτρόπων είχε κατ’ επανάληψη κριθεί ότι η συλλογή και επεξεργασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων, που συνιστούν μοναδικά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου σώματος, αποτελούσε επέμβαση στη σωματική ακεραιότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του ατόμου με αποτέλεσμα την επέμβαση στην ιδιωτική του ζωή.

H Google είναι σε θέση να διακρίνει ποιες αγορές έγιναν στα φυσικά καταστήματα από καταναλωτές οι οποίοι προηγουμένως είχαν κάνει κλικ στις διαδικτυακές διαφημίσεις των καταστημάτων αυτών.
 
Η εταιρεία, που αντλεί τη συντριπτική πλειονότητα των εσόδων της από τη διαφήμιση online, θα χρησιμοποιήσει το νέο αυτό εργαλείο για να πείσει τους καταστηματάρχες ότι αξίζει να διαφημίζονται στο Διαδίκτυο, με αποδείξεις: τον αριθμό των καταναλωτών και το ποσό που ξόδεψαν offline, αφού είδαν σχετική διαφήμιση online. «Έξυπνο», λένε οι διαφημιστές, «ανησυχητικό», σκέπτονται άλλοι.

 
Η Google ανέλυσε πως είναι σε θέση να βρίσκει ποιοι καταναλωτές ψώνισαν ως αποτέλεσμα της ψηφιακής διαφήμισης, υπό προϋποθέσεις.

 
Εάν ο χρήστης έκανε κλικ σε διαφήμιση online ενώ παρέμενε συνδεδεμένος στις υπηρεσίες της Google (είτε για να δει το Gmail, ή YouTube ή κάποια άλλη υπηρεσία της Google, χωρίς να αποσυνδεθεί), η εταιρεία καταγράφει ποια διαφήμιση είδε.

Στον φυσικό κόσμο, όταν οι αγορές γίνονται με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών -το 70% των συναλλαγών στις ΗΠΑ-, η Google μπορεί να έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία αυτά -σε κρυπτογραφημένη, όπως σημειώνει μορφή.

Λογισμικό αναλαμβάνει να ταιριάξει ένα μοναδικό αναγνωριστικό των συναλλαγών αυτών ώστε να μπορεί τελικά η εταιρεία να απαντήσει ότι εξακριβωμένος αριθμός καταναλωτών είχε δει τις διαφημίσεις του εμπόρου online. Υπάρχει δηλαδή, ένα μοναδικό κλειδί που συνδέει τις συναλλαγές μέσω καρτών με τη διαδικτυακή ταυτότητα όσων είδαν συγκεκριμένες διαφημίσεις online.

Ο κίνδυνος τον κυβερνοεπιθέσεων σε τραπεζικά συστήματα αυξάνεται διαρκώς, ακολουθώντας την ολοένα αυξανόμενη τάση των χρηστών υπολογιστών και smartphones να συναλλάσσονται ηλεκτρονικά, όπως σημειώνει πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Kaspersky Lab, που εξέτασε τα κενά ασφαλείας σε 800 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Στην έρευνα, δύο στις τρεις τράπεζες, παραδέχονται πως γίνει επανειλημμένως στόχοι κυβερνοεπιθέσεων από e-γκληματίες που υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και υπεξαιρούν χρήματα.

Οι χάκερ εστιάζουν πλέον περισσότερο στις μετα-πληροφορίες των συναλλαγών, χτυπώντας διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες (45%) αλλά και τερματικά POS (40%). Κραταιό παραμένει και το φαινόμενο phising (ηλεκτρονικό ψάρεμα) καθώς και οι επιθέσεις σε μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ΑΤΜ).

Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι επιθέσεις στοχοποιούν υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows ενώ το 31,38% αφορά σε ηλεκτρονικές στους υπολογιστές που «τρέχουν» λειτουργικά συστήματα της καλιφορνέζικης Apple.

Το 2016 το πλήθος των χρηστών που έπεσε θύμα κυβερνο-επιθέσεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερο, με τα Trojans να αυξάνονται κατά 30,55%. 

Οι χώρες πλήττονται περισσότερο από «ηλεκτρονικές τραπεζικές ληστείες» είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ινδία.

ΟΧΙ στις Ηλεκτρονικές Υπογραφές που σας λένε "βάλτε μια υπογραφούλα εκεί". 
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!

Πείτε τους: Δεν είμαστε σε νηπιαγωγείο, να μιλάνε κανονικά ως ενήλικοι και όχι με υποκοριστικά, δήθεν για σύσφιξη, των σχέσεων !!! που φέρανε το σήμερα.

Ξέρουμε ότι η λαμπρότητα των τραπεζών περιέχει το αποτέλεσμα της σημερινής Ελλάδας και ότι τα ηλεκτρονικά αρχεία, αυτές οι υπογραφούλες στο τζαμάκι που σας λένε, είναι στον αέρα και στα χέρια των επιτήδειων όπως και όλα και κάθε ηλεκτρονικό αρχείο και της κάθε καλοσυνάτης !!!! τράπεζας. 

Είναι όλο και συχνότερες και μεγαλύτερες οι υφαρπαγές ηλεκτρονικών στοιχείων όπως και η υπογραφούλα που σας προτείνουν και, η πρότασή τους αυτή είναι πολύ περισσότερο και ουσιαστικότερα επικίνδυνη από όλες τις προηγούμενες. Η παραπλανητική διαφήμιση πάει σύννεφο κε Γραμματέα

Οι υπάλληλοι που σας το προτείνουν δεν είναι μόνιμοι, κανείς δεν τους αλυσοδένει, εκτός από την συνείδησή τους, να μην τις πάρουν και να τις πουλήσουν όπου τα πιάσουν χοντρά, πολύ χοντρά!!.

Με την ηλεκτρονική υπογραφή σας στο τζαμάκι, μπορεί να γίνουν ασύλληπτου ύψους και περιεχομένου συναλλαγές χωρίς να πάρετε είδηση, μόνο βέβαια αν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν το ξέρατε. Αυτά με την πολιτεία κοιμωμένη.

Γιατί να παρέχετε διευκόλυνση για ασύλληπτου ύψους και είδους συναλλαγές, έστω και αν θα προκύψει !!!!! πως δεν το ξέρατε !!!!.

Έχεις μπει στο χορό, με κάποιους να χτυπάνε παλαμάκια -ίσως τα μόνα παλαμάκια που εσύ μπορεί και να μην άκουσες ποτέ.

Τα προσωπικά σου δεδομένα, δεν είναι προσωπικά, λέει. Το λέει το κράτος. Θα πρέπει να τα μοιράζεσαι μαζί του. Ό,τι πληροφορίες σε αφορούν, θα είναι πλέον κοινές με το κράτος και με τις τράπεζες.

Με το που γεννηθήκατε, πριν κάνετε τα πρώτα σας βήματα, σας είχαν ήδη στρώσει το χαλί στο μονοπάτι παρακολούθησης των δεδομένων σας.

Σας δόθηκε ένα όνομα, καταγράφηκαν το ύψος και το βάρος σας και, πιθανότατα, σας τράβηξαν και κάποιες φωτογραφίες. Λίγα χρόνια αργότερα γραφτήκατε στον παιδικό σταθμό. Όταν έγινε η απογραφή, σας κατέγραψαν για ακόμα μία φορά.

Σήμερα, έχετε κάποιον αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης (όταν παίρνεις για ραντεβού με γιατρό, δεν σε ρωτάνε καν το όνομά σου, το ΑΜΚΑ σου χρειάζονται· ένας αριθμός είσαι), κάποιον αριθμό ταυτότητας, ίσως τίποτε τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες ή και την «έξυπνη» κάρτα αλλά και την κάρτα πολίτη εν αναμονή.

Το πως μας επιβάλλεται μια κανονικότητα που η ζωή μας εξαρτάται από τις τράπεζες, αυτό δεν το αναφέρει όμως κανείς από αυτούς. Το πως εδώ και αρκετό καιρό πριν, έχει αποφασιστεί ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν αγορές πάνω από κάποιο όριο, χωρίς να έχουν τραπεζική, πιστωτική κάρτα, μάλλον έχει περάσει στο ντούκου. Το πως καλούν όλον τον πληθυσμό να δεσμευτεί με κάποια τράπεζα και να πληρώνει όλα τα έξτρα με τόκους, επιτόκια, τραπεζικά έξοδα, ακούγεται ως φυσιολογικό. Το πως πρακτικά είναι αδύνατο όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πιστωτικές κάρτες, εντέχνως περνάει επίσης στο ντούκου. Και όμως, και αυτό έγινε με την επίφαση της πάταξης της φοροδιαφυγής. Παρόλο που η επίφαση της πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω της παρακολούθησης – μην ξεχνάμε πως έφτασαν σε σημείο να περάσουν νόμο ως και για έλεγχο από εισαγγελείς στον προσωπικό σου υπολογιστή – καταρρίπτεται στο λεπτό αν σκεφτεί κανείς ότι τα μεγάλα «ψάρια» πάντα θα διαφεύγουν.

Την εμφάνιση του έκανε πριν από λίγες μέρες ένας ιός που χτύπησε κρατικούς φορείς σε περισσότερες από 74 χώρες, κάνοντας τις αρχές ασφαλείας σε κάθε χώρα να χάσουν τον ύπνο τους, καθώς ο ιός αυτός απέδειξε πως δεν ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν μία παρόμοια απειλή. Φυσικά βάσει διαφόρων ειδικών οι έρευνες δείχνουν ότι πίσω από όλα αυτά κρύβεται η Βόρεια Κορέα.

Η μεγάλη επίθεση που έγινε μέσα στο προηγούμενο σαββατοκύριακο έδειξε πως έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε σχετικά με τα είδη του πολέμου και τις απώλειες που μπορούν να προκαλέσουν. Όσο προχωρά η τεχνολογία, τόσο και θα πρέπει να φτιαχτούν οι ανάλογες δομές στα κράτη για να προστατεύσουν όχι τα άτομα, αλλά τις απόρρητες πληροφορίες που μπορεί τα κράτη και οι υπηρεσίες να έχουν στην κατοχή τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα του ότι βρισκόμαστε στην αυγή ενός νέου πολέμου μεταξύ των κρατών του κυβερνοπολέμου είναι η πρόσφατη επίθεση που στόχευε συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες σε κράτη με σημαντική παρουσία στο διεθνές σύστημα ή σε χώρες δορυφόρους της παραπάνω κατηγορίας κρατών.

Φυσικά το είδος του πολέμου αυτού δεν προέκυψε μόλις τώρα, αλλά έχει κάνει την εμφάνιση του εδώ και πολλά χρόνια, καθώς όλα τα κράτη ανεξαρτήτως μεγέθους και ισχύος αντιμετωπίζουν σε συχνά χρονικά διαστήματα επιθέσεις από χάκερ με μόνο στόχο την συλλογή συγκεκριμένων πληροφοριών.

Σε ότι αφορά την κυβερνοεπίθεση, ο ιός που κατάφερε να χτυπήσει τις κρατικές υπηρεσίες 74 χωρών είναι ο WanaCryptor 2.0, ο οποίος εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας παλαιότερων εκδόσεων των Windows, γνωστό και ως EternalBlue, λόγος που τον κάνει εξαιρετικά επικίνδυνο. Θύματα της κυβερνοεπίθεσης πάνω από 200.00 υπολογιστές, σε τουλάχιστον 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

H ρωσική αστυνομία συνέλαβε 20 χάκερς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας έναν ιό τύπου «δούρειου ίππου», κατάφεραν να κλέψουν από λογαριασμούς καταθέσεων σε ρωσικές τράπεζες ποσά της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ρουβλίων (892.000 δολαρίων).

Οι Ρώσοι χάκερς κάνοντας χρήση ενός κακόβουλου λογισμικού κατάφεραν να μολύνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο smartpfones ενώ πριν συλληφθούν σχεδίαζαν να κάνουν το ίδιο σε λογαριασμούς καταθέσεων σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Τη σύλληψή τους επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο πρακτορείο Tass, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ιρίνα Βόλκ, η οποία επισήμανε ότι ρώσοι αστυνομικοί σε συνεργασία με την εταιρεία Group IB, κατάφεραν να εντοπίσουν την ομάδα των χάκερς, που δρούσε οργανωμένα σε όλη την επικράτεια, και ειδικεύονταν στην κλοπή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την ανάκριση, τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούσαν ένα κακόβουλο λογισμικό που τους επέτρεπε να έχουν πρόσβαση στα smartpfones, που είχαν συγκεκριμένο πάροχο, στα οποία έδιναν εντολές με απόκρυψη για μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς που είχαν δημιουργήσει εκ των προτέρων.
top