Τουλάχιστον έξι στις δέκα απόπειρες παραβίασης εταιρικών δικτύων από χάκερς είναι επιτυχημένες, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει σε περίπου 70% όταν οι παραβιάσεις δεν αντιμετωπίζονται άμεσα. Αυτό τουλάχιστον υποδεικνύει η νέα έκθεση της SafeBreach με τον εύγλωττο τίτλο «Hacker’s Playbook».

Για τις ανάγκες της τρίτης, ανανεωμένης έκδοσης της μελέτης η εταιρεία ανέλυσε 3.400 διαφορετικές τακτικές παραβίασης εκτελώντας 11,5 εκατομμύρια προσομοιώσεις επιθέσεων σε εταιρικά περιβάλλοντα από την οπτική του εισβολέα. Η νέα έκδοση του «Hacker’s Playbook» κατάγραψε ανώνυμα δεδομένα από προσομοιώσεις επιθέσεων σε πάνω από 100 πραγματικά περιβάλλοντα τόσο σε τοπικά δίκτυα και εγκαταστάσεις όσο και στο cloud.

Το σύνολο των συμπερασμάτων της μελέτης είναι άκρως ανησυχητικό, αλλά το πλέον ενδιαφέρον για τους υπεύθυνους ασφαλείας των επιχειρήσεων είναι ότι οι έλεγχοι που εφαρμόζουν συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς και αποσπασματικοί. Αρκετοί οργανισμοί μάλιστα όχι μόνο δεν υιοθετούν μια συνεκτική και οργανωμένη στρατηγική ασφαλείας, αλλά αγνοούν εντελώς τους κινδύνους.

Τα πιο επικίνδυνα malware

Τα πέντε κορυφαία κακόβουλα προγράμματα κατορθώνουν να διαπεράσουν την ασφάλεια των δικτύων σε περισσότερες από τις μισές απόπειρες. Νέα είσοδος στα πέντε πιο διεισδυτικά malware είναι το κακόβουλο λογισμικό της Carbanak που κατέγραψε ποσοστά επιτυχίας της τάξης του 60% σε επιθέσεις σε τράπεζες και χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις –για να είμαστε ακριβείς επιτυχία είναι για τους χάκερς, για τους υπεύθυνους ασφαλείας είναι μεγάλη αποτυχία.

Η γερμανική ομοσπονδιακή αρχή ανταγωνισμού διεξάγει εύρενα για το κατά πόσο οι κατασκευαστές έξυπνων τηλεοράσεων παραβιάζουν τους νόμους περί προστασίας των καταναλωτών στην διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. 

Στο πλαίσιο της λεγόμενης τομεακής έρευνας που ξεκινήσε τώρα, η αρχή ανταγωνισμού προτίθεται να εξετάσει ιδιαίτερα τους συμβατικούς όρους που εφαρμόζουν οι κατασκευαστές. 

"Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι απλώς ένα παράδειγμα της συνεχώς αυξανόμενης συνάφειας των πραγμάτων στην ιδιωτική ζωή και του θέματος της εκούσιας ή ακούσιας κοινοποίησης προσωπικών δεδομένων. Για τους σκοπούς της έρευνας μας, έχουμε συλλέξει σκόπιμα ένα καθημερινό αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιείται επίσης από άτομα που δεν είναι ιδιαίτεροι γνώστες της τεχνολογίας. Η τύχη των δεδομένων των καταναλωτών, και η εμπορική τους χρήση θα μας απασχολούν σίγουρα πέρα ​​από την τρέχουσα τομεακή έρευνα", δήλωσε ο Andreas Mundt, Πρόεδρος του Γραφείου των Ομοσπονδιακών Καρτέλ.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τηλεοράσεις, οι έξυπνες τηλεοράσεις διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω της οποίας οι θεατές όχι μόνο λαμβάνουν δεδομένα και κανάλια, αλλά και μεταδίδουν τα δεδομένα των χρηστών τους. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι έξυπνες τηλεοράσεις διαβιβάζουν τέτοια προσωπικά δεδομένα, χωρίς ο χρήστης να είναι κατάλληλα ενημερωμένος ή να μπορεί να αντιταχθεί σε αυτή τη μεταφορά, σύμφωνα με την αρχή ανταγωνισμού. Ο πρωταρχικός στόχος της τομεακής έρευνας είναι τώρα να διευκρινιστεί εάν και σε ποιο βαθμό οι κατασκευαστές έξυπνων τηλεοράσεων συλλέγουν, μεταβιβάζουν και χρησιμοποιούν εμπορικά τα προσωπικά δεδομένα και κατά πόσον οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται κατάλληλα για την πρακτική αυτή.

σχόλιο ID-ont: Οι υποψήφιοι μνηστήρες συνωστίζονται στην αφετηρία...

Ετοιμη για τη μάχη των νέων ταυτοτήτων δηλώνει η διοίκηση της εταιρείας, που ελέγχεται κατά 60% από τον γερμανικό όμιλο Veridos. Γιατί οι ελληνικές ταυτότητες είναι εύκολος στόχος των πλαστογράφων. Οι επενδύσεις στην εγχώρια μονάδα.

«Οι ελληνικές ταυτότητες είναι ένα έντυπο που έχει σχεδιαστεί πριν από εξήντα χρόνια και η χώρα μας είναι η μοναδική με ταυτότητες χωρίς βιομετρικά στοιχεία», υποστήριξε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Veridos Matsoukis ΑΕ, Ευθύμιος Ματσούκης.

H Veridos Matsoukis ΑΕ ελέγχεται από τον γερμανικό όμιλο Veridos εδώ και δέκα χρόνια, αλλά διατήρησε την ελληνική διοίκηση. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ διαθέτει ιστορία άνω του ενός αιώνα στην εκτύπωση αξιογράφων, γραμματοσήμων κ.λπ.

Χθες η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε τις επενδύσεις των τελευταίων ετών στις εγκαταστάσεις της Ελλάδας και έθεσε υποψηφιότητα για τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος ακούγεται για χρόνια, χωρίς ποτέ να προκηρύσσεται.

Εξαιτίας της σημερινής κατάστασης με τις ελληνικές ταυτότητες, που πλαστογραφούνται εύκολα, ταλαιπωρούνται σήμερα όσοι ταξιδεύουν στα γερμανικά αεροδρόμια. Αναγκαστική φαίνεται πως είναι και η αλλαγή στα ελληνικά διαβατήρια τα οποία, όπως είπε ο κ. Ματσούκης, σχεδιάστηκαν πριν από 15 χρόνια «με παλαιά τεχνική που έχει σήμερα ξεπεραστεί» και συγκεκριμένα «με βάση τα αμερικανικά πρότυπα, που και οι ίδιοι οι Αμερικανοί τα αλλάζουν».

Υποκλοπές από κυβερνήσεις και οργανώσεις, κακόβουλο λογισμικό και εντοπισμός ανά την υφήλιο, όλα γίνονται εφικτά μέσω των έξυπνων κινητών

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τις μαζικές παρακολουθήσεις των αρχών ασφαλείας εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι «κανένα smartphone δεν είναι ασφαλές». Πράγματι, δεν είναι λίγες οι φορές που ποικίλες μέθοδοι παρακολούθησης μεγάλων ομάδων ατόμων έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οχι απαραίτητα επειδή έχουν κατηγορηθεί επισήμως, αλλά στο πλαίσιο των προληπτικών παρακολουθήσεων από διάφορες μυστικές υπηρεσίες.

Ο Σνόουντεν εξέφρασε και τον προβληματισμό του ως προς το ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν πλέον μετατραπεί σε συσκευές παρακολούθησης που αυτόματα δημιουργούν ηλεκτρονικά βιογραφικά, αλλά και GPS συσκευές. Ως παράδειγμα επικαλέστηκε την περίπτωση του θανάτου της Μαρί Κόλβιν, Αμερικανίδας δημοσιογράφου που εργαζόταν για τους «Sunday Times» του Λονδίνου και σκοτώθηκε από πυρά όλμου στη Χομς.

«Οι εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων των επικοινωνιών της είχαν υποκλαπεί από τον συριακό στρατό», είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι όλο και πιο δύσκολο οι χρήστες να εμπιστεύονται τα smartphones τους, καθώς μπορεί να μολυνθούν από προγράμματα malware ώστε να μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με το σημείο όπου βρίσκονται οι ίδιοι ακόμα κι όταν αυτά είναι σε κατάσταση πτήσης ή απενεργοποιημένα.

Εκτός των άλλων, η τεχνολογία έχει καταστήσει ακόμη και την ιδιωτική παρακολούθηση τηλεφώνων όχι μόνο εφικτή, αλλά και αρκετά απλή και σχετικά οικονομική. Εντύπωση είχε προκαλέσει η ιστορία που κυκλοφόρησε στους αθηναϊκούς κύκλους όταν ένας ευκατάστατος επιχειρηματίας αποφάσισε να παρακολουθήσει τη νεότερη και λίγο ατακτούλα σύντροφό του χαρίζοντάς της ένα ολοκαίνουριο κινητό τελευταίας τεχνολογίας.

Ο Chamath Palihapitiya κατακεραυνώνει το διασημότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Κι ενώ το facebook συνεχίζει να κινείται ανοδικά και να διαδίδεται ολοένα και περισσότερο, καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες των επενδυτών και των εργαζομένων οι οποίοι δημόσια εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο του μέσου στους χρήστες του.

Ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook, προκάλεσε τις εντυπώσεις με τις πρόσφατες δηλώσεις του με βάση τις οποίες τα social media «διαβρώνουν τα βασικά θεμέλια του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων» και εκείνος αισθάνεται ενοχές για τη δημιουργία εργαλείων που «διαλύουν τον κοινωνικό ιστό».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του το Νοέμβριο στο «Graduate School of Business» του Στάνφορντ, ο Palihapitiya επισήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν το καταλαβαίνετε αλλά σας προγραμματίζουν... όμως τώρα πρέπει να αποφασίσετε πόσα είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε, πόση από τη διανοητική σας ανεξαρτησία». Επίσης, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν θέλει να υφίσταται προγραμματισμό και για το λόγο αυτό δεν χρησιμοποιεί αυτή την «αηδία» και δεν επιτρέπει ούτε στα παιδιά του να το χρησιμοποιούν.

Ο Palihapitiya συμβούλεψε το κοινό να κάνει ένα διάλειμμα από τα social media.

To πρωτόγνωρο ενδιαφέρον για την ιδιωτικότητα (ιδιωτική ζωή) είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες συζητήσεις για το ίδιο θέμα. Αυτό που προκαλεί μια έξαρση σήμερα (όπως το θέμα με την Apple), καταλαγιάζει αύριο και στη συνέχεια τελικά ξεχνιέται, μέχρι κάτι άλλο να ανακατέψει και πάλι τα νερά.

Στη δεκαετία του 2000 είχαμε το Echelon και το Carnivore, δύο συγκεκαλυμμένα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνητικούς φορείς για την παρακολούθηση των επικοινωνιών. Αργότερα, είχαμε τον Julian Assange και το Wikileaks που βοήθησε περαιτέρω τον αγώνα, φέρνοντας την προσοχή σε παρόμοια προγράμματα.

Πιο πρόσφατα, ήταν ο Edward Snowden που έδωσε λεπτομερώς τις νεότερες ενσαρκώσεις των κυβερνητικών εργαλείων μαζικής παρακολούθησης, από την NSA (National Security Agency, γνωστά ως XKeyscore και PRISM 
 
Σήμερα, έχουμε την GCHQ (Government Communications Headquarters να αναζωπυρώνει τις φλόγες την NSA να συνεχίζει τα κατασκοπευτικά της προγράμματα (μόνο που αυτή τη φορά με ολίγη από διαφάνεια και οι πολιτικοί να παπαγαλίζουν σχετικά με τους κινδύνους που ελοχεύει ένα πρωτόγνωρο εργαλείο που διευκολύνει την τρομοκρατία, την κρυπτογράφηση. Τόσο επικίνδυνη όσο και οι κυβερνήσεις, δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο από ότι τσαντισμένοι άνθρωποι μοιρασμένοι ανάμεσα στην οργή και στην απάθεια.

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες μια έρευνα που υπογράφουν από κοινού το «Εργαστήριο Ιδιωτικότητας» του αμερικανικού Πανεπιστημίου «Yale» (Γέιλ) και το γαλλικό «Exodus Privacy», μια ιστοσελίδα - ΜΚΟ που ασχολείται με την ασφάλεια των εφαρμογών Android. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι 3 στις 4 εφαρμογές Android περιέχουν τουλάχιστον έναν ιχνηλάτη (tracker) που συλλέγει πληροφορίες, τις περισσότερες φορές εν αγνοία του χρήστη. Για τις υπόλοιπες εφαρμογές απλά δεν έχει εντοπιστεί η ύπαρξη κάποιου γνωστού ιχνηλάτη, ενδεχομένως όμως να έχουν και αυτές παρόμοιους μηχανισμούς. Παρόλο που η έρευνα δεν έγινε σε εφαρμογές στο λειτουργικό IOS, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σκηνικό είναι το ίδιο. Παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών, που αναφέρονται στην έρευνα, είναι αυτές των Twitter, Spotify, Uber, Tinder, Skype και Snapchat, θα μπορούσαμε να πούμε όμως ότι λίγο ή πολύ όλες οι εφαρμογές των πολυεθνικών βαδίζουν στα ίδια χνάρια.

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως, αν και δεν περιορίζονται σε αυτές, το ονοματεπώνυμο, τις επαφές του κινητού, το γεωγραφικό στίγμα, προηγούμενες αναζητήσεις και αγορές στο διαδίκτυο. Οι πληροφορίες αυτές φτιάχνουν τα προφίλ των χρηστών συνήθως για καλύτερη στόχευση της διαφημιστικής προβολής προϊόντων και υπηρεσιών. Πολλές φορές άλλωστε έχει παραφραστεί η γνωστή φράση «H γνώση είναι δύναμη» σε μια λιγότερο γνωστή «Τα δεδομένα είναι χρήματα» από επιφανή στελέχη πολυεθνικών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στην τεχνολογία.

Ένας άνδρας από το Ann Arbor του Michigan, χάκαρε το δημόσιο σύστημα του Washtenaw County σε μια προσπάθεια να αλλάξει τα καταγεγραμμένα αρχεία, ούτως ώστε να αποφυλακίσει το φίλο του γρηγορότερα. Ο κατηγορούμενος ονομάζεται Konrads Voits, και είναι 27 ετών, ο οποίος συνελήφθη πριν λίγο καιρό, μετά από έρευνα του FBI, διότι μέσω hacking προσπάθησε να βλάψει κόσμο και να πλήξει ανεπανόρθωτα το δημόσιο συμφέρον. Μετά από όλα αυτά κρίθηκε ένοχος από το ομοσπονδιακό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Μεταξύ περίπου 24 Ιανουαρίου έως 10 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, ο Voits χρησιμοποίησε κλασικές μεθόδους ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) τόσο μέσω e-mail, όσο και στα social media, με σκοπό να εξαπατήσει τους υπαλλήλους της Washtenaw County, έτσι ώστε να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν κακόβουλα προγράμματα στους υπολογιστές τους.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο Voits προσπάθησε να εξαπατήσει τους υπαλλήλους στέλνοντας τους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας βοήθεια για την απόκτηση δικαστικών αρχείων με το όνομα «Daniel Greene».

Καταχώρησε επίσης έναν ψεύτικο ιστότοπο με το όνομα τομέα “ewashtenavv.org”, που μοιάζει με την επίσημη πύλη του County Washtenaw – “ewashtenaw.org”.


Όχι μόνο απέκλεισαν τους τοπικούς αξιωματούχους από τους υπολογιστές τους, αλλά κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πάντα, από τα μητρώα των φυλακισμένων μέχρι και όλες λίγο-πολύ τις υπηρεσίες του κράτους και της κοινωνικής πρόνοιας.

Ακόμα κι έτσι όμως, η πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα δεν ενέδωσε στον εκβιασμό των χάκερ, που ζητούσαν 23.000 δολάρια για να ξεφυτέψουν το κακόβουλο λογισμικό από το πολιτειακό σύστημα!

«Είμαι σίγουρη πως τα αντίγραφα ασφαλείας από τα δεδομένα μας είναι ασφαλή και πως έχουμε τους απαραίτητους πόρους για να φτιάξουμε μόνοι μας την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της κομητείας Mecklenburg, Dena R. Diorio, «θα μας πάρει χρόνο, αλλά με υπομονή και σκληρή δουλειά όλα μας τα συστήματα θα επανέρθουν όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Η εν λόγω κομητεία, που περιλαμβάνει την πόλη του Charlotte και τις γύρω περιοχές, είδε τα ηλεκτρονικά της συστήματα να πέφτουν μαγικά τη Δευτέρα, καθώς οι χάκερ είχαν φυτέψει ένα κακόβουλο λογισμικό (ransomware) που τους έβγαλε εκτός ίντερνετ.

Όλες οι πολιτειακές δουλειές γίνονται με το χέρι για την ώρα, κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο των Αρχών. Όπως οι αποφυλακίσεις, για παράδειγμα, που παίρνουν τώρα πολύ περισσότερο χρόνο, μέχρι να διασταυρωθούν τα δεδομένα και να επιβεβαιωθούν από διάφορες υπηρεσίες, καθώς η επικοινωνία γίνεται πια με το ταχυδρομείο.σχόλιο ID-ont: Το κράτος- παντεπόπτης, ένα πανοπτικό σύστημα για το καλό μας και μόνο το καλό μας! Αποκλείεται να κάνουν καταχρηστική χρήση, αποκλείεται να στοχοποιηθoύν πολίτες για άλλους λόγους!

Ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα ενημερώνει άμεσα για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, ώστε να ενεργοποιούνται άμεσα οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων και δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, προετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προκήρυξε ηλεκτρονικό, ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών», με προϋπολογισμό ύψους 768.051 ευρώ και με τελική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών τις 15 Ιανουαρίου 2018. Στόχος της ΑΑΔΕ είναι το νέο σύστημα να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2020.

Το σύστημα θα λειτουργεί ως «Μεγάλος Αδελφός» και παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (κτηματολόγιο, Εργάνη, τράπεζες, Χρηματιστήριο, ΓΕΜΗ, κ.ά) και με τον «Τειρεσία» την οικονομική καθημερινότητα του Δημοσίου.

σχόλιο ID-ont: Κοτζάμ Αγγλία, τεχνολογικά προηγμένη και με εμπειρία ετών δεν τα καταφέρνει και θα καταφέρει η χώρα μας που είναι σε βαθιά οικονομική κρίση; και δεν είναι λίγα πλέον που ηλεκτρονικά στοιχεία που συλλέγει: taxis, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κλπ κλπ.

Η Βρετανική κυβέρνηση αδυνατεί να πατάξει το ηλεκτρονικό έγκλημα – απάτη.

Μια έκθεση που ερευνά το θέμα, ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας παραλείπει να πράξει τα δέοντα, δηλαδή δεν προστατεύει σωστά τους Βρετανούς πολίτες, ούτως ώστε να μην πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης.

Μόνο πέρυσι, συνέβησαν δύο εκατομμύρια περιστατικά απάτης στον κυβερνοχώρο σύμφωνα με την επιτροπή Public Accounts committee, κοστίζοντας στην οικονομία γύρω στα £ 10 δις. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μόνο το 20% των περιστατικών που σημειώθηκαν αναφέρθηκαν στις αρχές.

Η πρόεδρος του σώματος, Meg Hillier, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κάνει περισσότερα πράγματα, όπως να ενημερώσει και να προστατεύσει τους Βρετανούς απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα , λέγοντας: «Η κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τις πρακτικές καταπολέμησης που εφαρμόζει απέναντι στο ηλεκτρονικό έγκλημα, επιπλέον πρέπει να κατανοήσει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χάκερς και να καθορίσει με σαφήνεια τη δράση που απαιτείται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».

σχόλιο ID-ont: Γιατί να πωλούνται, τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης; 

Θα δοθεί τελικώς πρόσβαση στα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;

Πολύ συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά του φαρμάκου για την αξιοποίηση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πρόκειται για τα στοιχεία τα οποία δείχνουν πόσα ακριβώς φάρμακα πωλούνται, ποιες κατηγορίες, σε ποιες περιοχές και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να φανούν απολύτως χρήσιμα για τη χάραξη μιας πολιτικής φαρμάκου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και φαρμακευτικές εταιρείες στο παρελθόν είχαν προτείνει να χρηματοδοτήσουν μία νέα πλατφόρμα ώστε να μπορούν να δίνονται στη δημοσιότητα τα δεδομένα των φαρμάκων και να αξιοποιούνται από φορείς, συλλόγους ασθενών και άλλους.

Προς ώρας όμως τα πολύτιμα και πανάκριβα στοιχεία παραμένουν «κλειδωμένα», καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, το υπουργείο Υγείας φοβάται πως με την πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα, θα γεννηθούν νέες ανταγωνιστικές συνθήκες στις φαρμακευτικές εταιρείες που θα έχουν επιπτώσεις στη σκόπιμη προώθηση των φαρμάκων στους ασθενείς.

Μία άγρια υπόγεια κόντρα είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η κόντρα αρχίζει και παίρνει όμως μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών είναι γνωστή εδώ και καιρό στο χώρο της Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να μεταφερθούν όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ για τους ασθενείς, στον Οργανισμό.

Ωστόσο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως το υπουργείο Εργασίας όπου και ανήκει η ΗΔΙΚΑ, αρνείται να δώσει όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία των ασθενών στον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για στοιχεία που ουσιαστικά αφορούν όλα τα προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων, από τι ασθένεια πάσχουν, τι φάρμακα λαμβάνουν, μέχρι τι γιατρούς επισκέπτονται κ.λ.π.

Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται όμως ότι πήρε άλλες διαστάσειςκαθώς έγκυρες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι πριν δύο ημέρες σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά κ.λ.π.), ζήτησε τη συμβολή-βοήθειά τους ώστε να πιέσουν και εκείνοι από την πλευρά τους να παραχωρηθούν τα στοιχεία που διαθέτει η ΗΔΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, ώστε να τα διαχειρίζεται ο Οργανισμός.

Τα έσοδά του με κάθε τρόπο φαίνεται ότι θέλει να αυξήσει ο ΕΟΠΥΥ.

Λόγω της περιορισμένης ρευστότητας του Οργανισμού, δεδομένου ότι τα χρήματα που παρακρατούνται υπέρ ΕΟΠΥΥ δεν αποδίδονται, φαίνεται ότι ξεκινά η διαδικασία ανεύρεσης ρευστού με κάθε τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι θα δοθούν έναντι χρηματικού ποσού, τα στοιχεία με τις πωλήσεις φαρμάκων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων πωλήσεις φαρμάκων ανά περιοχή, αριθμό ασθενών, συγκριτικά στοιχεία κ.α.

Μέχρι σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είχαν γνώση για τις πωλήσεις φαρμάκων τους ειδικά στα νοσοκομεία, τόσο για τα δικά τους όσο και για αυτά του ανταγωνισμού.

Για τα αντίστοιχα στοιχεία από τα φαρμακεία αξιοποιείται ιδιωτική εταιρεία.

Στην τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείαςτου παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οΕΟΠΥΥ μπορεί να αξιοποιεί διάφορα δεδομένα για αύξηση πόρων :«ι) έσοδα ιδίως από την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού, την αξιοποίηση των δεδομένων του Οργανισμού και των δεδομένων που τηρεί για αυτόν η ΗΔΙΚΑ ή άλλοι φορείς…»

Λένε ότι ο έρωτας είναι τυφλός, ρητό που σίγουρα είναι αλήθεια όταν πρόκειται για ανθρώπους που μοιράζονται τα πάντα όταν βγαίνουν διαδικτυακά ραντεβού με την ελπίδα ότι θα βρουν το ταίρι τους. Η έρευνα της Kaspersky Lab υποδηλώνει ότι η υπέρ του δέοντος αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε ιστοσελίδες online dating θα μπορούσε να φέρει πολύ δυσάρεστες και καθόλου αναμενόμενες εκπλήξεις, ανοίγοντας την πόρτα, όχι μόνο σε ένα πιθανό ραντεβού, αλλά και σε απατεώνες και ψηφιακούς εγκληματίες. Ένας στους δέκα (13%) χρήστες υπηρεσιών online dating παραδέχεται ότι παρέχει προσωπικά δεδομένα στα πιθανά ταίρια του μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από την έναρξη ενός διαλόγου, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο.


Μπορεί να φαίνεται αβλαβές και ένας τρόπος να βρεθεί γρήγορα ένα πιθανό ταίρι, αλλά οι χρήστες των υπηρεσιών online dating μοιράζουν ελεύθερα εξαιρετικά προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς δεύτερη σκέψη, με πολλούς από αυτούς να τις κοινοποιούν δημόσια στο προφίλ τους. Ένας στους τέσσερις (25%) παραδέχεται ότι μοιράζεται το πλήρες όνομά του δημοσίως στο online dating προφίλ του. Ένας στους δέκα έχει μοιραστεί τη διεύθυνση κατοικίας του και λεπτομέρειες σχετικά με το επαγγελματικό ή εμπορικό του απόρρητο, και το ίδιο ποσοστό έχει μοιραστεί γυμνές φωτογραφίες του στο προφίλ του, εκθέτοντας πολύ περισσότερα από όσα αντιλαμβάνεται.

Οι χρήστες είναι ακόμη πιο πιθανό να αποκαλύψουν προσωπικές τους πληροφορίες σε όσους έχουν ήδη «ταιριάξει» στον κόσμο του online dating – το 16% δίνει προσωπικές λεπτομέρειες σε «ταίρια», με έναν στους δέκα να το κάνει μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Το 15% αποκαλύπτει στους ανθρώπους αυτούς ενοχλητικά πράγματα για τον εαυτό του και το 14% στέλνει στα «ταίρια» του προσωπικές φωτογραφίες ή φωτογραφίες του χωρίς ρούχα. Αν πέσουν σε λάθος χέρια, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκμετάλλευση των χρηστών με πρόσβαση στους λογαριασμούς και τις συσκευές τους, ή ακόμη και για εκβιασμούς με τους ψηφιακούς εγκληματίες να απαιτούν χρήματα από τα θύματά τους.

σχόλιο ID-ont: "Κοινωνία χωρίς μετρητά" η "λύση" για πάσαν νόσον! Λέτε, ότι δεν "πέτυχε" ο Βαρουφάκης με τo IoU, να το "πετύχει" ο Μαδούρο με το petro;

iefimerida.gr: Με το petro ένα νέο ψηφιακό νόμισμα σαν το bitcoin επιχειρεί τώρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο να ανακόψει την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας.

Κατά τη διάρκεια ενός πεντάωρου τηλεοπτικού διαγγέλματος ανακοίνωσε τη δημιουργία του ψηφιακού νομίσματος ως απάντηση στον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Βενεζουέλα από τις χώρες της Δύσης και κυρίως τις ΗΠΑ.

Σε τηλεοπτική του ανακοίνωση  ο Μαδούρο είπε ότι το νέο cryptocurrency θα επιτρέψει στη Βενεζουέλα να προχωρήσει σε θέματα νομισματικής κυριαρχίας, να προβαίνει σε οικονομικές συναλλαγές και να «υπερνικήσει τον οικονομικό αποκλεισμό».

«Ο 21ος αιώνας έχει φτάσει» είπε σχετικά.

σχόλιο ID-ont: Το θέμα είναι σε ποιές ενέργειες θα προβούμε εμείς, προκειμένου να μην υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα εφιάλτης της προσωπικής ζωής.

bankingnews.gr: Tα μετρητά όσο θα περνάει ο καιρός θα λιγοστεύουν

Στη σημερινή εποχή χρειαζόμαστε μετρητά;

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει όλα τα είδη των αντικειμένων για την ανταλλαγή αγαθών οικονομικής αξίας - σπάνια μέταλλα, τροφές, κρασί ή οτιδήποτε μπορεί να έχει κάποια ισοδύναμη αξία με το αντικείμενο που ανταλλάσσεται.

 
Αυτά τα αντικείμενα σιγά σιγά αγοράζονταν με χρήματα σε μεταλλική μορφή, με τα χαρτονομίσματα να αντικαθιστούν τα περισσότερα νομίσματα, και τις ψηφιακές μορφές όλο και περισσότερο να αντικαθιστούν το χαρτί.

Μπορεί τα φυσικά μετρητά να εξαφανιστούν εξ ολοκλήρου;

Οι οικονομολόγοι βλέπουν μεγάλα πλεονεκτήματα σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά: χαμηλότερα κόστη συναλλαγών, νέα εργαλεία για τη διαχείριση της οικονομικής ανάπτυξης και το τέλος της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι επικριτές βλέπουν μια διάβρωση της ιδιωτικής ζωής, φοβούμενοι τη δύναμη που πιθανόν μπορούν να αποκομίσουν οι ολιγάρχες του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, όπως και την αύξηση της ανισότητας.


σχόλιο ID-ont: Έξυπνα συστήματα εδώ, έξυπνα συστήματα εκεί, έξυπνα συστήματα πιο πέρα. Θα υπάρχουν δηλ. παντού έξυπνα συστήματα και χαζοί άνθρωποι;;;

Παρά τις μαζικές καταγγελίες για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των έξυπνων μετρητών για την καταμέτρηση ενέργειας και νερού στην υγεία, την ασφάλεια και την οικιακή οικονομία, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την ανοχή των κυβερνήσεων, επιμένουν στην εγκατάσταση τους και εξαναγκάζουν τους πολίτες να τους βάζουν στα σπίτια τους

Στη Βρετανία, εκατομμύρια νοικοκυριά αναγκάζονται να έχουν έξυπνα όργανα μέτρησης που θα παρακολουθούν τη χρήση νερού ανά ώρα.

Η Thames Water, η ιδιωτική εταιρεία κοινής ωφελείας που είναι υπεύθυνη για τη δημόσια ύδρευση και την επεξεργασία λυμάτων σε μεγάλα τμήματα του Λονδίνου και πολλών άλλων περιοχών, λέει στις οικογένειες ότι πρέπει να εγκαταστήσουν ένα ψηφιακό μετρητή ο οποίος θα μπορεί να βλέπει ακριβώς πόσο νερό χρησιμοποιούν και πότε το χρησιμοποιούν.

Υπάρχουν φόβοι, ότι η επιχείρηση, η οποία έχει εννέα εκατομμύρια πελάτες, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για να κατασκοπεύει τα νοικοκυριά και να εισάγει ακριβότερα τιμολόγια για εκείνους που χρησιμοποιούν περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ξηρασίας.

​Οι μετρητές νερού λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ψηφιακοί μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου που επί του παρόντος εγκαθίστανται σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Στέλνουν αναγνώσεις στον προμηθευτή κάθε ώρα, που για όσους καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό, οι ένοικοι ενός σπιτιού δέχονται την ακτινοβολία της ασύρματης αυτής τεχνολογίας κάθε 60 λεπτά, ακόμα και την ώρα που κοιμούνται.

Αυτό αναμένεται να αυξήσει τις τιμές για τις μεγάλες οικογένειες. Οι εμπειρογνώμονες χθες το βράδυ εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα του συστήματος.

σχόλιο ID-ont: Ίριδα, δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου, γραμμές, "χαρακιές" της παλάμης, σχέδιο φλεβών μέσα στην παλάμη, φωνητική αναγνώριση, καρδιακοί παλμοί, τρόπος βηματισμού και τόσα άλλα βιομετρικά συστήματα στην υπηρεσία της αναγνώρισης, ταυτοποίησης, αυθεντικοποίησης.
Όλα εις βάρος της ελευθερίας των ανθρώπων, της προσωπικής ζωής και επιλογής.
Σε ποιό σημείο και πως, βάζουμε φρένο;

Η Samsung προσπαθεί πάντοτε να παρουσιάζει συσκευές και προϊόντα με νέες, καινοτόμες τεχνολογίες. Μια κατηγορία εξ’αυτών των προϊόντων είναι τα high-end smartphones. Τον τελευταίο χρόνο η “μόδα” επιτάσσει νέα βιομετρικά μέσα ασφαλείας και οι Κορεάτες διαθέτουν ήδη αναγνώστη ίριδας, εκτός της αναγνώρισης προσώπου και του αισθητήρα αποτυπωμάτων.

Μετά την ανακοίνωση του iPhone X από την Apple, που ενσωματώνει την πρωτοποριακή TrueDepth camera για (μεταξύ άλλων) Face ID, οι κατασκευαστές μπήκαν στην διαδικασία ανάπτυξης ενός παρόμοιου module, μεταξύ τους και η Samsung. Φαίνεται πως το Cupertino εξέπληξε τους ανταγωνιστές του με το βελτιωμένο βιομετρικό μέσο ασφαλείας. Μπορεί λοιπόν οι Κορεάτες να ετοιμάζουν μια δική τους έκδοση του Face ID, όμως προσπαθούν να ανακαλύψουν περισσότερες βιομετρικές μεθόδους που θα φέρουν τις συσκευές της στο προσκήνιο.

Σύμφωνα με μια νέα πατέντα που κατέθεσε ο Κορεάτης κολοσσός και δημοσιεύεται λίγες ώρες μετά από εκείνη της… ακόμα πιο edge οθόνης, η Samsung ενδεχομένως να προχωρήσει στην ενσωμάτωση ενός λογισμικού που θα αναγνωρίζει την παλάμη του κατόχου και θα λειτουργεί ως βοηθητικό βιομετρικό μέσο. Σε περίπτωση που ο χρήστης ξεχάσει τον κωδικό ξεκλειδώματος του smartphone / tablet, θα έχει την δυνατότητα λήψης φωτογραφίας της παλάμης του. Αν το σύστημα την ταυτίσει με τα καταχωρημένα δεδομένα, τότε θα εμφανίζει πάνω στην εικόνα της μερικά γράμματα ή αριθμούς από τον ξεχασμένο κωδικό.


σχόλιο ID-ont: Ο κόσμος που δημιουργεί η νέα τεχνολογία αρχίζει να γίνεται εφιαλτικός. 

Πόσοι άνθρωποι στη γειτονιά ψηφίζουν το ίδιο κόμμα με σας; Πόσοι έχουν πτυχίο πανεπιστημίου; Πόσα χρήματα περίπου βγάζει ο καθένας; Πολύ θα θέλατε να ξέρατε, αλλά δυστυχώς μόνο εικασίες μπορείτε να κάνετε. Όμως ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για πρώτη φορά είναι σε θέση να μαντέψει τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα με αρκετή ακρίβεια.

Για να το πετύχει αυτό, αρκεί να τροφοδοτήσει κανείς τους σχετικούς αλγόριθμους με φωτογραφίες δρόμων από το Google Street View και αυτοί, στη συνέχεια, κάνουν τα «μαγικά» τους, προχωρώντας σε εκτιμήσεις για τις πολιτικές προτιμήσεις, το μορφωτικό επίπεδο, το ύψος εισοδήματος κ.ά. για κάθε γειτονιά. Επιβεβαιώνεται έτσι το ρητό «είσαι ό,τι οδηγείς».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης των υπολογιστών Φέι-Φέι Λι, διευθύντρια του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εργάσθηκαν με 50 εκατομμύρια φωτογραφίες δρόμων, τις οποίες είχαν τραβήξει τα οχήματα της Google σε 200 αμερικανικές πόλεις.

Οι μηχανικοί υπολογιστών χρησιμοποίησαν αλγόριθμους βαθιάς μάθησης και υπολογιστικής όρασης για να προσδιορίσουν τη μάρκα, το μοντέλο και το έτος κατασκευής περίπου 22 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που υπήρχαν στις φωτογραφίες, κάτι που επιτεύχθηκε με ακρίβεια για τα μισά οχήματα (52%).

σχόλιο ID-ont: Από το κακό στο χειρότερο. Διαρκής αναγνώριση, διαρκής παρακολούθηση, διαρκής έλεγχος. Μια "αγγελική" κοινωνία πλασμένη από κάμερες...Είναι η αναγνώριση προσώπου το μέλλον των εισιτηρίων;

Πώς θα σας φαινόταν αν μία μέρα αντί για εισιτήριο πληρώνατε για τις μετακινήσεις σας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με το πρόσωπό σας;

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία αφού χρησιμοποιείται ακόμα και από τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας ως εναλλακτική του κωδικού πρόσβασης και του δαχτυλικού αποτυπώματος.

Το Ινστιτούτο Ρομποτικής του Μπρίστολ αναπτύσσει ένα τρισδιάστατο σύστημα αναγνώρισης προσώπου το οποίο θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στις μεταφορές. Το σύστημα, το οποίο αναμένεται να φτάσει σε λειτουργικό επίπεδο σε δύο με τρία χρόνια, θα επιτρέπει την απομάκρυνση των πυλών επικύρωσης εισιτηρίων σε σταθμούς του Μετρό ή αεροδρόμια με τους επιβάτες να αναγνωρίζονται από το σχήμα του προσώπου τους.

σχόλιο ID-ont: Οι πάντες δοκιμάζουν νέα συστήματα ταυτοποίησης με βιομετρικά στοιχεία. Περνάμε σε νέα εποχή φακελώματος...

Το Facebook καθησυχάζει τους χρήστες πως μετά την ταυτοποίηση τους και την ασφαλή είσοδο τους στον λογαριασμό τους, θα σβήνονται οι φωτογραφίες τους από το σύστημα τους

Το Facebook φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να ζητά από τους χρήστες του να ανεβάζουν φωτογραφίες των προσώπων τους, για να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό τους. Αυτό είναι ένα νέο είδος ασφάλειας για τους λογαριασμούς των αναρίθμητων χρηστών του Facebook.

Μάλιστα, αν κάποιος χρήστης αρνηθεί να ανεβάσει φωτογραφία του ή αν κριθεί ότι η φωτογραφία δεν είναι «αποδεκτή», τότε το Facebook θα κλειδώνει τον λογαριασμό, απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτόν.

Το μήνυμα, με το οποίο ζητά ο δημοφιλής ιστότοπος φωτογραφίες των χρηστών φαίνεται να είναι το εξής: «Παρακαλούμε ανεβάστε μια φωτογραφία του εαυτού σας που να φαίνεται καθαρά το πρόσωπο σας. Θα την εξετάσουμε και μετά θα την διαγράψουμε μόνιμα από το σύστημα μας».

Έναν χρόνο μετά τις κυβερνοεπιθέσεις με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού που προκάλεσαν την κατάρρευση σημαντικών ιστοσελίδων ανά τον κόσμο, εκατομμύρια μη ασφαλείς εκτυπωτές, εξοπλισμός δικτύων, webcams και άλλες συσκευές σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις παραμένουν απροστάτευτες στις επιθέσεις, αναφέρει έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Trend Micro ανακοίνωσε ότι στο Βερολίνο υπάρχουν περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς προστασία και ακολουθεί το Λονδίνο με περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια.

Ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Ρώμη έχει τον μικρότερο αριθμό ορατά απροστάτευτων συσκευών (300.000), σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

Η έρευνα βασίστηκε στον υπολογισμό του αριθμού των εκτεθειμένων συσκευών σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις με τη χρήση του Shodan, μιας μηχανής αναζήτησης η οποία βοηθάει στον εντοπισμό συσκευών συνδεδεμένων με το ίντερνετ.

Η Trend Micro ανακοίνωσε ότι οι χρήστες των ηλεκτρονικών συσκευών θα πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη διαχείρισης των δικών τους συσκευών που είναι συνδεδεμένες στο ίντερνετ εξαιτίας της αποτυχίας πολλών κατασκευαστών συσκευών να παρέχουν ασφάλεια από προεπιλογή στα προϊόντα τους.

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών της Αυστραλίας έχει ειδοποιήσει χιλιάδες σημερινούς και πρώην υπαλλήλους ότι τα προσωπικά και τα οικονομικά τους δεδομένα παραβιάστηκαν και εκτέθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο στο διαδίκτυο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα το τμήμα έστειλε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε 8.500 εργαζόμενους που τους κοινοποιούσε το γεγονός του χακαρίσματος σχετικά με το προσωπικό τους προφίλ στο σύστημα διαχείρισης των πιστωτικών καρτών του τμήματος πριν από το 2016, ανέφερε ο Guardian για πρώτη φορά.

Τα χακαρισμενα δεδομένα που εκτέθηκαν στο διαδίκτυο περιλάμβαναν ονοματεπώνυμα, ονόματα χρηστών, αριθμούς τηλεφώνου εργασίας, ηλεκτρονικά μηνύματα εργασίας, κωδικούς πρόσβασης για είσοδο στο σύστημα, αριθμό υπηρεσιών της κυβέρνησης της Αυστραλίας, πληροφορίες πιστωτικών καρτών, κι άλλες σπουδές σημαντικές πληροφορίες που σχετίζονται με τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας.

σχόλιο ID-ont: Όσον αφορά τη μελέτη: Έγινε με ερωτηματολόγια σε 65.000 Ευρωπαίους το 2016. Όταν θα βγει η αντίστοιχη μελέτη για το 2017, θα δούμε ποιές ήταν οι επιπτώσεις των capital controls και της εκβιαστικής επιβολής της χρήσης των καρτών. Γι΄αυτό λέμε πως η Ελλάδα λειτουργεί ως πειραματόζωο και τις "πετυχημένες" πολιτικές τους, θα τις περάσουν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Με μετρητά έγιναν πέρυσι στην Ελλάδα σχεδόν εννέα στις δέκα αγοραπωλησίες στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB: The use of cash by households in the euro area), η οποία καταδεικνύει ότι παρά τα capital controls και τη σταδιακή εξάπλωση του πλαστικού χρήματος, τα μετρητά παραμένουν ο κυρίαρχος τρόπος πληρωμής στην αγορά.

Συνολικά το 88% των λιανικών συναλλαγών υπολογίζεται ότι έγινε με χαρτονομίσματα και κέρματα το 2016, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση ανάμεσα στα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ισοβαθμώντας με την Κύπρο και ακολουθώντας μόνο τη Μάλτα (92%).

Η Ελλάδα καταλαμβάνει μάλιστα τα πρωτεία στην αξία των συναλλαγών που έγιναν με μετρητά, με 75%, τη στιγμή που στο σύνολο της νομισματικής ένωσης τα μετρητά πρεσβεύουν λιγότερο από το 54% του κόστους των δοσοληψιών.

Κρίσιμος παράγοντας
πίσω από τη μεγάλη χρήση μετρητών στην ελληνική αγορά είναι η διαδεδομένη αντίληψη ότι καταστηματάρχες και έμποροι δεν δέχονται πάντα κάρτες, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά την αίσθηση αποδοχής καρτών με 57%, δηλαδή δεκαπέντε μονάδες χειρότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Εκατοντάδες ιστότοποι, χρησιμοποιούν ένα ειδικό λογισμικό καταγραφής, για να παρακολουθούν τι ακριβώς πληκτρολογεί ο χρήστης στο πληκτρολόγιό του

Εκατοντάδες ιστότοποι, ακόμη και γνωστών εταιρειών, χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό καταγραφής, ώστε να παρακολουθούν τι ακριβώς πληκτρολογεί ο χρήστης στο πληκτρολόγιό του, όταν επισκέπτεται τις ιστοσελίδες τους.

Την πρακτική αυτή – που είναι αμφίβολη η νομιμότητά της σύμφωνα με ειδικούς, από τη στιγμή που δεν γίνεται με τη γνώση και συναίνεση των χρηστών- φέρνει στο φως μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Πολλές εταιρείες και άλλοι οργανισμοί (ακόμη και ειδησεογραφικοί) θέλουν να έχουν σαφή εικόνα για το πώς οι πελάτες και άλλοι επισκέπτες τους χρησιμοποιούν τις εταιρικές ιστοσελίδες. Γι’ αυτό χρησιμοπιούν ένα ειδικό λογισμικό (session replay) που προσφέρουν διάφορες εταιρείες (FullStory, SessionCam, Clicktale, Smartlook, UserReplay, Hotjar, Yandex κ.α.).

Ό,τι γράφουν στο πληκτρολόγιό τους οι χρήστες και όποια εντολή δίνουν με το «ποντίκι» τους, καθώς και το ακριβές περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται, καταγράφονται λεπτομερώς. Αυτό, κατά τους ερευνητές, μπορεί να περιλαμβάνει ευαίσθητα ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα, στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.α., πράγμα που καθιστά τους χρήστες πιο ευάλωτους στην πιθανότητα απάτης.

H Uber κράτησε κρυφή μια κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποκλαπούν τα προσωπικά δεδομένα 57 εκατομμυρίων πελατών και οδηγών της παγκοσμίως, όπως επιβεβαίωσε σήμερα η ίδια η εταιρεία.

Η επίθεση που δέχτηκε η εταιρεία από χάκερς σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2016. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, παραδέχθηκε πως δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρμόδιες αρχές, αλλά αντιθέτως προχώρησε στην πλήρη συγκάλυψη του περιστατικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που μετέδωσε πρώτο την είδηση, η Uber πλήρωσε τους χάκερς 100.000 δολάρια για να διαγράψουν τα δεδομένα και να κρατήσουν το περιστατικό κρυφό.

Οι δράστες της κυβερνοεπίθεσης απέσπασαν δεδομένα όπως ονοματεπώνυμα, e-mail, τηλέφωνα πελατών αλλά και πινακίδες και προσωπικά στοιχεία οδηγών. Σύμφωνα με την Uber, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών, τραπεζικοί λογιαριασμοί, και ημερομηνίες γενεθλίων δεν εκλάπησαν.

σχόλιο ID-ont: Όπως έχουμε ξαναπεί, το θέμα δεν είναι εάν θα κλέψουν τα στοιχεία, αλλά πότε θα τα κλέψουν...
Άρθρο αφιερωμένο εξαιρετικά στoυς υμνητές της "Κάρτας του Πολίτη".
 
capital.gr: Μια ομάδα Τσέχων ερευνητών στον τομέα της ασφάλειας νωρίτερα φέτος ανακάλυψε έναν τρόπο να "κλέβει" τα στοιχεία της ταυτότητας από τις ηλεκτρονικές κάρτες αναγνώρισης προσώπων που χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες, κάτι που έγινε γνωστό στη βιομηχανία κρυπτογράφησης ως η ευπάθεια "ROCA". Μέχρι στιγμής, η ευπάθεια αυτή έχει προκαλέσει προβλήματα στην Εσθονία -τη χώρα με το ίσως πιο ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον κόσμο- και στην Ισπανία. Ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, ένας ένθερμος υποστηρικτής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της χώρας του, δήλωσε ότι και άλλες χώρες και θεσμοί έχουν το ίδιο πρόβλημα, απλά δεν μιλούν ανοιχτά για αυτό. Είναι πολύ πιθανό να έχει δίκιο.

Η ανακάλυψη των ερευνητών θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: Μήπως είμαστε υπερβολικά πρόθυμοι να υιοθετήσουμε τεχνολογικές λύσεις σε προβλήματα που δεν χρειάζεται απαραίτητα;

Οι έξυπνες κάρτες με τεχνολογία κρυπτογράφησης χρησιμοποιούν δύο μαθηματικά συνδεδεμένα "κλειδιά" για να κρυπτογραφήσουν και να αποκρυπτογραφήσουν τις πληροφορίες: ένα δημόσιο και ένα ιδιωτικό. Ο ιδιοκτήτης είναι ελεύθερος να αποκαλύψει το πρώτο, αλλά πρέπει να διατηρήσει ιδιωτικό το δεύτερο. Μπορεί, για παράδειγμα, να υπογράψει ένα έγγραφο με το ιδιωτικό κλειδί και το δημόσιο μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση της υπογραφής. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Masaryk ανακάλυψαν ότι μια βιβλιοθήκη λογισμικού από τη γερμανική εταιρεία Infineon, που χρησιμοποιείται σε πολλές "έξυπνες" κάρτες, μπορούσε να καταστήσει πολύ εύκολο να βρει κανείς τα ιδιωτικά κλειδιά χρησιμοποιώντας τα δημόσια. Αυτό δυνητικά δημιουργεί ευκαιρίες για υποκλοπή των στοιχείων της ταυτότητας ή για την καταστροφή εκατομμυρίων ηλεκτρονικά υπογεγραμμένων συμβολαίων.σχόλιο ID-ont: Το ανωτέρο video είναι απόσπασμα από την ταινία FAST & FURIOUS 8. Σε αυτό φαίνεται πως δεκάδες αυτοκίνητα τίθενται υπό τον έλεγχο χάκερς προκειμένου να επιτεθούν σε μια αυτοκινητοπομπή με επισήμους. Σενάριο μάλλον ρεαλιστικό σύμφωνα με το κατωτέρω ρεπορτάζ.

cnn.gr: Σε πέντε χρόνια το πολύ οι χάκερ κάποιας εχθρικής χώρας ή κακόβουλοι τρομοκράτες θα είναι σε θέση να πάρουν μαζικά τον έλεγχο των περισσότερων αυτοκινήτων στους δρόμους μια πόλης, προκαλώντας αναπόφευκτα εκατομμύρια θανάτους. 

Το εφιαλτικό σενάριο 

- που σε λίγο καιρό μπορεί να μην είναι πια σενάριο - παρουσίασε στη βρετανική κυβέρνηση ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς διεθνώς σε θέματα ασφάλειας λογισμικού των αυτοκινήτων, ο καθηγητής Τζάστιν Κάπος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου».

Ο καθηγητής τονίζει ότι οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει κατασκευασθεί μετά το 2005, διαθέτει ηλεκτρονικό εξοπλισμό που οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευθούν ως «κερκόπορτα» για να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους εξ αποστάσεως. Ακόμη και μερικά παλαιότερα οχήματα που έχουν κατασκευασθεί μετά το 2000, είναι δυνατό να έχουν την ίδια τύχη.

"Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Airbnb που εντούτοις διευκρινίζει πως "τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης".

Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της: "Οι οικοδεσπότες στην Airbnb θέλουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην εφορία και θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το απόρρητό τους. Τα προσωπικά δεδομένα υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον  καλύτερο δυνατό τρόπο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία στην Ελλάδα και με τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην τόνωση των οικονομικών και κοινωνικών ευκαιριών για όλους τους  ανθρώπους, να δημιουργήσουμε νέα φορολογικά έσοδα και να βοηθήσουμε στην εξάπλωση των τουριστικών παροχών στην κοινωνία".

Παράλληλα, η Airbnb σημειώνει και τα εξής:

• Η Airbnb μοιράζεται πληροφορίες με την Ελλάδα σχετικά με τη μισθωση κατοικιών. Τα προσωπικά δεδομένα μοιράζονται μόνο μέσω έγκυρης νομικής αίτησης σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαίους νόμους περί προστασίας δεδομένων. Η Airbnb λαμβάνει αυτά τα αιτήματα σοβαρά και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για να ανταποκριθεί.

Από το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να προχωρούν στην εμφύτευση μικροτσίπ στο σκύλο τους πριν την ηλικία των οχτώ εβδομάδων, αλλιώς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 500 ευρώ. Ένα μικροτσίπ RFID εμφυτεύεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, οπότε, αν ένα σκυλί βρεθεί να περιπλανιέται, μπορεί εύκολα να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του. Το θέμα όμως δεν εξαντλείται στους μαλλιαρούς μας φίλους.

Πρόσφατα, μια εταιρεία αυτόματων πωλητών στο Wisconsin εμφύτευσε μικροτσίπ σε υπαλλήλους της, οι οποίοι υποτίθεται ότι συναίνεσαν. Το τσιπ, που εμφυτεύτηκε στο χέρι, ανοίγει πόρτες και αγοράζει προϊόντα από τις μηχανές αυτόματης πώλησης. Περίπου 50 από τους 85 εργαζόμενους δέχτηκαν την προσφορά της εταιρείας.

Είτε σας αρέσει είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αποκτήσετε κι εσείς το τσιπάκι σας. Το γεγονός ότι όλοι θα θέλουν αυτή τη μικροσκοπική συσκευή να βρίσκεται ενσωματωμένη στο χέρι τους [γενικά τοποθετείται στην περιοχή μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη] πραγματικά με ξεπερνάει. Να περιμένετε και την αντίστοιχη προπαγάνδα υπέρ της εμφύτευσης μικροτσίπ σε ανθρώπους.

Ενός κακού μύρια έπονται, αυτό μάλλον ταιριάζει στην υπόθεση των ακυρωτικών μηχανημάτων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει διαπιστώσει ελλείψεις και παραλείψεις σε θέματα ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας καθώς και ασφάλειας ως προς την ακτινοβολία στα περιβόητα ακυρωτικά μηχανήματα, οι μετρήσεις συνεχίζονται και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική διοικητική διαδικασία – έρευνα.

Η ΕΕΤΤ ξεκίνησε τη διοικητική διαδικασία πριν περίπου 4 μήνες, έπειτα από καταγγελία της Wind για παρεμβολές στις συχνότητες που εκπέμπει στον σταθμό του Μετρό της Εθνικής Άμυνας. Τα αρμόδια στελέχη της ΕΕΤΤ προέβησαν σε μετρήσεις, ως όφειλαν, για να διαπιστώσουν ότι οι παρεμβολές αυτές δεν ήταν οι μόνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας ζητήθηκε και εξετάστηκε ο φάκελλος με τις τεχνικές προδιαγραφές των ακυρωτικών μηχανημάτων από όπου προέκυψαν ελλείψεις και παραλείψεις σε θέματα ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας και ασφάλειας ως προς την ακτινοβολία.Ο 38χρονος πρώην ιδρυτικός πρόεδρος του Facebook, ο Sean Parker, ήταν απαράδεκτα ειλικρινής για τη δημιουργία του σε μια συνέντευξή του στο Axios. Τόσο πολύ που φεύγοντας είπε αστειευόμενος ότι ο Mark Zuckerberg πιθανόν να μπλοκάρει το λογαριασμό του αφού την διαβάσει.

Ο Parker εξήγησε πώς τα κοινωνικά δίκτυα αγκιστρώνουν σκόπιμα τους χρήστες και δυνητικά βλάπτουν τον εγκέφαλό μας, ενώ είπε πως όλοι οι δημιουργοί κοινωνικών δικτύων γνώριζαν από πριν αυτές τις βλάβες, το έκαναν όμως έτσι κι αλλιώς.

Παρακάτω τα όσα είπε:

”Όταν το Facebook άρχισε να δουλεύει, είχα αυτούς τους ανθρώπους που θα έρχονταν σε μένα και θα έλεγαν ‘δεν είμαι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης’. Και εγώ έλεγα, ‘ΟΚ, ξέρεις, θα μπεις’. Και τότε θα έλεγαν: ‘Όχι, όχι, όχι, εκτιμώ τις πραγματικές αλληλεπιδράσεις μου, εκτιμώ τη στιγμή, εκτιμώ την παρουσία, εκτιμώ την οικειότητα’. Και εγώ έλεγα … “Θα σε πάρουμε στο τέλος.

”Δεν ξέρω αν καταλάβαινα πραγματικά τις συνέπειες αυτών που έλεγα, γιατί απρόβλεπτες συνέπειες ενός δικτύου όταν φτάνει να έχει 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους… αλλάζουν κυριολεκτικά τη σχέση μας με την κοινωνία, με τους γύρω μας… Κατά πάσα πιθανότητα παρεμβαίνει στην παραγωγικότητα με περίεργους τρόπους. Ένας θεός ξέρει τι κάνει στους εγκεφάλους των παιδιών μας.”

”Το σκεπτικό που ακολουθήθηκε για να κατασκευαστούν αυτές οι εφαρμογές, με το Facebook να είναι η πρώτη απ’ αυτές… ήταν το εξής: ‘Πώς καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το χρόνο σας και τη συνειδητή προσοχή σας;”’.
top