Η Google χτυπήθηκε την περασμένη Δευτέρα, από τη χειρότερη διαδικτυακή επίθεση στην ιστορία της, όπως αναφέρουν ειδικοί ασφαλείας, και από αυτή επηρεάστηκαν ακόμη και αναζητήσεις που έκαναν χρήστες στο Google αλλά και το Cloud της εταιρείας όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα των χρηστών.

Τα δεδομένα που ανήκαν σε χρήστες σε όλο τον κόσμο παραβιάστηκαν από servers στη Νιγηρία, την Κίνα και τη Ρωσία, με τους ειδικούς σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας να επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη επίθεση επρόκειτο για ένα “πείραμα πολέμου” και ότι αντίστοιχες επιθέσεις αναμένονται να συμβούν ξανά στο μέλλον.

Πολλοί ήταν οι χρήστες ανά τον κόσμο που ανέφεραν στα κοινωνικά δίκτυα πως οι υπηρεσίες της Google δεν λειτουργούν ενώ τελικά αποκαλύφθηκε πως η όλη αναστάτωση προκλήθηκε από τρεις εταιρίες την China Telecom της Κίνας, την Trans Telecom από τη Ρωσία και τη ISP MainOne που εδρεύει στη δυτική Αφρική.

Οι εταιρείες αυτές πρόκειται για εταιρείες τηλεπικοινωνιών κι έχουν εμπλακεί κατά το παρελθόν σε διάφορα αντίστοιχα περιστατικά με την China Telecom να κατέχει τα πρωτεία.

Η Google “υποβάθμισε” το συμβάν λέγοντας πως δεν περίμενε να είναι κακόβουλο και κατεύνασε τους φόβους των χρηστών μην αναφέροντάς τους ότι οι λογαριασμοί τους έχουν αποκαλυφθεί. Η εταιρεία βρέθηκε σε αρκετά δύσκολη θέση καθώς υπήρξαν διαρροές λογαριασμών στο internet, συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι τον προηγούμενο μήνα είχε πάθει κάτι παρόμοιο που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στον “αέρα” προσωπικές πληροφορίες περισσότερων από 500.000 ανθρώπων που είχαν Google +.

σχόλιο ID-ont: Ειδήσεις από το μέλλον: 
- "Συνελήφθησαν γονείς γιατί δεν είχαν βάλει τσιπάκι στα παιδιά τους". 
- "Απολύονται υπάλληλοι γιατί αρνούνται να βάλουν τσιπάκι στο χέρι τους". 
Και θα τις θεωρούμε "φυσιολογικές" ειδήσεις, όπως αυτές που διαβάζουμε σήμερα για τα τσιπάκια στα σκυλιά...

kriti24.gr: Αυστηρότερος είναι πλέον ο νόμος για τα δεσποζόμενα ζώα. Έτσι λοιπόν δυο ιδιοκτήτες σκυλιών από το Μυλοπόταμο Ρεθύμνου βρέθηκαν με χειροπέδες αφού τα ζώα τους δεν είχαν τα απαιτούμενα τσιπάκια.

Σύμφωνα με αναλυτική ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ.:

Συνελήφθησαν σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυλοποτάμου, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, δύο ημεδαποί (54χρονος και 31χρονη), για παραβάσεις της Νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών ενεργειών και δράσεων που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την τήρηση των όρων και κανονισμών της Νομοθεσίας για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυλοποτάμου, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στους δύο ημεδαπούς κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε διότι διατηρούσαν ζώα συντροφιάς μη τηρώντας τους κανόνες ευζωίας και παραλείποντας την ηλεκτρονική τους σήμανση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα TELEGRAPH υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εμφυτευθεί στο χέρι εργαζομένων, τσιπάκι, από τα αφεντικά τους.
Οι Βρετανικές αυτές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα αξίας £ 150 για να ενισχύσουν την ασφάλεια των Πληροφοριακών τους Συστημάτων.
Η εταιρεία Biohax βρίσκεται σε συνομιλίες με ορισμένες Νομικές και Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την εμφύτευση του προσωπικού τους.
Οι συσκευές έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με έναν κόκκο ρυζιού και κοστίζουν περίπου £ 150.
Μια σημαντική Επιχείρηση Χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με εκατοντάδες εργαζόμενους είναι ένας δυνητικός πελάτης

Βρετανικές Εταιρείες σχεδιάζουν να εμφυτεύσουν μικροτσιπ στο προσωπικό τους για να ενισχύσουν την ασφάλεια και να εμποδίσουν την πρόσβασή τους σε χώρους ασφαλείες της επιχείρησης.

Η σουηδική εταιρεία Biohax βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετές Ννομικές και Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για να εμφυτεύσει το προσωπικό τους με τις συσκευές που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με έναν κόκκο ρυζιού και κοστίζουν περίπου £ 150, σύμφωνα με την The Telegraph.

Μια σημαντική επιχείρηση παροχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, η οποία έχει «εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους», λέγεται ότι είναι ένας από τους υποψήφιους πελάτες.

Ο Jowan Österlund, ο ιδρυτής της Biohax και πρώην επαγγελματίας του piercing, δήλωσε: «[Τα τσιπάκια] θα τους δώσουν τη δυνατότητα να θέσουν περιορισμούς σε όποιον θέλουν.

Αρκούν 68 likes στο Facebook για να μπορεί κάποιος να προβλέψει με 95% ακρίβεια το χρώμα του δέρματός σου και με 88% και 85% πιστότητα αντίστοιχα, τη σεξουαλική σου ταυτότητα και το αν ψηϕίζεις τους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικανούς.

Eπίσης δέκα likes είναι αρκετά για να σε γνωρίσει ένας διαδικτυακός «φίλος» καλύτερα από τον συνεργάτη σου και 70 για να μπορεί να πει περισσότερα για εσένα από ό,τι ένας ϕίλος σου... Με 150 likes «ξεπερνιέται» η γνώση που έχει η οικογένεια για εσένα και με 300 εκείνη που έχει ο/η σύντροϕός σου...

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα παραπάνω, που είναι ενδεικτικά για την πιθανή διείσδυση των social media στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, προκύπτουν από στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου του Cambridge (2012), στα οποία αναφέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ερευνητής Φοίβος Παπαδάκης, υποψήφιος διδάκτορας του King's College (Λονδίνο). Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι σκάνδαλα όπως του Facebook και της Cambridge Analytica απέδειξαν στην πράξη τη χρήση των social media και για πολιτικους σκοπούς, αυτά δεν χάνουν έδαϕος. Αντίθετα, κερδίζουν...

Σύμϕωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Μαρκ Κόουτ (Mark Cote), senior lecturer του King' s College σε θέματα δεδομένων, πολιτισμού και κοινωνίας, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ύστερα από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, «το ενδιαϕέρον είναι ότι μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και βάσει στοιχείων του τελευταίου τριμήνου του 2018, τα έσοδα του Facebook αυξήθηκαν, κάτι που δείχνει ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά. Τα έσοδα από διαϕημίσεις αυξήθηκαν κατά 43,2% και όλα δείχνουν ότι το Facebook για το 2018 θα συντρίψει τον πήχη των 50 δισ. ευρώ σε έσοδα».


Η Vivartia μια από τις σοβαρότερες εταιρίες τροφίμων που ανήκει στον όμιλο MIG, δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με συνέπεια να «χάσει» όλο το σύστημα πληροφορικής για κάποιο διάστημα.

Θύμα αδίστακτων χάκερς, έπεσε η Vivartia σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του bankingnews.gr, πριν λίγες ημέρες.

Η Vivartia μια από τις σοβαρότερες εταιρίες τροφίμων που ανήκει στον όμιλο MIG, δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με συνέπεια να «χάσει» όλο το σύστημα πληροφορικής, να είναι αδύνατη ακόμα και η έκδοση τιμολογίων και ουσιαστικά να ανασταλεί η λειτουργία της.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ σταμάτησαν την τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα ΔΕΛΤΑ καθώς ήταν αδύνατη η έκδοση τιμολογίων και η παρακολούθηση των προμηθευτών ενώ σε καταστήματα μαζικής εστίασης Everest  δεν λειτουργούσαν ταμειακές μηχανές.

Στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Vivartia στην Κάτω Κηφισιά, η απόγνωση των στελεχών μετατράπηκε σε πανικό όταν στις οθόνες των υπολογιστών εμφανίστηκε εκβιαστικό μήνυμα από τους θρασύτατους και αδίστακτους χάκερς που απαιτούσε την καταβολή 75.000 ευρώ σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin.

Σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας ενημερώθηκε η διοίκηση της MIG και απευθύνθηκαν στην εταιρεία πληροφορικής του Ομίλου, την SingularLogic.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα αρχεία της εταιρείας είχαν κρυπτογραφηθεί από τους χάκερς με συνέπεια να μην είναι προσβάσιμα.

Οι χάκερς δεν είχαν διαγράψει τα αρχεία αλλά τα είχαν κρυπτογραφήσει ώστε να μην μπορούν να τα «ανοίγουν» οι άνθρωποι της εταιρίας.

tovima.gr: Δύο στους τρεις δεν γνωρίζουν ποιος ξέρει τι για τους ίδιους online ενώ δύο στους πέντε γονείς δεν ξέρουν τι υπάρχει εκεί έξω για τα παιδιά τους
 
Την αίσθηση του βαθμού στον οποίο έχουν διαδοθεί τα προσωπικά τους δεδομένα φαίνεται να έχουν χάσει οι Ευρωπαίοι καθώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες πλατφόρμες ή εταιρείες διαθέτουν πληροφορίες για την ταυτότητά τους ή ακόμη και τι υπάρχει στο Διαδίκτυο για τα παιδιά τους. Από τις διευθύνσεις email μέχρι τους αριθμούς των κινητών μας τηλεφώνων και από τους χώρους εργασίας μας μέχρι τις ημερομηνίες γεννήσεώς μας, υπάρχει ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών για εμάς στο online περιβάλλον.
 
Αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο «Kaspersky Next», το συνέδριο που διοργάνωσε η Kaspersky Lab στη Βαρκελώνη στα τέλη Οκτωβρίου και στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί του κυβερνοχώρου. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 7.000 ευρωπαίους καταναλωτές, η Kaspersky Lab παρατήρησε ότι μία απώλεια προσωπικών δεδομένων είναι κάτι που αγχώνει την πλειονότητα των ευρωπαίων χρηστών. Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το 64% των πολιτών δεν γνωρίζει πού αποθηκεύονται τα διαδικτυακά του δεδομένα και το 39% των γονέων δεν γνωρίζει τι προσωπικά δεδομένα μοιράζονται τα παιδιά τους online.
 
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες δεν είναι δωρεάν

Aπό το βιβλίο του AlecRoss, κορυφαίου ειδικού σε θέματα καινοτομίας παγκοσμίως, αντιγράφω ένα μέρος από αυτά που αναφέρει στο Κεφάλαιο για το πέρασμα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου σ’ αυτήν του Ψηφιακού: «…Την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012, μια μυστηριώδης οργάνωση, με διασυνδέσεις με την κυβέρνηση του Ιράν, επιτέθηκε κατά της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κό­σμο. Το όπλο που επέλεξε: ένας ιός υπολογιστή.

Στο πλαίσιο μιας επίθεσης που θα γινόταν γνωστή με τις ονομασίες Sharnoon και Disttrack, λέξεις που βρέθηκαν στον κώδικα του προγράμματος, οι χάκερ ανέπτυξαν έναν ιό τον οποίο εισήγα­γε μέσω συσκευής USB στο δίκτυο υπολογιστών της Saudi Aramco ένας κακόβουλος υπάλληλος της εταιρείας. Όπως ως ένα ξέσπασμα επιδημίας γρίπης, ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία από υπολογιστή σε υπολογιστή, περνώντας από τον «ασθενή μηδέν» σε μεγάλο τμήμα του τεράστιου εταιρικού δικτύου της SaudiAramco. Δεν επηρέασε μόνο τα κεντρικά γραφεία της SaudiAramco στη Σαουδική Αραβία, αλλά εξαπλώθηκε σε σταθμούς εργασίας σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ολλανδίας…».

Σκοπός του ιού και της επίθεσης Shamoom ήταν να καταστραφεί πλήρως η μνήμη του συστήματος υπολογιστών της SaudiAramco, ώστε η μεγάλη αυτή εταιρεία να σταματήσει για ένα διάστημα την παραγωγή ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και να τεθεί εκτός λειτουργίας το γεωτρύπανό της.

Η SaudiAramco είναι υπεύθυνη για τo 90% περίπου των εσόδων του σαουδαραβικού Δημοσίου. Αν η κυβερνοεπίθεση είχε κάνει αρκετή ζημιά ώστε να διακόψει την παραγωγή πετρελαίου, θα είχε καταφέρει σοβαρό πλήγμα στη σαουδαραβική οικονομία και θα είχε αυξήσει το κόστος στα πρατήρια βενζίνης των Ηνωμένων Πολιτειών, δύο εξελίξεις που θα εξυπηρετούσαν τους στόχους του Ιράν.

σχόλιο ID-ont: Πάλι καλά αναγνωρίζουν τον κίνδυνο των χάκερ. Τώρα που καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, πρέπει να ενημερώσουν όσους ζηλεύουν την Εσθονία και οραματίζονται την Ηλεκτρονική Ταυτότητα στην Ελλάδα. Μια από τις χρήσεις της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας στην Εσθονία είναι για να ψηφίζουν ηλεκτρονικά (βλ. Ανάλυση Ασφαλείας του Εσθονικού Συστήματος Ψηφοφοριών μέσω Διαδικτύου: http://id-ont.blogspot.com/2017/07/blog-post_21.html) ...  

tovima.gr: Την εμπειρία που είχε ο Νίκος Αλιβιζάτος για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ θέλησε να μάθει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στο ζήτημα των «ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού».

Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», έμαθε ότι τον κ. Αλιβιζάτο τον δυσκόλεψε η ηλεκτρονική ψήφος και ο υπουργός κατάλαβε τους κινδύνους που μπορούν να υπάρξουν στο απόρρητο της ψηφοφορίας από τους χάκερ. Στο επερχόμενο νομοσχέδιο αποκλείστηκε η ηλεκτρονική ψηφοφορία και οι Ελληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις πρεσβείες, στα προξενεία, ακόμα και σε ελληνικά σχολεία. Ισως να μην το ξέρετε, αλλά οι Ελληνες του εξωτερικού που έχουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ξεπερνούν τα δύο εκατ.

Απόρρητα σχέδια για πυρηνικά εργοστάσια και φυλακές υψίστης ασφαλείας έκλεψαν χάκερς από μια γαλλική κατασκευαστική εταιρεία, σύμφωνα με έρευνα της Le Monde, της Sueedeutsche Zeitung και του γερμανικού δικτύου NDR.

Oι κυβερνοπειρατές έκλεψαν περίπου 11.000 αρχεία χωρητικότητας 65 Gigabyte από τον όμιλο Ingerop, τα οποία στη συνέχεια εμφανίστηκαν σε ιστοσελίδα στο λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» (Darkweb), έναν ανώνυμο διαδικτυακό ιστό, που προσφέρει σε σκιώδεις χρήστες πρόσβαση σε κρυφές υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων τα στοιχεία που εκλάπησαν είναι έγγραφα που αφορούν το πυρηνικό εργοστάσιο Φέσενχαϊμ στα σύνορα με τη Γερμανία, μια σχεδιαζόμενη μονάδα διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων στη βορειοανατολική Γαλλία, στοιχεία για τη θέση των καμερών ασφαλείας σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Γαλλία, και προσωπικά δεδομένα περίπου 1.200 εργαζομένων στον κατασκευαστικό όμιλο.

Την κλοπή των στοιχείων επιβεβαίωσε ο όμιλος Ingerop, που εδρεύει κοντά στο Παρίσι και μετέχει σε μεγάλα κατασκευαστικά έργα ανά την υφήλιο.

Τα ίχνη των χάκερς οδήγησαν τους ερευνητές σε έναν διακομιστή στο Ντόρτμουντ, που ανήκει σ’ ένα αριστερό πολιτιστικό κέντρο, απ’ όπου φορτώθηκαν τα στοιχεία στο σκοτεινό διαδίκτυο, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν οι κυβερνοπειρατές σχετίζονται με κάποιο τρόπο με αριστερά στοιχεία ή πρόκειται για πολέμιους της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Ήταν το 2015 όταν ειδικοί ερευνητές του FBI επιβεβαίωσαν ότι μεγάλος αριθμός servers ήταν ουσιαστικά υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κίνας. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούνταν σε data centers του Υπουργείου Αμύνης (DoD – Department of Defense) των ΗΠΑ, επιχειρήσεις των drones της CIA, δίκτυα υπολογιστών σε πολεμικά πλοία, επικοινωνίες με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κά. Ήταν η στιγμή που έλουσε κρύος ιδρώτας την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και όλου του δυτικού κόσμου.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Amazon.com Inc άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Elemental Technologies μιας νέας, αλλά πολλά υποσχόμενης, εταιρείας που κατασκεύαζε προϊόντα συμπίεσης video. Η Elemental ουσιαστικά παρήγαγε το λογισμικό και το ενσωμάτωνε σε servers που αποκτούσε από την Super Micro Computer Inc.

Η τελευταία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες server motherboards παγκοσμίως, με ετήσια έσοδα της τάξης των 2,5 με 3 δις δολαρίων και πάνω από 900 πελάτες σε 100 χώρες. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν το DoD, η NSA, η CIA, το US Navy, η NASA, το Κογκρέσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων, το Department of Homeland Security, η Amazon, η Apple, μεγάλες τράπεζες κά. 

Στο πλαίσιο της διερεύνησής της, η Amazon έστειλε στον Καναδά μερικούς servers της Elemental, ώστε να ελεγχθούν για την ασφάλειά τους από ανεξάρτητο φορέα. Εκεί ανακαλύφθηκε η ύπαρξη ενός μικροσκοπικού κυκλώματος στις motherboards, που δεν υπήρχε στα αναλυτικά σχέδια. Επρόκειτο για ένα chip μικρότερο από ένα κόκκο ρυζιού, που δεν προσέλκυε προσοχή, αφού έμοιαζε πολύ με παθητικό εξάρτημα υποστήριξης σαν τα πάμπολλα που υπάρχουν σε κάθε motherboard.

Ο πόλεμος που διεξάγεται στο Διαδίκτυο παρότι μοιάζει με ηλεκτρονικό παιχνίδι, είναι αδυσώπητος και όπως αποδείχτηκε μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση και χάος σε ένα ολόκληρο κράτος

Πώς κατάφεραν να προκαλέσουν το ηλεκτρονικό «Περλ Χάρμπορ» των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016 - Οι σκοτεινοί άρχοντες του κυβερνοχώρου παραπλανούν την κοινή γνώμη, επηρεάζουν εκλογικά αποτελέσματα, υποκλέπτουν συνομιλίες και φυτεύουν ιούς

Η υποκλοπή αρχείων από τα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος τον Απρίλιο του 2016, μερικούς μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, και η χειραγώγηση χιλιάδων ψηφοφόρων μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι μια πληγή που ακόμη δεν έχει κλείσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δράστες μαζί με τους συνενόχους τους αναζητούνται μανιωδώς. Σε λίγες ημέρες ο ανακριτής Ρόμπερτ Μίλερ θα απαγγείλει κατηγορίες και σε άλλους, φερόμενους ως δράστες.

Οι όποιοι πρωταγωνιστές αυτού του εγχειρήματος είναι βέβαια πολύ μακριά από εμάς, και μαζί και οι πολιτικές τους επιδιώξεις, και σε αυτές τις σελίδες δεν ασχολούμαστε με τέτοια. Υπάρχει όμως και η τεχνική πλευρά του θέματος, η οποία όχι μόνο είναι πολύ ενδιαφέρουσα αλλά είναι και ακραία διδακτική, για τα όσα συμβαίνουν πολύ πιο κοντά σ’ εμάς, στον χώρο και στον χρόνο.

Καλοκαίρι του 2014. Ζοετερμέερ, μια πόλη 123.000 κατοίκων στο δυτικό τμήμα της Ολλανδίας. Στην οδό Ευρόπα-βεγκ 4, ένα μοντέρνο κτίριο σε γκρι χρώμα, είναι η έδρα των ολλανδικών υπηρεσιών ασφαλείας, πιο γνωστών ως AIVD. Ανάμεσα στους 1.700 υπαλλήλους της συγκαταλέγονται και κάποιοι πολύ ικανοί χάκερ. Ανθρωποι δηλαδή με αποστολή να μπαίνουν σε δίκτυα υπολογιστών, της χώρας τους ή και του εξωτερικού, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί και να «ψάχνουν». Οι περισσότερες χώρες σήμερα διαθέτουν τέτοιες ομάδες. Οπλα τους είναι ειδικά πακέτα προγραμμάτων που μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια των φραγμάτων ασφαλείας άλλων υπολογιστών, να μπουν σε σέρβερ, να «υποκριθούν» πως είναι σταθμοί βάσης για να υποκλέψουν συνομιλίες κινητών, να φυτέψουν ιούς, για να πάρουν συνομιλίες σε αίθουσες και να μπουν σε κάμερες ή να τραβήξουν δεδομένα από υπολογιστές ακόμα και μέσω απλών εγκαταστάσεων Wi-Fi.

Στο μέλλον, οι κυβερνοεπιθέσεις ενδέχεται να έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται τα εμφυτεύματα μνήμης για να κλέψουν, να παρακολουθήσουν, να αλλάξουν ή να ελέγξουν τις ανθρώπινες αναμνήσεις. Και ενώ απέχουμε αρκετές δεκαετίες από τις πιο ριζοσπαστικές απειλές, η απαραίτητη τεχνολογία υπάρχει ήδη με τη μορφή συσκευών βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης. Οι επιστήμονες μαθαίνουν πώς δημιουργούνται μνήμες στον εγκέφαλο και μπορούν να τις στοχεύσουν, να τις αποκαταστασήσουν και να τις ενισχυσούν χρησιμοποιώντας εμφυτεύσιμες συσκευές. Ωστόσο, υπάρχουν τρωτά σημεία στο συνδεδεμένο λογισμικό και αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για τις απειλές που έπονται τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση ερευνητών της Kaspersky Lab και της Ομάδας Λειτουργικής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Kaspersky Next στη Βαρκελώνη.

Οι ερευνητές συνδύασαν την πρακτική και θεωρητική ανάλυση με σκοπό να διερευνήσουν τα τρέχοντα τρωτά σημεία των εμφυτευμένων συσκευών που χρησιμοποιούνται για βαθιά εγκεφαλική διέγερση. Γνωστές ως εμφυτεύσιμες γεννήτριες παλμών (IPG) ή νευροδιεγέρτες, στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς σε συγκεκριμένα σημεία του εγκέφαλου για τη θεραπεία διαταραχών όπως η νόσος Parkinson, ο ιδιοπαθής τρόμος, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Η τελευταία γενιά αυτών των εμφυτευμάτων συνοδεύονται με λογισμικό διαχείρισης – το οποίο είναι εγκατεστημένο σε tablet και smartphones – τόσο για τους κλινικούς ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Η σύνδεση μεταξύ τους βασίζεται στο τυπικό πρωτόκολλο Bluetooth.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σειρά υφιστάμενων και δυνητικών απειλών, κάθε μία από τις οποίες θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους εισβολείς. Αυτές περιλαμβάνουν:

Η Εσθονία μήνυσε την εταιρεία Gemalto ζητώντας αποζημίωση 152 εκατ. Ευρώ, λόγω των ελαττωμάτων ασφαλείας στις Ηλεκτρονικές Ταυτότητες των πολιτών της που εξέδωσε η Gemalto και τα οποία προβλήματα προκάλεσαν την ανάκληση των Ταυτοτήτων το 2017.
 
"Η εσθονική αστυνομία επιδιώκει να ανακτήσει 152 εκατομμύρια ευρώ (178 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) σε αγωγή που κατατέθηκε την Πέμπτη εναντίον της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Gemalto, ύστερα από την ανάκλησή τους πέρυσι, όταν εντοπίστηκαν αδυναμίες ασφαλείας στις Ηλεκτρoνικές Κάρτες Ταυτότητας των πολιτών που παράγει η επιχείρηση.

"Τα τρωτά σημεία στις επιθέσεις χάκερ που βρέθηκαν στις Κάρτες Ταυτότητας της κυβέρνησης που παρέσχε η Γαλλο-Ολλανδική εταιρεία σηματοδότησαν μια ενοχλητική αποτυχία για την Εσθονία, η οποία έχει αυτο-αξιολογηθεί ως η πλέον ψηφιοποιημένη "ηλεκτρονική διακυβέρνηση" στον κόσμο.

Τον Νοέμβριο του 2017, η Εσθονία ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τα ψηφιακά πιστοποιητικά ασφάλειας για έως και 760.000 Ηλεκτρονικά Δελτία Ταυτότητας που εκδίδει το κράτος και χρησιμοποιούν τα ελλατωματικά τσιπ για να μετριάσουν τον κίνδυνο κλοπής ταυτότητας.

Η απόφαση έρχεται μετά την πρόσφατη ανακάλυψη Ερευνητών Ασφάλειας ευπάθειας σε τσιπ που χρησιμοποιούνται στις Κάρτες που κατασκευάζει η εταιρεία Trub AG εταρεία της Gemalto, η οποία ανοίγει τις πόρτες σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.

Η Alphabet, θυγατρική εταιρεία της Google ανακοίνωσε σήμερα ότι έως και 500.000 λογαριασμοί χρηστών του Google+ ενδεχομένως να επηρεάστηκαν από έναν ιό που ίσως να εξέθεσε τα δεδομένα τους σε εξωτερικούς προγραμματιστές και η εταιρεία διακόπτει τη λειτουργία της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης για τους καταναλωτές.

Η Google επέλεξε να μην αποκαλύψει το πρόβλημα κυρίως λόγω φόβων ρυθμιστικών ελέγχων ανέφερε νωρίτερα σήμερα η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και εσωτερικά έγγραφα.

Μια δυσλειτουργία του λογισμικού στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έδωσε σε εξωτερικούς προγραμματιστές δυνητική πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα χρηστών Google+ μεταξύ του 2015 και Μαρτίου 2018, όταν οι ερευνητές της εταιρείας εντόπισαν και διόρθωσαν το πρόβλημα, αναφέρει η WSJ.

«Δεν βρήκαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι κάποιος προγραμματιστής είχε γνώση αυτού του ιού, ή κατάχρησης του API και δεν εντοπίσαμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο κατάχρησης δεδομένων προφίλ», ανέφερε η Google.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Βιέννης

«Όχι» στο πλαστικό χρήμα λέει το 80% των πολιτών στην Αυστρία, με τους περισσότερους να προτιμούν τις συναλλαγές με μετρητά.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώνεται από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βιέννης, για λογαριασμό της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και του διεθνώς γνωστού "Νομισματοκοπείου Αυστρίας", αυτό ισχύει και για τις νεαρές ηλικίες, όπου το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να συνεχίσουν και στο μέλλον να χρησιμοποιούν μετρητά για τις συναλλαγές τους, κυμαίνεται επίσης μεταξύ 70% και 80%, τόνισε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο γενικός διευθυντής του "Νομισματοκοπείου Αυστρίας" Γκέρχαρντ Στάρζιχ.

Από την πλευρά του, ο Τόμας Στέλτσερ, ο κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της 'Ανω Αυστρίας -- στην πρωτεύουσα του οποίου, το Λιντς, έγινε η παρουσίαση της έρευνας - τόνισε την σημασία των μετρητών, κυρίως σε συνάρτηση με την σωστή εμπειρία των παιδιών στην διαχείριση των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  αυτό είναι αναγκαίο, καθώς στην Αυστρία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο ο αριθμός των χρεωμένων νοικοκυριών, ειδικότερα νεαρότερων ηλικιών, και αυτός είναι ο λόγος της ενημερωτικής εκστρατείας-πρωτοβουλίας που ξεκινά η ομόσπονδη κυβέρνηση στα σχολεία της 'Ανω Αυστρίας σε συνεργασία με το "Νομισματοκοπείο Αυστρίας".

Όπως επισήμανε ο κυβερνήτης της 'Ανω Αυστρίας, η αναγκαιότητα είναι μεγάλη, διότι χρήματα που κάποιος δεν τα έχει και τα δανείζεται (πιστωτικές κάρτες, κ.α.) ποτέ δεν είναι δικά του χρήματα - ακόμη και σε περιόδους χαμηλών επιτοκίων - και γι' αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό από τις νεαρές ηλικίες και προς τούτο μεγάλη είναι η σημασία της χρησιμοποίησης μετρητών στις συναλλαγές.

Σε λίγες ημέρες είναι προγραμματισμένη μια νέα ακρόαση των Google, Apple, Amazon, Twitter, AT&T και Charter Communications ενώπιων της εξεταστικής επιτροπής για θέματα εμπορίου στις ΗΠΑ, όπου και αναμένεται ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις σχετικά με τη διαχείριση και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών στις υπηρεσίες των προαναφερθέντων εταιρειών.

Ένα από τα θέματα που θα πέσουν σίγουρα στο τραπέζι θα είναι και η επιστολή που απέστειλε η Google τον περασμένο Ιούνιο σε Αμερικανούς Γερουσιαστές, με την οποία εξηγούσε ότι επιτρέπει στους δημιουργούς εφαρμογών να σαρώνουν τους λογαριασμούς των χρηστών στο Gmail και να μοιράζονται τις πληροφορίες με τρίτους. Το μόνο που ζητά η Google από τους developers είναι να αναγράφουν τη συγκεκριμένη πρακτική στους Όρους Χρήσης των εφαρμογών τους, καθώς και να είναι ξεκάθαροι απέναντι στους χρήστες σχετικά με τον διαμοιρασμό αυτών των πληροφοριών.

Σε περίπτωση που σας θυμίζει την πολιτική της Google που αφορούσε την εκμετάλλευση των πληροφοριών που μοιράζονται οι χρήστες μέσω του Gmail για την παρουσίαση σχετικών διαφημίσεων, καλό θα είναι να γνωρίζετε ότι πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό. Η Google έχει καταργήσει τη συγκεκριμένη τακτική της, αλλά φαίνεται ότι δεν τραβά τα λουριά στους developers και ουσιαστικά τους επιτρέπει να βλέπουν και να εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα δεδομένα των χρηστών από την υπηρεσία Gmail για τους δικούς τους σκοπούς και, το χειρότερο, να τα μοιράζονται με τρίτους.Ερευνα για πιθανόν χακάρισμα στα δεδομένα πλοήγησης του MH370, του μοιραίου αεροσκάφος της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε πριν 4 χρόνια καθώς πετούσε από το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ προς το αεροδρόμιο του Πεκίνου, ξεκίνησε η γαλλική αστυνομία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές γύρισαν πίσω στα στοιχεία που συγκέντρωσε το FBI και η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρία Boeing, αφού πρώτα ανακάλυψαν κάποιες «ανακολουθίες» στην έκθεση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Πλέον οι υπεύθυνοι δεν αποκλείουν πως μπορεί και κάποιο τρίτο άτομο, πιθανότατα από τους επιβάτες να είχε υπό την κατοχή του χρήσιμα δεδομένα, ώστε να κατασκευάσει ένα λογισμικό που θα μπορούσε να χακάρει και να καταστρέψει τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο του αεροσκάφους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αν ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος είχε πειραχτεί, τα δεδομένα θα μπορούσαν να έχουν υποστεί επεξεργασία ή διαγραφή και κατά συνέπεια το αεροπλάνο να έχει πέσει πολύ πιο μακριά από εκεί που έγιναν έρευνες ανεύρεσής του.

Η νέα θεωρία αποκαλύφθηκε από τον Ghyslain Wattrelos, έναν Γάλλο που έχασε τη σύζυγό του και δύο παιδιά του στην μοιραία πτήση του αεροσκάφους, με 239 άτομα από 15 χώρες (μαζί και το πλήρωμα).

Ελεγχος, διαχείριση και καθοδήγηση της μάζας, είναι ο στόχος της έκδοσης των νέου τύπου δελτίων ταυτοτήτων με ηλεκτρονικό τσιπ, που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως ειπώθηκε, από τρεις διακεκριμένους ομιλητές, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις νέες ταυτότητες, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

«Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα έρχεται ως πρόδρομος μιας παγκόσμιας δικτατορίας, της οποίας όμοια δεν θα έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα», υποστήριξε ο διδάκτωρ Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών του Παν/μίου Μάντσεστερ της Αγγλίας κ. Δημήτριος Χιωτακάκος, εκ των ομιλητών. Τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή ενός «ηλεκτρονικού φακελώματος διαρκείας, όπου θα καταγράφεται και θα αποτυπώνεται η κοινωνική συμπεριφορά του κατόχου της ταυτότητας» έκρουσε στην παρουσίαση των στοιχείων που συνθέτουν τη νέα μορφή ταυτοτήτων, ο οικονομολόγος-εκπαιδευτικός, Msc. Χρηματοοικονομικών κ. Στάθης Αδαμόπουλος, ενώ τέλος τη νομική πλευρά του θέματος ανέπτυξε στην εκδήλωση ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω κ. Δήμος Θανάσουλας αναφέροντας ότι έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τρεις αιτήσεις ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις νέες ταυτότητες, καθώς όπως καταγγέλλει «καταπατούνται πλείστα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αναλυτικότερα, ο κ. Χιωτακάκος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η μελλοντική εξέλιξη της κάρτας θα αποτελεί το μοναδικό «εργαλείο» πρόσβασης στα πάντα. Στην εξέλιξη αυτή, αποκορύφωμα θα αποτελεί εμφύτευμα (αντί κάρτας) στο σώμα μας, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό σε μικρή ακόμα κλίμακα.

Παραδίδουμε ένα υπερόπλο στη σημερινή εξουσία -που δεν εμπιστεύεται πλέον κανείς- πόσο μάλλον σε μία αυριανή εξουσία κατάχρησης.

Η Νέα Ταυτότητα, η αρχή του τέλους της ελευθερίας του ατόμου».

Αντίστοιχα, ο κ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε στο πώς λειτουργεί και ποιος είναι ο σκοπός της καταγραφής δεδομένων, που θα γίνεται στους κατόχους της ηλεκτρονικής ταυτότητας, αναφέροντας το παράδειγμα της Κίνας, όπου εφαρμόζεται σήμερα η κάρτα-ταυτότητα: «Κάθε φορά που χρησιμοποιείται η Κάρτα, καταγράφεται σε αρχείο, το ηλεκτρονικό ίχνος της χρήσης της.

Η British Airways ζήτησε την Παρασκευή δημόσια συγγνώμη, αφού στοιχεία πιστωτικών καρτών εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της εκλάπησαν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, στην πιο σοβαρή κυβερνοεπίθεση που έχει γίνει μέχρι τώρα εναντίον της ιστοσελίδας και της εφαρμογής της.

Η εταιρεία ανακάλυψε την Τετάρτη πως κρατήσεις που είχαν γίνει μεταξύ 21ης Αυγούστου και 5ης Σεπτεμβρίου παραβιάστηκαν στο πλαίσιο μιας «πολύ εξελιγμένης, κακόβουλης εγκληματικής» επίθεσης, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλεξ Κρουζ. Η ΒΑ ήρθε άμεσα σε επαφή με τους πελάτες όταν έγινε αντιληπτή η έκταση του περιστατικού.

Περίπου 380.000 πληρωμές με πιστωτικές κάρτες παραβιάστηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία, με τους χάκερ να αποκτούν στοιχεία όπως ονόματα, διευθύνσεις, email, αριθμοί πιστωτικών καρτών, ημερομηνίες λήξης, κωδικοί ασφαλείας – επαρκή στοιχεία για να πραγματοποιηθούν κλοπές σε λογαριασμούς.

Η επίθεση έλαβε χώρα 15 μήνες αφού η εταιρεία είχε βιώσει μεγάλα προβλήματα υπολογιστών στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, που επηρέασαν 75.000 επιβάτες μέσα σε ένα σαββατοκύριακο.

Αγκάθι αποτελεί για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το καυτό ζήτημα της έκδοσης ηλεκτρονικών αστυνομικών ταυτοτήτων με προδιαγραφές ασφάλειας στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κύριο στόχο να αποτρέπεται η πλαστογράφησή τους. Οι διαδικασίες για την έκδοση των νέων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας ταυτοτήτων έχουν βαλτώσει και για ακόμα μια φορά επικρατεί πλήρης σύγχυση στο αρμόδιο υπουργείο. Οι εξαγγελίες για το πότε θα αρχίσει η αντικατάσταση των παλιών ταυτοτήτων διαδέχονται η μία την άλλη, με τις ημερομηνίες να αλλάζουν συνεχώς και τον χρόνο κάθε φορά να επιμηκύνεται.

Μετά τη δημοσίευση της κοινής υπουργικής απόφασης στα τέλη του περασμένου Απριλίου που όριζε τις προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είχε γίνει γνωστό ότι η έκδοσή τους θα ξεκινούσε στις αρχές του 2019. Οπως όλα δείχνουν, το συγκεκριμένο χρονικό πλάνο φαίνεται ότι θα ανατραπεί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι βασικές διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός για την εταιρεία η οποία θα αναλάβει το έργο και από τη στιγμή που δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα, το θέμα παραμένει μετέωρο.

Μαζί και τα διαβατήρια

Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 350.000.000 ευρώ, καθώς εκτός από τις νέες ταυτότητες προβλέπεται και η έκδοση των νέων τεχνολογικά εξελιγμένων διαβατηρίων. Η σύμβαση με την εταιρεία που προμηθεύει με αναλώσιμα τη Διεύθυνση Διαβατηρίων λήγει τον Απρίλιο του 2019 και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε λύση – πακέτο τόσο για τις ταυτότητες όσο και για τα διαβατήρια, με βιομετρικά χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, το Προσφυγικό και η απειλή της τρομοκρατίας διεθνώς θέτουν το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα. Οι πιέσεις από το εξωτερικό είναι ασφυκτικές ώστε η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεδομένου ότι η έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας αποτελεί υποχρέωση η οποία απορρέει από απόφαση της ΕΕ.


σχόλιο ID-ont: Κι όλα όσα έλεγαν διάφοροι, για πίεση της Ελλάδας από την Αμερική για έκδοση Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων, αλλιώς η Ελλάδα θα έβγαινε από αυτό το καθεστώς του "Visa Waiver Program" δεν ισχύουν; Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρει τι να πρωτοπιστέψει κανείς. Δεν μιλάμε για περιθωριακά sites και blogs, αλλά για τα "επίσημα" Μέσα Ενημέρωσης !

www.newsbeast.gr:
Οριστικά απαλλάσσονται από τη βίζα για τις ΗΠΑ οι Έλληνες πολίτες, καθώς παύει η περιοδική αξιολόγηση της διαδικασίας, που ίσχυε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με επιστολή, που απέστειλαν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η χώρα μας παραμένει στο Πρόγραμμα Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program).

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως, ενώ μέχρι τώρα και ειδικότερα μετά την έκδοση των νέων διαβατηρίων, που θεωρούνται πολύ υψηλής ασφάλειας, οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζονταν μεν βίζα, αλλά κάθε χρόνο γινόταν αξιολόγηση από τις ΗΠΑ της όλης διαδικασίας, σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, δεν θα γίνεται ούτε η ετήσια αξιολόγηση που γινόταν.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δέχονται πως από την Ελλάδα τηρούνται αυστηρά όσα απαιτούνται από το αμερικανικό κράτος και θεωρούν ότι θα συνεχίσουν να γίνονται χωρίς παρεκκλίσεις.

Μπορεί η προ Internet εποχή να μην απέχει και πολύ καιρό από σήμερα, όμως κανείς δεν μπορεί καν να φανταστεί πώς ζούσαμε χωρίς αυτό. Ακόμη πιο παράξενο - ειδικά για τις νεότερες γενιές - φαντάζει το πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς την Google, την Apple, το Facebook, την Amazon ή τη Microsoft και προσφάτως το Netflix.

Οι εταιρείες-κολοσσοί άλλαξαν δραματικά όχι μόνο την ψηφιακή πραγματικότητα, αλλά την καθημερινότητά μας, το πώς εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, καταναλώνουμε αγαθά ή ψυχαγωγούμαστε. Η επίδρασή τους είναι ανυπολόγιστη και πλέον χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες που φέρνουν και υπόσχονται θα αλλάξουν τον κόσμο όπως τον γνωρίζαμε.

Σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή όπου η συμβιωτική σχέση που αναπτύσσουμε με κάθε είδους ψηφιακό εργαλείο ξεπερνά το απλό μοτίβο της έξυπνης και γρήγορης λύσης και γίνεται ένα σύγχρονο συνεργατικό πλαίσιο συνύπαρξης μαζί τους.

Ασύλληπτα μεγέθη


Η δύναμη που συγκεντρώνεται στους σύγχρονους τεχνολογικούς κολοσσούς ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της οικονομικής παντοδυναμίας, καθιστώντας τους πιο ισχυρούς από κυβερνήσεις, παραδοσιακά Μέσα και άλλα κέντρα εξουσίας.

Προσφάτως η Apple έγινε η πρώτη εταιρεία που ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το 1 τρισ. δολάρια, δηλαδή το πενταπλάσιο του ΑΕΠ της Ελλάδας, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιστορία, η Google συλλέγει και επεξεργάζεται δισεκατομμύρια προσωπικών δεδομένων καθημερινά και το Facebook αποτελεί τη μεγαλύτερη «χώρα» στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ σε ενεργούς χρήστες τον πληθυσμό της Κίνας.

σχόλιο ID-ont: Δείτε μια πειραματική εφαρμογή "σκαναρίσματος" αστέγων, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα ηλεκτρονικής ελεημοσύνης σε όσους θέλουν να προσφέρουν τέτοια.

Αφοπλιστική η απάντηση της άστεγης κυρίας, στο τέλος του ρεπορτάζ:

 - Πιστεύετε, ότι εάν σας σκανάρουν σας κάνει να μοιάζετε με ένα προϊόν στα ράφια του Σουπερ Μάρκετ;

- ΝΑΙ, αλλά δεν πειράζει, εάν είναι να αποκτήσεις όσα χρειάζεσαι, τότε είναι καλή ιδέα !

Κάντε τους συνειρμούς με την πιθανή πλήρη εξάπλωση ενός ίδιου ή/και παρόμοιου συστήματος στο σύνολο του πληθυσμού, με την δικαιολογία της απόκτησης "όλων όσων χρειαζόμαστε"...Η εντεινόμενη κατάργηση των μετρητών σε πολλές οικονομίες της Ευρώπης αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η υπερβολική εξάρτηση από ψηφιακά συστήματα πληρωμών καθιστά μιαν οικονομία ευάλωτη στις κυβερνοεπιθέσεις. Προκειμένου να αποφευχθεί το χάος που θα επικρατούσε σε μια περίπτωση κατάρρευσης των δικτύων, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι Αρχές είναι να διατηρήσουν στη ζωή το δοκιμασμένο σύστημα που υπάρχει σήμερα, δηλαδή τα μετρητά. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ από τον περασμένο Οκτώβριο, που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Politico, αν και το 80% των συναλλαγών στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να διενεργείται με μετρητά, σε χώρες όπως η Εσθονία, η Ολλανδία και η Φινλανδία η χρήση των μετρητών έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.

Στη Σουηδία (η οποία βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης) η χρήση μετρητών σε καταστήματα έχει υποχωρήσει στο 13%, σύμφωνα με έκθεση της σουηδικής κεντρικής τράπεζας. Πάνω από τα μισά υποκαταστήματα τραπεζών στη Σουηδία δεν χειρίζονται πλέον μετρητά. «Με το ψηφιακό σύστημα είναι εύκολο σε κάποιον στη Ρωσία, στην Κίνα ή οπουδήποτε απλώς να οδηγήσει σε κατάρρευση το χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο Μπγιορν Ερικσον, επικεφαλής της ομάδας πίεσης Cash Uprising που υποστηρίζει τη χρήση μετρητών και πρώην επικεφαλής της Interpol. «Τα μετρητά μπορεί κανείς να τα κρύψει στο αυτοκίνητό του ή στην ντουλάπα του ή οπουδήποτε αλλού», προσθέτει. «Παρατηρώ ότι στη χώρα μου εντείνεται η ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί όταν κάποιος αποφασίσει να κλείσει το σύστημα. Τι θα πρέπει να γίνει για να εξακολουθήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα η κοινωνία;».

σχόλιο ID-ont: Αυτό είναι ! Το ίδιο θέμα με αυτό το άρθρο : http://id-ont.blogspot.com/2018/08/id-ont.html, αλλά δοσμένο με εύπεπτο τρόπο προς το κοινό. Κυριλέ προσέγγιση, στρογγυλεμένο χωρίς γωνίες. Έτσι όπως πρέπει να παρουσιάζονται τα "επικίνδυνα" θέματα προκειμένου να μην προκαλούν...
                   
iefimerida.gr: ΜΕ ΚΑΛΟ ΜΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

To Facebook θέλει να αποκτήσει στενότερες φιλίες με τις τράπεζες και οι τελευταίες προσβλέπουν στους πολυπληθείς φίλους-χρήστες του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.

Το τελευταίο έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες και με άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να ισχυροποιήσουν τους δεσμούς τους - με αμοιβαίο όφελος. Σύμφωνα με τη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και το πρακτορείο Ρόιτερς, επί της ουσίας το Facebook λέει στους τραπεζίτες: «δώστε μας τα δεδομένα σας για τους πελάτες σας κι εμείς θα σας δώσουμε τα δικά μας».

Οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στην πλατφόρμα του Messenger με στόχο να προσφέρουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους, ενώ το Facebook ζητά από αυτές να του δώσουν οικονομικά στοιχεία για τους χρήστες του, όπως συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών.

σχόλιο ID-ont: Το κατωτέρω δημοσίευμα αναδεικνύει το θέμα στη σωστή του διάσταση. Όμως με αυτό τον τρόπο μπορεί να τρομάξει ο κόσμος! Δείτε λοιπόν ποιός είναι ο "σωστός" τρόπος παρουσίασης ενός θέματος που άπταιται της χειραγώγησης του κόσμου  : http://id-ont.blogspot.com/2018/08/facebook.html

cnn.gr: Tο Facebook προσέγγισε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ώστε να τους ζητήσει να διαβιβάσουν τα δεδομένα των πελατών τους με στόχο να προτείνει την παροχή νέων υπηρεσιών στο Messenger, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή με γνώση του θέματος.

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε επαφές, πριν από αρκετούς μήνες, με την τράπεζα λιανικής τραπεζικής Chase της JPMorgan, τη Citi (Citigroup) και τη Wells Fargo, εξήγησε αυτή η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι η Chase δεν έδωσε συνέχεια στις επαφές.

Επαφές υπήρξαν και με την τράπεζα U.S Bancorp, όπως έγραψε η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία αποκάλυψε την υπόθεση.

Η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ήλπιζε να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με κάθε λογής οικονομικές συναλλαγές που έγιναν με τραπεζικές κάρτες και να μάθει το υπόλοιπο των τρεχόντων τραπεζικών λογαριασμών των πελατών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον, ζητούσε πληροφορίες για τα εμπορικά καταστήματα με τα οποία είχαν συναλλαγές και πρότεινε, ως αντάλλαγμα, στις τράπεζα να προωθήσει στο Messenger, το οποίο έχει 1,3 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, ορισμένες από τις προσφορές τους.
Νέα κυβερνοεπίθεση δέχθηκε το Σάββατο η ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, www.army.gr.
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του OnAlert ο αριθμός των "χτυπημάτων" ανήλθε στις 3500. Οι ίδιες, ασφαλείς πηγές ενημέρωσης ανέφεραν ότι από την έρευνα που διεξήχθη σε πρώτο χρόνο διαπιστώθηκε ότι οι IP των επιθέσεων σε βάρος της ιστοσελίδας του ΓΕΣ δεν προέρχονταν από την Ελλάδα αλλά από το εξωτερικό.
 
Σε δεύτερο χρόνο και σε συνεργασία με την εταιρεία του ΟΤΕ που συνεργάζεται το Γενικό Επιτελείο, και αφού έγιναν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί, εξακριβώθηκε ότι οι ηλεκτρονικές ταυτότητες των χρηστών που βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις ήταν στην Αίγυπτο.

 
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού δέχθηκε κυβερνοεπίθεση. Στις αρχές του χρόνου, και αφού ήδη λειτουργούσε η αναβαθμισμένη έκδοση της, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΣ, απέτρεψαν περισσότερες από 100.000 επιθέσεις σε διάστημα λίγων εικοσιτετραώρων.

σχόλιο ID-ont: Πριν εξι μήνες το ίδιο έγινε και με τον μισό πληθυσμό της Νορβηγίας (εκλάπησαν τα στοιχεία 2.9 από τα 5.2 εκ Νορβηγών). Πρόκειται μήπως για ηλεκτρονικά αναλφάβητες χώρες; Όχι βέβαια, από τις πλέον προηγμένες, θα λέγαμε. Σας έρχεται στο νου μήπως, κάποια από τις μη προηγμένες ηλεκτρονικά χώρες, που θέλει να εισάγει Κάρτα Πολίτη και διαθέτει ήδη Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση και άλλα τέτοιου είδους Ηλεκτρονικά Συστήματα;;; Τι θα γίνει εάν αυτή η χώρα μπει στο στόχαστρο των χάκερς;;;

Μια άνευ προηγούμενου κυβερνοεπίθεση δέχτηκε η κυβερνητική βάση προσωπικών δεδομένων υγείας της Σιγκαπούρης με τα προσωπικά στοιχεία περίπου 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων --ανάμεσά τους και του πρωθυπουργού Λι Χσιέν Λουνγκ-- να έχουν κλαπεί, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Η "σκόπιμη, στοχευμένη και άρτια σχεδιασμένη" επίθεση είχε στόχο ασθενείς, οι οποίοι επισκέφθηκαν κλινικές από τον Μάιο 2015 έως τις 4 Ιουλίου φέτος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

"Δεν ήταν έργο τυχαίων χάκερς ή εγκληματικών συμμοριών", αναφέρει το υπουργείο προσθέτοντας ότι οι δράστες επεδίωξαν να αποσπάσουν και απέσπασαν λεπτομέρειες σχετικά με τον Λι και τη φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε.
top