Απίστευτη διαρροή μετά από χακάρισμα, με την Dixons Carphone να ανακοινώνει το χακάρισμα στα δεδομένα της εταιρείας.

«Η έρευνά μας συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπήρξε απόπειρα να κλαπούν δεδομένα από 5,9 εκατομμύρια κάρτες σε ένα από τα συστήματα επεξεργασίας της Currys PC World and Dixons», υπογραμμίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Επισήμαναν ωστόσο πως 5,8 εκατομμύρια κάρτες έχουν προστασία chip και pin και πως οι χάκερς δεν απέκτησαν πρόσβαση στους κωδικούς PIN και τους αριθμούς CVV.

«Από την έρευνά μας προέκυψε ότι απέκτησαν πρόσβαση σε 1,2 εκατομμύρια αρχεία που αφορούν μη οικονομικά δεδομένα στοιχεία όπως ονόματα, διευθύνσεις, email. Δεν έχουμε αποδείξεις ότι αυτές οι πληροφορίες έφυγαν από τα συστήματά μας ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε απάτη σε αυτό το στάδιο. Επικοινωνούμε μαζί τους ώστε να τους ενημερώσουμε για οποιαδήποτε προστατευτικά μέτρα πρέπει να πάρουν».

Η συγγνώμη της Dixons Carphone

Μια σημαντική επιτροπή Σουηδών βουλευτών θέλει να αναγκάσει τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να διαχειρίζονται μετρητά σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την πορεία του κράτους προς την πλήρη έλλειψη ρευστού.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή για τη Riksbank, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης του νόμου για την κεντρική τράπεζα, πρότεινε να καταστεί υποχρεωτική για τα πιστωτικά ιδρύματα η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, αλλά και να γίνει δυνατή η διαχείριση σε ρευστό των ημερήσιων εισπράξεων. Η απαίτηση αυτή θα ισχύει για τις τράπεζες που παρέχουν λογαριασμούς επιταγών και έχουν καταθέσεις από το σουηδικό κοινό πάνω από 70 δισεκατομμύρια κορώνες (8 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με μια σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι πρέπει να υπάρχει "λογική πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες σε όλη τη Σουηδία" και ότι το 99% των Σουηδών θα πρέπει να έχει μέγιστη απόσταση 25 χιλιομέτρων (16 μίλια) από την πλησιέστερη ανάληψη μετρητών. Η έκθεση δεν αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους οι τράπεζες πρέπει να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες και αφήνει στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα χρησιμοποιήσουν τρίτους, μηχανήματα ανάληψης ή υπηρεσίες χωρίς χρέωση.

Η κίνηση είναι μια απάντηση στο γρήγορο μετασχηματισμό της Σουηδίας καθώς γίνεται μια από τις
κοινωνίες με τα λιγότερα μετρητά στον κόσμο. Αυτό οδήγησε σε ανησυχίες ότι ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν όλο και πιο δύσκολο να κάνουν συναλλαγές, χωρίς πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα ή τραπεζικές κάρτες. 

Υπάρχουν επίσης φόβοι γύρω από το τι θα συνέβαινε εάν τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών κατέρρεαν ξαφνικά. Οι Σουηδοί κινδυνεύουν να χάσουν εντελώς την πρόσβαση σε μετρητά σε ορισμένα μέρη της χώρας.

Κινέζοι χάκερ κατάφεραν χακάρουν υπολογιστές του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και να κλέψουν ιδιαίτερα ευαίσθητα δεδομένα που σχετίζονται με τον υποθαλάσσιο πόλεμο.
 
Ανάμεσα σε αυτά τα δεδομένα που υποκλάπηκαν βρίσκονται και τα μυστικά σχέδια για ανάπτυξη υπερηχητικού πυραύλου κατά στόχων επιφανείας (πλοίων). O υπερηχητικός πύραυλος επρόκειτο να ενταχθεί στα υποβρύχια των ΗΠΑ μέχρι το 2020.

Την αποκάλυψη κάνει η Washington Post που προσθέτει πως οι παραβιάσεις έγιναν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Το αμερικανικό μέσο επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν με τον όρο να μην κατανομαστούν.

 
Οι χάκερ σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχευαν έναν εργολάβο που εργάζεται για το ναυτικό κέντρο υποβρύχιου πολέμου, που εδρεύει στο Newport, και διεξάγει έρευνα για την κατασκευή νέων οπλικών συστημάτων.

 
Συνολικά, εκλάπη 614 Gb υλικού που σχετίζεται με το προαναφερθέν έργο που είναι γνωστό με την ονομασία ‘Sea Dragon’ (Θαλάσσιος Δράκος).

Παράλληλα, απέσπασαν πληροφορίες και δεδομένα σημάτων και αισθητήρων, κρυπτογραφικά συστήματα και δεδομένα της βιβλιοθήκης ηλεκτρονικού πολέμου του υποβρυχίου.

Oι χάκερ με τη χρήση ενός κακόβουλου λογισμικού κατάφεραν να σαμποτάρουν εκατοντάδες υπολογιστές στη Χιλιανή Τράπεζα Banco de Chile στην προσπάθειά τους να κλέψουν χρήματα μέσω του συστήματος μεταφοράς χρημάτων SWIFT της τράπεζας.

Η απόπειρα χακαρίσματος έλαβε χώρα στις 24 Μαΐου του τρέχοντος έτους. Την ίδια ημέρα, η Banco de Chile, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ανέφερε πώς παρουσιάστηκε μια δυσλειτουργία στο σύστημα επηρεάζοντας άμεσα τους υπολογιστές σε αρκετά από τα υποκαταστήματά της.

Ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματά της λειτουργούσαν, ήταν αδύνατο να διεξαχθούν διάφορες διεργασίες που σχετίζονται με τις συναλλαγές, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.

Αρχικά, η τράπεζα αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το γεγονός ως περιστατικό ασφαλείας, αλλά σε μεταγενέστερη ανακοίνωση στις 28 Μαΐου, η Banco de Chile αναγνώρισε ότι έχει πληγεί από “έναν καταστροφικό ιό που συνέτριψε το σύστημα της”.

Αυτός ο ιός δεν ήταν απλά κένα ακόβουλο λογισμικό. Σύμφωνα με τις εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τους υπαλλήλους της τράπεζας, το κακόβουλο λογισμικό συνέτριψε τους μολυσμένους υπολογιστές, αφήνοντας τους σε κατάσταση μη εκκίνησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι επηρέασε τα αρχεία Master Boot Records (MBRs).

Σύμφωνα με μια συνομιλία που διεξήχθη σε ένα φόρουμ της Χιλής από εμπειρογνώμονες του είδους, ο υποτιθέμενος “ιός” συνέτριψε πάνω από 9.000 υπολογιστές και πάνω από 500 διακομιστές της συγκεκριμένης τράπεζας, δηλαδή ολική καταστροφή.

Ένα λάθος σε λογισμικό ενδέχεται να κοινοποίησε σε όλους μηνύματα που ανήρτησαν 14 εκατομμύρια χρήστες του Facebook επί τέσσερις ημέρες τον Μάιο, ανακοίνωσε ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, όταν οι χρήστες έκαναν αναρτήσεις στον «τοίχο» τους ή σε άλλα γκρουπ, γίνονταν «ορατές» σε όλους, ακόμα και αν είχαν επιλέξει να να μπορούν να τις βλέπουν μόνο κάποιοι.

«Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για το λάθος αυτό», δήλωσε η Έριν Ίγκαν, αρμόδια για θέματα ιδιωτικότητας στο Facebook.

Όσοι χρήστες επηρεάστηκαν από αυτό το πρόβλημα θα ενημερωθούν προσωπικά μέσω του λογαριασμού τους.

«Έχουμε διορθώσει το πρόβλημα και από σήμερα θα ενημερώνουμε όσους επηρεάστηκαν και θα τους ζητάμε να κοιτάξουν τις αναρτήσεις που έκαναν την περίοδο εκείνη», πρόσθεσε η Ίγκαν.

Το πρόβλημα διήρκησε από τις 18 ως τις 22 Μαΐου, όμως ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης το ανακάλυψε στις 27 Μαΐου, οπότε και ξαναέκανε τις αναρτήσεις των χρηστών του που επηρεάστηκαν και πάλι προσωπικές.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα που άπτεται της προστασίας των προσωπικών δεδομένων έφερε στη δημοσιότητα με επώνυμη καταγγελία δημοσιογράφος μετά την άρνηση ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου να εκτελέσει εξέταση μετά την άρνησή της να δώσει συγκατάθεση για τη διαβίβαση προσωπικών στοιχείων και ιατρικών εξετάσεων σε τρίτους.

Όπως κατήγγειλε η δημοσιογράφος Νόρα Μολυβιάτη με ανάρτησή της στο Facebook, στις 5 Ιουνίου στις 20:30 το βράδυ επισκέφτηκε το Ιατρόπολις Χαλανδρίου με παραπεμπτικό του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να υποβληθεί σε εξέταση. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η δημοσιογράφος, της ζητήθηκε να υπογράψει μία «δήλωση για τα προσωπικά δεδομένα». Η ίδια ωστόσο αρνήθηκε να την υπογράψει καθώς όπως καταγγέλλει διαπίστωσε «ότι στο σημείο Γ του συγκεκριμένου εγγράφου» ανέφερε ότι αποδεχόταν «να διαβιβαστούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και άλλους συνεργαζόμενους με την εταιρεία, όχι μόνο τα προσωπικά της στοιχεία, αλλά και ιατρικές εξετάσεις... καθώς και σε ασφαλιστικές εταιρείες». Από την πλευρά του Ιατρόπολις αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην εξέταση. Η κα Μολυβιάτη απευθύνθηκε τότε στον διευθυντή του Ιατρόπολις ο οποίος σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ήταν «ανένδοτος» και της είπε πως εάν δεν συναινέσει δεν θα κάνει την αξονική, ενώ παρέπεμψε στη νομική σύμβουλο του Ιατροπόλις κα Μανούσου.

Η κα Μολυβιάτη υποστηρίζει ότι ουσιαστικά υπέστη «εκβιασμό» λόγω του συσχετισμού της άρνησης παροχής ιατρικών υπηρεσιών με τη δήλωση συγκατάθεσης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων ενώ υπογραμμίζει πως όταν έκλεισε ραντεβού «δεν την προειδοποίησαν ούτε γνωστοποίησαν τηλεφωνικά ότι για την πραγματοποίηση της εξέτασης θα έπρεπε να συναινέσει για την εκχώρηση των προσωπικών δεδομένων και του ιατρικού φακέλου της σε τρίτους».

Η Ticketfly είναι μία μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα πώλησης εισιτηρίων για συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Την περασμένη εβδομάδα η σελίδα της αντιμετώπισε ένα πρόβλημα που χαρακτηρίστηκε ως «διαδικτυακό επεισόδιο», όμως το πρόβλημα αποδείχθηκε πως ήταν πολύ μεγαλύτερο.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις της εταιρείας, στις 31 Μάη, οι υπηρεσίες της τέθηκαν offline εξαιτίας τεχνικού προβλήματος, ενώ επανήλθαν στις 2 Ιουνίου.
 
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τα προσωπικά δεδομένα ορισμένων πελατών της, όπως ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα και emails.
 
Όμως, όπως μεταδίδει το pitchfork, η εταιρεία δέχθηκε επίθεση χάκερς, οι οποίοι έκλεψαν και δημοσίευσαν σε έναν δημόσιο σέρβερ. Ο αριθμός των δεδομένων που διέρρευσαν αγγίζει τα 26 εκατομμύρια κάτι που βάζει σε πολύ δύσκολη θέση την Ticketfly.
 
Στοιχεία και κωδικοί πιστωτικών καρτών δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την επίθεση, όμως ο χάκερ έχει απειλήσει πως θα δώσει στη δημοσιότητα και άλλα προσωπικά δεδομένα.


Αντιμέτωπο ακόμα και με το φάσμα έρευνας για παραβίαση κανονισμού της ΕΕΤΤ των ΗΠΑ περί προσωπικών δεδομένων μπορεί να βρεθεί το Facebook και ο ιδρυτής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με αποκάλυψη των New York Times.

Συγκεκριμένα, και σε πλήρη αντίθεση από τα όσα κατέθεσε ο Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Facebook έδινε το δικαίωμα σε τουλάχιστον 60 εταιρείες -μεταξύ των οποίων η Apple, η Samsung, η Blackberry- να παρέχουν υπηρεσίες όπως κουμπια «Like» και άλλα χαρακτηριστικά του, χωρίς την ανάγκη ξεχωριστής εφαρμογής.

Μάλιστα, δημοσιογράφος των ΝΥΤ αποκάλυψε ότι μέσω του Blackberry Hub η εταιρεία αποκτούσε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα φίλων του στο Facebook, ακόμα και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τις πολιτικές τους τάσεις.

Το Facebook απάντησε στις καταγγελίες των ΝΥΤ λέγοντας ότι οι συνεργασίες του με τις άλλες εταιρείες γίνονταν στο πλαίσιο επισήμων ανταλλαγών software το οποίο ελεγχόταν από την ίδια την εταιρεία.

"Σε ένα πείραμα, προσθέσαμε το σενάριο όπου ορισμένοι συμμετέχοντες πληρώνονταν σε μάρκες, και γνώριζαν ότι μπορούσαν γρήγορα να τις ανταλλάξουν με πραγματικά χρήματα. Κάνοντας αυτή τη διαφοροποίηση είδαμε μια σημαντική αύξηση στην εξαπάτηση.

Μια άλλη φορά, ερευνήσαμε τους παίκτες του γκολφ και ρωτήσαμε ποιο παράνομο σπρώξιμο της μπάλας θα έκανε τους άλλους παίκτες να δυσανασχετήσουν περισσότερο : χρησιμοποιώντας το μπαστούνι, το πόδι ή το χέρι τους; Περισσότεροι από διπλάσιοι (σ.σ. μάλλον εννοεί από το προηγούμενο πείραμα) δήλωσαν ότι θα ήταν λιγότερο πρόβλημα - για άλλους παίκτες του γκολφ, φυσικά - να χρησιμοποιήσουν το μπαστούνι τους από το να μετακινήσουν το μπαλάκι με το χέρι.

Η προθυμία μας να εξαπατήσουμε αυξάνεται καθώς αποκτάμε ψυχολογική απόσταση από τη δράση. 

Έτσι, καθώς απομακρυνόμαστε από την χρήση μετρητών, (όταν κλέβουμε) ευκολότερα βλέπουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι διαφορετικό και δεν αντιλαμβανόμαστε την πράξη μας ως κλοπή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πάρουν μολύβια ή ένα συρραπτικό σπίτι τους από τη δουλειά, όταν δεν θα παίρναμε ποτέ το αντίστοιχο χρηματικό ποσό σε μετρητά.

Και αυτός είναι ο λόγος που ανησυχώ λίγο για την κατεύθυνση που παίρνουμε ως κοινωνία χωρίς μετρητά. Οι εικονικές πληρωμές είναι μια μεγάλη ευκολία, αλλά η έρευνά μας δείχνει ότι θα πρέπει να ανησυχούμε καθόσον οι άνθρωποι απομακρύνονται από τη χρήση πραγματικών χρημάτων, τόσο πιο εύκολο γίνεται να κλέψουν ".
 
Ο Συμπεριφορικός Οικονομολόγος  Dan Ariely, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Duke, είναι γνωστός ως ένας από τους πιο πρωτότυπους σχεδιαστές πειραμάτων στην κοινωνική επιστήμη.

σχόλιο ID-ont: Το ανωτέρω αποτελεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του Dan Ariely στο περιοδικό TIME. Δείτε κατωτέρω όλη τη συνέντευξη. Η επισήμανση με χρώμα καθώς και η μετάφραση της παραγράφου έγινε από το blog μας.

"Από όλη την έρευνα που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, η ιδέα που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι όσο πηγαίνουμε προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά, τόσο περισσότερο η ηθική μας πυξίδα αδρανεί. 

Εάν, με το που απομακρυνθήκαμε μόνο ένα μικρό βήμα από τα μετρητά αυξήθηκαν οι απάτες σε τέτοιο βαθμό, τότε φανταστείτε τι μπορεί να  γίνει όσο πιο πολύ γινόμαστε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. 

Θα μπορούσε η κλοπή ενός αριθμού πιστωτικής κάρτας να είναι πολύ λιγότερο δύσκολη, από την ηθική της οπτική, από την κλοπή μετρητών από το πορτοφόλι κάποιου; Φυσικά, το ψηφιακό χρήμα (όπως η χρεωστική ή πιστωτική κάρτα) έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά μπορεί επίσης να μας χωρίσει από την πραγματικότητα των πράξεων μας σε κάποιο βαθμό. 

Αν ένα βήμα απομάκρυνσης από τα μετρητά απελευθερώνει ανθρώπους από τα ηθικές τους αναστολές, τι θα συμβεί καθώς όλο και περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές θα γίνονται online; Τι θα συμβεί στην προσωπική και κοινωνική μας ηθική, καθώς τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα καθίστανται όλο και λιγότερο ξεκάθαρα και λιγότερο συναφή με το χρήμα (σκεφτείτε, για παράδειγμα, τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, τα παράγωγα και τις συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου);

σχόλιο ID-ont: Μετρητά και πάλι μετρητά! No VISA no "MONEY" ⇒ no "MONEY" no LIFE ⇒ no VISA no LIFE ???

Tο σύστημα πληρωμών με κάρτες της εταιρείας Visa εμφανίζει προβλήματα στη λειτουργία του, εμποδίζοντας την πραγματοποίηση κάποιων συναλλαγών στην Ευρώπη, μετέδωσε το Sky News.

Η Visa αντιμετωπίζει σήμερα μια διακοπή της υπηρεσίας, γεγονός που εμποδίζει την επεξεργασία ορισμένων συναλλαγών της Visa στην Ευρώπη", δήλωσε εκπρόσωπος της Visa στους Sky News.

"Διερευνούμε την αιτία και εργαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν για να επιλύσουμε την κατάσταση", πρόσθεσαν.

BBC: Visa payment disruption hits Europe
 
Card payments are currently failing across the UK and elsewhere in Europe, Visa has said.
 
The extent of the disruption is not yet clear but customers across Europe have been complaining that payments have been denied.

Barclays and Bank of Ireland advised customers to use ATMs to withdraw cash, which appear to still be working.
..................................................


Να μια εργασία χωρίς μέλλον: Ληστής Σουηδικών Τραπεζών. Το 2016, έγιναν μόνο δύο ληστείες τραπεζών σε όλη τη Σουηδία, σε σύγκριση με 110 ληστείες, οκτώ χρόνια νωρίτερα. Που οφείλεται αυτή η απότομη βουτιά; στη "στροφή" της χώρας να πορευθεί χωρίς μετρητά.

Το 1661, η Σουηδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εκτύπωσε χαρτονομίσματα, μερικούς αιώνες αργότερα, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που θα απαλλαγεί από αυτά. Οι συσκευές ανάγνωσης καρτών και εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται πλέον ακόμη και σε καταστάσεις που κάποτε είχαμε μετρητά, όπως πληρωμή λογαριασμών (ρεύματος, τηλεφώνου κλπ), χαρτζιλίκι, δωρεές στην εκκλησία. Τα λεωφορεία στη Σουηδία δεν δέχονται μετρητά. Ούτε και πολλοί αυτόματοι πωλητές δρόμου.

Αν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκτυπώνει το εθνικό νόμισμα της Σουηδίας, την κορόνα, τα δύο τρίτα των Σουηδών λένε ότι αισθάνονται ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς λογαριασμούς και κέρματα. Σύμφωνα με την Riksbank, την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η κρύα σκληρή κορόνα αντιπροσώπευε μόλις το 2% της αξίας όλων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία το 2015. Η τράπεζα προβλέπει ότι «τα μετρητά θα παραμείνουν σε χρήση μέχρι τη δεκαετία του 2030», αλλά όχι απαραίτητα περισσότερο. Ήδη, λιγότερες από τις μισές σουηδικές τράπεζες διατηρούν κάποια λίγα μετρητά στα ταμεία τους. Η Σουηδία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό αναλήψεων από ΑΤΜ ως ποσοστό του ΑΕΠ στον κόσμο, στο φτωχό 2,5%. Η λέξη μετρητά χρησιμοποιείται μόνο από τα κλεφτρόνια και τους πορτοφολάδες: Στη Σουηδία, το έγκλημα δεν "αποδίδει" όπως παλιότερα.

Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σουηδοί κλέφτες επιδίδονται σε ολοένα και πιο εξωφρενικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης σειράς ληστειών, αντάξιων του The Fast και του Furious. Φανταστείτε να σπάτε το πίσω μέρος ενός κινούμενου φορτηγού παράδοσης, νύχτα και να κλέβετε προϊόντα Apple αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων. Τώρα φανταστείτε να φτάσετε εκείνο το φορτηγό από την κουκούλα ενός αυτοκινήτου που τρέχει με 50 μίλια την ώρα, με τα φώτα του σβηστά, για να αποφευχθεί η ανίχνευσή του. Αφού έγιναν αρκετές τέτοιες επιθέσεις, η σουηδική ταχυδρομική υπηρεσία, PostNord, ανακάλυψε τους ληστές αυτοκινητοδρόμων, καλωδιώνοντας ένα φορτηγό με κάμερες, γεμίζοντας το με προϊόντα της Apple και περιμένοντας. Σε έναν δρόμο που βρίσκεται κάπου μεταξύ της Vara και της Alingsås στη νοτιοδυτική Σουηδία, οι ληστές τσίμπησαν το δόλωμα και οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα. "Οι εγκληματίες ενδιαφέρονται περισσότερο για αγαθά υψηλής αξίας τώρα", λέει ο επικεφαλής της ασφάλειας του PostNord, Alexis Larsson. "Αυτή η τάση θα αυξηθεί πιθανώς καθώς υπάρχουν λιγότερα μετρητά."


Σύμφωνα με την Imperva, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, περισσότεροι από έναν στους τρεις παρόχους υγειονομικής περίθαλψης υπέστησαν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο,  με το 10% να πληρώνει διάφορα χρηματικά πόσα για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων τους από ransomware.

Συνολικά ερωτήθηκαν πάνω από 100 επαγγελματίες πληροφορικής που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, στην πρόσφατη διάσκεψη της Κοινωνίας Πληροφοριών και Συστημάτων Διαχείρισης (HIMSS) που πραγματοποιήθηκε φέτος στις ΗΠΑ.

Δεδομένου του μεγάλου όγκου των επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το 77% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξημένη πιθανότητα πληγής των οργανισμών από κάποιο συμβάν στον κυβερνοχώρο, ενώ το 15% αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η άμυνά τους απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις.

Το Ransomware (32%) ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών, όσον αφορά τις online απειλές. Αυτό είναι κατανοητό, δεδομένης της επίθεσης WannaCry που σημειώθηκε τον Μάιο του 2017, καταστρέφοντας μεγάλα τμήματα του NHS, με αποτέλεσμα την ακύρωση 19.000 ιατρικών επεμβάσεων και ραντεβού.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πάνω από το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει εφαρμόσει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης συμβάντων ασφάλειας – κάτι που απαιτείται από τον νέο κανονισμό, GDPR.

Όταν οι ερευνητές ασφάλειας ανακάλυψαν τον περασμένο μήνα ότι το ασφαλές υλικό που κατασκευάστηκε από την Infineon Technologies της Γερμανίας δεν ήταν τελικά τόσο ασφαλές, ήταν σαφές ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις.

Υπάρχουν πολλές smartcards και άλλες συσκευές εκεί έξω, που έχουν τσιπ Infineon μέσα τους, και το ελάττωμα "ROCA" στον βασικό αλγόριθμο γενιάς ζεύγους του Infineon έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιον να ανακαλύψει το ιδιωτικό κλειδί ενός στόχου, απλώς γνωρίζοντας το δημόσιο κλειδί του.

Τώρα, σε μια ανάλογη περίπτωση με την πρόσφατη εμπειρία της Εσθονίας, η Ισπανία φαίνεται να έχει μεγαλύτερη - και αναμφισβήτητα πιο χαοτική - δυσκολία στη διαχείριση των συνεπειών για τις  Έξυπνες Κάρτες/Εθνικές Ταυτότητές της.

Το μεγάλο ελάττωμα ασφαλείας της Εσθονίας επηρέασε μόνο περίπου 760.000 Κάρτες, αν και οι Εσθονοί χρησιμοποιούν πραγματικά τις Κάρτες τους για μια μεγάλη ποικιλία δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών.

Σε αντίθεση με αυτό το ποσοστό, στην Ισπανία υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια έξυπνες Κάρτες/Ταυτότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα άρθρο της El País, οι Ισπανοί χρησιμοποιούσαν τις δικές τους μόνο σε ποσοστό 0,02 % σε εφαρμογές δημοσίων υπηρεσιών, όταν έγινε η έρευνα πριν μερικά χρόνια.

Ο Dan Cvrcek είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ασφαλείας Enigma Bridge, η οποία ιδρύθηκε από ερευνητές που βρήκαν το ελάττωμα της ROCA.

Είπε στον ZDNet ότι η εκμετάλλευση του ελαττώματος θα μπορούσε να επιτρέψει σε επιτιθέμενους να αναστρέψουν ή να ακυρώσουν τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι άνθρωποι, εν μέρει επειδή οι Ισπανοί δεν χρησιμοποιούν χρονικά σήματα για πολύ σημαντικές υπογραφές.

Ένας κυβερνοεγκληματίας που δραστηριοποιείται εκτός Κίνας βρέθηκε να πουλάει δεδομένα περίπου 200 εκατομμυρίων χρηστών (το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε Ιάπωνες) σε μυστικά hacking forum, σύμφωνα με την έκθεση iSight Intelligence της FireEye.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 50 μη δημοφιλείς ιαπωνικές ιστοσελίδες. Μόλις αναπτύχθηκε μια τεράστια βάση δεδομένων, τα στοιχεία τέθηκαν προς πώληση τον Δεκέμβριο του 2017 και η ζητούμενη τιμή ήταν μόλις $ 150 (¥ 1,000 CNY) για ολόκληρο το αρχείο.

Στην έκθεση, οι ερευνητές της FireEye σημείωσαν ότι ιαπωνικές ιστοσελίδες ήταν οι βασικοί στόχοι των χάκερ που είχαν ως θέμα τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών, οικονομικών, ψυχαγωγίας μεταφορικών μέσων κλπ. Η ίδια ισχυρίζεται ότι τα δεδομένα είναι αυθεντικά επειδή δεν περιέχουν μόνο πληροφορίες για χρήστες που είχαν ήδη αποκτήσει τα προσωπικά τους δεδομένα από προηγούμενες παραβιάσεις αλλά και δεδομένα νέων χρηστών. Μερικά από αυτά ανήκουν στις επιθέσεις που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2016.

Τα στοιχεία που διέρρευσαν διαφέρουν ανάλογα με τον ιστότοπο από τον οποίο έχουν κλαπεί. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών έχει παρόμοιες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πραγματικών ονομάτων, ημερομηνιών γέννησης, διευθύνσεων κατοικίας, αριθμών επαφών και email.

H εξαφάνιση των μετρητών μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό των πιο ευάλωτων και απειλεί την προσωπική μας ελευθερία. «Τα μετρητά μάς εξασφαλίζουν τα τελευταία ψήγματα ελευθερίας και ιδιωτικότητας που μας έχουν απομείνει. Περιορίζουν τη στέρηση των δικαιωμάτων μας, τον έλεγχο και την παρακολούθηση από το κράτος και τις μυστικές του υπηρεσίες, τον τραπεζικό τομέα και τους συλλογείς προσωπικών δεδομένων από τον κλάδο της πληροφορικής», σημειώνει στη «Σχεδία» ο συγγραφέας και οικονομολόγος Νόρμπερτ Χέρινγκ. Το φάκελο της μετάβασης, διεθνώς, προς μία αχρήματη κοινωνία ανοίγει η «σχεδία» στο ρεπορτάζ με τίτλο «Στερνό αντίο στην ιδιωτικότητα».


Μπορεί σήμερα να τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Γενικός Κανονισμός της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κάτι που έχει δημιουργήσει σχεδόν πανικό σε πολλές εταιρείες, όμως στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων, η διαρροή των προσωπικών δεδομένων σε τρίτους, μπορεί να γίνει με τον πιο απρόσμενο τρόπο, όπως ανακάλυψε μια οικογένεια στις ΗΠΑ.

Ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός Amazon Alexa, που βρισκόταν ενσωματωμένος στο «έξυπνο» ηχείο Echo της οικογένειας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, κατέγραψε μια συνομιλία που έκανε ένα ζευγάρι μέσα στο σπίτι του και μετά έστειλε το ψηφιακό ηχητικό αρχείο-και εν αγνοία του ζευγαριού- σε κάποιον άλλο άνθρωπο, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στις «επαφές» του ζευγαριού.

Ο έκπληκτος αθέλητος ωτακουστής, ο οποίος μάλιστα ήταν υπάλληλος του συζύγου, βρέθηκε να ακούει το ζευγάρι να μιλάει για το ξύλινο πάτωμά του.

Τους ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν (διακινδυνεύοντας κάτι μεταξύ προαγωγής και απόλυσης!) και το ζευγάρι έμεινε ακόμη πιο έκπληκτο. Στην αρχή νόμιζε ότι ο γνωστός τους τούς έκανε πλάκα, όταν όμως τους είπε από το τηλέφωνο λεπτομέρειες από τη συζήτηση που είχε ακούσει, τότε το ζευγάρι δεν πίστευε στα αυτιά του.

«Ένιωσα θύμα παραβίασης, πλήρους παραβίασης της ιδιωτικότητάς μου. Αμέσως είπα στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να συνδέσω αυτή τη συσκευή στο διαδίκτυο, επειδή δεν μπορώ να την εμπιστευθώ», δήλωσε η σύζυγος.

σχόλιο ID-ont: Σκεφθείτε τι έχει μαζέψει από τα "δικά" της κινητά (αυτά που έχουν android) και τι έχει να μαζέψει η Κάρτα του Πολίτη/Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα όσο θα διευρύνεται η χρήση της με νέες εφαρμογές και νέες "δυνατότητες".

Οι ρυθμίσεις παραβιάστηκαν μετά από σφάλμα στο Safari της Apple - Βάσει των δεδομένων ομαδοποίησαν τους χρήστες για «καλύτερη στόχευση στη διαφήμιση»
Αγωγή της τάξης των 3,2 δισ. λιρών κατέθεσαν εις βάρος της Google 4,4 εκατομμύρια χρήστες του iPhone στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κατηγορία της παράνομης παρακολούθησης και ταξινόμησης προσωπικών δεδομένων.

Επικεφαλής αυτής της συλλογικής δράσης είναι ο πρώην διευθυντής της Which? Ρίτσαρντ Λόιν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Google μέσω ενός σφάλματος παραβίασε τις ρυθμίσεις απορρήτου της εφαρμογής αναζήτησης Safari της Apple κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2011 και Φεβρουαρίου 2012, με σκοπό να διαχωρίσει τους χρήστες σε κατηγορίες για τους διαφημιζόμενους.

Το εν λόγω κενό ασφαλείας διαπίστωσε ένας ερευνητής το 2012 και πήρε το όνομα «Safari Workaround», το οποίο επέτρεπε στην Google να συσσωρεύει προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Σε μία διήμερη ανοιχτή ακρόαση στο Λονδίνο τη Δευτέρα, οι δικηγόροι της ομάδας
«Google You Owe Us» του Λόιντ ανέφεραν στο δικαστήριο ότι οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η Google περιελάμβαναν φυλή, φυσικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, πολιτικές πεποιθήσεις, σεξουαλική ταυτότητα, κοινωνική και οικονομική τάξη, καταναλωτικές συνήθειες και δεδομένα τοποθεσιών.

Οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες είναι σύμμαχοι πλέον στον πόλεμο ενάντια στα μετρητά. Για τις κυβερνήσεις όλοι γνωρίζουμε τους λόγους ήδη.

Οι τράπεζες – δεν θέλουν να βλέπουν τους χρήστες μετρητών στις λιανικές συναλλαγές (για αγαθά και υπηρεσίες) να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές από ό, τι οι χρήστες των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών τους. Χρησιμοποιούν την ολιγοπωλιακή τους δύναμη για να καταστέλλουν στο μέτρο του δυνατού κάθε τέτοια διαφορά που αναδύεται (όπως θα συνέβαινε σε μια ανόθευτη ελεύθερη αγορά) και έτσι μπορούν να επεκτείνουν την αγορά των πλαστικών εναλλακτικών μέσων πληρωμής.

Οι μεγάλες Tech επιχειρήσεις – όπως η Amazon – θα βίωναν μεγάλες απώλειες εάν οι σημερινοί πελάτες τους μπορούσαν να λάβουν σημαντικές εκπτώσεις, χρησιμοποιώντας μετρητά στα εμπορικά καταστήματα αντί να πληρώνουν με κάρτα online. Και οι διαφημιζόμενοι στο Facebook και τη Google, σίγουρα θα περιοριζόταν αν οι εμφανίσεις σε αυτές τις πλατφόρμες δεν είχαν πλέον την ίδια δυνατότητα να αποδίδουν άμεση ικανοποίηση, καθώς πολλοί χρήστες θα ανέβαλλαν οποιαδήποτε απόκριση, μέχρι να κάνουν την βόλτα τους με μετρητά στην φυσική αγορά των εμπορικών καταστημάτων.

Σύναψη συμμαχιών

Το κοινό συμφέρον δεν σημαίνει πάντα αμοιβαία συνδρομή (αλληλοβοήθεια), αλλά μπορούμε να το αποκρυπτογραφήσουμε αυτό στην περίπτωση του πολέμου ενάντια στα μετρητά. Οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι οι προσπάθειές τους για περιορισμό της χρήσης μετρητών, μπορούν να πετύχουν μόνο αν οι εναλλακτικές λύσεις (πληρωμές με κάρτα και ιδίως η χρήση τους στο διαδίκτυο) είναι ευρέως ελκυστικές. Αυτό εξαρτάται από τις μεγάλες tech επιχειρήσεις και τις τράπεζες (οι τελευταίες προμηθεύουν τις κορυφαίες κάρτες πληρωμών). Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των μεγάλων Tech επιχειρήσεων και των μεγάλων τραπεζών, σκεφτείτε ότι η Amazon θα συμμετάσχει με την JPMorgan Chase (και την Berkshire Hathaway) στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.


Tα 448 δισ. δολάρια έφθασαν το 2017 οι απώλειες εξαιτίας του ηλεκτρονικού εγκλήματος παγκοσμίως. Οι τράπεζες είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους των απανταχού χάκερ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) και της εταιρείας λογισμικού αντιικής προστασίας McAfee. Δεν είναι τυχαίο που το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τις κυβερνοεπιθέσεις έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας. Οι απώλειες εξαιτίας του ηλεκτρονικού εγκλήματος ήταν το 2017 υψηλότερες κατά 30% σε σύγκριση με το 2014.

Τράπεζες και εταιρείες ηλεκτρονικών συναλλαγών θεωρούν ότι πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή μια επίθεση από χάκερ.

Γι’ αυτό και στις ΗΠΑ κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες αναθέτουν την εποπτεία των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας τους σε πρώην κυβερνητικά στελέχη με εμπειρία από τον τομέα άμυνας ή τις μυστικές υπηρεσίες. «Δεν είναι μεγάλες οι διαφορές των χάκερ από τους τρομοκράτες ή τα καρτέλ ναρκωτικών. Ολα τα δίκτυα αντιμετώπισης επιθέσεων λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο», σχολιάζει στους New York Times ο Ματ Νίμαν, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, με υπηρεσία στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σήμερα είναι υπεύθυνος του κέντρου επιχειρήσεων κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη Μastercard. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των New York Times, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών της Mastercard δέχονται περίπου 200 επιθέσεις ανά λεπτό, κατά μέσον όρο.

Σε συνέδριο της Visa, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018, ο διευθύνων σύμβουλος Αλφρεντ Κέλι ο νεότερος δήλωσε ότι «είναι τρομοκρατημένος» εξαιτίας της αύξησης των κυβερνοεπιθέσεων. Ο Μπράιαν Μόνιχαν, επικεφαλής της Bank of America, έχει δηλώσει ότι το τμήμα για την καταπολέμηση των ηλεκτρονικών επιθέσεων δεν έχει κανέναν περιορισμό όσον αφορά τη χρηματοδότησή του. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου τμήματος της Bank of America ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. δολάρια για το 2018.

Πως θα γίνεται το hacking των αυτοκινήτων; Δείτε πως οι Hacker μπορούν να πάρουν πλήρως τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου μέσω ενός laptop…
 
Η αυτόνομη οδήγηση είναι ένα καινούργιο πεδίο με το οποίο ασχολούνται οι περισσότεροι κατασκευαστές.

Καινούργιο πεδίο όμως με παλιό τρόπο λειτουργίας, καθώς και τα νέα συστήματα χρησιμοποιούν το κύκλωμα CAN Bus μέσω του οποίου επικοινωνούν οι πάρα πολλοί αισθητήρες και οι αρκετές μονάδες ελέγχου που διαθέτει ένα αυτοκίνητο.

Το κύκλωμα CAN Bus όμως επιτρέπει και τις παρεμβολές. Έτσι άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις μπορούν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου απλά συνδέοντας ένα laptop στη φύσα διάγνωσης. Όπως θα δείτε μέσω του φορητού υπολογιστή κάνουν είτε απλές παρεμβάσεις, όπως π.χ. να αλλάζουν την ένδειξη της ποσότητας καυσίμου στο ρεζερβουάρ και να κορνάρουν χωρίς ο οδηγός να έχει καν τα χέρια του στο τιμόνι είτε πιο σημαντικές και γι’ αυτό και πιο επικίνδυνες. Να στρίβουν π.χ. το τιμόνι ή να φρενάρουν το αυτοκίνητο κατά το δοκούν.

Μάλιστα οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς τη σύνδεση του laptop με καλώδια με το κύκλωμα του αυτοκινήτου, αλλά ασύρματα. Στην περίπτωση αυτή οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση στο CAN Bus μέσω ενός κενού ασφαλείας, π.χ. στο σύστημα φωνητικών εντολών.

σχόλιο ID-ont: Τμήμα της "Ψηφιακής Τεχνολογίας" αποτελεί και η Κάρτα του Πολίτη/Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Το μέλλον θα δείξει πόσο γρήγορα - για το εάν δεν τίθεται θέμα - θα αποτελέσει και εργαλείο "Κοινωνικού Ελέγχου". "Ανάμεσα στις γραμμές" του άρθρου εμείς βλέπουμε να σκιαγραφείται από την κα Έφη Ασημακοπούλου που υπογράφει το κατωτέρω άρθρο στην εφημερίδα "Αυγή" και η Κάρτα του Πολίτη/Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Ο κος Τσίπρας γιατί δεν την καλεί στο γραφείο του (ένα τηλεφώνημα είναι μέσω της Αυγής), να του εξηγήσει τον εφιάλτη που πρόκειται να δημιουργήσει με την Κάρτα του Πολίτη/Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα;;;

ΑΥΓΗ: Ζούμε, αναμφίβολα, στην εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης των τεχνοεπιστημών και της πληροφορίας. Έννοιες ή φράσεις όπως cyborg, «μετανθρώπινο μέλλον», hacker, cracker, e-banking, smartphones, εμφύτευση...

Ζούμε, αναμφίβολα, στην εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης των τεχνοεπιστημών και της πληροφορίας. Έννοιες ή φράσεις όπως cyborg, «μετανθρώπινο μέλλον», hacker, cracker, e-banking, smartphones, εμφύτευση μικροτσίπ, ρομποτική, ανάλυση και μετάλλαξη γενετικού υλικού, drones, social media, βιομετρικά συστήματα αναγνώρισης, αναρίθμητες ηλεκτρονικές εφαρμογές και προγράμματα, πλαστικό χρήμα, εξελιγμένοι συνοριακοί έλεγχοι, επιτήρηση του αστικού περιβάλλοντος, διαχείριση κινδύνου βάσει δεδομένων και εργαλεία πρόβλεψης διαδίδονται διεθνώς και ενσωματώνονται στον δημόσιο ή καθημερινό λόγο.

Η τεχνολογία υποσχέθηκε στον άνθρωπο την επίλυση των πολύπλευρων προβλημάτων του και την ισορροπία στον πλανήτη. Ωστόσο, ο ισχυρισμός πως αυτό που επιτεύχθηκε δεν είναι παρά το γιγαντώδες πλέγμα ενός ηλεκτρονικού εφιάλτη κατεύθυνσης, επιτήρησης και καταστολής, στο οποίο όλοι παραμένουν εκτεθειμένοι, ίσως στηρίζεται σε αρκετά στοιχεία της πραγματικότητας. Βρισκόμαστε, λοιπόν ήδη, στη δυστοπία ενός matrix; Η απάντηση εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το αν θα καταφέρουμε να βρούμε το μέτρο ανάμεσα στις δύο μεγάλες τάσεις: των «τεχνομανιακών» και των «τεχνοφοβικών». Οι φόβοι απέναντι στην τεχνολογία παραπέμπουν είτε στην άποψη του Τζορτζ Όργουελ, που τη θέλει να λειτουργεί αποτελεσματικά, δημιουργώντας μια χειραγωγημένη, ολοκληρωτική κοινωνία, η οποία θα υπερηφανεύεται αφελώς πόσο ελεύθερη είναι, είτε αντικατοπτρίζουν την αντίληψη του Φραντς Κάφκα πως θα δημιουργήσει έναν παρανοϊκό, ανεξέλεγκτο, αδιαφανή κόσμο με τεχνολογικά σφάλματα.

σχόλιο ID-ont: Απίστευτο!!! Εάν έχεις τέτοιους διαχειριστές τι τους θέλεις τους χάκερς;;;

ΕΦΣΥΝ: Ποινική δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών μετά την αποκάλυψη ότι πριν από εννιά χρόνια ο κεντρικός server του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είχε μεταφερθεί εκτός υπηρεσίας σε γραφείο τουριστικής εταιρείας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη και διατάχθηκε έρευνα μετά τη λήξη της θητείας τού τότε επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, τον Ιανουάριο του 2016 και μέχρι τότε το σύστημα, που μπορούσε να λειτουργεί και ως υποκλοπέας, δεν είχε μπει σε λειτουργία.

Η διάδοχος του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, με την ανάληψη των καθηκόντων της αντιλήφθηκε ότι το σύστημα είχε τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2016.

Αμέσως απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της αρχής προστασίας ηλεκτρονικού εγκλήματος, που όμως δεν προχώρησαν σε μέτρα και έτσι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους υπέβαλε αναφορά στην Εισαγγελία.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε πραγματογνωμοσύνη και πράγματι αποδείχτηκε ότι όντως ο server λειτουργούσε εκτός υπηρεσίας. Το σύστημα απενεργοποιήθηκε και ο διακομιστής μεταφέρθηκε στην έδρα της υπηρεσίας, ενώ οι εμπλεκόμενοι υποστήριξαν ότι αφορούσε απλά μία μέθοδο να μπλοκάρονται τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Ο οικονομολόγος ιδρυτής της εκστρατείας “Save our Cash” λέει: Μια κοινωνία χωρίς μετρητά είναι ένα “σενάριο φρίκης” που σημαίνει “τον απόλυτο έλεγχο και την πλήρη εγκατάλειψη των προσωπικών δεδομένων μας”. Μέσο που αποβλέπει στην αποθάρρυνση της αποταμίευσης… Mέσο για να βοηθήσει τις τράπεζες να εισάγουν αρνητικά επιτόκια.
[Η γερμανική λέξη για το χρέος, εξάλλου – Schuld – σημαίνει επίσης ενοχή…]

“Δέχεστε κάρτα;” Εάν ρωτάτε στη Γερμανία, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι η απάντηση είναι όχι. Η χώρα έχει ένα περίεργο χαμηλό ποσοστό σε αγορές χωρίς μετρητά. Μπορεί η μεγαλύτερη οικονομική ευρωπαϊκή δύναμη να αποστρέφεται τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα; Κι όμως ναι! Σύμφωνα με το dw.com εάν υπάρχει ένας τόπος όπου τα μετρητά πραγματικά μπορούν να είναι ο βασιλιάς των συναλλαγών αυτός είναι η Γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο! Αρκεί να πάτε σε ένα από τα καταστήματα που είναι ανοιχτά έως αργά τη νύχτα – γνωστά στο Βερολίνο ως “Späti” και βρίσκονται σχεδόν σε κάθε δρόμο της γερμανικής πρωτεύουσας. Μόνο μετρητά…

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dw.com, τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν παραδείγματα μικρών επιχειρήσεων όπως του Türkan Dogar που έφερε ένα μηχάνημα καρτών στο μικρό του κατάστημα στα νοτιοανατολικά της πόλης. Πρέπει να πληρώσει μια μηνιαία αμοιβή γι’ αυτό, αλλά είναι αρκετά αμελητέο που δεν θυμάται ακριβώς πόσο. “Οι πελάτες ρωτούσαν τακτικά εάν δέχομαι πληρωμή με πλαστικό χρήμα, έτσι τελικά το πήρα γιατί είναι καλό για τις επιχειρήσεις”, λέει. Εάν οι άνθρωποι δαπανούν λιγότερο από 10 € (11,89 δολάρια) μπορούν να πληρώσουν με κάρτα, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσουν προσαύξηση 50 λεπτών.

Ακόμα μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά δείχνει γρήγορα την κάπως περίπλοκη σχέση της Γερμανίας με την πλαστική πληρωμή. “Cash-only here”, λέει ο Erol καθώς επιδιορθώνει ένα ποδήλατο στο κατάστημά του, λέει: “Μου αρέσουν τα μετρητά, είναι πιο ζεστά. Μου κάνουν.”

Όχι πληρωμή με κάρτες παρακαλώ, είμαστε Γερμανοί!

σχόλιο ID-ont: Το 2019 είναι έτος μιας ακόμη περικοπής συντάξεων (έως 3 μηνιαίων συντάξεων το έτος για κάθε συνταξιούχο), μείωσης του αφορολογήτου (έως 1 μηναίο μισθό το έτος για κάθε μισθωτό) και ποιός ξέρει τι άλλο ακόμη, ΑΛΛΑ: δαπάνης 400 εκ € για τη δημιουργία ηλεκτρονικών εγγράφων on-line, άμεσου, καθολικού (άμα τη χρήση τους για ξεκίνημα) φακελώματος των πολιτών! Η Δημοκρατία μας ζει στιγμές δόξας!!!
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε έργο «μαμούθ» για τον κλάδο της πληροφορικής εξελίσσεται η έκδοση των νέων ταυτοτήτων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο ιστορικά έργο πληροφορικής που έχει προκηρυχθεί στη χώρα μας.

Ο προϋπολογισμός μάλιστα είναι χωρίς ΦΠΑ και αν συμπεριληφθεί και ο φόρος αυτός, μπορεί να πλησιάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Το έργο δεν αφορά μόνον την έκδοση των βιομετρικών πλέον ταυτοτήτων, αλλά και των διαβατηρίων, των διπλωμάτων οδήγησης κ.ά. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση σχεδόν 7 έως 8 εγγράφων που απαιτούν υψηλά επίπεδα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι μόνον το κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων έχει ήδη προϋπολογιστεί σε 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέχεια, το έργο θα αποπληρωθεί από τους ίδιους τους κατόχους των νέων ταυτοτήτων. Οι τελευταίοι θα κληθούν να καταβάλουν παράβολο 10 ευρώ για την έκδοση κάθε νέας ταυτότητας σε διάρκεια πέντε ετών για το σύνολο του πληθυσμού.

Συνέντευξη με τη Marianna Vintiadis της Kroll, της μεγαλύτερης εταιρίας συμβούλων επιχειρηματικού ρίσκου και ασφαλείας. Σύγκλιση «ψηφιακών» και «φυσικών» απειλών, όπου πολύ συχνά καταγράφονται και κλοπές.

Οι απάτες, οι διαδικτυακές επιθέσεις και, γενικότερα, το ρίσκο ασφαλείας των επιχειρήσεων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, όπως διαπιστώνει έκθεση της εξειδικευμένης εταιρίας Kroll με βάση έρευνα μεταξύ ανώτερων διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. 

Η Kroll, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διατηρεί περισσότερα από 35 γραφεία σε 20 χώρες, θεωρείται κορυφαία, διεθνώς, σε θέματα επιχειρηματικού ρίσκου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, που ιδρύθηκε και είχε χαρακτηριστεί «ντετέκτιβ της Γουόλ Στριτ», εξελίχθηκε σε μια εταιρία που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα: συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνες, αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και πραγματοποίηση νομικού και οικονομικού ελέγχου εταιριών (due diligence) μαζί με ζητήματα παραδοσιακής ασφάλειας φυσικών και νομικών προσώπων. Πελάτες της είναι νομικές εταιρίες, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, εταιρίες πετρελαιοειδών, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.

Η -ελληνικής καταγωγής- Marianna Vintiadis, διευθύνουσα σύμβουλος της Kroll για τη νότια Ευρώπη με έδρα στο Μιλάνο και με τομείς ευθύνης την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μιλώντας στη «Δημοκρατία» παρουσιάζει τα κυριότερα συμπεράσματα της «Kroll Annual Global Fraud & Risk Report» για το 2017-2018.

Οι μαθητές γυμνασίου σε ένα κινεζικό σχολείο βρίσκονται μπροστά σε ένα πρωτοφανές γεγονός, αφού μέσα στην αίθουσα και γενικά σε όλο το κτίριο υπάρχουν έξυπνες κάμερες με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου για να τους παρακολουθούν.

Το Hangzhou No. 11 Middle School έχει εγκαταστήσει ένα “έξυπνο σύστημα διαχείρισης συμπεριφοράς στην τάξη”, το οποίο καταγράφει τις εκφάνσεις και τις κινήσεις των μαθητών, αναλύοντας τα δεδομένα για να βεβαιωθούν οι καθηγητές του σχολείου ότι οι μαθητές δίνουν την κατάλληλη προσοχή στα μαθήματα.

Η στρατηγική του Big Brother υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα εργαλεία αναγνώρισης του προσώπου και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην Κίνα για μια σειρά καθηκόντων, από την επαλήθευση των πληρωμών και τον εντοπισμό των εγκληματιών μέχρι τον έλεγχο του κοινού σε μεγάλες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας.

Πλέον είναι γεγονός πως οι κάμερες είναι πανταχού παρούσες – και αναμφισβήτητα αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής στις περισσότερες μεγάλες κινεζικές πόλεις – επίσης θεωρούνται το βασικό εργαλείο μιας σειράς τεχνολογιών επιτήρησης που έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής των πολιτών που κατοικούν στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.

Το σχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών ή για την σταδιακή κατάργηση τους, δεν έχει καμία σχέση με την καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι τα κράτη (και οι κεντρικές τους τράπεζες) θέλουν να εισαγάγουν αρνητικά επιτόκια.
 
Αβάσιμα αφελή και επικίνδυνα τα επιχειρήματα για την κατάργηση των μετρητών

Οι πολιτικοί θέλουν να απαγορεύσουν τα μετρητά, υποστηρίζοντας ότι αυτά βοηθούν τους εγκληματίες να μην εντοπίζονται. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή με την διακοπή έκδοσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, με τα ανώτατα όρια που έχουν επιβληθεί στις πληρωμές σε μετρητά, καθώς και με άλλα μέτρα.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης, ισχυρίζονται ότι αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των εγκληματικών συναλλαγών – που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την τρομοκρατία και τη φοροδιαφυγή. Αυτές οι υποσχέσεις περί σωτηρίας από το έγκλημα, χρησιμοποιούνται για να αγγίξουν το ευρύ κοινό ώστε να συμφωνήσει αυτό σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη για τον ισχυρισμό ότι ένας κόσμος χωρίς μετρητά θα είναι καλύτερος. Ακόμη και αν η ανεπιθύμητη συμπεριφορά χρηματοδοτείται πράγματι από μετρητά, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: θα εξαλειφθούν οι εγκληματικές συμπεριφορές χωρίς μετρητά; Ή θα βρουν οι εγκληματίες νέους τρόπους ώστε να διαπράττουν τις πράξεις τους και νέα μέσα για να επιτύχουν το στόχο τους;

Έτοιμο το σύστημα από το 2020 - Βαριές κυρώσεις για όσους δεν δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πλήρες «φακέλωμα» της περιουσίας των φορολογουμένων θέλει να κάνει η εφορία.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη  Αρχή  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ), το e-περιουσιολόγιο θα είναι έτοιμο ως το 2020. Σε αυτό ο στόχος της είναι να καταγραφεί όλη η ακίνητη, κινητή και άυλη περιουσία όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Στην πράξη, η εφορία θα καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις (αυτοκίνητα, σπίτια, σκάφη, μετοχές, κλπ.). Αυτό, βάσει του σχεδίου, θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη του 2018,

Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι - βάσει πάντα του σχεδίου της ΑΑΔΕ - θα έχουν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα (δύο μήνες), κατά το οποίο θα μπορούν να ελέγξουν εάν τα στοιχεία είναι ακριβή.

Παράλληλα, να προσθέσουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως περιεχόμενα σε θυρίδες τραπεζών, μετρητά στο σπίτι, πλάκες χρυσού, κλπ. αλλά και να δηλώσουν και την αύλη περιουσία τους, που αφορά πνευματικά δικαίωματα αλλά και… ψηφιακά νομίσματα, όπως πχ. τα bitcoin.
top