σχόλιο ID-ont: Απίστευτο!!! Εάν έχεις τέτοιους διαχειριστές τι τους θέλεις τους χάκερς;;;

ΕΦΣΥΝ: Ποινική δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών μετά την αποκάλυψη ότι πριν από εννιά χρόνια ο κεντρικός server του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είχε μεταφερθεί εκτός υπηρεσίας σε γραφείο τουριστικής εταιρείας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη και διατάχθηκε έρευνα μετά τη λήξη της θητείας τού τότε επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, τον Ιανουάριο του 2016 και μέχρι τότε το σύστημα, που μπορούσε να λειτουργεί και ως υποκλοπέας, δεν είχε μπει σε λειτουργία.

Η διάδοχος του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, με την ανάληψη των καθηκόντων της αντιλήφθηκε ότι το σύστημα είχε τεθεί σε ισχύ το καλοκαίρι του 2016.

Αμέσως απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της αρχής προστασίας ηλεκτρονικού εγκλήματος, που όμως δεν προχώρησαν σε μέτρα και έτσι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους υπέβαλε αναφορά στην Εισαγγελία.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε πραγματογνωμοσύνη και πράγματι αποδείχτηκε ότι όντως ο server λειτουργούσε εκτός υπηρεσίας. Το σύστημα απενεργοποιήθηκε και ο διακομιστής μεταφέρθηκε στην έδρα της υπηρεσίας, ενώ οι εμπλεκόμενοι υποστήριξαν ότι αφορούσε απλά μία μέθοδο να μπλοκάρονται τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

Ο οικονομολόγος ιδρυτής της εκστρατείας “Save our Cash” λέει: Μια κοινωνία χωρίς μετρητά είναι ένα “σενάριο φρίκης” που σημαίνει “τον απόλυτο έλεγχο και την πλήρη εγκατάλειψη των προσωπικών δεδομένων μας”. Μέσο που αποβλέπει στην αποθάρρυνση της αποταμίευσης… Mέσο για να βοηθήσει τις τράπεζες να εισάγουν αρνητικά επιτόκια.
[Η γερμανική λέξη για το χρέος, εξάλλου – Schuld – σημαίνει επίσης ενοχή…]

“Δέχεστε κάρτα;” Εάν ρωτάτε στη Γερμανία, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι η απάντηση είναι όχι. Η χώρα έχει ένα περίεργο χαμηλό ποσοστό σε αγορές χωρίς μετρητά. Μπορεί η μεγαλύτερη οικονομική ευρωπαϊκή δύναμη να αποστρέφεται τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα; Κι όμως ναι! Σύμφωνα με το dw.com εάν υπάρχει ένας τόπος όπου τα μετρητά πραγματικά μπορούν να είναι ο βασιλιάς των συναλλαγών αυτός είναι η Γερμανική πρωτεύουσα, το Βερολίνο! Αρκεί να πάτε σε ένα από τα καταστήματα που είναι ανοιχτά έως αργά τη νύχτα – γνωστά στο Βερολίνο ως “Späti” και βρίσκονται σχεδόν σε κάθε δρόμο της γερμανικής πρωτεύουσας. Μόνο μετρητά…

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του dw.com, τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν παραδείγματα μικρών επιχειρήσεων όπως του Türkan Dogar που έφερε ένα μηχάνημα καρτών στο μικρό του κατάστημα στα νοτιοανατολικά της πόλης. Πρέπει να πληρώσει μια μηνιαία αμοιβή γι’ αυτό, αλλά είναι αρκετά αμελητέο που δεν θυμάται ακριβώς πόσο. “Οι πελάτες ρωτούσαν τακτικά εάν δέχομαι πληρωμή με πλαστικό χρήμα, έτσι τελικά το πήρα γιατί είναι καλό για τις επιχειρήσεις”, λέει. Εάν οι άνθρωποι δαπανούν λιγότερο από 10 € (11,89 δολάρια) μπορούν να πληρώσουν με κάρτα, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσουν προσαύξηση 50 λεπτών.

Ακόμα μια βόλτα γύρω από τη γειτονιά δείχνει γρήγορα την κάπως περίπλοκη σχέση της Γερμανίας με την πλαστική πληρωμή. “Cash-only here”, λέει ο Erol καθώς επιδιορθώνει ένα ποδήλατο στο κατάστημά του, λέει: “Μου αρέσουν τα μετρητά, είναι πιο ζεστά. Μου κάνουν.”

Όχι πληρωμή με κάρτες παρακαλώ, είμαστε Γερμανοί!

σχόλιο ID-ont: Το 2019 είναι έτος μιας ακόμη περικοπής συντάξεων (έως 3 μηνιαίων συντάξεων το έτος για κάθε συνταξιούχο), μείωσης του αφορολογήτου (έως 1 μηναίο μισθό το έτος για κάθε μισθωτό) και ποιός ξέρει τι άλλο ακόμη, ΑΛΛΑ: δαπάνης 400 εκ € για τη δημιουργία ηλεκτρονικών εγγράφων on-line, άμεσου, καθολικού (άμα τη χρήση τους για ξεκίνημα) φακελώματος των πολιτών! Η Δημοκρατία μας ζει στιγμές δόξας!!!
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σε έργο «μαμούθ» για τον κλάδο της πληροφορικής εξελίσσεται η έκδοση των νέων ταυτοτήτων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο ιστορικά έργο πληροφορικής που έχει προκηρυχθεί στη χώρα μας.

Ο προϋπολογισμός μάλιστα είναι χωρίς ΦΠΑ και αν συμπεριληφθεί και ο φόρος αυτός, μπορεί να πλησιάσει τα 400 εκατ. ευρώ. Το έργο δεν αφορά μόνον την έκδοση των βιομετρικών πλέον ταυτοτήτων, αλλά και των διαβατηρίων, των διπλωμάτων οδήγησης κ.ά. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την έκδοση σχεδόν 7 έως 8 εγγράφων που απαιτούν υψηλά επίπεδα ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι μόνον το κόστος έκδοσης των νέων ταυτοτήτων έχει ήδη προϋπολογιστεί σε 100 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνέχεια, το έργο θα αποπληρωθεί από τους ίδιους τους κατόχους των νέων ταυτοτήτων. Οι τελευταίοι θα κληθούν να καταβάλουν παράβολο 10 ευρώ για την έκδοση κάθε νέας ταυτότητας σε διάρκεια πέντε ετών για το σύνολο του πληθυσμού.

Συνέντευξη με τη Marianna Vintiadis της Kroll, της μεγαλύτερης εταιρίας συμβούλων επιχειρηματικού ρίσκου και ασφαλείας. Σύγκλιση «ψηφιακών» και «φυσικών» απειλών, όπου πολύ συχνά καταγράφονται και κλοπές.

Οι απάτες, οι διαδικτυακές επιθέσεις και, γενικότερα, το ρίσκο ασφαλείας των επιχειρήσεων βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, όπως διαπιστώνει έκθεση της εξειδικευμένης εταιρίας Kroll με βάση έρευνα μεταξύ ανώτερων διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. 

Η Kroll, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διατηρεί περισσότερα από 35 γραφεία σε 20 χώρες, θεωρείται κορυφαία, διεθνώς, σε θέματα επιχειρηματικού ρίσκου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, που ιδρύθηκε και είχε χαρακτηριστεί «ντετέκτιβ της Γουόλ Στριτ», εξελίχθηκε σε μια εταιρία που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα: συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνες, αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και πραγματοποίηση νομικού και οικονομικού ελέγχου εταιριών (due diligence) μαζί με ζητήματα παραδοσιακής ασφάλειας φυσικών και νομικών προσώπων. Πελάτες της είναι νομικές εταιρίες, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, εταιρίες πετρελαιοειδών, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.

Η -ελληνικής καταγωγής- Marianna Vintiadis, διευθύνουσα σύμβουλος της Kroll για τη νότια Ευρώπη με έδρα στο Μιλάνο και με τομείς ευθύνης την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, μιλώντας στη «Δημοκρατία» παρουσιάζει τα κυριότερα συμπεράσματα της «Kroll Annual Global Fraud & Risk Report» για το 2017-2018.

Οι μαθητές γυμνασίου σε ένα κινεζικό σχολείο βρίσκονται μπροστά σε ένα πρωτοφανές γεγονός, αφού μέσα στην αίθουσα και γενικά σε όλο το κτίριο υπάρχουν έξυπνες κάμερες με δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου για να τους παρακολουθούν.

Το Hangzhou No. 11 Middle School έχει εγκαταστήσει ένα “έξυπνο σύστημα διαχείρισης συμπεριφοράς στην τάξη”, το οποίο καταγράφει τις εκφάνσεις και τις κινήσεις των μαθητών, αναλύοντας τα δεδομένα για να βεβαιωθούν οι καθηγητές του σχολείου ότι οι μαθητές δίνουν την κατάλληλη προσοχή στα μαθήματα.

Η στρατηγική του Big Brother υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο τα εργαλεία αναγνώρισης του προσώπου και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην Κίνα για μια σειρά καθηκόντων, από την επαλήθευση των πληρωμών και τον εντοπισμό των εγκληματιών μέχρι τον έλεγχο του κοινού σε μεγάλες εκδηλώσεις ψυχαγωγίας.

Πλέον είναι γεγονός πως οι κάμερες είναι πανταχού παρούσες – και αναμφισβήτητα αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής στις περισσότερες μεγάλες κινεζικές πόλεις – επίσης θεωρούνται το βασικό εργαλείο μιας σειράς τεχνολογιών επιτήρησης που έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ιδιωτικότητα της προσωπικής ζωής των πολιτών που κατοικούν στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο.

Το σχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης μετρητών ή για την σταδιακή κατάργηση τους, δεν έχει καμία σχέση με την καταπολέμηση του εγκλήματος. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι τα κράτη (και οι κεντρικές τους τράπεζες) θέλουν να εισαγάγουν αρνητικά επιτόκια.
 
Αβάσιμα αφελή και επικίνδυνα τα επιχειρήματα για την κατάργηση των μετρητών

Οι πολιτικοί θέλουν να απαγορεύσουν τα μετρητά, υποστηρίζοντας ότι αυτά βοηθούν τους εγκληματίες να μην εντοπίζονται. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή με την διακοπή έκδοσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, με τα ανώτατα όρια που έχουν επιβληθεί στις πληρωμές σε μετρητά, καθώς και με άλλα μέτρα.

Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης, ισχυρίζονται ότι αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των εγκληματικών συναλλαγών – που εμπλέκονται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, την τρομοκρατία και τη φοροδιαφυγή. Αυτές οι υποσχέσεις περί σωτηρίας από το έγκλημα, χρησιμοποιούνται για να αγγίξουν το ευρύ κοινό ώστε να συμφωνήσει αυτό σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πειστική απόδειξη για τον ισχυρισμό ότι ένας κόσμος χωρίς μετρητά θα είναι καλύτερος. Ακόμη και αν η ανεπιθύμητη συμπεριφορά χρηματοδοτείται πράγματι από μετρητά, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: θα εξαλειφθούν οι εγκληματικές συμπεριφορές χωρίς μετρητά; Ή θα βρουν οι εγκληματίες νέους τρόπους ώστε να διαπράττουν τις πράξεις τους και νέα μέσα για να επιτύχουν το στόχο τους;

Έτοιμο το σύστημα από το 2020 - Βαριές κυρώσεις για όσους δεν δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Πλήρες «φακέλωμα» της περιουσίας των φορολογουμένων θέλει να κάνει η εφορία.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη  Αρχή  Δημοσίων  Εσόδων (ΑΑΔΕ), το e-περιουσιολόγιο θα είναι έτοιμο ως το 2020. Σε αυτό ο στόχος της είναι να καταγραφεί όλη η ακίνητη, κινητή και άυλη περιουσία όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Στην πράξη, η εφορία θα καταγράψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις (αυτοκίνητα, σπίτια, σκάφη, μετοχές, κλπ.). Αυτό, βάσει του σχεδίου, θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τα τέλη του 2018,

Στη συνέχεια, οι φορολογούμενοι - βάσει πάντα του σχεδίου της ΑΑΔΕ - θα έχουν ένα σεβαστό χρονικό διάστημα (δύο μήνες), κατά το οποίο θα μπορούν να ελέγξουν εάν τα στοιχεία είναι ακριβή.

Παράλληλα, να προσθέσουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως περιεχόμενα σε θυρίδες τραπεζών, μετρητά στο σπίτι, πλάκες χρυσού, κλπ. αλλά και να δηλώσουν και την αύλη περιουσία τους, που αφορά πνευματικά δικαίωματα αλλά και… ψηφιακά νομίσματα, όπως πχ. τα bitcoin.

σχόλιο ID-ont: Τι συμπεραίνουμε από τον τίτλο και μόνο του άρθρου; Σήμερα Ηλεκτρονική Ταυτότητα (ID Card) με Τσιπάκι, αύριο, μεθαύριο, Ηλεκτρονικό Εμφύτευμα-Τσιπάκι ως Ταυτότητα (ID).

About 3,000 people in Sweden have inserted a microchip — which is as tiny as a grain of rice — under their skin over the past three years, Agence France-Presse reported. The technology was first used in the country in 2015.

The implants have already helped replace the need for a host of daily necessities. Ulrika Celsing's microchip, which is in her hand, has replaced her gym card and office key card. When she enters her workplace, the 28-year-old simply waves her hand near a small box and types in a code before the doors open, AFP said.

Last year, the state-owned SJ rail line started scanning the hands of passengers with biometric chips to collect their train fare while on board. See how it works around the 2:24 mark in the video below.


There is no technological reason the chips couldn't also be used to buy things just like a contactless credit card, but nobody appears to have started testing that yet.
 
'A slight sting'

The procedure is similar to that of a piercing and involves a syringe injecting the chip into the person's hand. Celsing, who obtained her injection at a work event, told AFP she felt just a slight sting.


Η τεχνολογία έχει εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας και πλέον η καθημερινότητά μας βασίζεται στις μαγνητικές και ηλεκτρονικές διαδράσεις συσκευών και κυκλωμάτων που χρησιμοποιούμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις εργασίες και στις ασχολίες μας.
 
Wi-Fi, Bluetooth, NFC, όλα τα πρωτόκολλα χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση του χρήστη, διαβιβάζοντας ψηφιακά τα καθημερινά του "μικρο-αιτήματα". Για παράδειγμα, το NFC (Near Field Communication - Επικοινωνία Κοντινού Πεδίου) που πλέον υποστηρίζουν όλα τα σύγχρονα smartphones σάς επιτρέπει να πληρώνετε με το κινητό σας ή να ελέγχετε τις γύρω σας συμβατές συσκευές. Ως γνωστόν, το smartphone πλέον χρησιμοποιείται για αμέτρητες χρήσεις τέτοιου είδους. Τώρα, σκεφθείτε μια υλοποίηση, όπου δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιείτε το κινητό σας...

Σουηδοί, οι φίλοι της τεχνολογίας
 
Στη Σουηδία, παραπάνω από 3.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με... μικροτσίπ. Έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού και μπορεί να είναι το κλειδί για δεκάδες εφαρμογές της καθημερινότητάς σας. Ένα μικροτσίπ κάτω από το δέρμα μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση κλειδιών, πιστωτικής κάρτας, αλλά και εισιτηρίων για το τρένο.

 
Μπορεί να μοιάζει με οργουελικός εφιάλτης, όμως στη Σουηδία αποτελεί πραγματικότητα για το ολοένα και αυξανόμενο κοινό, που προτιμά να ζει με μεγαλύτερες ανέσεις, παρά να ανησυχεί για πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικότητάς του.

Χιλιάδες Σουηδοί έχουν μικροτσίπ εμφυτευμένα στο σώμα τους, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να φέρουν μαζί τους κάρτες, δελτία ταυτότητας, ακόμη και εισιτήρια τρένων.

Περίπου 3.000 άτομα στη Σουηδία έχουν εισάγει ένα μικροτσίπ - το οποίο είναι τόσο μικρό όσο ένας κόκκος ρυζιού - κάτω από το δέρμα τους τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε η Agence France-Presse. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2015.

Τα εμφυτεύματα έχουν ήδη βοηθήσει στην αντικατάσταση της ανάγκης για μια σειρά καθημερινών αναγκών. Το μικροτσίπ της Ulrika Celsing, που βρίσκεται στο χέρι της, αντικατέστησε την κάρτα του γυμναστηρίου και την κάρτα εισόδου του γραφείου. Όταν εισέρχεται στο χώρο εργασίας της, η 28χρονη απλά κυματίζει το χέρι της κοντά σε ένα μικρό κιβώτιο και πληκτρολογεί σε έναν κωδικό πριν ανοίξουν οι πόρτες, δήλωσε η AFP.

Πέρυσι, η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SJ άρχισε να σαρώνει τα χέρια των επιβατών με βιομετρικά τσιπ για να εισπράττει το εισιτήριό τους στο τρένο. 

Χιλιάδες Σουηδοί έχουν μικροτσίπ εμφυτευμένα στο σώμα τους, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να φέρουν μαζί τους κάρτες, δελτία ταυτότητας, ακόμη και εισιτήρια τρένων.

Περίπου 3.000 άτομα στη Σουηδία έχουν εισάγει ένα μικροτσίπ - το οποίο είναι τόσο μικρό όσο ένας κόκκος ρυζιού - κάτω από το δέρμα τους τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε η Agence France-Presse. Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2015.

Αν η υπόθεση της Cambridge Analytica δεν σε έκανε πιο προσεκτικό στις εφαρμογές που χρησιμοποιείς εντός του Facebook έχουμε και άλλο ένα περιστατικό που ίσως, λέμε, ίσως θα σε κάνει να αναθεωρήσεις.

Το New Scientist αναφέρει πως προσωπικές (πολύ προσωπικές) πληροφορίες 3 εκατ. ανθρώπων που είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή myPersonality είναι πιθανό να έχουν διαρρεύσει. Οι δημιουργοί της εφαρμογής ήταν μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (γενικά Cambridge και Facebook δεν κολλάνε και πάρα πολύ μεταξύ τους) που διένειμαν τις απαντήσεις σε άλλους ερευνητές αλλά όχι με ιδιαίτερα ασφαλή τρόπο και χωρίς προηγουμένως να έχουν σιγουρέψει πως διατηρούσαν την ανωνυμία των απαντήσεων.

Συνολικά την εφαρμογή είχαν χρησιμοποιήσει 6 εκατ. χρήστες του Facebook και από αυτούς οι μισοί περίπου είπαν πως δεν είχαν πρόβλημα οι απαντήσεις τους να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες έρευνες. Σίγουρα όμως δεν είχαν κατά νου πως η διανομή των προσωπικών τους δεδομένων θα γινόταν με τη διόλου επιστημονική μέθοδο του άρτζι-μπούρτζι-και-λουλάς, γνωστή και ως γιόλο-μωρέ.

Η βρετανική αρχή προστασίας δεδομένων έχει επιληφθεί του θέματος και μάλλον θα περιμένουμε να ακούσουμε καμπάνες. Για την ιστορία, τα προσωπικά δεδομένα έφτασαν σε 280 ερευνητές από 150 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και το Facebook, η Microsoft, η Yahoo και η Google.

Εάν η κεντρική τράπεζα επρόκειτο να επιβάλει επιτόκια σε καταθέσεις αρκετά κάτω από το μηδέν, τότε θα πραγματοποιούταν ένας τραπεζικός πανικός, καθώς οι άνθρωποι καταφεύγουν σε μετρητά που φέρουν μηδενικό επιτόκιο σε αντίθεση με τις καταθέσεις που θα φέρουν αρνητικά επιτόκια.
The War on Cash Is Even Worse than It Seems (δημοσιευμένο αρχικά στη σελίδα του en.irefeurope.org) του Kevin Dowd. Απόδοση: Ευθύμης Μαραμής και Μιχάλης Γκουντής 
 
 Εισαγωγή

Το Ινστιτούτο Adam Smith δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεσή μου σχετικά με την πρόταση του Andy Haldane Πόσο χαμηλά μπορείτε να πέσετε;» ) για την κατάργηση των μετρητών. Η έκθεση μου: «Killing the Cash Cow: Why Andy Haldane is Wrong on Demonetisation» είναι επικριτική. [Γνωστοποίηση: Ο Andy και εγώ είμαστε παλιοί φίλοι και τον επικρίνω με βαριά καρδιά.] Νομίζω ότι ο Andy έχει κάνει μερικές σπουδαίες συνεισφορές στη συζήτηση για την οικονομική πολιτική από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά αυτή σχετικά με τα μετρητά δεν είναι μια από αυτές. Προχωρώντας περισσότερο, πιστεύω ότι αυτοί που υποστηρίζουν ή που είναι πρόθυμοι να ωραιοποιήσουν την κατάργηση των μετρητών, υποστηρίζουν μια εξαιρετικά κακή ιδέα.

Σε αυτή την ανάλυση, θα ήθελα να περιγράψω την κριτική μου για την πρόταση του Haldane και να την θέσω στο πλαίσιο του ευρύτερου πολέμου κατά των μετρητών (ΠκΜ). 

Η πρόταση για κατάργηση των μετρητών στην Αγγλία


σχόλιο ID-ont: "Πέφτουν" έτσι απλά οι ιστοσελίδες με κατάληξη gov.gr; Μπορεί κάποιος κυβερνητικός να μας πληροφορήσει, εάν συνιστά απειλή για όλη την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Δημοσίου, το γεγόνος ότι ιστοσελίδα με κατάληξη gov.gr "έπεσε" από χτύπημα χάκερ;

Συνεχίζεται ο κυβερνοπόλεμος ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους χάκερ με απανωτά χτυπήματα. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των Τούρκων χάκερ βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης η ιστοσελίδα της Πύλης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Ερυμάνθου Αχαϊας erymanthos-prosvasi.gov.gr.

Η σελίδα παραμένει ακόμη παραβιασμένη. Στο μήνυμα που αφήνουν οι Τούρκοι χάκερ κάνουν λόγο για την ομάδα Team_CC.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, και οι Έλληνες χάκερ ετοιμάζουν μεγάλο χτύπημα εντός ημερών...

Από όλες τις χώρες του κόσμου που μειώνουν τη χρήση των μετρητών, η Σουηδία φαίνεται πως θα είναι η πρώτη που θα τα «μηδενίσει», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, το 85% των Σουηδών χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες internet banking –ποσοστό ρεκόρ σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Σήμερα, μόλις το 2% των συναλλαγών στη χώρα πραγματοποιείται με μετρητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Σουηδία, η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και κερμάτων μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο, με τους πολίτες να στρέφονται στις υπηρεσίες πληρωμών μέσω Ίντερνετ και φορητών συσκευών.

Η άρνηση των Σουηδών να χρησιμοποιούν μετρητά έχει προκαλέσει ανησυχία στην κεντρική τράπεζα, η οποία προειδοποιεί ότι μια κοινωνία χωρίς καθόλου μετρητά έχει ως αποτέλεσμα λίγοι «παίκτες» να ελέγχουν τις πληρωμές στη χώρα –γεγονός που εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια των πληρωμών. Σε περίπτωση κρίσης, η χώρα θα βρεθεί απροετοίμαστη, προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται, είναι ότι μια μερίδα των πολιτών δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες πληρωμών, ενώ κάποιοι άλλοι αρνούνται να τις χρησιμοποιήσουν.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε χαρτονομίσματα και κέρματα στην κοινωνία, στο βαθμό που οι πολίτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μορφή των χρημάτων», σχολιάζει στο CNBC η Σεσίλια Σκίνγκσλεϊ, αναπληρώτρια διοικήτρια της Riksbank.

σχόλιο ID-ont: Το σχέδιο είναι απλό: "Βαράμε" από όλες τις πλευρές: Κάρτα Πολίτη/Νέα Ηλεκτρονική Ταυτότητα, πλαστικό χρήμα, και κάποια στιγμή όλα αυτά θα ενωθούν σε ένα! "Τι να τις κάνουμε τόσες Κάρτες να μας βασανίζουν; Ας έχουμε ΜΙΑ να γλυτώσουμε από το "βάσανο" (που μας φόρτωσαν). 

Φέραμε τώρα τον ΟΟΣΑ, να μας πει, ότι αυξήθηκαν τα POS, αυξήθηκαν οι φόροι και ω του θαύματος! έπεσαν τα φορολογικά έσοδα! Οπότε; Κι άλλα μέτρα. Δηλαδή; 

Κάντο όπως η Φινλανδία, ή η Αυστρία. Φωτογραφία σου όταν είσαι στο ΑΤΜ και αποστολή της στην εφορία, ηλεκτρονική υπογραφή όσων πληρώνουν με μετρητά (ούτε οι Ναζί δεν θα είχαν σκεφθεί τέτοια μέτρα για να εντοπίζουν τους Εβραίους!) κλπ. Εάν θέλουν έχουν φαντασία, αυτά και άλλα πολλά θα βρουν, για να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους όμως να λύσουν κανένα πραγματικό πρόβλημα του λαού δεν το κάνουν! 

Τους έχει γίνει εφιάλτης να καταγράφουν ανελλιπώς (για μελλοντική χρήση και "αξιοποίηση") που ξοδεύουμε τα λεφτά μας, που πηγαίνουμε, τι είδους προϊόντα και σε τι ποσότητες αγοράζουμε, τι αρρώστιες έχουμε, σε ποιες φαρμακευτικές αγωγές υποβαλλόμαστε, με ποιόν είμαστε, πότε και που ξυπνάμε, κυκλοφορούμε, εργαζόμαστε, ξεκουραζόμαστε, διασκεδάζουμε, κοιμόμαστε, που ταξιδεύουμε, ποια βιβλία/εφημερίδες/περιοδικά διαβάζουμε, τι πολιτικές/κοινωνικές απόψεις έχουμε (σε ποια κόμματα πληρώνουμε συνδρομή, σε ποια Φιλανθρωπικά Σωματεία ή/και ΜΚΟ δίνουμε προσφορές, σε ποια Σωματεία είμαστε Μέλη κλπ), ποιους Θρησκευτικούς Ναούς επισκεπτόμαστε, τελικά ποιοί σε ΒΑΘΟΣ είμαστε! 

Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις ...Κάρτες!

capital.gr: Λύσεις και παραδείγματα άλλων χωρών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προκαλούν τουλάχιστον εντύπωση για την πρωτοτυπία τους παραθέτει στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Από τους Αυστριακούς που καταγράφουν με… διευθύνσεις και ονόματα όσους πληρώνουν με μετρητά έως τους Φινλανδούς που καταγράφουν ακόμη και με φωτογραφίες όσους κάνουν αναλήψεις μετρητών από τα ATM. Κοινή συνισταμένη όλων των μοντέλων που ακολουθούνται είναι η προσπάθεια για περιορισμό της χρήσης μετρητών ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ και στον φόρο εισοδήματος.

σχόλιο ID-ont: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την έκδοση της ΚΑΡΤΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ - ΝΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να ξεκινήσει να υλοποιείται όλο αυτό το σχέδιο περί Ηλεκτρονικής Φυλακής και Μαρκαρίσματος όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, για το οποίο χρόνια τώρα γράφουμε και προειδοποιούμε μέσα κι από αυτό εδώ το blog.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά, ότι η Αριστερά, είναι ο Δούρειος Ίππος για να υλοποιοηθούν, όσα δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ, επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών.

Όπως έχει δείξει ο κος Τσίπρας, δεν "μάσησε" να γυρίσει τούμπα το δημοψήφισμα, θα "μασήσει" να γυρίσει τώρα, όσα ρωτούσε το 2010 τον κο Γ. Παπανδρέου, για την αλήστου μνήμης "Κάρτα του Πολίτη" (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2010/12/blog-post_09.html); Όχι βέβαια. Δεν έχει τέτοια διλλήματα !!!

Το θέμα δεν είναι τι κάνει αυτός. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς (Θεσμοί, Φορείς, Πολίτες) για να εμποδίσουμε πράξεις, οι οποίες θα συντελέσουν στην ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ (δεν πρόκειται κανείς επόμενος, να αλλάξει κεραία από όσα θα υλοποιήσει ο κος Τσίπρας) φυλάκιση ΟΛΩΝ μας, με τα ΑΟΡΑΤΑ δεσμά των ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ...

Γιατί όπως λέει και ο ειδικός στην Κυβερνο-έγκλημα Mikko Hypponen (βλ. http://id-ont.blogspot.gr/2012/03/blog-post_15.html) "όποιο δικαίωμα παραδίδουμε σε κυβερνήσεις σήμερα, θα παραδίδεται για πάντα. Εμπιστευόμαστε, εμπιστευόμαστε τυφλά, οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που μπορεί να έχουμε σε 50 χρόνια από τώρα;"

Διαβάστε τις τεχνικές και γραφειοκρατικές λεπτομέρειες, στο ΦΕΚ των κ. Τόσκα και Χουλιαράκη:


σχόλιο ID-ont: Όλα αυτά τα δεδομένα, κι ακόμη περισσότερα, όλων των Ελλήνων πολιτών, θα είνα διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού, με το σύστημα της Κάρτας του Πολίτη-Νέας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας.

Συμφωνούμε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν αυτές τις πληροφορίες παράνομα. Ο πλούτος όμως των πληροφοριών, για κάθε στιγμή της ζωής μας, που θα διαθέτει το σύστημα Κάρτα Πολίτη, δυστυχώς, με τους νόμους που θα περάσουν ή/και ήδη έχουν περάσει - θα τηρούνται "νόμιμα"! 

Τελικά όμως, επί της ουσίας, ποιά είναι η διαφορά, από τη στιγμή που αφορούν την προσωπική μας ζωή και τις επιλογές μας;

newsbomb: Σάλο έχει προκαλέσει η υπόθεση σύλληψης δύο ατόμων για παράνομη συλλογή, κατοχή, διάθεση και μετάδοση σε τρίτους, μεγάλου αριθμού προσωπικών δεδομένων πολιτών. 

Ούτε λίγο, ούτε πολύ οι δύο δράστες, ένας 64χρονος και μια 46χρονη ελληνικής καταγωγής, κατηγορούνται ότι συγκέντρωναν προσωπικά στοιχεία πολιτών και τα οποία προσπαθούσαν να πουλήσουν σε επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ζευγάρι κατείχε ψηφιακά αρχεία και λίστες με προσωπικά δεδομένα, τα οποία επιχειρούσαν να διαθέσουν κυρίως σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, για την αποτελεσματικότερη προώθηση των προϊόντων τους.

Το πλέον απίστευτο, όμως είναι ότι οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ψηφιακά αρχεία με πάνω από 1,5 εκατ. εγγραφές πολιτών!

σχόλιο ID-ont: Σκεφθείτε ποσότητα δεδομένων που θα μαζεύει η Κάρτα του Πολίτη/Ηλεκτρονική Ταυτότητα...

Περί τα μέσα του τρέχοντος Απριλίου, οι κινεζικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο της έκθεσης του 32χρονου εικαστικού Ντενγκ Γιουφένγκ, ο οποίος σε μουσείο της Γουάν εξέθεσε, ως εγκατάσταση, τα προσωπικά δεδομένα περίπου 340.000 Κινέζων πολιτών, τα οποία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αγόρασε από το Διαδίκτυο. Για 800 (!) δολάρια, περιήλθαν στην κατοχή του πληροφορίες με ονοματεπώνυμο, φύλο, αριθμό τηλεφώνου, αρχεία ηλεκτρονικών αγορών, ταξίδια, πινακίδες αυτοκινήτων... Οι αστυνομικές αρχές της Κίνας δεν το βρήκαν πολύ ωραία ιδέα και γι’ αυτό διέταξαν το κλείσιμο της έκθεσης και την έρευνα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο τα δεδομένα αυτά περιήλθαν στην κατοχή του Ντενγκ Γιουφένγκ, ο οποίος τώρα αντιμετωπίζει έως και επτά χρόνια κάθειρξη.

Το «φακέλωμα»

Ο νεαρός εικαστικός θέλησε να ωθήσει το κοινό να επανεξετάσει τον τρόπο που χάνει τα προσωπικά του δεδομένα – βέβαια, αυτό αποφάσισε να το κάνει σε μια χώρα που «φακελώνει» τους πολίτες της με όλους τους δυνατούς τρόπους (βλ. Νίκος Ευσταθίου, «Αξιολογώντας ψηφιακά την τιμιότητα των πολιτών», 22/3/2018). Οι Κινέζοι πολίτες, όμως, καθημερινά δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων με προσφορές για δάνεια και αγορά κατοικίας κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους – πολύ προσωπικό για να ’ναι τυχαίο... Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, ο Ρόμπιν Λι, επικεφαλής της μηχανής αναζήτησης Baidu, άναψε φωτιές όταν ανέφερε ότι οι Κινέζοι πολίτες προτιμούν να πουλήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα για χάρη της εξυπηρέτησης, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητάς τους. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Κίνα αναταράχθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία πληροφορικής Qihoo 360 κατέγραφε παρανόμως πλάνα από εστιατόρια και γυμναστήρια του Πεκίνου, προβάλλοντάς τα στην ιστοσελίδα της.

σχόλιο ID-ont: Το κατωτέρω άρθρο, παρά τα κάποια "φάλτσα" του, είναι ένα άρθρο που πάνει το θέμα "Κάρτα Πολίτη- Ηλεκτρονική Φυλακή" από σχεδόν όλες τις διαστάσεις του. Διαβάστε το μέχρι το τέλος του...

Έρχεται το απόλυτο όπλο παρακολούθησης της ζωής των πολιτών, η ηλεκτρονική ταυτότητα η οποία θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα και θα διαθέτει μικροτσιπ.

Θα κοστίζει 8 ευρώ συν τα έξοδα για τις φωτογραφίες που θα βγάλουν οι πολίτες, είτε βγάζουν για πρώτη φορά ταυτότητα είτε θέλουν να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες.
Όλες οι παλιές ταυτότητες θα πρέπει να αντικατασταθούν μέσα σε τέσσερα χρόνια υποχρεωτικά, αδιαφορώντας φυσικά για τα όποια θρησκευτικά ή ιδεολογικά συναισθήματα των πολιτών.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν επτά ζώνες, οι οποίες σκοπό έχουν να αποτρέψουν την όποια προσπάθεια πλαστογράφησης. Εκτός από την Ελλάδα και η Ιταλία έχει καθυστερήσει 12 χρόνια να «βγάλει» τις νέες ταυτότητες που θεωρείται πως θα γίνουν εμπόδιο στην παράνομη μετανάστευση , κυρίως προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ταυτότητα αυτή θα γίνει ένα είδος «φυλακής» για τους πολίτες που θα την κατέχουν

Η κοινή υπουργική απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα υπογραφεί τις επόμενες μέρες.

Αφού υπογραφεί η ΚΥΑ, θα γίνει άμεσα η προκήρυξη απόρρητου διαγωνισμού με 4-5 προεπιλεγμένες εταιρίες. Εκτός από τις νέες ταυτότητες, οι εταιρίες αυτές θα αναλάβουν και την έκδοση ακόμη 10 δημοσίων εγγράφων.

σχόλιο ID-ont: Άρθρο ύμνος στην κυβερνητική πολιτική για τις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητητες. Από δεξιά εφημερίδα παρακαλώ. Εάν έχεις τέτοιους εχθρούς τι να τους κάνεις τους φίλους; Αφού σου κάνουν όλη τη δουλειά καλύτερα κι από τον φίλο σου !!! Τελικά, στα δύσκολα, όλοι βάζουν ένα χεράκι, "εχθροί" και "φίλοι"...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι νέες ταυτότητες κατά του… ISIS έρχονται με καθυστέρηση 12 χρόνων! Οι προσβολές Ευρωπαίων αξιωματούχων έβαζαν στον τοίχο δύο κράτη-μέλη και 80.000.000 πολίτες, που είχαν ταυτότητες- κουρελόχαρτα…

Τα 10.000.000 από αυτούς ήταν Ελληνες, οι υπόλοιποι Ιταλοί. Και οι δύο χώρες όμως ήταν το «σταυροδρόμι», το πέρασμα τζιχαντιστών και τρομοκρατών προς Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σε κάποιες περιπτώσεις από τις οποίες κινήθηκαν απρόσκοπτα πλαστογραφώντας δελτία ταυτότητας. Και αυτή τη φορά η λύση ήταν πολύ απλή αλλά κανείς δεν λάμβανε την απόφαση για την υλοποίησή της.

Επτά «ζώνες» πάνω στην ταυτότητα-πιστωτική κάρτα αποτρέπουν την όποια προσπάθεια πλαστογράφησής της. Το δείγμα εγγράφου, που συμπεριλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία θα υπογράψουν τις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

Η νέα ταυτότητα, τύπου πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζει περίπου οκτώ ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών, για πολίτες που εκδίδουν για πρώτη φορά και για εκείνους που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές σε χρονικό διάστημα τεσσάρων χρόνων.

Η πανευρωπαϊκή χλεύη για την ευκολία πλαστογράφησης των ελληνικών ταυτοτήτων ξεκινά από τις 17 Οκτωβρίου 2000 με το (2000/C310.01) ψήφισμα, που οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο συμβουλίου, διατύπωσαν τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας για την έκδοση νέων ταξιδιωτικών εγγράφων από τα κράτη-μέλη, θέτοντας ως προθεσμία εναρμόνισης την… 1η Ιανουαρίου 2005 για τα διαβατήρια και όχι αργότερα από την… 1η Ιανουαρίου 2006 για τα δελτία ταυτότητας.

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, ωστόσο παράλληλα αυξάνονται και οι κίνδυνοι για τους χρήστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι χάκερς στο Λονδίνο βρήκαν τρόπο να αποσπάσουν σημαντικά δεδομένα από αρχεία μεγάλου καζίνο.

Οι χάκερς κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρυφά δεδομένα και πληροφορίες για τους high rollers πελάτες, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό θερμόμετρο του ενυδρείου του καζίνο!

Η Nicole Eagan, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Darktrace, που ασχολείται με την διαδικτυακή ασφάλεια, δήλωσε σχετικά με το περιστατικό:

«Οι χάκερς χρησιμοποίησαν το θερμόμετρο του ενυδρείου για να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο. Μετά ανακάλυψαν μία βάση δεδομένων με ονόματα high rollers και την «τράβηξαν» από το δίκτυο μέσω του θερμοστάτη».

Η βάση των hackers από όπου έγινε η επίθεση στο καζίνο είναι η Φιλανδία και οι δράστες μετέφεραν αρχεία 10GB από τα δεδομένα του καζίνο χρησιμοποιώντας το θερμόμετρο και τον θερμοστάτη του ενυδρείου του καζίνο.

Το θερμόμετρο αποτελεί, όπως και πληθώρα άλλων ηλεκτρικών συσκευών, μέσο του “διαδικτύου των πραγμάτων” (Internet of things).

Το “διαδίκτυο των πραγμάτων” είναι ένα δίκτυο επικοινωνίας που περιλαμβάνει απο ηλεκτρικές συσκευές πχ οικιακές συσκευές όπως είναι το air-condition ή κάμερες CCTV, μέχρι και αυτοκίνητα.

Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων κατά τις τεχνικές προδιαγραφές και τα πρότυπα χωρών της ΕΕ που αξιοποιούν τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Όπως προκύπτει από απάντηση που έδωσε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα προστασίας του πολίτη, Νίκος Τόσκας, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι τεχνικές προδιαγραφές και «είναι θέμα ημερών, και όχι εβδομάδων» η προκήρυξη για την πρόσκληση εταιρειών της ΕΕ προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση νέων ταυτοτήτων, υποχρέωση που απορρέει από απόφαση της ΕΕ με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών απειλών.

Το θέμα συζητήθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη που ζήτησε από τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό να προχωρήσει η έκδοση των νέων ταυτοτήτων επισημαίνοντας μάλιστα την ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας στα θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, πολύ περισσότερο που η Ελλάδα είναι χώρα διέλευσης μεταναστών και προσφύγων, και άρα η ανάπτυξη των αναγκαίων συστημάτων πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου.

Είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να εξαπολυθούν επιθέσεις αναφέρουν αξιωματούχοι των δύο χωρών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία διατείνονται ότι χάκερ, υποστηριζόμενοι από τη ρωσική κυβέρνηση, έχουν μολύνει ρούτερ ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλον τον κόσμο, σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που στοχεύει κυβερνητικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις και υποδομές κρίσιμης σημασίας.

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύουν να εκδόσουν από κοινού μια προειδοποίηση για τις επιθέσεις αυτές.

Ο στόχος των κυβερνοπειρατών είναι δρομολογητές (ρούτερ) που συγκροτούν βασικό τμήμα της υποδομής του διαδικτύου, σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να εξαπολυθούν επιθέσεις.

"Όταν βλέπουμε κακόβουλη δραστηρικότητα στο διαδίκτυο, είτε προέρχεται από το Κρεμλίνο είτε από άλλους κακόβουλους δράστες, θα την αποκρούσουμε" είπε ο Ρομπ Τζόις, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας.


σχόλιο ID-ont: Η ξανα και ξανα-χρησιμοποιημένη καραμέλα της τρομοκρατίας. 

Η Κομισιόν σχεδιάζει για όλες τις χώρες-μέλη νέες ταυτότητες με ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα και επιπλέον βιομετρικά στοιχεία. Παρουσιάζονται αύριο στις Βρυξέλλες νέες προτάσεις για περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Περισσότερη ασφάλεια σε καιρό μόνιμης τρομοκρατικής απειλής, είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της ΕΕ. Εδώ και πάνω από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει προτάσεις για τη δημιουργία μιας «Ασφαλούς Ένωσης» με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό εν δυνάμει δραστών πολύ πριν πραγματοποιηθούν τρομοκρατικές ενέργειες. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να αισθάνονται πλέον πιο ασφαλείς λόγω των αυξημένων αρμοδιοτήτων των αρχών ασφαλείας, της στενότερης συνεργασίας μεταξύ εθνικών υπηρεσιών, της καλύτερης δικτύωσης των βάσεων δεδομένων και των εντατικών ελέγχων στο διαδίκτυο. Πολλά ταμπού αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα έχουν πλέον καταρριφθεί. Η Ευρώπη είναι σήμερα πιο ασφαλής από ότι πριν μια διετία, γράφει η εφημερίδα Welt.

Η Κομισιόν παρουσιάζει αύριο στις Βρυξέλλες νέα σχέδια, τα οποία οι 28 κυβερνήσεις των χωρών-μελών καλούνται να υιοθετήσουν το συντομότερο. Ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά στη γερμανική εφημερίδα Die Welt: «Θα πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα έτσι ώστε τρομοκράτες και εγκληματίες να μην είναι πλέον θέση να πραγματοποιήσουν χτυπήματα. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να καταστήσουμε αδύνατη την πρόσβαση σε πλαστά έγγραφα, όπλα και εκρηκτικά και ταυτόχρονα να τους εμποδίσουμε να περνούν απαρατήρητοι τα σύνορά μας».

Πέρα από τα καταπληκτικά από κάθε άποψη memes που κέρασε τον ιντερνετικό κόσμο, η περίφημη ανάκριση του Mark Zuckerberg ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου έκρυβε και αρκετά πράγματα που έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Εκτός λοιπόν από το γεγονός πως το Facebook γνωρίζει ένα σωρό πράγματα για σένα που ούτε καν περίμενες, υπήρξε και μια πραγματικά ζόρικη ερώτηση προς τον Zuckerberg που προχωρά λίγο πιο πέρα την περίπτωση κατασκοπίας της δημοφιλούς πλατφόρμας.

Η ερώτηση που δημιουργεί προβληματισμό

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της πολιτείας του Νέου Μεξικού, Ben Lujan, ρώτησε τον Zuckerberg πως αξιολογεί το γεγονός ότι το Facebook συγκεντρώνει δεδομένα για ανθρώπους που δεν είναι χρήστες του και επομένως δεν έχουν ποτέ συμφωνήσει με τους όρους της κοινότητας.

Τι ακριβώς είναι τα shadow profiles

Για άτομα που κρίνει πως δεν μοιράζονται τόσες πληροφορίες όσες θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του αλλά και για άτομα που θεωρεί εν δυνάμει χρήστες του, το Facebook δημιουργεί shadow profiles ή διαφορετικά ένα σύνολο δεδομένων που το Facebook συνέλεξε για κάποιον, χωρίς όμως αυτός να έχει δώσει πληροφορίες με την έγκρισή του. Κι αυτό γιατί το «παιδί» του Zuckerberg γνωρίζει εναλλακτικούς λογαριασμούς των e-mail, αριθμούς τηλεφώνου ή ακόμη και διευθύνσεις μέσω των προσπαθειών φίλων και γνωστών που είναι ήδη χρήστες και έχουν επιδιώξει να εντοπίσουν online κάποιους που δεν είναι, προκειμένου να γίνουν φίλοι και διαδικτυακά. Ακόμη χειρότερα, όταν ένας χρήστης ανεβάζει μια φωτογραφία, το Facebook σαρώνει όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται και δημιουργεί «ψηφιακά βιομετρικά πρότυπα». Και ασφαλώς αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό και πόσο σημαντική είναι η τοποθέτηση του Lujan.

σχόλιο ID-ont: Τι πάει να πει "με ...παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος"; Ποιος ιθύνων νους κατευθύνει τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν τέτοιες αρνητικά επιτηδευμένες εκφράσεις για τα μετρητά, στα δημοσιεύματά τους; Με ποια παράλογη λογική παρακάμπτουμε το τραπεζικό σύστημα όταν χρησιμοποιούμε μετρητά; Δηλ. τα μετρητά από που τα παίρνουμε, δεν τα παίρνουμε από το τραπεζικό σύστημα; Αφήστε που έτσι όπως το γράφει, είναι σαν να λεει ότι αφού τα μετρητά είναι εκτός τραπεζικού συστήματος είναι και εκτός νόμου !!!

in.gr: Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, στην εγχώρια αγορά το 2016 το 88% του αριθμού και το 75% της αξίας των πληρωμών έγιναν με ...παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος.

Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την προτίμηση των καταναλωτών στη χρήση μετρητών.

Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν την ίδια περίοδο σε 79% και 54% αντίστοιχα, στοιχείο ενδεικτικό της απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από τα υπόλοιπα κράτη της νομισματικής ένωσης. Κι αυτό παρά την επιβολή των capital controls, που είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη, εξ ανάγκης, αύξηση των συναλλαγών με κάρτες, κυρίως χρεωστικές.


σχόλιο ID-ont: Πως είναι δυνατόν, ο ίδιος άνθρωπος, που γράφει αυτό το εξαιρετικό άρθρο, και μας εξηγεί με άριστο τρόπο, πόσο λάθος είναι να δίνουμε ηθελημένα τα προσωπικά μας δεδομένα, ταυτόχρονα να υποστηρίζει με τα μανίας την εξαναγκαστική απόσπαση των προσωπικών μας δεδομένων; Μιλάμε για τον κο Δρυμιώτη και τα άρθρα που έχει γράψει στο παρελθόν, στην Καθημερινή, υπέρ της Κάρτας του Πολίτη (Νέας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας) βλ ΕΔΩ και ΕΔΩ. Επειδή δηλαδή τα στοιχεία θα συλλέγονται από το Κράτος και όχι από Ιδιωτική Εταιρεία, αμέσως καθίσταται αθώα η συλλογή; Στα ίδια συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το Facebook σήμερα, δεν θα καταλήγει το Κράτος αύριο με την υποχρεωτική χρήση της Κάρτας του Πολίτη;

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τ​​ις τελευταίες εβδομάδες  γίνεται πολύς θόρυβος για τη μέθοδο που χρησιμοποίησε η Cambridge Analytica προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook και να τους επηρεάσει στην επιλογή τους για την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ. Ολοι φάνηκαν «να πέφτουν από τα σύννεφα», κατά την προσφιλή έκφραση που χρησιμοποιούμε για το αναπάντεχο. Ηταν όμως αναπάντεχο ή μήπως ήταν αναμενόμενο; Δυστυχώς στον τόπο μας επικρατεί η επιφανειακή παρουσίαση των γεγονότων, που δεν βοηθά καθόλου στη σωστή και ολοκληρωμένη αντίληψη των θεμάτων.

Αυτό το φαινόμενο το έχω χαρακτηρίσει σε πρόσφατο άρθρο μου, σαν «Half news». Ομως η ιστορία αυτή παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον που θέλω να σας δώσω τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, γιατί πιστεύω ότι αγγίζει πάρα πολλούς από εμάς. Η αληθινή γνώση είναι δύναμη. Η ιστορία είναι τόσο πολύπλοκη και τόσο πρωτότυπη, που είμαι απολύτως βέβαιος ότι μελλοντικά θα γίνει σενάριο σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 17 Ιανουαρίου 2016, σε τούτη τη στήλη έγραψα ένα άρθρο με τίτλο: «Από τον Καρδινάλιο Richelieu στον Eric Schmidt της Google». Σας παραθέτω μερικά αποσπάσματα σαν «ορεκτικό».Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν την πρώτη συσκευή που μπορεί να «ακούσει» την εσωτερική φωνή στο μυαλό ενός ανθρώπου και να την καταγράψει σε υπολογιστή.
 
Η λευκή πλαστική συσκευή με την ονομασία AlterEgo, που φοριέται στο κεφάλι, χρησιμοποιεί τέσσερα ηλεκτρόδια εφαρμοσμένα στο δέρμα, για να «διαβάσει» το νου και την εσωτερική φωνή που όλοι οι άνθρωποι έχουν, ακόμη κι όταν εξωτερικά φαίνονται σιωπηλοί. Τα ηλεκτρόδια μπορούν να «πιάσουν» τα αμυδρά νευρομυικά σήματα που δημιουργούνται στο πρόσωπο και στο σαγόνι, όταν ένας άνθρωπος μιλάει στον εαυτό του.

 
Καθώς οι λέξεις κυκλοφορούν μέσα στο νου του, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής μπορεί να συσχετίσει τα ελαφρώς διαφορετικά νευρομυικά σήματα με τις διαφορετικές λέξεις που αντιστοιχούν σε αυτά. Οι λέξεις στέλνονται μετά σε έναν υπολογιστή και μετατρέπονται σε φράσεις.

 
Μάλιστα η μυοηλεκτρική προσθετική συσκευή βρίσκεται σε διάλογο με τον άνθρωπο, αφού μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις που κάνει κάποιος από μέσα του. Σιωπηλά σκέφτεται μια ερώτηση και η AlterEgo την απαντά - ή τέλος πάντων φιλοδοξεί να την απαντήσει, καθώς το σύστημα θέλει ακόμη βελτίωση.

top